19.06.2012

KESTANE BALI


Bu sene kestane erken çiçeklendi. Her sene 10-15 haziranda ancak gittiğimiz kestane balı, bu sene gittiğimiz tarihe kadar olan sürede bol bal olarak çıtalarda.

4-5 Haziran tarihlerinde Şile Kızılca köye geldik ve tarih 16 haziran görüntülere şaşırmamak elde değil, aç gelen koloniler bu kadar kısa sürede çok iyi kestane balı yaptılar. Arıların çalıştığı süre 10 gün filan, yani koloniler 10 günde bu hale geldiler. Gittiğimiz tarih belli, aldığımız görüntü tarihleri de belli. Güçlü koloniler kısa sürede neler yaparmış test edilmiş oldu.

Bal çıtadan geçen olduğu gibi bu hafta akmıyordu, hafiften sırlanma işleri başlamış.


İlk defa arılık civarına bir tur attım. Burası Kızılca köylü Mitat amcanın bahçesi, tek koluyla felaket çalışan birisiydi. Bu sene mart ayında rahmetli olmuş.

Bahçe adam boyu ot, bir kişi olmaz ise neler oluyor, bahçe zaman içinde bakılmaz ise dağ olacak.


Mitat amca sağlığında yaşlı olmasına rağmen bir tane ot bırakmazdı, kazmasını yapar, bir sürü yazlık sebze ve kışlık bakliyat buradan üretilirdi.

Bir kaç yıl içinde batmaya aday bir bahçe.

Mitat amca ile ilgili arattığımda alttaki link çıktı, Allah rahmet etsin. 2008 Yılı sezonundan ilginç kareler var.

http://bengittim.blogspot.com/2008/07/ile-bal-saimindanpinarhisara-g-ettik.html


Gebze Bal birlik başkanımız Kadir Gürkan beyin Arıcı kulubesi.


Yağcılar köyünden Saim, İlhami abide oralı, Sayim abi, arıların yanında kalıyor. Bu sene yüzümüz gülecek diye umut içinde beklemeye devam ediyor.


Toplam iki hafta bile olmadı ama arılarımız gerekeni yaptı diye düşünüyorum. 10 Günlük süreçte güzel kestane balı geldi.


B al olğunlaşmaya başlamış, geçen hafta çıtayı az yatırdığınızda nektar akıyordu.


Bazı kolonilerde sırlama faaliyetleri başlamış. Bir kaç gündür sürekli esen bir rüzgar var, bal akımının kesilmesine yol açıyor, gece rüzgar dolayısı ile çiğ düşmemekte.


Bir kaç koloni diğerlerinden geri, bunları da değerlendiriyorum, bal yapıp yatacağını tahmin ettiğim arılardan ballı çıta alıp boş kabarmış veriyorum, ballı çıtaları ise tam güçlü olmayanlarda topladım diyebilirim.


Hiç kimse bu kadar kısa sürede bunların olacağını tahmin edemezdi, hatta ben bu sene kestane balını es geçmek üzereydim, nasip oldumu oluyor.


Şile Kızılca köye iki sefer gidebildim. Toplamda 4 saat kalamadık, işlerin yogunlugu, sıradan bir kontrol yapıp, gerekli olan uygulamaları yapıp geri dönüyoruz.




Tüm koloniler sıradan açılıp son durumlarına bakıyoruz.


Çok fazla her şeyi inceleme ve tahlil etme zamanımız yok. Ne kadar şükretsek az. Bulunduğumuz köyde binlerce koloni var, her taraf arı dolu. Yer sorunu had safada ve bize bu köşe düştü.


Kovan önlerini en son budama makasıyla temizledik, yer egrelti'lik ve çalı doluydu.


Saim abinin arıları bunun yanında Kadir abinin arılar var.


Bir kovanda ızgara yoktu. Aslında ızgaralar sayılı geldi ve bir eksik sayınca böyle olduda diyebiliriz.

Bir yerdende çok iyi olmuş. Diger kovanlarla bu kovanın arasındaki farkı görmemizi sağladı.

Geçmişte bu arıya laf edenlerin hatalarından birisi ızgara kullanmasını bilmeyişleriydi.

Izgara koydum ama artık iş işten çoktan geçmiştir. İçimden gitti bir teneke kestane balı diyorum.


Bal geliyor koyacak yer yok her taraf ağartılmış, hatta sır'lanmaya başlamış ama çıtanın kemer altı yavru.


Koloni yönetiminde her ırk için olmasa da bazı ırklar için ızgara şart. Bunun göstergesi bu paylaşımlarda var, isteyen ne demek istediğimi, çok iyi anlar. Bazen musibetlerden çok iyi dersler çıkar, burada olduğu gibi. Arılıkta diğer kovanların ızgarası var ve ızgara üstünde sökülmeyen çok az yavru kalmış olabilir, çıtalar kestane balı dolu, bu kovanın katı yavru dolu::((
Yıllardır arıcılık bilgi ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Bunu yaparken tüm imkanları kullanmaktayız,tecrübelerimizi başta resim, video ile yapılan uygulamalar paylaşılmakta. Sadece bardağın dolu tarafını göstermiyoruz. Hatasız insan zaten yoktur, bizimde hatalarımız oluyor bunlardan biz zarar görmüş isek ama siz bu hataya düşmeyin diyoruz,isteyen uyarıları dikkate alır,isteyende istediğini yapar.




