30.07.2012

BAL HASADI 2012 TRAKYA

Bal hasadı 2012, Tekirdağ Sultan köydeyiz.

Hiç hesapta olmayan bir hasat, benim niyetim bayramdan sonra arıları Gebze'ye getirip ballarını geçen sene olduğu ormanda almaktı.

Muhteşem abi bu sene çok bal var, arılar bloke olmuştur hafta sonu arıları rahatlatın, bende size yardımcı olurum yazlığımın alt katı sizin dedi, İlhami abiyi aradım olur dedi, Trakyalıyı aradım gelirim dedi, Şekerli abim işim var dedi, karar hafta sonuna bal hasadı var. İyiki gitmişiz katlardan çok kuluçkalıkta bal var bu sene, hayret edilecek bir iş, yavru alanları el kadar kalmış katlarda boşluk vardı. Fakat arı yavru alanlarını açmaya başlamış durumdaydı, püren açana kadar yiyecek ve polen sorunları yok yavru durumları ve mevcut düzelir.

Muhteşem abim ise nedendir bilmem körükçülüğe çok meraklı, baktım körüğü bırakmıyor el demirini bir dokunduk fazla kaçırmışız ba::))


Bu yıl çok az foto çekildi, sabah 07:15 gibi işe başladık, saat 10:00 gibi 20 kasa bal almışız araba doldu bırakalım dediler. Video çekimlerimiz var, resimdeki kovan, Gebze'de anasız olduğu tespit edilmiş ve kafesle ana arı verilip nakil yapılmıştı durum gayet güzel ana arı kafesten çıkartılıp, kabul edilmiş. Kafesi yerinden aldık, bu plastik kafeslerin güzelliği çıta arasını aralayıp dalak atılmasını önlüyor.


Bir yerden toparlanıyoruz bir yerden Trakyalı Şenol'u bekliyoruz, kendisi 30 km ötemizdeki Çorluya ulaştı.Biz gidersek işte aksama olur diyen muhtarımız Kani abi, hem Şenol'u alacak hemde bize Çorlu'dan bal tenekesi ayarlayacak.

Bu esnada ana arı isteyen biri var demişti, kendisi Düzce'li arıcı Beşir, ana arılarını almaya geldi.

Kani beyin bir arısını bu yıl kanoladan sonra, Akçakoca'ya kestane balına götürmüşler, arı bir teneke kestane balı yapmış ve o çevrede bulunanların ilgisini çekmiş durumda hem gelişmesi hızlı hemde bol bal toplayınca, bu arıyı kimden aldın, dolayısı ile bana ulaşılıyor. Aynı arıyı gören bazı Düzce'li arıcılara denemeleri için ana arı verdim. Kişi arıcı ise zaten farkı görüyor, farkı göremeyenler ileride arıcı olduklarında bazı şeyleri göreceklerdir, yapılacak bir şey yok.Bu arı çok arıcıyım geçineni madara edip onlara derin çizikler attı.


Biz anaları teslim ederken ortadan kaybolan İlhami abiyi gene nöbette körüğü yanık yakaladık.::)) Kafasını yere koysun anında uyuyan birisi, ben uyumak için dakikalarca uykuyla maç yapıyorum.


Arılıktan ayrıldık, yolun başındaki çeşmenin yanına vardık, arıcı Beşir ana arılara kafeste su veriyor.Bunlar ailecek arıcı, eşide yanında. Ben geçmişte iki kafeste deneme yaptım, 10 işçi arı ve bir kraliçe evdeki dolapta birisi 19 gün yaşadı, birisi 21 gün yaşadı. bir iki günde bir iki damla su verip ölene kadar bekletmiştim. Kafesteki analar için en tehlikeli, yer arabaların ön camı ve araç içinde kapalı kalması anında ölümlerine neden olur. Kafesteki analar araç içinde koltuğun altına yada ayaklarınızın dibine konulmalı en serin yer tabandır.


