2013 Yılı mevsim olarak iyi geçmedi, mevsim başından sonuna kadar en azından Marmara bölgesi hep kurak geçti.
Böyle bir sezonu daha önce yaşadım. Püren bu gün açar yarın açar derken kışa girmiştik. Bu saatten sonra açacak püreninde arılara faydası olmuyor, kontrollerimde arılar yavruyu kestiler, ilk defa bu yıl kovanların 4 tanesinde terk vardı.
Sıcaklıklar gündüz 20 li dereceler düştü, geceleri önümüzdeki günlerde 12 ila 13 derecelere düşüyor.
Bu yıl oldukça sıcak oldu, az bir yağışla havalar birden soğudu, bu arada eylül ayıda bitmek üzere.
Arıcılar ne yapmalı derseniz şoklanmış poleni olanlar kek ile yoğurup arıya polen ve kek sayesinde biraz daha yavru yaptırmalı. Uzun süren kuraklıklarda polen sıkıntısı oluyor, polen olmadığında yavruda olmaz. İçerideki stok polen bitene kadar bir nebze yavru devam ediyor sonra yavru duruyor.
Bana göre bu yıl bölgemizde kış arısı sorunu olacak, kış arıları olmadığında kovanlarda bal olacak ve bahara balı olan arılar, sönmüş olarak çıkacaklar...
Pürenlik alanlarda son durumlar böyle, kavruldular, açık yeşil olanlar ise baharda açan deli yılgın soluk olanlar sonbaharda açanlardı.
İlk dafa bu yıl erkenden meşelerde sap sarı olamaya başladı ve yaprakları havalarda uçuşuyor. Bu kadar erken sararım gazel dökmezlerdi, kuraklık meşeleride vurdu.
Ormanda gezerken bir açmaya çalışan pürende buydu, açarken yanmış ve bir taraftan açmaya çalışıyor ama işi bitmiş, canlılık yok, o kadar yer dolaştık, gördüğüm iki pürenden biri.
Kuraklıktan dağ taşın son hali. Sanki kış gelmiş kar bekliyouz.
Pürenler kurak olsada çam gibi yeşil kalıyorlar, meşeler ise anında kızarıyor.
Açan püren. Yolun ortası tepe bir yer suyu nerden buldu anlamadım gitti.
Cumartesi arılıkta çalışırken bir avcı geçiyordu, köpeğini bağladı niye bağladın dedim senin köpekler boğmasın, dedim bunlar enik boğmazlar sesimden tanımış, belediyede bir işi vardı yol göstermiştim işini halletmiş.
Yanıma geldi abi işlerimi hallettim sağol dedi. Sonra sana kuş vereyim mi dedi, dedimki fazlaysa ver, bir kaç arkadaş avlanmışlar geri dönüşte bana denk gelmesi iyi oldu yükünü hafiflettik::))
Ben bir kaç bıldırcın verecek diye bekliyorum poşeti bana verip gitti...
Yıllar öncesi, 15-16 yaşlarındayım, Bursada Halil Bozca abim var, kendisi Yenişehir'li. Dediki hafta sonu ava gidiyoruz gelirmisin dedimki gezeyim bari geliyorum. Ben babamla 7-8 yaşındayken ava giderdim tabi şimdilerde fırsat bulamıyoruz avcılıkta acayip bir tutkudur. Neyse hafta sonu bir gurupla ava gittik.
