Bu sezon bayağı değişik oldu, önce Milas işi yattı ve oradaki damızlık olacak ana arılar F1 oldular.
Bir kaç kez transfer hiç tutmadı acayip bir soguk vardı mart ayında. İlk tura Emmiyi aldım tutmadı, peşinden başka bir damızlık gene olmadı, Değiştirilmek istenen bir damızlıktan 9 meme vardı ve tohumlamaya dördü girebildi.
İkinci postaya yüklü miktarda kırşahin yaptım, 30 küsür dü tohumlamaya 20 ayırdım.Tüm terslikler üst üste geldi, hafta sonu ceryan kesildi iş ertesi güne sarktır ve ertesi gün yapılacak tohumlamada kaydı. Ramazan başlangıcında ilk defa bu kadar performansım düştü, 3-4 gün şu işi yapayım diye kalkıyorum 30 metrede bitip gelip yattım. Bereket sonradan toparlandık ama işler arap saçına döndü.
bir gün geçikmeli yapılan tohumlama, acayip yağmur var mesai sonrası yağmur altında erkekleri topluyorum, kafesleyip aynı kovandsa bıraktım, bir taraftan iftar yaklaşıyor ve iftardan sonra siperm toplama, ilk defa her tohumladığım ana arıyı götürüp kutuya verip yeni ana arı getirdim çünkü kutu üstende ve kafeslerde numara yok onu bile yapamamışız yani.
Sperm bitti bir mola verdim kave yaptım ikinci kafes ve sperm topla tekrar tohumla ve gece saat 2 olmuş, eve gitsen en az yarım saat yolda geçecek, bir şeyler atıştırdım çayımı içip sahuru 2:30 da yapıp yattım.
Ertesi gün kalanlarıda bitirdikmi bu kadar artık sıkıntı çekmiyeceğim diyorum :)
İnşallah...
Çoban odasındaki sobayı yaktım, ana arı verip geliyorum yağış hiç durmadı.
Odunu beleş çobandan yürütüyorum :)
Asıl işleri karıştıran bir dostumdan gelen iki ayrı damızlık çıtasındaki yumurtalardı. Bu gibi fırsatlar her zaman elinize geçmez. Arılığımda bir sürü hat var, bu bir futbol takımının kadrosu gibi, ne kadar kadro zenginse o kadar kalite artar. Elimizdeki damızlıkları birbirlri ile çaprazladığımızda 50-60 hat çıkar, onun anası bunun erkeği derken ortada güzel bir harman oluşuyor. Bu damızlıklar sürekli sonuçları alınarak elimizdeki damızlıkların ne kadar kıymetli olduğunu anlıyorum. Dostlarım bana saha bilgilerini aktarıyor.
Geçenlerde biri abi bu işi senden iyi yapan yok kime sordum ise seni söylüyorlar, hakkında hiç kötü konuşan olmadı dedi, dedim abi sen ne diyordun benim bir sürü kuyumu kazan ve bir sürü düşmanım var dedim bilmem dedi bana olumsuz bilgi veren olmadı, hayret...
Celle ve Zigler iki ayrı hattın memeleri. Öyle bir abanmışım ki, tutan memeleri bir kontrol edeyim diye başladım. 99 Meme tutmuş, ortada metro yok, bu memeleri nereye vereceğim, bir kısmını meme besleyenlere verdik, geriye gene çok meme kaldı, hemen başka bir yöntem düşündüm yavrulu çıtaları kesip arılandıracağım bir gün anasız kalacak kutu ertesi güne memeleri takayım. Kısa sürede bu kadar işi halletmek bayağı zor oldu ama bitirdim inşallah.
Ana arıların doğmasına iki gün var süt ful. Meme diplerine baktığınızda içerisinin ağardığını görüyorsunuz.
Metro olmayınca acilen karar verip uyguladığım yavrulu çerceve oluşumu. Bazı çıtalardan 7 yavru bile aldığım oldu.
Oldukça zahmetli ama ana arı çiftleşip geldidiğinde ona bakım yapacak genç arılar bu kapalılar oluyor. Yavru sıralarını saydım 18 yukardan aşağına 16 filan yavru gözü var. Ana arı üretimi, döllenip geldiğindeki bakıcı sayısı 200 ile 250 arı olmalı diye üniversite araştırmaları vardır. Benim ana arı yavrulu çıtam bir ara saydım 700-800 işçiden oluşuyor.
Hatta birisine acayip bozulmuştum adam bayağı yüksekte başkan birisine bir yorum atmıştı, aaa sendemi kutuda ana arı üretiyorsun diye yapılan işi aşağılıyordu. Muğlada ana arılar kovanlarda üretiliyor ve arı kata çıkmadan oğul veriyor, avrupa da adamlar bir kepçe arı ile ürettikleri ana arılar kaç kat oluyor hiç dikkat etmez mi adam. O gün o kişiyi listemden çıkardım, bulunduğu kurumda bunu yapmaması lazımdı, insan bu kadar mı işinden kopuk olur...
Ana arının kalitesini en minik larvalar alınarak artırabilirsiniz kovanda üretilen yaşlı larva size bir şey vermeyecektir.
Zigler ve Celle ana arıların bir kısmı suni tohumlamaya ayrılıyor, dün doğmamışlardı bu gün sıradan suni tohumlamaya ayrılanlara bakılmalı ve ona göre takip edilmeli.
F1 olacak olanlar iki gündür kapalı ve Bilalin arılığa götürülecek muhtemelen bu akşam iftarı arılarla yapıp gece kutu taşımam gerekiyor. Yoksa silkelediğimiz arılar geri dönecek. Suni tohumlamaya ayrılanlar iki gündür Gebze'deler. Dağılmakta iyi olmuyor oradan oraya koşturmaca ama arı şaşırtmak için mutlaka bölmeler ve kutular arılıktan çıkarılmalı.
Domateslerim hızla büyüyor, nasip olursa bu yıl çok değişik domatesler üretip tatları güzel olanlar ile yolumuza devam edeceğiz, yaklaşık 20 çeşit var şu an elimde :)