Trakyalı Şenol, bayağı zorlandı, neredeyse sırların büyük bölümü onun elinden geçti. Arı balı yaptıktan sonra uzun süre işsiz beklerse buna arı yatmış yada arıyı yatırmışın diyorlar, sırlı balların sırları kararıyor, kovandaki ağarma yok oluyor. Bizim arılarda bayağı bir yatmış, zannedersem alt katta kemer oluşunca bal gelsede kata çıkmayıp yavru alanlarını daraltmışlar.


İlhami abiyi sürekli zinde tutmak için hareketli işe verdik yoksa, çalışırken uyuyor::))


Nizami ise fazla arıcılık tecrübesi olmayan, aynı İlhami abi gibi çalışkan bir hat::))

Bu yıl bal tenekelerini büyük kapaklı aldım, iyimi oldu kötümü oldu balları boşaltırken göreceğiz olumsuzlukları, dolum kolay oluyor.




Ben sır bıçağımı götürmeyi unuttum, bir kaç deneme yaptım, döner bıçağı sır bıçağı gibi kıvrak değil.


Hiç sır bıçağı kullanmasanız belki bu işin kuralı böyle diye kendinizi zorlarsınız, ama sır bıçağıyla çalışmasını bilene döner bıçağı çok kaba ve yorucu.


Bal hasadı videosu 2012 ile Ali_Turk

Bu video sıra başı idi, başka bir ırk olsaydı, iki kat bal yapardı, karniol arısı kovan şaşırması kolay kolay yapmaz.

Videoda göreceksiniz, bal sırlanmış fakat daha sonra bir acayiplik olmuş sırsız alandaki açık ballar alt kata taşınmış, bal kemeri artmış ve yavru alanı çok azalmış yeniden genişliyordu.


İkinci gün benim kalan arılarla İlhami abinin balları aldık, önceki güne göre birazda işe geç başladık, bir gün önceden balları alınan arılarmı bilemiyorum arabaya hucum ettiler.


Arılıktan 200 metre ileride durup içerideki işçileri boşalttık, gittiğimiz yer Muhteşem abinin yazlık, işçileri orada bıraksak çevredekiler rahatsız olacak kovanını bulamayan arı serseri gibi dolaşıp duracaktı.


Bir bal hasadının daha sonuna geldik, Muhteşem abim,

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=667.msg4014#msg4014

Bu sitede bişiler yazmış, heralde kafasına yediği el demirinden diyecem olmayacak, güle oynaya bizi yolcu etti, sanki arkamızdan konuşmuş gibi::((

İfadeler aynen kopyalıyorum=Cumartesi sabahı ekip olarak 08 00 gibi bal sağımına başladık. İlk iş Ali Türk beyin balları alındı ve sağıldı. İkinci olarak İlhami Uyar beyin balları ki pazar gününe kalmıştı onlarda sağıldı. Bu işler bittiğinde pazar günü saat 20 00 olmuştu benim ballar kaldı >:( Bu nasıl ekip işi anlamadım ???

Allah her şeyin hayırlısını versin, ne diyem::))

Sonuçta bereketli bir sezon yaşamaya devam ediyopruz, Allah bereket versin ballarımız evimizde.

Haşat olmuşum, bir gün izin yazdırdım akşama kadar yattım ve hala kendime gelemedim.

25.07.2012

ARICILIK VE MAGAZİN BİR ARADA

21/7/2012 Cumartesi, acayip sıcak var, arılıkta fazla iş yok, Enes Emin marangozda ben ise magazin peşindeyim::))

Bu yıl hasat ettiğimiz kestane balından bir kavanoz alıp, İstanbul da takasa gittik.

Tabiki Yusuf Şimşak bal hasadı yapamadığı için elimiz boş döndük.

Yusuf ekibi bir toparla ne zaman birlikte olunacak onun peşinde, bizde bu iştah varken daha çok toplanacağız. Sezon bir bitsin beya::))

Mübarek ramazan günü zaten aç aç etkinlik lafımı edilir.


Yusuf'un ofis balkonu ve minik arılık. Sakin arılarınız varsa arıcılık bu kadar zevkli oluyor. Ayrıca istediğiniz mekanda bunlarla bağınızı koparmadan yaşayıp gidiyorsunuz. Arılık ofis.


Şehrin göbeğinde manzara bu.

Vakit akıp gidiyor ve ayrılıp arılığa geçiyorum, bazı işlerimiz var.


