22.03.2015

CEVİZ AŞISI, KABUK ALTI KALEM AŞISI, AĞAÇ AŞILARI...

 Ağaçlarda aşılama niçin yapılır..
Bahçemizde veya tarlamızdaki ağaçların daha güzel meyve vermesi için mevcut yabani ağaçta olabilir, çekirdekten çıkmada olabilir, bildiğimiz bir cinsi aşılayarak verimli hale getirebiliyoruz...
Bizde güzel ceviz vermeyen bir ağaca pedro ve cehander ceviz kalemleri aşıladık...
Yaptığımız aşının adı, kabuk altı kalem aşısı,bu sistem diğer ağaçlara da uygulanabilir...

Ceviz ağacına kalem aşıları genelde ağaca su sürmeden yapılır, su sürmüş ise ağaç aşı altından su çıksın diye biraz kesilir veya bıçak ile çizikler atılır...

Aşılar konusunda oldukça bilgi çok bunların geneli, yazılımla alakalı. Görsel resim ve video da kalite yok. Aslında konu çok önemli ve devlet bu işi profesyonel ekip görevlendirerek yapmalı, bir ekip tüm aşılama videolarını çekse bilenler anlatsa. Bu işi bir sefer yapacaksınız ondan sonra kullanıma sun. Bizde amatörler tarafından bilgiler paylaşılıyor. Amatörlerin kameraları yetersiz. Birde çekimden anlamayan kişiler güneşi karşısına almış, resim veya video çekiyor. Bir sürü emek anlaşılamıyor.

Bu aşıyı Fatih Suuçak'tan öğrenmiştim. Öğrendiğimi hem uygularım hemde öğretirim.
Bizim inancımızda bir işe sebep olan o işi yapmış gibi sevap alır, kötülüğe sebep olan da, kötülüğü  yapmış gibi günah alır.
Dolayısı ile benim yaptıklarımdan Fatih'e hisse verilir, benden öğrenip öğretenlere de, beni ve Fatihi, hisse sahibi yapar.
Yıllarca yapmış olduğumuz yayınlar bu mantık ve inanç üzerine yapılmıştır.

Bu yıl başka aşı çalışmalarımız da olacak, onuda günü yaklaşıyor.
Meşe ve pelit ağaçlarına kestane aşılaması yapacağım.
Bu aşıyı da Denizli vilayetinde Bekir Donat bey uygulamış başarılı olmuş, bende kendisinden püf noktalarını aldım ve uygulama yapacağım.

Aşı ile alakalı resim ve videolar altta.
Ağaç kesiliyor, kalem hazırlanıyor, yerine monte ediliyor, ip veya kurdele ile kalemler sıkı sıkı sarılıyor,üzeri aşı macunu ile hava almayacak şekilde kaplanıyor, aşı macunu yok ise plastik boyalar dış cephe boyaları da izole için kullanılır.
En son aşıyı poşet ile sarıp içerisine toprak doldurup çamur hale getirip bırakıyoruz. Killi toprakta olur.

 Kabuk altına kalem aşısı çok büyük ağaçlara da yapılabilir.
Bu ağaca su yürümüş, bıçakla çizilince su akmaya başladı.
 Kalemlerin kabuk altına yerleştirilmesi, en güzel resimleri çekmeye çalıştım, anlaşılabilir olanları paylaştım.
Yayın sonunda biraz uzun oldu ama videomuz var, kısa tutmaya çalışsam anlaşılır olmaz diye mümkün olduğu kadar anlaşılır olsun istedim.
















Cevize kabuk altı kalem aşısı videosu...


21 Ve 22 Mart tarihinde yaptığım aşıların videosudur...


2014  YILI MART AYI SONU NİĞDE BOR BALCI KÖYÜNDE FATİH SUUÇAK'IN YAPTIĞI AŞI VİDEOSU. VİDEO ALTINA 2015 OCAK AYINDA KÖYÜME YAPTIĞIM ZİYARET SIRASINDA TUTAN KALEMLERİN RESİMLERİ VAR.




Üstteki video 16500 kez izlenmiş bir yıllık bir video olmasına rağmen.
Aşı yaparken arada konuşma ve muhabbetler yapmıştık, aşı zamanı geçmiş diyorduk.Kalemler uyanmıştı.


Bu aşı zamansız yapılmıştı video içinde bunu konuşmuştuk.
Genede 2 kalem tutmuş....
20 Ocak 2015 de köyüme tatile gitmiştim.
Fatih'e telefonda dedimki iki kalem tutmuş hala koyduğumuz toprak duruyor. Fatih'te biz o aşıyı yaparken ip sardık mı dedi tamda hatırlamıyordum ama sardık galiba dedim.
İp sarmış isek, ağacı keser dedi.Sargının alınmasında zarar olumu dedim olmaz açabilirsin dedi...


