25.05.2012

ARICILIK VE KARMAŞIK İŞLER

Ana arı işaret kalemi. Geçmişte her şey o kadar zor bulunuyordu ki bu kalemde onlardan biri, hiç bir kimse bunun metal veya kablo kalemi olduğunu söylemediği için dibinizde varken uzaklardan temin etmek istediniz, hemde daha yüksek fiyatlara, gerçi böylesi daha kıymetli oluyor::))

Resimdeki kalem büyük kırtasiyelerde metal kalemi olarak, tüm renklerde var.

İşlerimiz bu sıra bayağı bir yoğun, hem belediyede hem arılıkta tabir yerindeyse yardırmaya devam.


Havalar bu sıra tam musade etmiyor, iş çıkışı hazır ana arıları bile toplayamıyoruz. Sadece hafta sonuna bu iş yığılıyor ve hafta sonu da yağışlı olursa sıkıntı oluyor, çünkü geriden gelen memeleri verecek yer açmak lazım. Son 10 gündür havalar bir acayip, yağıyor, kapatıyor esiyor sıcaklık ise düşük.



Yozgat lı Hıfzı, bize hediye kavurga yollamış. Biz çocukken böyle değildi ortam, para yok, yiyecek şeyler kıt, düşünün pazar ekmeği bile o kadar lükstü ki caydak yerdik, "caydak"kın anlamı ise yavan veya katıksız yemek.

Yediğimiz genelde tahıl ürünleri, bunlardan biriside tahılı yani buğdayı kavurup çerez haline getirmek. Nohut gibi, nohut hem yemek oluyor, hem çerez.

Hıfzı bizi taa çocukluğumuza götürdü.

Paketi açtım bir kaç tane vardı, birisini bizim Müdürlükteki arkadaşlara dağıttım.

En çokta müdürüm dedi ki ben bunu çoktan beri özlüyordum, bana fazla ver::))

Dağıttığım paket bizim kalfa Dr.Muhteşem beyin kavurga'sıydı, kandil günü sevapları arkadaşlar kendisine yolladılar, eminim oda bundan son derece memnun olmuştur::))

Hıfzı sağ ol, inşallah ana arıları kayıpsız kabul ettirirsin, zaten kaç yıldır aynı arıyı kullanıyor.


Hafta içi İlhami abi yardıma geldi, biz o kadar dağınığız ki anlatamam. Hacının oraya çok az gidebiliyorum, sadece larva transferi yapıp çıkarım, diğer işleri hacıya yıktık, Enes bayağı iyi gidiyor ama onun işlerin takibini kesinlikle bırakmıyorum. Muğla dan gelen arılar ise başka bir yerdeler ve devamlı gidip gelemiyoruz. İlhami abi Muğla arılarına petek vermeye gelmişti, bede ona yardım edeceğim. Arıların yanına vardık körük yok::((

Hemen bir kartonu rulo yapıp körük işini çözdük.

İlhami abiye yav çağın dışına çıktık dedim acayip güldü::))

Eskiden kara kovanlarımıza toprak saksılarda böyle duman verirdik.


Bu arıyla çalıştığınızda körük ve maskeniz olsada bir şey fark etmez mutlaka öpülürsünüz, bizde ne zaman buraya uğrasak öpülüyor uz.


Kontroller sırasında bir kovanda kapalı meme gördüm, arı 7-8 çıta yok, oğul vermiş::((

Tüm çıtaları çektin ana yok, zaten yumurta yoktu, yeni larva da yoktu.

Birde bu kovandaki erkek arıların kafası beyaz.



Bu çıtayı yavru bitimine boş olarak indirmiştik, ana arı kalitesiz ve yavru düzeni veya mozaiği çok bozuk. Boş gözler ana arının sakat yumurtaları sayesinde oluyor, yani ana arı o gözlerede yumurta atıyor ama sakat olacaklarını işçi arılar bildikleri için temizliyorlar, diploidmi ne deniyor buna?..

Evet en fazla 8 çıta arı hemen oğlula gidebiliyor.

Aydından getirdiğim 5 çıta arılardan biriside oğul vermişti, oğul manyağı bunlar.

Başka arılar anayı beğenmiyorsa tek bir meme yapıp değiştiriyor. Bunu defalarca gözlemledik.


4 Kolonide plastik yarım çıta ördürmeye karar verdim. Bu arılar Muğla ve istediğim gibi işler yolunda gitmiyor. Çok yavaş petek işliyorlar.

Karniol arısıyla bunun petek örmesi arasında dağlar kadar fark var.

Bu hafta sonu başka kolonilerede örülmesi için yarım plastik çıtalar vereceğim, ikinci etap ruşetlerin bir kısmı bitti ve üç bölmeli olarak yollarına devam edecekler.