Enes Emin arılığı ve ziyaretçimiz var. Zaim abi ailecek arılığımızı ilk defa ziyaret etti.

Zaim abide bu sıra bir acayip oldu, bir kaç kovan kesmiyormuş, eee benim ez az 8-10 kovanım olmalı, kışa girmeden bu işi ayarla dedi, sıkı bir pazarlıktan sonra kışa bol arılı gireceği sözünü alıp gitti.


Bazı arıları anlamak zor, katta ham petekler var, bunlar balı çok bulmuşlar petekleri gecekondu yapımında kullanıyorlar. Yan tarafta planlı projeli, çıtalar beklesin dursun.


Enginar çiçeği.

Bu yıl ilk defa enginar yetiştirmeye kalktım.

İki tanesi enginar verdi, bende koparamadım, bu gün yarın derken en son çiçeklen diler. Sanki deve dikenine benziyor, işin garip tarafı ise bir bal arısı çiçekte.


Geçen yıl ürettiğimiz 3 nolu safın erkek çıtası, yeni doğmaya başlayan saf erkekler. Üzerindeki arıları resim çekebilmek için silkeledim. Bu kadarcık alanda 200 erkek var, öbür yüzdede bu kadar erkek bulunmakta ve bu çıta erkek üretim kolonilerinden birisinde yetiştirilmeye alındı. Erkekleri sayabilmek için paint te tek tek işaretledim beya::))

Kapalı erkek yavrusu.

Şu an yeni bir çıtaya ful erkek basmış, hemen bende keki dayadım, yeni basılan saf erkeklere zeval gelmesin diye.

Bu yıl erkek üretimi konusunda geçen seneye göre çok ilerideyim, 4 tane ana arı erkekler bitmeden bayıltılıp, dölsüz yumurta atmaları sağlandı, kışın bile erkek üretebilirim::))

Hemde istediğim kadar istediğim ırktan.


Ve 22 temmuz pazar günündeyiz. Uygulama var ve ilk defa bu kadar yalnızım. Ekip bu ramazan günü biraz zor toplanır ve ben tek başımayım zaman sorunumda yok. Suni tohumlama cihazımız.


Arı spermi.

Ülkemizde bu resimleri ilk ben yayınladım beya, bunlara yenisini eklemeye devam ediyorum. Ayfon'la çekilmiş bir resim. Aslında dünya resim çekiyorum ama sperm resminin tam rengi bu değil.


Bu resimde aynı tarihte foto makinesiyle çekildi. Suni tohumlamada en zor iş sperm toplamaktır.

Arıcılıkta biz acayip yol aldık.

Arıcılık ile futbol arasında acayip bağlar kuruyorum. Futbolu seyirci bilir, yorumcu bilir, hakemler bilir, oyuncular bilir, yani bilmeyen yok.

Futbolda ise en çok söz sahipleri ise sahada olanlardır. Türübün de olup, mahalle arasında oynayanlar, acayip arıcılık ahkamları keserler, hani padişaha görünmez elbise diken bir terzi vardı geçmişte. Görünmez elbiseyi giyip dalkavuklar karşısına çıkıyor, dalkavuklar acayip ayar veriyor aa ne kadar güzel elbise diye, orada bulunan bir çocuk bu padişah niye çıplak diye soruyor::))

Arıcılıkta böyle çıplaklar var ve etrafında ise dalkavuklar::))

Bizler yıllardır aynı tempoda ve her geçen gün daha iyiye gidiyoruz, bazıları geriye doğru gitmeye devam ediyor.


Bir uygulamanın daha sonuna geldim, ertesi gün ilk işim ana arılar yaşıyor mu? ilk kontrol yapılır, hepsi yaşıyor ve acayip mutlu oluyorsunuz. Son iki turda %100 başarıyı yakaladık, bundan sonrası ne denir bilemiyorum.



