Bu sene enginar üretimim fiyaskoyla sonuçlandı::((
İki adet enginar yetişti, biz koparana kadar ikiside çiçek olmuş. bu mevsimde çok olsa acayip arılar istifade edecekler, bir sürü arı ve böcek tarafından bu çiçek ziyaret ediliyor.
Ağustos ayı zaten sıcak, birde ramazan ayı girince arılıkta gündüz adım atılacak gibi degil. Üretmiş olduğumuz ana arıları akşam üzeri toplayabiliyoruz, sonrasında koştura koştura iftara yetişiliyor. Sonuçta orucun 15 günü bitti, geriye az bir şey kaldı.
Bu yıl çok kurak geçti diyebilirim. Haziranda kestaneye gidildi damla düşmedi, peşinden Trakya'ya gidildi, temmuz ayı bitti damla düşmedi, şimdi ağustostayız, kış iyi olmasaydı her şey kururdu diye düşünüyorum. Bu kuraklığa rağmen pürenler hala canlı, bir yağmur çok şey demek, pazar günü 10 km yakınımıza acayip yağmur ve dolu yağdı, yolu görmek imkansızdı, arabayı kenara çekip yağışın hafiflemesini bekledim, arılığa gittim bizim ormana damla düşmemiş.
Ana arı üretimin olmazsa olmazı erkek arılar.
Bu yıl çok önceden davranıp ürettiğimiz 5 ana arı 3 gün arayla üç sefer beş dakika bayıltılıyor. Bu ana arılar daha sonra erkek yumurtası atıyor. Karbn gazı CO2 ana arıyı yaşlandırıp çiftleşme isteklerini yok ediyor. Literatür böyle, benim ana arılardan birisi literatürü deldi, üç bayılma kesmemiş, birisi çiftleşmeye çıkmış ve şu an işçi yumurtası atıyor. Üçer günlük bayılmalar esnasında ana arı hep kafeste duruyor, en son serbest bırakılıyor. Bundan sonra bu tür işlemlerden sonra ana arıların kanatlarını kesmeye başladım. Sonuçta erkek bu mevsimde mumla arasanız bulamazsınız. Bu yöntemle üretilen erkekler genelde larva veya pupa döneminde alınıp yerine başka kovandan kapalı işçi veriliyor yoksa nesil nasıl devam etsin bu koloni?
Uygulamada 32. sırada yer almış ana arı nedense erkek atıyor, hiç işçi atmadı, kısa zamanda yumurtaya başlamıştı. Tohumlama notlarıma bakıyorum her şey olumlu geçmiş, verdiğimiz sperm neresine gitti anlayamadım. Bu ana arıda erkek üretimine alındı, saf ana arı beklerken saf erkekler üretiyor::((
Bu koloni ise Trakya dan geldi. 5/7/2012 tarihinde arılarımızı kontrol etmeye gitmiştik. Muhtarımız kani bey bu kovan gelişmiyor dedi, kovanı bir açtım, üç çıta kapalı erkek vardı. Dedim ben bu kovanı alıp sana başka kovan vereyim kabul etti. Temmuz başından beri bu arıda erkek üretimi yapıyor.
Bu ana arıya bu mevsimde paha biçilemez::))
Memlekette soyu ne olduğu belli olmayan analara paha biçemeyenler var, Aziz Nesin boşuna konuşmamış birden onu hatırladım::))
Sökülmeye başlamış erkek arılar. Genel olarak anasız kolonilere verilip orada doğup beslenmeleri sağlanır. Sıradan başka kolonilere bu çıtayı verirseniz doğan erkekleri anında kapı dışarı eder, mevsim erkek mevsimi degil. Bu tür koloniler sürekli kapalı yavru takviyesi ile ayakta tutulur ve verilen çıta ara sıra kontrol edilir, verdiğiniz çıtadan ana arı memesi yapılıp ana arının işine son verilebiliyor.
Trakya'dan gelen koloninin ana arısı, görüntü gencecik, fırıl fırıl kovanda dönüyor ama dölsüz yumurta atıyor. Ana arının tipine bakıp ondan manalar çıkartılsaydı, dünyada damızlık diye bir kavram olmazdı.
Erkek arılar doğmadan anasız kolonilere alınmalı, yoksa erkek arılar kaybedilebilir.
Zaim abinin site yöneticisi Raşit bey, kendisi Bulgaristan'daydı kendisi göçmen. Yurda döndü, maskesinide alıp daha önceden kararlaştırmıştık iki koloni istiyordu.
İçten bölmeli oğul kutusu getirmiş, dedim durup duruken başımıza iş çıkartma, götür ruşetleri aktar dedik.
Bulgaristandan getirdiği kovan modelinin altı. Altlık seyyar, katlar seyyar, kovan seyyar, her kattan ve kovanın ortasından çıkışlı, dedim git işine yeni şeyler görmek istemiyorum.
Kovanın sadece altlık sabit::))
Altlığa sadece katları diziyorsunuz.
Raşit bey sonnda arılarına kavuştu, site yavaş yavaş arılanmaya başladı::))
Eşek arıları bu sıra arılara musallat oluyorlar. İşçi arılarıanında parçalayıp yemeğe başlıyor.
Yıllar öncesi balık avına gitmiştim, gittiğimizde bir kaç gün kaldığımız olurdu, son yıllarda bir sefer bir günlüğüne bile gidemiyorum.
Balık tuttuğumuz yerde eşek naneleri vardı. Eşek nanelerinede bal arıları konuyor, eşek arısı sanki savaş uçagı gibi, nanelerin arasına bir dalıyor kaçmaya çalışan işçi arıyı yakalayıp yiyordu. Bende eşek arılarını yakalamaya çalışıyordum, yanımda bulunan balık kepçesi bu iş için acayip işe yaramıştı, birden taaa o günler aklıma geldi.
Balık malzemecisine gittim. Kepçe alacağız adam soruyor, teknedemi kullanacaksın::))
Yok bunu ormanda kullanacağım dedim adam acayip acayip baktı durumu anlattım şaşkınlığı geçti.
Eşek arı avı'mız bayağı bereketli geçiyor.
Av peşinde olan eşek arısını avlamak çok basit, sıcaklarda uçmuyolar, akşam üzeri arılıga geliyorlar, üç akşam eşek arı av partisi yaptım, yüzden fazla eşek arsı mevta, hem kepçe sallamasını unutmayalım, kışın büyük olasılıkla hep balı tutacağız, Zaim abi tekne aldı, devamlı davet ediyor nasıl gideyim bu iş güç arasında...
Bunların kolonilerini bulabilsek imha daha kolay olacak ama ormanın kim bilir neresindeler.
Eşek arıları, içiçi arının en az dört beş misli büyüklüğünde.
Eşek arı tuzağı. Eşek arılarına başka ikramlarımızda var. Ne hikmetse dün hiç teşrif etmediler.
Bir kaç ped şişede tavuk ürünleri deneyecegim, bu arılar etçil.
Yol kenarına dökülmüş harfiyat ve ürzerindeki bitki ilgimi çekti. Yaklaştım kendi kendine büyümüş br meyve, henüz olğunlaşmamış, yoldan görünmeyecek şekilde arka tarafa aldım, sabırla olğunlaşmasını bekliyorum::))
Kendi kendine yetişen bir karpuz. Birde bakım yapılsa kim bilir nasıl olurdu. Hani kuşun kurdun hakkı derlerya, bakalım olğunlaşana kadar yolun kenarında kalacakmı, kalırsa hasadı görüntülerim::))
Ai bey eşşek arıları için,3kg kola şişelerine biraz şerbet biraz kola koyun eşşek arıları için iyi bir tuzak.Bierde telli kafesler var içine armut üzüm veya et asarsan çok cezbedici oluyor.Saglıcakla kalın.
YanıtlaSilAbi enginar çiçeği çok güzel görünüyor,gelecek sene inşallah daha iyi olurlar.Sezon bizde bitti,gelecek sezon için hazırlıklar başladı şimdilik onlar ile uğraşıyoruz.
YanıtlaSilEşek arı çepçesi hoşuma gitti :)
Hayırlı ramazanlar,
selamlar saygılar.
Vecdi abi şerbet türü şeyler kullanmak istemiyorum, gidip bal arılarıda giriyor, eşek arısından kat kat fazla bal arısı ölüyor.Henüz et ikramına başlamadı, kokulu armut yoktu,elmanın kokusu süper ama yiyen yok.
YanıtlaSilMehmet bende bu yıl ilk defa enginar çiçegiyle tanışmış oldum. Çok sayıda böcek ziyaret ediyor bal arısıda dahil, hatta bir örümcekte bu çiçekte arı yakalamıştı, bir tarla olsa enginar balı çıkardı sanırım::))
Sizde sezon bitti, bizde kışa kadar sezon bitmez, püren bakalım bu yıl nasıl olacak, peşinden çama gidenler oluyor yıl sonu ancak sezon bitiyor.Sabit arıcılıkta bir çok bölgede burası içinde sezon bitti veya son 15 günları kaldı diyebilirim.
Kepçe ile eşek arısı yakalamak çok basit. Her akşam eşek arısı avı var::)
Sanada hayırlı ramazanlar.
Sağlıcakla kalın.
Ohhhooooo ne güzel çiçek açmış canım enginar:/) Yaw İlhami abide seni uyarmadımı ba..Eşek arılarına üzüm vs vermişin arkadaş onlar ne bilsin o meyveleri kendin diyorsun ormandalar diye. Ver onlara tavuk eti parçası bak noluyoru. Abi karpuz bağ bozumuna çağırırsın herhalde.sağlucakla kal.
YanıtlaSilSLM...
YanıtlaSilSayın Bakanım.
Üzüm ,vesair gibi meyve çürüklerine ve özellikle de ekşimiş şurupa sarıcalar rağbet ediyor ama bu büyük eşek arılarının ilgisini çekmiyor.Vecdi abinin bahsettiği tuzaklara da rağbet etmiyorlar biline.
Peki neyi severler o halde ; Tabiii ki arıyı ::))
Şaka şaka ::))
Şuana kadar en etkin yöntem yerinde imha.Ağ sallayacak vakti varsa ,bunların yuvaları çok uzağında değildir.Bulunması zor değil,büyük ağaç kovuklarında oluyorlar.Tabii sitedeki villalardan birisi de olabilir bu:)
Yok bunu da yapamadım diyorsan,fare yapışkanını bir karton vesair gibi bir yere sür ve öldürdüğün eşek arılarından bir veya bir kaçını sen yapıştır.Göreceksin ki ,bunlar ölülerine pek meraklılar::))
SLM ve Muhabbetle...
Ali bey eşek arıları için pet şişelere sirke koyabilirsin, rağbet iyi oluyor. Sağlıcakla kal.
YanıtlaSilAhhh Muhteşem abim ah, her usta bizim gibi degil görüyorsun, bir enginar hasadı nasıl yapılır bilemiyorum, ustayım diye geçinen İlhami abi piyasada yok, gitti organik enginarlar::((
YanıtlaSilGerçekten bu eşek arıları ikramdan anlamıyor, birde üzümleri dilimledimdi::))
Sıra ete dayandıda bu sıra ben bile et yiyemiyorumki.
Karpuz yolun kenarında, nasipse yiyecez be...
A.s. Yusuf.
::(( Ben boşunamı bu tuzakları kurdum yani, bunların ilgisini çekecek elbette bir şeyler olmalı?
Abi ormanlık alan çok sık ve içinde gezilmiyor, eskiden bizde bal arısının yerini bulmak için bir sistem vardı, bal arısını yakalıyorsun beline ince beyaz iplik bağlıyorsun ve serbest bırakıyorsun, iplik arının hızını kesiyor, peşine düşüyorsun nerede yuvası varsa buluyorsun, bu sistem bu eşek arısında deneyebilirim, sırtına japonla iplik yapıştırıp yuvalarına kadar takip edecegim::))
Civarda bir sürü villalık var çoğu boş bu işte bayağı sıkıntılı olur, hayırlısı bakalım, en iyisi pusuda bekleyip kepçe sallamak::))
Yapıştırıcıda ayrı bir çözüm olarak dursun kenarda ama bu sistem masraflı.
Sağlıcakla kalın.
Hasan abi ben yoruma cevap verirken arada senin yorum gelmiş, sirkede deneriz nasıl olsa bu mücadele kısa üsrmeyecek gibi gözüküyor.
YanıtlaSilDaha önce yapıştırıcı kullanmıştım, arı haricinde bir çok şey yapışıp olabiliyor.
Sağlıcakla kal.
Abi o anaya üç kovan veririm yeterki bana ver aga karpuz yemeye davet edersin artık kolay gelsin.
YanıtlaSilAbi bizim burda ne hikmetse o büyük eşek arısından yok ama sarıcalar baş belası.Karpuzun üzerini bence kurumuş otla kapatmanda fayda var abi.Sağlıcakla.
YanıtlaSilŞenol işten anlıyorsun, bu mevsimde erkek arı üremek çok zor, hatta şu an hazır olan erkekler 40 gün öncesinin yumurtasıydı, yani çok önceden önlem alınması gerekiyor. Arıcılık işinden anlamayanlar ise, piç ana arılara deger biçemiyormuş, bu yılın modasıda bu oldu::))
YanıtlaSilBu gibi enayilik yapanlara bizim oralarda nedendir bilmem"Enayiliğine doyma" diye bir söz söyleniyor.
Erkek ürettiğim ana arılar benim için önemli ne bedelle olursa olsun, kimseye vermeyede niyetim yok.
Eyüp bu eşek arıları sahile yakın kesimlerde oluyor. Bir sene Muğla'ya gitmiştim oradada bu arının biraz degişigini gördüm. Akdeniz kıyılarındada var diye biliyorum, sahile yakın yerlerde daha çok oluyor, deniz kıyısındaki böceklerle besleniyor, etçil bir arı, meyvelere bayılır, elma, armut gibi meyveleri deliyor, dışarıdan bak sağlam ama içini tornacı gibi boşaltıp sadece kabuk bırakır. Bununla arılar zor başa çıkıyor yakaladıklarında yumak olup ısıyla öldürüyor, sarıcalar bunun kadar kolonilere zarar veremez.Bu eşek arısı işçi arıyı uçarken havada yakalayıp öldürüyor.
Karpuz nasip degilse ne örtersen ört yenmez, nasipse bir yere kaybolmaz::)
Sağlıcakla kalın.