Gurubun içinde bobinajcılık yapan Kemal abi var büyük avcı diyorlar. Ben ise tüfeksiz avcıların yanında dolaşıyorum. Kemal abi iki kuşak fişek attı birbıldırcın vuramadı, vuramadıkça hırs yaptı ne yaptıysa olmadı. Halil abide bayağı bir fişek harcadı ondada tık yok ben kuduruyorum, herkesten çok ben hırs yaptım bıldırcını nasıl vuramıyorlar diye, en son akşam üzeri Halil abinin 5 fişegi kaldı bir kaç kez tüfegi istemiştim, al dedi. Köpeksiz av yapıyoruz tarlalarda geçerken bıldırcın kalkıyor bolda bıldırcın vardı. İlk atışta bıldırcını düşürdüm, ikinci atışta gene düştü derken beşte dört yaptım fişek bitti, herkesin gözü bendeydi::))
Resimleri görünce avcılıkta iyisin gibi facede yorumlar geldi, bu anımı onun için yazdım. Bıldırcın vurmaya ne var. Bıldırcın ve arı kuşu en basit avdır, günümüzde arı kuşu vuramayan arıcılar var, onlar kendilerini götürüp Ümraniye olimpik yüzme havuzuna atsınlar.....
Bıldırcınları yoldum, içlerini temizleyip yıkadım, nasılda yağlanmışlar sonra ızgaraya dizdim. Hafta sonu oldukça güzel yedik::))
Bu resmin altına ne yazayım diye bayağı düşündüm en iyisi anladığı dilden yazmalı. Sayın Seyis,(at bakıcısı) bu ata iyi bak, yemeden içmeden kesilmesin ve hareketsiz yatmasın.....
Kışın beni bulamayacaksınız iyice beslenin aç kaldığınızda bahara çıkacak yağlarınız olsun::))
Bu yıl arı kuşlarıda kuraklıktan dolayı havalar sıcak gitdince sanki geç kaldılar. Geri dönüş için acele ediyorlar oldukça kalabalık sürüler geçiş yapıyor bazıları nedendir bilinmez, düşüp ölüyorlar, bende ölenleri toplayıp köpeklere ikram ediyorum. Çakal acayip oldu, arı kuşundan bıktı desem yeridir.
Çakal ışıl ışıl oldu, baharda çelimsiz bakımsız halsiz vaziyete idiler. Yemediği yok, her şeyi yer, dün patlıcan közlemesi verdim onuda yedi::))
Bahçe hala zindeliğini koruyor, havalar soğumaya başladı ürünlerin büyüme hızı düştü, bazı sırık domatesler 3 metre böy attı, seneye kısmet olursa kendime başka rakip bulacağım, bu yılki bahçe rakibim çok hafif kaldı....
Havaların soğumasıyla ürünlerde küçüldü. Hasada devam ediyoruz.
Arıcıların çok dikkat etmesi gereken işlerden birisi yangın. Hemen alt tarafıma bir arıcı geldi yılların arıcısı. Bu resimde yangın ormana girmek üzere olan bölüm var, bu noktada ormana sıçramaması için çok çaba harcanmış çünkü yapraklı dallarla söndürme çalışması vardı, benim arılar bunun 300 metre üstünde. Köy boş olmasına rağmen dibimize arı indirildi, yağma çok kovan açtınızmı arkanızda sürü dolaşıyor. Bu tarladan her gün iki sürü geçer anız yerle bir olmasına rağmen her yer kuruydu bu anız nasıl yanıp bu kadar büyüdü merak ediyorum. Çok ucuz atlatılmış....
Bazı kovanlar bayağı yanmış durumda. Yangın esnasında alçaktan uçan arılar büyük ihtimal yok olmuştur.
Arılığın arka tarafından görüntü. Geçenlerde bir sürü arı kuşu bu ağaca konmuşlar, benim arılıktan hareketleri görünüyor sesleride duyuluyordu, öyle güzel dalış yapıyorlarki arıyı kap ağaca kon ye yeniden dal, gidip mudahale ettim arı kuşu sürüsünü yolcu edeyim diye arılığa girince bu görüntülerle karşılaştım. Muhtarın yardımcısını aradım böyle bir durum var, ne oldu haberiniz varmı diye, dedilerki arıcı kendisi arılıkta çalışırken yanğın çıkmış bize telefon etti traktörle su taşıdık ucuz atlattık dediler.
Komşu arılıkta 100 taneden fazla arılı koloni var, inşallah bu kurak geçen sonbaharda işçi arılar fazla zarar görmemişlerdir. Yakın arılıklar arıcılar açısından iyi degil, kovanlarla istediğiniz gibi oynayamazsınız...
Ahırda yaptığımız tohumlamalardan yumurtaya giren ana arılardan birisi....
O bir saf anaç....
Bu hafta sonu Furkan Emre benimleydi. Bol bol orman havası aldı, bol miktarda atış egitimi yaptı, iki günde 3 kutu fişek bitirmiş....
Toparlanma işleri bitti sayılır kontrollerin geneli bitti, çok az müdahale edilecek ruşet ve koloni var. Kime ne yapılcak notları aldım. Ruşetlerde kontroller esnasında içeri girin eşek arılarının ölüsüyle karşılaştım. Bunları öldürüken kim bilir kaç tane işçi arı öldü, eşek arısını sarıp yumak yapıyorlar ama yumağın içinde eşek arısının çenesi giyotin gibi tuttuğu yeri kopartıyor. Havaların birden soğumasıyla birlikte sarıca ve eşek arılarına bir hal oldu, artık yoklar. Bu hafta sonu uçan eşek arısıgı gördüm ama toplasan 10 tane çıkmazdı...
Kuraklık, sıcaklık, eşek arıları ve sarıcalar arılara çok zor anlar yaşattı diyebilirim. İlk defa bu yıl kışa girmeden 4 kovanda terk var dün tespit ettiğim. Bu dört kovandan birisi arılıkta tek kafkas F1 vardı şimdi yok, başka kovanlardan daha önce yavru takviyeside yapmıştım. Bal sorunuda yoktu, köpük ruşetteydi sıcaktan olabilir ama altında oldukça büyük havalandırma vardı. Son baharda ana arı kutu terki olur bunu önlemenin imkanı yok ne yaparsanız yapın arı terki kafaya takmiş ise bir yolunu bulup terk edebiliyor, buna ana arı ızgara takmakta dahil. Çok sayıda kutu olan bir arılıkta çiftleşmesini beklediğiniz ana arı olabiliyor, böyle bir kutuya yavru veremiyorsun arı veremiyorsun, dolatyısı ile çıkışına ızgarada takamıyorsun, bu kutu terk ediyorsa, çıkışına ızgara koyduğunuz kutuda terk edebiliyor yaşadıkça neler görecegiz neler...
Oğul mevsiminde, oğullar nasıl birleşiyorsa terklerde de aynısı oluyor. Kutuya ızgara taktınızmı, işçileri terk edip, analı terke karışıyor, kutuyu açıyorsunuz işçi yok sadece ana arı içeride dolaşıyor::((
Kutuların terki degilde, kovanların terki sonbahar ve kışın arı ve arıcılar adına iyi geçmeyecegini gösteriyor.
Furkan'a kasap sucuğu ızgarası yaptım....
Pazar günü menüsü ızgrara bıldırcın ve sucuk, közlenmiş bahça patlıcanı, bahçadan biber domates salataya gel..........
Arıcılığın bu bölümüne bayılıyorum, her şey doğal beya....
Ali abi bu sezon çok ilginç geçti diyebilirim,mevsim şartlarıda yıl sonuna kadar böyle devam edecek sanırım.Senin arılıkta çiftlik gibi maşallah,bıldırcınlar harika görünüyor,afiyet şeker olsun.
YanıtlaSilFurkanın çiy köfteye bayıldığını biliyorum :)
Yangın gerçekten ucuz atlatılmış,büyük geçmiş olsun.
Selamlar saygılar.
Sevgili ustam
YanıtlaSilBir kez daha seni takdir ettim. Neden ki dersen sen iyi bir avcısın ondan.:)) nerden anladın dersen çok iyi atıyorsun.:))yok bostan konusunda seneye rakip değiştirecekmişin (bu seneki rakip sana tur bindirdi bostanın son ürünlerinide sen topladın) yok arı kuşu vuramayan arıcılar varmış ( arı kuşu vurmak yasak bilmem biliyonmu) mış mış da mış mış.:))
Polen konusunda haklısın bu sene kovanlarda dirhemle bulunuyor Allah sonumuzu hayr eylesin. Bakalım kışdan çıkışlar nasıl olacak. Sağlıcakla kal.
Ali bey,sebze işinde muhteşem abi ilerde.Avcılığın takdir ederim. Püren yağış olsa açmazmı.Sağlıcakla kalın.
YanıtlaSilAbi selamlar;
YanıtlaSilBahsettiğin kuraklık bizde de hüküm sürüyor. Her yer perişan oldu bütün sular neredeyse kurudu.
Dinmeyen sular kıl kadar kaldı.
Son zamanlarda sabah çiğ oluyor da bitkiler biraz rahatladı yoksa halleri duman. Ormanlarda çoğu ağaçlar kurumuş.
Buna rağmen arılar polen buluyor seviniyorum :)
İnşallah işin en zor kısmı olan kışlatma problemini zayiatsız atlatırız.
Hayırlı günler...
Mehmet bu sene kurak bir mevsim yaşandı, kurak olduğunda her şey kuruyor.Meşelerde palamut çok kış sert ve çok olacak diyorlar, bakacağız.Benim arılıkta olmayan yok bağ bahçe::))
YanıtlaSilBıldırcınlar acayip güzeldiler..
Furkan acayip çiğ köfte tüketicisi, acıyı seviyor ama biber görsün yemez ilginç::))
Yangın neden kaynaklandı bilmiyorum birden çok büyük alana yayılmış.
Muhteşem abim iyileri herkkes takdir eder zaten, çok iyi atamayan zaten iyi avcı olamaz, gerçektende çok iyi atarım.
Bağ bahçe işlerinde resimlerde görülüyor, görülen bahçeye bakın, biz başkaları gibi sistematik sulama sistemlerimiz yok, dökme suyla gelinen nokta bu. Arı kuşu vurmuyoruz, vurmak isteyip vuramayanlara kendilerini atacakları havuzun adresini verdim.
Polensiz bir kış nasıl olacakbahara görecegiz, inşallah kayıplar az olur.
Vecdi abi Muhteşem abi nasıl ileride, adamda her imkan var bahçesi kurumuş, bizimki bahar gibi ayakta hala hasat yapıyoz, ilerilik nasıl anlaşılacak...
Avcılıkta fena sayılmam ama yıllardır av yapmıyoruz ara verdiğinde reflekslerin azalır.
Püren yağış olasada mevsim itibari ile çok geç kaldı ve havalar soğudu, mutlaka faydası olur ama geçmişte ağustos ayında açmaya başlayan pürenler görürdük.
Fatih son bahar girdik artıkın yağış olsada para etmeyecek.Polen püren kadar olmasada bizdede var, civarımızda açıkta ekili biber çok, bostanlar var kavun karpuz kabak gibi alanlardasn polen geliyor.
Bir sezonu daha geride bırakıyoruz.
Sağlıcakla kalın.
SLM...
YanıtlaSilSayın Bakanım.
Ne kadar düşünsem bu kadar vasat bir sezon geçireceğimi düşünemezdim ama yaşıyoruz.Yapacak birşey yok.Çalışmaya devam.
Bölge yağış açısından çok düzensiz geçiyor bu da kolonilerin gelişimini acaip etkiliyor.Şartlarım müsait olaydı arılarımı çoktan kaldırmıştım.
Avcı dediğin iyi atandır.Attığını vuran değildir::))
Bu arada ilgini çekerse bir not.Padişahım , Hara hazır::))
SLM ve Muhabbetle...
Slm...
YanıtlaSilYusuf kısmet böyleymiş...
Avcı hem iyi atacak hemde attığını vuracak, konuyu sulandırmayalım, vuramayanlara ben karışmam::))
İlgimi hara çekmezmi, bir daha özel ana arıları denek olarak kullanmazsın diye düşünüyorum....
Sağlıcakla kal.