Pazartesi günü kalfaya baskın yapıyoruz. Haber Türk'teyiz. Ovacık Köyünden Nuri abimizin bazı raporlarını Muhteşem abimiz bir göreyim demişti, fırsatı kaçırırmıyım baa. Öyle bir zamana denk getirdim ki, iftara üstüne yıkıldık::))


Hazır gelmişken birde kendimizi kontrol ettirdik. Bana gidicisin diyoru, ama benim iştahımı kaçıramadı, yermiyim be::)))


İftara en yakın mekan, Tepeören deyiz. İftara yarım saat var ve masada beklemek ölüm yav.Resimdekiler Enes Emin ve Nuri abimiz.


Muhteşem abiye ne zaman yıkılsam acayip mutlu oluyorum, nedendir bilmiyorum?

20.07.2012

ARICILIKTA KULLANILAN BAZI APARATLAR

İlhami Tezcan abim.

Elimizdeki ana arı suni tohumlama cihazının lamba sorunu nihayet çözüldü. İki yıl içinde bir sürü lamba kullandık, en son kullandığımız lambayı kullanırken masaya bantla sabitli yorduk. Bu gene sorun oluyordu, parçayı kaynakla puntalatmak istedim, çok enteresan bir bilgiye ulaştım. Krom malzeme kesinlikle paslanmaz, krom malzemeye demir kaynattığınızda, krom kanser oluyormuş, zaman içinde paslanmaya başlıyor yani demirleşiyor, onun için punta atmayıp İlhami abi delik delip lambamızı sabitledik.

Artık aletin kendi tezgahına vidayla sabitlendi. 220 volt, 1.3 wat led lamba. Bu lambayı bulana kadar kaç elektronikçi gezdiğimi hatırlamıyorum. Bir sürü lamba kullandık bu çok süper. Zaten bu işin orijinal led soğuk ışık lambası 1 wat tır.Bu led lamba biraz daha güçlü.

Lamba düzgün olmadığında sizin konsantrenizi acayip bozuyor ve zincirleme hatalar yapabiliyorsunuz.Yağışlı bir havada farların iyi göstermediğini düşünün ve araba kullanın, ona benzer bir durum.

Bu led lambada çok meraklı şimdide nereden bakıyor::))

Muhteşem abim tarafından hediye edilen bir çevirici. Yani araba çakmağından aldığınız 12 volt enerjiyi 220 volta dönüştürüyor. Yani 20 vatlık tasaruf ampuller inden en az 6 tane aynı anda yakabiliyorsunuz. Bana zaten o kadarı lazım değil, 1.3 vat lambayı yakması bazı işleri istediğin yerde yapmamızı sağladı. Bu Muhteşem abime hasta olmamak eldemi, ama ustalık belgesi yok::))

Hafta içi Yalova Çınarcık'a bağlı Esen köy'den Reyhan Şeref misafirimdi, bölme yaptığı arılarına ana arı temini yapıp hemen geri döndü.Bir kavanozda bal getirmiş süper, kendisine teşekür ediyorum.

Ana arı toplarken ilginç bulduğum bir manzara, hani domates salatalık satanlar çiçeği burnunda derler ya, yumurtası bununda şeyinde::))

Bu sene banamı öyle geliyor bilemiyorum, Temmuz ayı çok sıcak, cumartesi bir türlü arılığa gidemedik.Birazda işlerden bıktım diyebilirim, koş babam koş,bereket Enes beklediğimin çok üstünde çalışıyor. Bazı malzemelerde eksiklik vardı onları temin edelim, hemde biraz arazi olalım diye Alemdağ yoluna düştük. Larva kaşığı dendimi, Çin kaşığı üzerine kaşık tanımam. Yalınız kaşıkları kendim seçersem. Kaşıkların ucu çok esnek olmalı, bahsettiğim kaşıkla görmenize bile gerek yoktur, daldırın çıkartın ve çanaklara koyun, 30 memeye transfer yapılıp kovana verilmesi 3 dakikayı geçmez. Eskide çok zor temin edilen Janter ekipmanlarından bu yıl 300 meme almıştım, öncekilerde vardı, gene bazen yetmiyor, biraz daha takviye alındı.