Koloni yönetimi ve ızgara kullanımı ile Ali_Turk

Koloni yönetimlerinde ızgara kullanılmalı, bazı kişilere bunları söyledim, nedense kimse kabullenemiyor, o kişiler bir daha fikirlerini gözden geçirmeli.

8 yorum:

  1. Ali abi maşallah güzel bal gelmiş. Benim payıma düşeni ayırırsın artık:/)sen bu sene artık izne felan çıkma bir an önce iş başı yapda dinlen:/) acayip bitap düşmüş bir görüntün var. Izgara demişinde bu arıyı yönetebilmek öyle her babayiğidin harcı değil. Yetişemedinmi alıp başını gidiyor. Sağlıcakla kal abi.

    YanıtlaSil
  2. Muhteşem abi güzel bal geldi de, senin payına nasıl düşecek onu merak ediyorum.
    Abi izinlerde gece gündü karışıyor, dediğin gibi doktorları dinlemek lazım, izine sezon bitene kadar çıkmayayım, dün akşam br uzandık, gece yarısı olmuştu kalktığımda.Ben dinlenirkende yorulan birisiyim ne yapacağız.
    Abi dediğin gibi bu arıyı yönetemeyenler, millete akıl veriyorlardı, 2 ile 9 za ham girin diye::)) Bizde 10 çıta olmuş ise arı, kat girin dediğimizde gülenlerin haline gülmemek imkansız.
    Demekki lafla arıcılık ve koloni yönetilmiyoru::))
    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  3. Sayın Türk,poyraz geliri etkiledi ,çiğde düşmüyor,baştaki gibi nektar geliri olsaydı çok güzel olacaktı,hayırlısı allahtan,kolaylık ve başarı dileklerimle

    YanıtlaSil
  4. Aga be banada düşermi acaba hep kestane balı yav canım çekti doktora varda bana yohmi bol ballar dilerim bereketin bol olsun kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  5. Ali bey,ana arı ızgarası her arıya gereksiz.Hantal arılar ya kata çıkar ya çıkmaz.Bu aynı tek katlı eve merdiven yapmak gibi.2,9 ham petek gir klasik anlayışı,Karniyol,Buckfast ve italyan arısında geçerli bir anlayış değil.Pratik arıcılık hayatı olmayan 40 sene önceki nazari bilğileri hala bloklarda satmaya devam ediyorlar.Veteriner arkadaşın yanına gitmiştim,konuşurken birara dediki,sizin ordaki veteriner yaşlımı,dedim evet sordum nerden anladın.Dediki,yazdığı reçetedeki ilaçlar 40 yıl önce satılıyordu.Şimdi muadilini veriyoruz.Saglıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  6. Sayın Bakanım,

    Maşallah bu sene arıcı arkadaşların yüzü gülecek gibi tabi sezona hazır olanların.
    Benim halimi soracak olursan bildiğin gibi.:))
    İneboluda bal alabileceğim bir kolonim var. Buradaki arılarımda malasef sezona yetiştiremedik.kendi ihtiyacı olan balı toplasalar razı olacağım.malalesef 4-5 senede bir gelebilecek böyle sezonu es geçtim.

    adamın birnin komşusuna borcu varmış fakat ödeyecek durumu yok gece gözüne uyku girmiyormuş yatağın içinde dönüp dururken en sonunda hanımı dayanamamış pencereyi açıp komşusuna seslenip şöyle demiş. Komşu bemim adamın sana borcu vardı ya. Eeee... İşte o borcunu ödeyemiyor (şimdilik tabi)haberin olsun deyip. Pencereyi kapatmış ve beyine şimdi sen rahat uyu o uyuyamasın demiş.

    hay Allah nerden geldi bu hikaye aklıma ya, konu ile ne alakası varsa.
    neyse Allah çalışmalarında kolaylık versin bana ineboluya gidişimde 5 tane ana lazım bilgin olsun şimdiden söyleyimde..

    Allaha emanet ol

    YanıtlaSil
  7. Abi maşallah kestane balı bu yıl yüzünüzü güldürdü,inşallah böylede
    devam eder.
    Görüntüler herşeyi anlatıyor,hayırlı sezonlar diliyorum.

    Selamlar.

    YanıtlaSil
  8. İlhami abi kestane balı akımında bir gün bile çok önemli, kovanların altına kantar koyup nektar gelirini günlük takip edenler var, baze koloni 3 kilo bal getiriyor, bazende bir hafta içinde 3 kilo gelmeyebiliyor.

    Trakyalı sana düşerde Doktora düşermi kestane balı bilemiyorum::))

    Vecdi abi dediğin doğru yavru özürlü arı zaten kata çıkmıyorki ızgara kullanıla::))
    Bizde de eski veterinerler yok ama eski arıcıların yolundan hala giden çok::))

    Zafer abi sende durup durup iş çıkarma, bir posta ana arı almıştın, şimdide memleketteki analarımı yeniliyorsun.

    Mehmet bu sene kaç yıldır olmayan akıma denk geldik, arılarımızda 10 gün içinde balları depoladılar, şimdi nektarın olgunlaşıp bal olmasını beklemekteyiz.
    Görüntüler dediğin gibi çok önemli.
    Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil