Arıcı Mehmet Yüsel ve babası Sadık Yüsel.
Sanal alemde tanıştığımız Mehmet Yüksel, geçen süre zarfında tanışıklığımız büyük bir dostluğa dönüştü.
Dostumuz, memleketine izine geldi bizde planlarımızı yapıp ziyaret günü Gebze'den çıkıp Bolu Mengen'e gittik. Bazı nedenlerden dolayı bazı arkadaşlarımız geziye katılamadı, memlekette kazak erkek kalmamış desem ayıp olacak, nerde layt var beni buluyor::))
Ziyaretimizin büyük bölümü arıcılık üzerine oldu, zaten başka ne olabilir ki? tabi önceden hazırlık yapılmıştı ve ana arı suni tohumlama nasıl yapılır bunu uygulamalı göstermemiz gerekiyordu ekip olmayınca ben tek başıma göstermek zorunda kaldım::))
Bu gösterme mevzusu akşamları msn sohbetinde esperilerimiz arasındadır.
Mehmet Yüksel, Alman arıcı Bayan Emmi'ye suni tohumlama konusunda yardımcı olur musun bende öğrenmek istiyorum demiş.
Emmi'de sana göstereyim der.
Aradan uzun zaman geçmesine rağmen bir türlü göstermemiş. Bizde bunu öğrendik, bizden kaçar mı::))
Dedik ki Emmi göstermediyse biz sana gösteririz, ekip toplanamadı ve gösterme işi bana düştü. Bende gerekeni yaptım, suni tohumlamanın her bölümünü uygulamalı bir şekilde gösterdim::)))
Ekibimiz geziye fiili olarak katılamadı, dolayısı ile yoğun bir telefon trafiği vardı. Başta Muhteşem abim, Erzincan'dan Vecdi abimiz ve Trabzonda bulunan Yusuf Şimşak telefonla arayıp gelemedikleri konusunda üzgün olduklarını bildirdiler::))
İstanbul'da bulunan Erkan Kaya ise oradaki ortamı kıskandığını, iletiyordu::))
Lütfen kıskanmayalım:)))
Bir gün öncesi Bolu Mengene gidecek Erkek arılar, kafeslendi, bu erkekler yaşamları boyunca hiç dışarı bırakılmıyor, yoksa saf erkek olduklarını nereden bileceğiz.
Gene bir gün öncesi, Bolu Mengene balayına gidecek 3 kraliçe bayıltıp hazırlandı.
Aslında Mehmet Yüksel'in suni tohumlamada teorik bilgisi çok fazla, bunuda bizim sayemizde öğrendi diyebiliriz::))
Biz karşılaştığımız sorunları Mehmete iletiyorduk, Mehmet Almanya'da, Prof.Dr.Peter Schley veya Emmi’ye sorular soruyordu, aldığı bilgileri bize akşamları msn sohbetinde aktarıyordu. Gelen bilgiler çok önemliydi, birisi alet konusunda dünyada sayılı kişilerin başında geliyor, Emmi ise Almanya arıcılar eyalet başkanı, ayrıca 25 yıldır suni tohumla ile saf karniol üretimi yapıyor. Bizim çözemediğimiz sorunların başında şu geliyordu ana arı uygulamaya giriyor, genelde 5-6-7-8. günlerde yumurtaya başlıyor, bazen öyle oluyor ki ana arı yaşıyor 20 gün olmuş hala yumurta yok.
Bunu Emmi'ye ilettik, gelen cevap bizi memnun etti, 25 yıldır suni tohumlama yapan birisinin tecrübelerini bize aktarması çok güzel bir olaydı. Mehmete demiş ki, ben suni tohumlamayı yaparım, 6 gün hiç o ruşet veya kovan kutu fark etmez hiç açmam.
Biz ise uygulama yaptığımızda, ertesi gün ne olmuş illa açıyoruz, merak işte::((
Devamında 6. gün yumurta yoksa Emmi sıcak suyla bal şerbeti yapıyormuş ve yumurta atmayan ana arının kıçını bu şerbette tutup tekrar kovana geri verip gene 6 gün gene kovanı açmıyormuş. 6 Gün geçti gene yumurta yok ise bu sefer 5 dakikalık bayıltma uygulayıp gene 6 gün bekliyor ve gene yumurta yok ise ana arı imha ediliyor. Bu işi 25 senedir yapan birisi bu yıl ilk posta üretimin büyük bölümünü başaramamış. Bu bilgileri duyunca ben acayip rahatladım, bizim başarı oranımız oldukça yüksek. Bu konuda bu bilgiler hiç bir yerde yok, inşallah böyle sorunlar yaşayanlara belki faydamız olur diye bunları buradan paylaşıyorum. Bir saf ana arı ne kadar önemli bunu anlatamam, saf hatların korunması ise suni tohumlama veya izole bölgeyle mümkün. Bir ana arıyı uygulamaya sokabilmek için ne aşamalardan geçiliyor, tüm detayları ana arı doğduktan sonraki 8 ila 10. gün masada birleştirmeniz gerekiyor. Hemen şunu da ilave edeyim, suni tohumlamada başarı ana arı doğduktan sonraki 8-9-10 cu günlerde uygulama yapılır ise, çok yüksek.
Ana arı aletli tohumla, zor değil, kolayda değil, bir sürü detay sıralanıp uygulama aşamasına geçiliyor. Bu işin eğitimini alanlar belkide yukarıda bahsedilen detayları bir araya getiremiyor, bu şuna benzer ehliyet aldınız ama arabanız yok. Araba buldunuz yeterince sizde kalmıyor ve sürüş tecrübeniz gelişmiyor.
Suni tohumlamanın en zor bölümü erkek arılardan sperm toplamaktır, aşırı dikkat ve zaman gerekiyor, mukus tabakası üzerinde çok ince bir tabaka semen veya sperm oluyor. Mukusla temas ettiğinizde iğne tıkanıyor, hatta böyle durumlarda topladığınız sperm zayi ediliyor. Bizim yanımızda 3 kraliçe var ve en az, kraliçe başına 8 mm yada 8 mikron sperm verilmeli en fazla 10 mikron. Cam iğnenin içi 1 mm dolayısı ile dışarıdan iğneyi ölçüyorsunuz 1 cm uzunluğunda sperm toplarsanız bu 10 mikron demek oluyor. Arı spermi, yada semen.
Mikroskopta çalışma alışmayan için çok zor oluyor. İlk başlarda sinir bile olursunuz, hatta gözünüzle daha iyi gördüğünüzü bile iddia ediyorsunuz::) Bu tabiî ki mümkün değil.
Bir ara dedim bu doz yeter, Mehmet diyor abi bu miktar 3 cm olmadı ben diyorum ki oldu, Mehmet diyor ki, abi ben kaç sene tornacılık yaptım orası 3 cm yok::))
Metre geldi, ölçtük 2,5 cm olmuş, hayret hiç yanılmazdım...
Demmekki insan yanılabiliyorrr...
Duran top tekniği uyguladık::))
Duran toplarda ekibin en etkili ismi, Dr.Muhteşem Turunç'tu, kadroda yer olmayınca, yerine Mehmet Yüksel geçti.
Ülkemizde yapılan ilk suni tohumlama aletinin başına şimdi Mehmet Yüksel var.
Açı ve pozisyonları ayarladım sadece yavaş, yavaş girilip sperm verme işi kaldı, bunuda kontrollü şekilde yaptık, iki ana arıya spermleri Mehmet verdi.
Ayılmaya başlayan kraliçe arı. Bu olayı görmek bile insana acayip mutluluk veriyor, mutlu arıcı olmak böyle bir şey. Geri çekemeyenler laf söz ediyor ama olsun, çekemeyenler çanakta taktırabilirrrr...
Ziyaretimiz bilgi alış verişi açısından çok iyi oldu, hele bu iş anlatmakla olmuyor, ayrıca deneyimler devam ettirildiğinde kendinizi geliştiriyorsunuz.
İş bitmiş etrafı toparlıyoruz, bir işçi arı iskeleye yanaşmış derdi nedir bilemiyoruz::))
Doktor olsaydı senin derdini bir sorardık, şansına küs::))
Ayrılık vakti geldi, mesafe uzun olunca gidip gelmekte sorun oluyor. Enes Emin de Mehmet abisiyle vedalaştı.
Dost ziyaretimiz bitti ama dostluğumuz ömür boyu sürsün istiyorum. Ziyaret bitti Mehmet bizi uğurluyor.
Abi Mehmet benim bildiğim solaktır yanlış oturtmuşun o açıdan vuramamıştır:) diye espiri yapayım derken duygusallık ağır bastı; evet bizde hakikaten çok hakkı olan gerçek bir dost kendisi sağolsun iyiki var. Sana gelince kazak gömlek karıştırıp durma iç işlerinden izin alamadık itiraf ediyom işte:/( sağlıcakla kal.
YanıtlaSilAli bey,yeni uygulamanız hayırlı olsun.Mehmet beye hoş geldin der,teşekkürlerimi iletirim.Paylaşımın bir yeri manifatura dükkanı gibi olmuş,Kış geliyor,Kazak lazımdı göremedim.En iyisi burdan temin edelim.Saglıcakla kalın.
YanıtlaSilSLM...
YanıtlaSilSayın Bakanım.
Ekip üyeleri değişik sebepler dolayısıyla bir araya gelerek gidemedik.ben tek basıma,sen de tek basına uğramak zorunda kaldim.Buna da şükür ,yapacak birşeyi yok.Mehmet Yüksel olsun,babası Sadık amcamız olsun,onlarla beraber bir çay imek bile bir ayrıcalık.Muhabbete o kadar dalmıştım ki,bir resim bile çekmek aklıma gelmedi::))
SLM ve Muhabbetle...
Muhteşem abi lütfen kıskanma,senin kadar olmasada, ekipte duran toplara iyi vuran birini daha tespit etttim::))
YanıtlaSilAbi Mehmet bizim için çok önemli biri, ayrıca kime zararı olduki de diye sorayım, Allah kendisinden razı olsun.
Kazak gömlem konusundaki itirafın kötü oldu be::))
Vecdi abisağolasın. Abi kazagın hası Anadoluda, bu tarafa gelen kazaklar laytlaşıyor....
A.s. Yusuf.
Bu sene bir tuaflık var, ekipbir türlü bir araya gelemiyor nazar var galiba::((
Sonuçta Mehmetle tek tekte olsa buluşup sohbet edildi, senin o kadar sohbette bir resim çekememene zaten şaşırmadım::))
Birdaki seneye resim çekersiniz...
Sağlıcakla kalın.
Selamünaleyküm;
YanıtlaSilMuhabbetinizin daim olması dileği ile.
Ekip en son bir tencere tavşan yedi ondan bu yana tavşan gibi kaçışıyor hayırlısı artık :)
Sağlıklı günler...
Mirili her şeyin bir zamanı var, şimdi ekibi toplayıp gelsem salep içilirmi?
YanıtlaSilYada bir daha tavşan yenilirmi?
Zaman yavaş yavaş yaklaşıyor, kısa süre sonra gezileri başlatıyorum, büyük ihtimal ilk buluşma yerimiz Efraim hocanın arılık olacak, bahara daha çok var bizde bu ekip olduktan sonra sınır dışı planlarımızda var::))
Abi inanki gelemediğim için çok üzüldüm kısmet değilmiş iyi geçtiğine sevindim suni toğumlamayı uygulamalı olarak görmek isterdim kısmet değilmiş arıcıların toplanıp kırkyıllık dostlar gibi muhabbeti çok başka bir duygu sanki akraba gibi bal gibi muhabbetler gerçek doslar bencil olmayan temiz kalpli dostlar mehmeti tanımayıp eleştirenler aslında bir muhabbet etseler nasıl temiz kötü düşünmeyen biri olduğunu anlarlar hani insanın mehmet gibi sizler gibi hayatları boyunca dostları olsa ama birileri hep eleştiri yapar durur sizde birşeyler gösterin o yok bak arıcılıkta nerden nereye gelindi on yıl önce deselerdi arıcı evinde sunitoğumlama yapacak inanmazlardı bugün gelinen nokta oldu kolaymı oldu hayır hiç gösterilmeden oldu emeği geçenlerden ALLAH razı olsun unutmadan ben kazak kullanmıyorum bu sıcak havada:)))) kolay gelsin.
YanıtlaSilŞenolum ben sıramı savdım, artık görmek istiyorsan, sana doktorum göstersin::))
YanıtlaSilÇok ısrar edersen bende gösterebilirim. Suni tohumlama nasıl bir şey öğrenirsin beya::))
Evet abi nerden nereye gelindi, geçenlerde bir ana arı üreticisi yurt dışından f1 ana arı getirmiş ballandıra ballandıra videolar filan, bizim arılığımızın alayı f1 daha bunu bile anlayamayanlar var::))
Evet abi arıcılar istedikleri yerde artık suni tohumlama yapabiliyor, biz kısa sürede çok yol aldık.
Mehmetin ülkemize büyük faydası olmuştur, laf edenlerde çekemedikleriyada kıskandıkları için çamur yapanlar oluyor onlar yaptıklarına bak küçük kişiler, basit şeylerle uğraşır, birde bize bak nerelere gelmişiz, onlar her şeye karşı çıkmaya devam etsinler.
Sağlıcakla kal.
Ali bey maalesef bende çok istememe rağmen işimden dolayı gelemedim,o gezilerin tadı başka ,inşallah bundan sonra aksilik olmaz ,saygılarımla
YanıtlaSilİlhami abi bu yıl sezon devam ediyor ve arkadaşlar hala dağınık, inşallah kalabalık bir şekilde gezilere başlayacağız.
YanıtlaSilSağlıcakla kal.