Arı evi sahibi Ercan Bektaş ile bazı konularda görüş alışverişinde bulunduk. Arı evi arıcılık malzemeleri üretimi yapan, bunları toptan ve perakende satan bir yer. Bazı arıcılık firmalarında bayisi. Bazen adres veya telefon soruluyor, İnternet te yok, gerekte duymuyoruz dedi::)) Gerek duymuyorsun ama senin telefonun için beni rahatsız edenler var, en azından bir blog açalım ve adres ve telefonuna ulaşılsın. Kabul etti ve bir günlük açtık. Arı Evi

Bu sırada çaylar içildi, ne zaman çay bitti anlamadım, bu sefer Türk kahvesi tamam onuda içelim bari dedik, peşinden yemek borcumuda ödemek istiyorum dedi, hiç kırarmıyım böyle borç ödeyenleri, kırmam tabi hadi gidelim.

Hayret yemekten sonra tatlılar unutulmuş ve hesdap gene tam tahsil olunamadı::))

Her şey için Arı evine teşekürler.

İlhami abinin Muğla'dan gelen arıları parçalayıp ana arılarını değiştirmiştik, bazılarında sorun oldu, hala degişim sürüyor, ana arısını değiştirdiklerimiz de sorunları kalmayanları Darıcaya teslim ettik. Kovanları kapatmak için akşamın olmasını bekledik, biz darıcaya vardığımızda İlhami abi bahçe suluyordu, hemede damlama sistemli::))

İlhami abinin bahçe bir nevi villalık yada yazlık gibi. Tüm komşuları bahçelerinde tatildeler Muğla arılar burada olursa anında arılar buradan kaldırması lazım.

Yoldan gelen arıların muslukları açıldı.

Erkek arı toplama kafesi. Kullanılacak erkek arılar zamanınız dar ise daha önceden toplanıp, anasız koloniye verilir ise bu kafeste beslerler, zaten kafesin genişliği çıta ölçüsünden biraz geniştir. Kullanılacağı zamanda bu kafesteki arılara duman verildiğinde işçiler çıkar erkekler kalır. Yan tarafında erkelerin içeri alındığı bir delik ve kapatmak için kullanılan vidalı bir tahta parçası var. Aynı zamanda ızgarada istenirse kanaldan çekip açılabilir, kızaklı.


Erkek arı yetiştirme ruşeti.

Damızlık erkek arı yetiştiriciliği gelişmiş ülkelerde ayrı bir meslektir. Yani arıcının işi erkek arı yetiştirip ergen olduklarında, suni tohumlama ile kraliçe üretenlere satmak, yada çiftleşecek bakire kraliçeler izole bölgelerde yetiştirilmiş hazır erkeklerin olduğu yerlere taşırlar. Aşağıdaki linkte adalarda bu işi yapanlar var, gelen minik ana arı çiftleştirme kutuları tek tek inceleniyor içinde bir erkek görüldüğünde tüm kutular geri çevriliyor. Bunun için ana arı kutusuna işçi arısı doldurulurken işçi arılar, ana arı ızgarasından süzülerek dolduruluyormuş.

http://www.bienenzucht.de/merkblatt%20inselbeschickung.htm

Erkek işi yapılan çalışmalarda çok önemli ve soyu kesinlikle bilinmeli. Bunun içindir ki erkek arı yetiştirenler izole bölgede değil iseler, erkek arılar hiç dışarıya bırakılmaz. İşleme tabi tutulacakları güne kadar böyle ızgaralı kovanlarda tutulur.

İzole olmayan bir yerde dışarıdan erkek topladığınızda hangi cins erkeği topladığınızı ispat etme şansınız yoktur.

Bilindiği gibi üç arının yeşil pasaportu vardır.

Birincisi erkek arılar, istedikleri kovana istedikleri gibi girip çıkarlar tabiki bu oğul ve nektar iyi iken.

İkinci arılar ise acemi yeni doğmuş arıları silkeleyin istediğiniz kovana verin herhangi bir kırılma olmaz.

Üçüncü arı ise dışarıdan bal ve polenle gelmiş arı, hangi kovana girse kabul edilir.

Hele anasız kovanlar erkeklerin her zaman ilgi gösterdikleri barınma mekanlarıdır. Anasız kovan bal ve nektar olmasa bile erkek arıları öldürmez onların kendilerine lazım olduğunu bilir.