 Yapılan aşılarda tutan kalemler tam ölçmedim ama 3 metre civarıydı, yakın çekimlerde foto makinaya sığmadı, düşünün iki insan boyunu makinaya ne kadar uzaktan alırsanız sığar...
 Köyüme yıllar öncesi Şebin ve Tozlayıcısı Yavuz ırk cevizlerden götürmüştüm. Güzel iri cevizleri oluyor, kabuk ince.
 İnşallah aynı ağaçta iki ırk tutmuştur.


 Sarğıyı açmaya başladım, kurdele ipi le sarmışız.
 Çamurun içinde kaynayıp yumrulaşmış noktalar...

 Kurdele ipi aşıya gömülmeye başlamış.

 İpleri kestim sıkıştıkları yerden zor çıkarttım.
 Tutan kalemler...
 Bu aşı yapılırken hem çekim yaptık hemde aşılama nasıl yapılır bende öğrenmiş oldum.
 Her açıdan tutmuş kalemleri yakından çektim.
 Bu yıl bu kalemler birbirine ulaşır mı bilmiyorum.
 Bu tür aşılarda en büyük sıkıntı rüzgar veya büyük kuş kartal gibi martı gibi olanlar aşıyı kaynak yerinden kırabiliyor.




Bir şeyleri yapıp bunu paylaştığınızda bir sürü eleştiriye maruz kalıyorsunuz. Bu tür eleştirilere alışığım, ne yaptıysak eleştirildik, eleştirenler, bizden daha iyi paylaşım yapsınlar görelim, hemde nasıl yapılırmış öğrenmiş oluruz...
Biz bu işin profesyonelleri değiliz. Karınca kararınca bir şeyler vermek istiyoruz alan alır, almayan kendisi bilir :))
Beğenmeyenler daha iyisini yapar ve paylaşır.
Önemli olan en iyisini yapma yarışı ise yarışa varım....

6 yorum:

  1. SLM...

    Sayın Bakanım.

    Seni Arı Bakanı yapmıştık ama görüyorum ki Tarım Bakanlığında da gözün var::))

    Türkiye de bazı bilgiler çok zormuş gibi yıllarca paylaşılmamış.Mesela her yörenin bir aşıcısı vardır ama bu sayı hiçbir zaman iki olmaz.Bu sayede herkes o kişiye muhtaç olur.

    Neyse ki , artık bilgi cimrisi olmayan arkadaşlarımız var.Bu sayede zor gibi bugüne kadar anlatılan işlemlerin aslında ne kadar basit olduğunu öğreniyoruz.

    Güzel ve doyurucu bir paylaşım olmuş.

    SLM ve Muhabbetle...

    YanıtlaSil
  2. Abi selamlar;

    Aşı konusu başlı başına bir derya. Onlarca çeşit değişim metodu var herkes eli neye yatkın ise onu uygulamış. Ancak bunlar şimdi ortaya saçıldıkça farklı sorunları da beraberinde getiriyor. Herkesin bakış açısı, görüşü, düşüncesi farklı haliyle yapılan işlerde hatalar yapılıyor.
    Senin yaptığın invert şurubu veya oksalik asidi haberlerine yapılan yorumları görüyorsun bazen insanlar sen ne kadar anlatsan da anlamıyor, anlayamıyor.

    İşin mesleki boyutuna gelirsek aslında her yerde aşıcılar var. Ben aşı işini sadece bakarak ve kendi kendime öğrendim. Kimse ne yapmam gerektiğini söylemedi çünkü o aşı yapanların aşılar benim kadar tutmuyordu. Bu da işin ilginç yanı.

    Geçenlerde Selehatin YILMAZ abi ile karşılaştık onunda arı merakı var sohbet meramımız çevresinde dolanıyor hep.
    -Dedi ki; "senin aşılarda hatalar var.
    İlk kez biri diyor ki hatalısın :)
    -Ben aşı yaparken gel, hatalarını anlatayım, düzelt ve çekimi tekrar yap o hataları senden görenlerde tekrar etmesin.
    Bunun üzerine kendisine o hatalı videoyu ele alarak örnek gösterelim, bu hatalı yayınımız, hataları şunlardır deyip olması gereken ne ise o şekilde yayınlayalım.

    Hem o memnun oldu hem ben hatamı düzeltecek olduğum düzeltecek olduğum için açıkçası mutlulu duydum.

    Ve keşke hep böyle yapıcı olunsa, arkadaşım kaldır o videoları aşıcılık benim mesleğim para kazanıyorum da diyebilirdi. Nitekim eskiden bu sorunları fazlası ile sen yaşadın.

