Gitmeden sordum enginar fidesi lazım mı? diye... Ses tonu iyi değildi, gene köstebek iki enginarı götürmüş dedi...
Daha önceden lazım olacağını düşünüp bir yerde beklettiğim enginarlardan bir kısmını söktüm. Bu iş kabak tadı verdi ama yarışmak için rakip lazım....
Artık şüphelenmeye başladım, sanki köstebek beslemek için enginar yetiştiriyor.
Önce yemek hazırlıklarına başladık. Düz düz patateste kasis ve çukur buldu...
Menüde eşkıya kebabı var. Yapımını bilmiyoruz, hazırlıklar devam ediyor.
Krom çelikten yapılmış özel tavaya patatesler, soğanlar, biberler domatesler sıra ile dizildi.
Tavuk göğsünden yarıldı. Çarmıha gerildi, yağlı güreş yapacakmış gibi sıvı yağ ile her tarafı yağlandı. İşlemin bu kısmı tamam. Birazdan üzerine teneke geçirip, pişirme işine girişilecek.
Teneke üzerine ağırlık koyduk. Ve tenekenin dört tarafından odunları ateşledik.
Biraz daha kısık ateşte 45 dakika pişmesi gerekiyormuş. Bu kadar zaman tenekenin başında durulmazdı.
Arıları bir karıştıralım dedik. Muhteşem kalfamız gayet ciddi bir şekilde körüğü sen al dedi....
Wawwww.
Demek ben ustayım diyorsun...
İyi dedik sen bilirsin :)
Katlı kışlayan kovanlara baktık yavru durumları başlamış. Körükçülük daha kolaymış be. Sen sadece duman sıkıyorsun, birde arada bilmişlik yaptın mı tadından yenmiyor...
Biz yılın 12 ayı arı açarız. Elimizde böyle arılar var.
Benim anlamadığım memleket karniolcu doldu, ne video ne resim var, maden söylemlerinizin arkasında durun, bir video ve resim çekmek bu kadar mı zor beya...
Bakın ne kadar sakin arılar bunlar....
Bu haftada arı karıştırdık, tüm kovanlar açılıp kapatıldı, bir iğne nasip olmaz mı? olmuyor işte....
Bu arada 45 dakikalık süreyi aşmışız, ateş yanalı bir saat olmuş....
Hemen tenekenin başına gidiyoruz.
Teneke çıkartılıyor. Nar gibi kızarmış tavuk.
En üstteki biber soğan ve domatesler kavrulmuş, alttaki patatesler lokum gibi olmuş.
Közde ekmekleri de kızarttık.
Doktor kontrolünde ne götürdük be....
Yemek sonrası çay faslı vardı.
Peşinden Yalova'dan alınmış fidanların ekimi yapıldı.
Ben enginarları ekiyordum...
Bir ara yüksel dallara ulaşamıyorum dediydi Yusuf...
Bir baktım makas bende kalmış, bahçede bir budama yaptık ki sormayın.
Kestiğimiz yerlere aşı macunu olmadığı için boya sürdük.
Seneye Muhteşem Usta, bir daha benim bahçeyi budayın size kuzu çevireceğim diyecek ama o zaman düşüneceğiz....
Götürdüğümüz enginarların ekim ve su işleri bitti. Nasıl akşam oldu anlayamadık, geri dönüşe geçildi, bereket köprüde az bir konvoy vardı. Takılmadan geçtik diyebilirim. Ümraniye'deki otoparktan arabama binip Gebze'ye 22:00 sıralarında geldim. Haşat olmuşuz...
Pazar günü önceden planladığımız işler vardı. Köylerde biraz gezdik. Çoktan beri keçi ve oğlaklarla ilgilenmiyordum, biraz oğlak sevdim...
Çoban olmak zor zanaat....
Mutlu oğlaklar.....
Daha sonra uzun süredir gitmediğimiz Ovacık köyüne uğradım bazı malzemelerin Darıcaya getirilmesi gerekiyordu onları arabayla Darıcaya bıraktım.
Malzemeler yüklendi, geçtik Zaim abinin yazlığa.
Mangalı yaktık, iki gündür acayip götürüyoruz, Allah'tan hayırlısı...
Hafta içi spor salonunda çok çalışmak gerekiyor, yoksa durum vahim....
Belediyeden mesai arkadaşım Mehmet Zahit Pektaş. Götür bakalım yarasın....
Yemekten önce arılar uçuyordu, polen geliyordu, yemek sonrası hava soğudu. Kovanları açmadık. Genede kara kovanı merak ettim, Zaim abinin en riskli kovanı bu.
Duruma bakılırsa sönmedim, sönmeyeceğim diye bağırıp durur::))
Bu nasıl hafta sonu anlamadım gitti, toplamda 400 km yi geçik yol yapmışım...
Ali Bey;
YanıtlaSilYediğiniz içtiğiniz afiyet bal şeker olsun.
Ama o arılarla yanak yanağa fotoğrafı görünce içim burkuluyor.
Benim deliceler çok iyi, çok güzel ama kovanın kapağını açmaya gör.
Balı güzel, yavru güzel, kışlaması güzel (şimdi dolu dolu 6-7 çıta, 4 çıtada yavru dolu) ama birde kovanın kapağını rahatlıkla açabilsem.
İnşallah bahara arılarla yanak yanağa fotoğraflarımı bende sayenizde çekebileceğim.
Yaza eğer mümkün olursa teneke kebabın tadına bizim buralarda da bakarsınız inşallah.
Sağlıcakla kalın.
Sıtkı bey.
YanıtlaSilYediğimiz içtiğimiz zaten bizimdi, görselleri sizin için çekmiştik....
İçiniz niye burkuluyor ki, bizz bu arıyla yeni çalışmıyoruz, 2008 yılı idi tanışmamız, her ırk arı ile çalıştım, papaz arısı hariç,hibrit bir arı, aynısından üretmek imkansız, şifrelerini bilsek sorun değil...
Arılarınız niye dayanarak iyi, bana göre tartışılır. Bir şeyi kendi içinde mukayese edemezsiniz. Farklı ırklar olur, aynı şartlarda yola çıkarlar sezon sonu sonuca bakmak lazım.
İzmirde bir Ali abim var, bir 2010 yılında ana arı almıştı benden anaları kestirdi, onların yumurtasından f2, f3 üretti, bal geldiğini senin arılarından anlarım der. İlk önce senden gelenlerden ürettiğim arılar petek ağartıyor diyor.
Muhtemelen elinde sizin bahsettiğiniz arılardan var, oda kapak açamıyor.
Ülkemizdeki melez arılar 80 bin nüfuslu koloniler oluşturamıyor, oluştursa da ıslah edilmiş arılar kadar bal toplayamazlar. Bunları kitaplardan okuyup yazmıyorum, arıcı arıcıyım diyrsa alır bir kaç ana arı dener sonuçları kendisi test eder, memleketimizde malisef birilerin baskısıyla arıcılık yapılıyor, dolayısı ile denemeden görmeden, başkasının şeyi ile gerdeğe girenler laf söz sahibi oluyor....
İnşallah sizde arılarla ne diyeyim içli dışlı olursunuz....
Yazın bizim vaktimiz sınırlı ve yardırıyoruz, arılıktan çok önemli işler için ayrılabiliriz, genede davetinize teşekürler....
Sağlıcakla kalın.
Sevgili ustam iyiki geldiniz. Sende Yusuf kardesimde hemen hemen bütün işleri bitirdiniz allah razı olsun. Seneye tekrar cagirirmiyim, tavukmu ikram ederim onu buseneki meyve rekortmeni belirler. Bu arada ustalık belgemi vermeye de çok teşekkür ediyorum :))
YanıtlaSilSevgili ustam iyiki geldiniz. Sende Yusuf kardesimde hemen hemen bütün işleri bitirdiniz allah razı olsun. Seneye tekrar cagirirmiyim, tavukmu ikram ederim onu buseneki meyve rekortmeni belirler. Bu arada ustalık belgemi vermeye de çok teşekkür ediyorum :))
YanıtlaSilSevgili ustam iyiki geldiniz. Sende Yusuf kardesimde hemen hemen bütün işleri bitirdiniz allah razı olsun. Seneye tekrar cagirirmiyim, tavukmu ikram ederim onu buseneki meyve rekortmeni belirler. Bu arada ustalık belgemi vermeye de çok teşekkür ediyorum :))
YanıtlaSilMuhteşem abi bir usta dedim, üç yorum birden atmışın bu sevinç beya :))
YanıtlaSilAbi sen doktorsun ama acilen spora başlaman lazım, demedi deme...
Seneye görecegiz, meyve rekoltesini, sonra bize yalvarmayasın, gelin size deve çevireceğim diye:))
Ustalık belgen hayırlı olsun. Belgesi olup çalışmayanlara yuhlar olsun, başka ne diyem.
Sağlıcakla kal.
Ali bey biz yanak yanağa gelecek kadar arılarla samimi olmadık, senden aldığım karniyol F! dahil. Belkide ben korkuyorum, onu bilemem:)) Gerçi 2014 de hiç iğne yemedim ama yanak yanağa da gelemedik:))
YanıtlaSilHafta sonları bakım iyi, eğer hafta içinde de aynı devam ederse yakında sende de göbek görmeye başlarız haberin olsun.
Sağlıcakla kal.
Hasan abi aynı durumda olan çok kişi var, sakin arıyı havalandıran çok kişi tanıyorum. Bunlardan birisi bizim Dr.İsmail abidir. Keşke senin oralara gelebilirsem olayı yerinde görürdük. Geçici dönemler olabilir, yalnız çok seri olunmalı.Soğuk havada filan uzun süre açık bırakırsanız saldırmayan arı olmaz.
YanıtlaSilArıyı arıcılar yoldan çıkartıyor, bazı detayları kaçırdığınızı düşünüyorum, keşke kovanı açıp, örtüyü nasıl kaldırıyorsun,çıta çekerken sizi bir izlesem, eksik ve fazla ne var...
Bu durumu özel olarak değerlendireceğim...
Sezon açılıyor, yaz boyu nasıl beslenirsem besleneyim göbek olmaz,kışın durum sakat.
Sağlıcakla kal.
Abi görüntüleriniz harika çıkmış tebrikler,maşallah sizlerde ne hünerler varmış :)
YanıtlaSilSelamlar Saygılar.
Mehmet görüntüler harika oldu da bu gidişle balkon filan çıkacağız gibi me geliyor, sezon bir başlasaydı :))
YanıtlaSilHünerimiz çoktur, arıcıların zaten hünerli kişilerdir, laf yapmayıp iş yaparlar, ağaçları budarken yeterince kulaklarını çınlattık zaten.
Budama konusunda yayınladıkların bizlere ışık oldu diyebilirim,inşallah bu yıl doktorun ağaçlar meyve verir, yoksa yandık....
Sağlıcakla kal.
SLM...
YanıtlaSilSayın Bakanım.
Günün sonunda düşündüğümde , içimden bir his keleğe geldiğimizi söylüyor.
Bir çiftlik tavuğuna bahçe işini yaptık , meyve budamasını yaptık , kovan bakımları yapıldı bu da yetmezmiş gibi mutfak işlerini de yaptın.
Ne diyorsun , bu işte bir terslik yok mu ::))
SLM ve Muhabbetle...
Yusuf iyi güzel diyorsun da hala oradaki çil tavuğa takmışın kafayı, böyle giderse senden ötürü bir sefer daha keleğe geleceğiz gibi...
YanıtlaSilMisafir umduklarını degil,bulduklarını yapar ne yapalım sağlık olsun, yeterki bizim ton ton usta mutlu olsun beya...
Güzel bir gün geçirdik.Sağlık olsun...Yeni bir terslik bulursan haber ver gidelim:))
Sağlıcakla kal...
Abi selamlar;
YanıtlaSilBenim aklımdan geçeni Yusuf abi yazmış :(
Yahu bir yanmış tavuğa bu işleri yaptıysan vay ki vay :(
Oğlak resimlerini görünce hani dedim bir şeyler olacak cık cık :(
Budama konusunda o kadar deneyim var ise bir ara benim tarlalara da el atın be aha tavşanı kuzu gibi çevirmezsem de diyeceğini :)
Ama ekip tam olmalı bu kez düğün müğün anlamam :P
hayırlı günler...
Kara kovanin örülmüs petekleride harika görünüyor..
YanıtlaSilKolay gele.
Fatih A.s
YanıtlaSilBiz yanmış tavuk olmadan daiş yaparız ba::))
Oğlak resimleri bu yıl iyi olacağının göstergesi olacak inşallah yol %50 dan dahada azalıyor.
Budama konusundaki deneyimlerimizi seneye göreceksiniz, bu reklamdı, hediye olarak budama yaptık.
Bu işler tavşanla filan olmaz...
Sağlıcakla kal.