Bunun içindir ki, erkek arılara en iyi anasız koloniler bakım yapar ve erkek yetiştiricileri, anasız koloniler oluşturup istedikleri erkekleri orada besleyip hazır hale gelmelerini sağlarlar.

13.07.2012

ARICILIK 2012 YILI, AY ÇİÇEĞİ

Ay çiçek.






2 Temmuz 2012 günü Trakya'ya arılarımızı indirmiştik. 7 Temmuz 2012 ilk kontrölleri yaptık yani 5 gün sonrası, sıradan tün koloniler açıldı, durumlara göre bazı kolonilere ikinci ballıkları koyduk. Bu kolonide 4 çıtayabal çekilmişti.





Bir başka koloni kontrölü. Güzel bal akımı olmuş.


Çıtalar taze nektar dolu, çıtayı biraz yatırdığınızda nektar yerlere akıyor.




Zaim abi benim arıma ikinci katı atmadınız diye bize kızdı, bende böyle arıcılık yaparım diye münübüse çekildi::))

Birde böyle arıcılık yapmaya ne var demez mi?





İlhami abinin kovanlardayız, yüz ifadesinden genel durumlara sevindiğini görebilirsinşiz, mutlu bir arıcı potresi. Kani beyde bu kontröller sırasında yanımızdan ayrılmadı, arılığa gelirken bende arabamı getireyim belki ayrılırım demişti, arılar saldırmayınca iş bitiminde tarladan birlikte ayrıldık. Hatta bir ara dedim şu maskeyle görüntüleri bozma::))






Kovanları sıradan açıp gerekli işlemleri yaptık.




Yerimiz çok güzel, çok yakınımızda bir çeşme var, gene yakınımızdan dere geçiyor. Kani beyin arıları sögüt gölgesinde.






Arıcılıkta nektar kaynaklarına zamanında güçlü arılar ile gitmk çok önemli. 10 Gün sonra aynı yere istediğiniz kadar güçlü koloni götürün sinek avlarsınız. Sağımdan çıkmış kolonileri çiçekler açarken oraya yetiştirdik ve anlattığımız olayın ne kadar doğru oldugu 5 günlük çalışmadan belli.




İşleri bitirdik, hava sıcak sögüt gölgesinde koyu sohbet başladı.




İşler bitince Zaim abide aramıza katıldı, evet böyle arıcılığa ne var dimi::))

Uzun bir aradan sonra şort ile bakım yaptım, bu görüntüler herkesi bitirdi diyebilirm::))

Diğer arıcıları şort ile degilde, maskesiz hasat ve bakım yaparken görmek istiyoruz::))

Çok pis gaz veririm, yiyen varsa buyursun........






Ay çiçekten nektar ve polen toplayan, kanatları parçalanmış işçi arı.





Civarımızda açmadık ay çiçekler var. Ayrıca kani bey kavun ve karpuz tarlaları olduğunu söyledi, bu çok önemli, polen kaynagımız hiç kesilmeyecek.




İlhami abi, iş bitimi körüğü söndürmek için su arıyor. Arıcılar bu işe çok dikkat ederler, yoksa yangınlarda kolonileride yanar.




Zaim abi gene espirisini patlattı. Kani beye hukuk işlerin filan olursa yardımcı olurum dedi, Kani abide anlayamadı espiriyi, açıklama geldi, yeniden evlenmek filan icap edersen, hallederiz::))




Sohbetin koyu yerinde gelen telefon, Muhteşem kalfadan abi geç kalmayın, mangalı yaktım. Hemen lafa girdim dedimki lafın harmanı olmaz kalkalım. Kuru kuruya laf karın doyurmuyor.





Güzel bir gündü, kolonilerdeki mutluluk arıcıların mutlu olmasını sağladı. Allah tüm arıcıları mutlu arıcılar etsin, mutsuz arıcı görmek beni acayip üzüyor, bunun için hep dua ederim,iğne yiyip mutlu olan arıcı var mı?::)) Allah ne virirse hayırlısını virdsin diye..........



İnşallah bu durumları bal hasatlarınıda görürüz, hep birtlikte.


Yapılan kontröllerin videosu.


ayçiçek balındayız, 2012 arıcılık videosu ile Ali_Turk