Örülmüş ve yavru atılmış plastik çerçeve, yada plastik çıta.


Çoktan beri düşünüp uyulamaya koyamadığımız bir ana arı kabul ettirme yöntemini denemeye başladım. Önce örülecek ham mumları takılı plastik çıtalarımızı boş bir kovana dizdik. Yemlik olarak 5 litrelik bir su bidonu kesildi, ped bidon.


Kutulardan yumurtaya başlamış bir ana arı alınıp, çıtalar üzerine bırakıldı, kek bölümü açıldı.


Arılar silkelendi ve toparlandıklarında kat alındı.


Şurupluk dolduruldu, arıların boğulmaması için, merdiven olarak püren dalları kullanıldı.Bunu bir kaç kovanda denedikten sonra sonuçları gene paylaşacağım. Bu arılar ise Aydın'dan gelen arılar.


Her sene, staj için bizim müdürlükte staj yapan, bu yılki öğrencilerin son haftası.

Çok şükür kurtuluyoruz, haftanın üç günü birlikteyiz, artık bıktırdılar ve süreç bitti.

Stajyerler artık bizlere veda ediyor. Her sene bende bunlardan kurtulduğumu kutlamak için yemek yeriz::))

Zekiye, Feyza ve Semih'e, hayatınızda başarılar diliyorum. Hiç biriside Fenerli değildi, oradan da bunlara kıl kapmıştım::))


Hışır dayı işleri ilerletti, şimdilerde Tokat kebabı diye bir şey yapıyor acayip süper, bir kişi bu porsiyonu bitiremiyor, kuzu eti, kuzu......

7 yorum:

  1. a li abi sen o tokat kebabını benim önüme bi getir bak tozu kalıyomu.doktora yedirmeye kalkarsan tabiiki bitiremez. vallahi resminden bile ağzım sulandı sana afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  2. Abi davulgaları dağıtmakla iyi etmişin:( hıfzı beye teşekkürler. Bakıyorum elin propolis olmasın diye eldiven giymeye başlamışın :) Artık gelince hışıra bir yol gideriz herhalde Birde ben dua edeyim be:) sağlicakla kal abi.

    YanıtlaSil
  3. Adem abi, biz yiyemiyoruz ama, doktor bu kebabın üstüne bizide yer gibime geliyor::)

    Muhteşem abi her ihtimale karşı bir avuçta sana ayırmışım merak etme, şişme filan olmasın diye::))
    Propolist işleri bizi bozar ba, eldiveni giyene dikkat et, ben kolay kolay eldiven kullanmam, yerim iğneleri otururum ba.
    Muhteşem abi ne sen hışıra git, nede bana dua et, zaten bu sıra bastığın yerde ot bitmiyor, terzi Ahmet hala hayattamı meraktayım::))

    Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  4. Ali bey,ana arı kabul ettirme metodu sorunsuz ca ana arı kabul edecektir.Bol şurup meracı arıya iş vereceğinden,ana arıya sorun çıkarmaz ,eli mecbur.Tokat kebabını bitiremeyenin,saglık kuruluşunda muayene olması gerekir.Saglıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  5. Vecdi abi ana arı sorunsuzca kabul edildi::))
    Dediğin gibi, arıların işi o kadar çokki ne yapacaklarını şaşırdılar, şurup var koyacak göz yok, ana var yavru için kabarık petek yok, yardırıyorlar.
    Biz doktordan kurtulmaya çalışıyoruz, sen muayeneye yolluyorsun::))
    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  6. Değerli kardeşim aydından muğla cinsi arı aldın.Ama bu muğla arısı inan transferi verdiğin anayı en zor kbul eden arı türleri.Ben bu arılarla çok sorun yaşadım.Şimdi İtalyan melezlerini kullanıyorum.Onlar diğer cinslerin anasını daha az riskle kabul ediyorlar.Derimki,arı alırsan bu tür çiftleştirme kovanlarına cinsine dikkat etsen daha iyi olur.

    YanıtlaSil
  7. Hayati abi, ana arı verdiğim kovan bir kaç tur ana arı memesi besledi, içinde her türlü arı var, en önemlisi tarlacı arı sayısı çok fazla ve en zor ana arıda tarlacısı çok olan kovana ana kabul ettirmektir. Saat sabah 8 de yayına girecek haberde görürsün ana arı kabul edildi. Kovan her konuda naçar, yani çaresiz bırakıldı, yavru yok, polen yok, kabarmış petek yok, sadece kuru çıta ve şurup, şimdi tüm işçiler bir şeyler yapmak için yarışıyor.

    Ana arı kabulünde arıcıların çok hatası var bunu ayriyeten belirtmem gerekiyor.
    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil