26.10.2013

EŞEK ARISI MÜCADELESİ, EŞEK ARISINA SARI GAZOZ...

 Bir arılıkta bulunan arılarımı bir kaç gün önce kontrole gitmiştim, manzara hiçte iyi değildi.
Bir damızlık gümlemiş birisi ise can çekişiyordu, arılıktan ayrıldım neler yapacağımı planlamaya başladım bir sürü seçenekten sonra aşırı zayıflamış damızlığı oradan uzaklaştırıp, eşek veya sarıca arılarıyla da mücadele edip öcümü almalıydım >:( :( ???
Yazın bir köy kahvesinde görmüştüm ama üzerinde durmamıştım, bir sürü şey denedik sarıca arılardan kurtulamıyorduk.
Sarıca arılara sarı gazoz ikram etmeye karar verdim mesai bitimi soluğu arıların yanında aldım, malzemeyi önceden hazırlamıştım, üç pet şişeye sigara ile tabandan 10 cm yukarıda tek delik deliyorsunuz, sistem gayet basit ::)

Gazozları şişe tuzaklara koymaya başladım ne zaman haberiniz oldu, ben arılıkta ayrılmadan şişenin birisine düşmeye başlamışlardı.
Zayıf damızlığı oradan alıp ayrıldım aradan üç gün geçti bu gün Darıcadaki arıların işi bitince başka arılıga gittim :o
Gördüklerim beni şaşırttı...

 Üç tuzakta doluydu...
 Sistem iyi işlemiş...
Şimdiye kadar neler yapmadık ki bu sarıca arılara eşek arılarına::(
İlaçlar mı almadık, zehirler mi almadık, tavuk ciğerleriyle beslemeler mi yapmadık...

Boğulanlar aşağıda şamandıra görevi yapıyor, sarıca arılarda bu destekten yararlanıp girip gazozunu içen çekip gidiyordu, tuzakları boşaltıp, yeniden sarı gazoz ikramında bulundum.
 Üç günün sonundaki tablo buydu, bir sürü sarıca gazoz içme yarışına girip helak olmuşlar :(

Yeni tuzaklar hazır, buyurun ikram var :)
Ben toparlanıp çıkarken bir baktım, ikramları geri çevirmeyenler vardı...

Not. Eşek arısı ile mücadelede sinek ilacı kullanılabilir.
Gündüzden tespit edilen eşek arısı ve sarıca arı yuvalarına gece sinek ilacı sıkılarak imha edilmeli. Geceleyin mavi, kırmızı ışığı arılar görmüyor, bazı çakmalarda led lambalar var renkli yanıyor. Işık kullanılacaksa bu tür ışık kullanın.

Bir başka eşek arı mücadele yöntemi ise fare yapıştırıcısı.
Bir kartonun üzerine tavuk ciğeri veya balık kafaları konmadan önce fare yapıştırıcısı sürülür, sonra üzerine tavuk ciğeri, balık kafası gibi etsel ürünler konur. Eşek arısı ve sarıca arılar aynı zamanda etçil, ete gelen arılar yapıştırıcı ile yakalanır.

Bir başka yöntem, bu yöntemi egeli arıcılar çok kullanıyordu. Bir miktar kıymaya ddt ilacı karıştırıp, evcil hayvanların ulaşamayacağı yere koyuyorlar, kedi ve köpekler ulaşmamalı. İlaçlı kıymayı alan eşek arısı veya sarıca arı bunu yuvasına taşıyor, dolayısı ile hem arıları hem yuvasını imha etmiş oluyoruz. 

Ddt denilen ilaç piyasadan kaldırıldı, son zamanlarda dana burnu denilen toprakta yaşayan böceğe kullanılan ilaç kıymaya veya tavuk ciğerine az miktarda karıştırılıp eşek arılarına sunulmakta...
Kıyma ve tavuk ciğeri kurumasın diye ayçiçek yağı ile ıslatılmalı veya kaplanmalı, yağlanmalı...


33 yorum:

  1. Abi bu sistem iyiymiş,burda olmadığı için fare tuzağı yapışkan almıştım türkiyeden,seneye inşallah ikisinide deneyecem,sonbahar aylarında eşek arıları büyük dert.

    Paylaşım için teşekkürler,saygılar.

    YanıtlaSil
  2. İnsan bazen burnunun ucunu göremiyor. Yıllardır sarıcaların kolayı ve gazozu sevdiğini biliriz. Ama bunun için kullanılabileceğini hiç kimse akıl edemiyor.
    Aklınıza düşen bu yöntem için teşekkürler.
    Kola şişesini en üst hizadan huni gibi kesip ters çevirip şişenin ağzına kapatıp kenarlarını da ambalaj bandı ile sabitledikmi sarıcalar hiç çıkamıyorlar.
    Paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. paylaşımlarınız icin teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Mehmet bizde bir sürü yöntem denemiştik bu kadar etki etmemişti.
    Sonuçlar beni acayip sevindirdi, bu sistemle arılık civarında gezen yüzlerce arı yok edilebilir.

    Sıtkı bey kaç çeşit yöntem denedik tutmamıştı. Bu tuzakları hazırlarken bir şey fark ettim bu sarıcaların koku alma duyuları çok gelişmiş durumda, çokkısa sürede kokudan şişedeki deliği bulup içine giriyor.
    Pet şişeyi yukarıdan kesip, ters takarak bende kullanmıştım ama ciger kullanıyordum, onada feci şekilde sinek dolmuştu, gazoz koymayı düşünememiştik.Şişe gövdesi kendi kendisini sıkıyordu, bantlamaya gerek yok.

    Muhteşem abi dün senin arılıktada denedik biz ayrılana kadar şişe içindeki sarıcalar sayılmayacak kadar çogalmıştı, sarıcaya çek bir gazoz::))


    Mehmet abi tüm arıcıların inşallah işine yarayacaktır.

    YanıtlaSil
  5. SLM...

    Sayın Bakanım.

    Bir yorum atmıştım ama güme gitmiş olmalı::))

    Sıtkı beyin tarifinden yapmıştım ama benimkiler onu da sevmiyor.

    Benim eşekler balın ve arının tadını fazla sevmiş olmalı ki ,hiçbir şeye rağbet etmiyor.

    Benimkiler eşek değil , eşekoğlu eşek ::((

    SLM ve Muhabbetle...

    YanıtlaSil
  6. Slmlar Yusuf bey...

    Anlattıklarınıza göre durum vahim...

    Bu gibi durumlarda hekimler hastayı tedavi edeceklerse görmeleri gerekir,biz uzaktan ne kadar anlatsak boş...

    Hiç bir doktor görmediği hastaya ne ilaç nede tedavi uygular...

    Gel bir bak desende malisef bu sıralar acayip doluyum, birde eğitim seminerleri çıktı, Düzceye gidiyorum.

    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  7. Sayın bakanım bu yöntemi tuttum, en kısa sürede denemelim, saygılar.

    YanıtlaSil
  8. Abi bu işi bende denedim ilk etapta çok rağbet ettiler sonra gelenler azaldı.
    sanırım sarıcaların açlığı ile de alakalı bir durum söz konusu...

    Arıları kaldırdığım yerde ekşi pekmezi bozulmuş bir kaç tuzağım vardı acayip sarıca dolmuştu...

    YanıtlaSil
  9. Fatih bu sarıcaların belli bir nufusu var, yarısını kırdınmı ortalık rahatlıyor.
    Şişelere delikleri yukarıdan delmemek gerekiyor, arı içeri girdimi çıkabilmek için yukarıyı seçiyor ve delik yukarıda olur ise çıkma şansı oluyor...

    YanıtlaSil
  10. Evimin çatısına yuvanın yanına bahsettiğiniz tuzağı koydum. Birkaç arıdan başka giren olmamış tuzağa.

    YanıtlaSil
  11. Said bey demekki sarıca arılar dışarıda daha kolay yiyecek buluyorlar. Şişeler arıların uçuş güzergahında olursa daha çok ilgi çeker. Ben ara sıra şişeyi sallayıp delikten dışarı içecekten taşırırım kokuya hemen geliyorlar.Bu yıl aynı tuzaklardan ben bayağı olumu sonuç alıyorum.

    YanıtlaSil
  12. zahmetsiz,ucuz,harika bir yöntem.mutlaka uygulayın.sonuç alırsınız.bahçede bir şey yiyemeden kalkıyorduk masadan.heryere kurdum tuzaklardan.doldukça yeniliyorum.rahat bir nefes aldık sayenizde.teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Bizim çatıdaki arılar sizinki gibi ahmak değil galiba. Gazoz şişesine bir tane bile yaklaşan yok

    YanıtlaSil
  14. Suçu arılara bulmamak lazım tuzak kurmakta önemli. Bazı dönemler arılar ete bazı dönemler gazoza rağbet ediyor.Aynı sistem tavuk veya balık koyarak kullanılır.

    YanıtlaSil
  15. kesin çözüm denedim birtane bile kalmadı arıların petek yaptığı yere 1 cay bardağı mazutu serptim hepsi patır patır yere döküldü mazot kokusundan diğerleride kaçınca peteği söküp çöpe attım yuva yaptığı yere gelenler mazot kokusundan ya ölüyor yada kaçıyorlar mazot dökülen yerde uzun süre koku bıraktığı için oraya yeni petek yapamıyorlar

    YanıtlaSil
  16. Merhaba yazlikta kapimizin karsisinda bulunan tas elektrik direginin tabanindaki oyukta esek arilari var. Benim ne yazik ki hic bir koruma kiyafetim yok. Yaylada bir iki tane iri aridan (tam cinslerini bilmiyorum ama bal yapmadifi ve uzunca boyutlu olfugundan esek oldugunu dusunuyorum) basincli sisedeki sinkovu sıkmıstım sersemleyip ere dusmustu aa bu iki ayri ari icindi. Bu direk altinda en az 5 10 adet ya da daha fazla car az korktum acikcasi. Acaba en sakin zamanlari nezamandr buna gore gene sinkov mazot ve sari gazoz ikarminda bulunacagim. Baya bonkor olarak:) zira cocuklar var etrafta. Kimyasal zehir bulma sansim yok acikasi. Oneriniz var mi su yöntem daha iyi bunu da dene diye. Degulse yukaridaki sistemi uygulayacagim:) bana saldirmazlar umarim saygilar ve bilgi icin cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  17. Acilll yardım güvenlik kulübeme eşşek ardı girdi ne yapmam lazim

    YanıtlaSil
  18. Eşek arılarına sinek ilacı çok etkilidir. Gece üzerlerine sıkın, gündüz arı çalıştığı için hepsini imha etmek zordur geceleyin hepsini ortadan kaldırmak mümkün.

    YanıtlaSil
  19. Arkadaşlar çatıda sarı arılardan var çok ses yapıyorlar ve zararları var yuvaları çok dar ulasamiycagim yerde bu hayvanları çatıdan nasıl kovabilirim yada kurtulabilirim

    YanıtlaSil
  20. Gece karanlıkta sinek ilacı sıkıp öldürmek gerekiyor. Bir şekilde ulaşmanız gerekiyor, yada belediyeye haber verip itfayiye işi çözmeli.

    YanıtlaSil
  21. Hayvanlara yazık öldürmeden uzaklaştırmann yolu yokmu

    YanıtlaSil
  22. :)) Vardır elbet ama bu güne kadar hiç eşek arısı besleyen çıkmadı...

    YanıtlaSil
  23. Abi gitti 2.5 lt fanta boşa, tam 1 hafta oldu, sivrizinek bile girmedi içine 😂😂

    YanıtlaSil
  24. Yakında bal arısı kovanı var komşunun. Bir taz pestil sermiştim bi günde tükettiler. Ev kapısının ve çatı içinde birkaç eşek arısı yuvası var şimdi gazoz tuzağını yapsam bal arıları da girer mi yok yerden komşunun bal arılarını telef etmeyeyim. Tatlı bişey kurumaya koyamıyorum çünkü bahçeye. Biraz uzaklar kovanlar ama hemen tatlı şeye geliyorlar

    YanıtlaSil
  25. Umut bazen şişenin yeri bile öneli olabiliyor aynı kulubeye takıyorum arası iki metre gelmez bir şişe doluyor birisine bir kaç tane giriyor bazende ne yapsan girmiyorlar.

    YanıtlaSil
  26. Pamukeller bal arıları meşrubatlara konmuyor ama pekmeze pestile balı hermen algılar ve oraya dolarlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bal arılarını öldürmeyin LÜTFEN. Onlardan size zarar yok.

      Sil
  27. Merhaba ustam,bizim çarıya yaptıkları kovan ulaşılabişecek bir yerde. gece sinek ilacı sıkın demişsiniz acaba gece,karanlıkta ilaç sıksak saldırırlarmı yoksa koruyucu tedbir almak gerekir mi?

    YanıtlaSil
  28. Gece arılar görmüyor, yere düşenler ayaklara paçalara girebilir önlem şart.

    YanıtlaSil
  29. çatımızda yuva var ama göremiyoruz ve ulaşamıyoruz. Sürekli balkonda yemek yerken geliyor. Bu yöntemi deneyeceğim inşallah işe yarar.

    YanıtlaSil