    Bizi takip eden kişiler amatör olduğumuzu biliyor ancak örnek alan kişiler amatörlüğümüzün farkında değil süper işler yapıldığını bu işi kimsenin yapamayacağını filan sanıyorlar sırf bu sebeple amatörde olsak hatalar minimize edilmeli ki işin sonu güzel neticelensin.

    Son olarak aşılarda tutmayacak olanlar var dimedi dime :)

    Hayırlı günler...


    YanıtlaSil
  3. Yusuf Slm...

    Sonuçta arı ve tarım çiftçinin işi oluyor.Zorla beni tarım bakanıda yapacaklar görünüyor...
    Ülkenmizde her konu çok zor ve herkes bilmez yapamaz üzerine monte edilmiş, eline birisi bir şey geçirmiş ise bunu ömür boyu çok kıymetli satmıştır, arıcılıkta da vardı, biz piyasaya çıkınca adamların ayarlarını bozduk...
    İnternet çıktıktan sonra paylaşım ve öğrenim arttı.
    İşin garip tarafı ise yaptıkları işi yıllarca saklayanlar, paylaşımlarda hata buluyor, bende onlara soruyorum, şimdiye kadar hatasız neden paylaşmadın...
    Doyurucu olsun diye paylaştık zati :))

    Fatih aşı konusunda geçmişte çalışmalarım var.Hemde yaptığım aşıdan kiraz fışkırmıştı :)
    Aşı konusu oldukça geniş ve çeşitli aşıda hedefimiz nedir, aşıyı tutturmak. Şimdi aşıyı tutturuyorsan, bunun neresi hatalı onu anlamıyorum.Sen hatalısın çok tutturma mı demek istiyorlar...
    Selahattin Yılmaz beyin videolarını izledim resimlerine baktım, kendisi iyi birisine benziyor ama çekim yapanlar yakından çekmemişler, saki şov olsun gibisine resimler çekilmiş. İncelikler arada kaynamış. Aşı konusunda bilgi ve birikimi çok olan birisine bence yaptığı yayınlar hafif kalmış...
    Birde başka açıdan düşünüyorum detay vermeyip, aşıcı benim başkası öğrenmesin mi denmek isteniyor...
    Sonuçta kabuk altına aşı yapmayı ben Fatih Suuçak'tan görüp öğrendim, ve ilk aşılarımı yaparken videoya aldım, belkide millete rahatsızlık veren budur. Adam yıllardır bu işten ekmek yemiş, işin sırlarını vermemiş, birileri işi açığa çıkarında yaptığın iş yanlış diyerek bilmişlik taslamak ta olabiliyor.
    Yaptığım aşılarda bende izlerken hatalarımı gördüm, üstten kalemlere biraz daha girmem gerekiyor, ama açılı kesim olduğu için yukarıda temas olmasada alttan kaynayacak bölümler var.Zaten kabuk altına çakılan bölümü uzun tutmmaya çalıştım bu kaynaşmayı fazlalaştıracak diye düşünüyorum...

    Aşıların tutup tutmadığını ileride yayınlarım, bana göre büyük oranda tutma olacaktır...

    Sağlıcakla kalın.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üstadım iyi akşamlar,
      Ceviz konusunda tecrübesizim, bu aşı için uygun kalemler nasıl olmalı gözler nasıl olmalı fotoğraflar ile gösterebilir misiniz. İnternette bazı videolarda gözler patlamış olan var , belirgin olmayan var , uzun kalem kullanan var kısa kullanan var. Vel hasıl insanın kafası karışıyor, yardımcı olur musunuz

      Sil
  4. Üstadım iyi akşamlar, ceviz konusunda çok tecrübesizim, bu aşıyı deneyeceğim, kalem almada sıkıntım var, doğru kalem nasıl olur gözler nasıl olmalı detaylı fotoğraf ve video koyabilir misiniz? Ayrıca bir mail adresi verirseniz elimdekileri size bir göstermek isterim.

    YanıtlaSil
  5. Ufuk ceviz aşısının diğer aşılardan farkı, ağaç acı su veriyor ve kalemlere su yürüdüğünde aşı tutmuyor.
    Cevize aşı yapılacaksa bir iki gün önceden aşının alt taraflarından ağaç yaralanmalı, bıçakla olur nacakla da olur, yani su yukarıya gitmeyecek.
    Alacağın kalem ağaçlar uyanmadan genelde kışın 1. ayda alınıyor, ağacın en son sürgünü alınmalı. Yani geçen yıl sürmüş filiz kalem olarak kullanılacak ve ağacın yanlarından değilde üsttelerinden alman lazım. İki yıl öncesinin filizi veya sürğünü aşılamada kullanılmıyor.
    Kışın alınan kalemler, nemli bir gazete veya peçeteye sarılır, poşete sarılır ve buzdolabı sebzeliğine konulur, yada topraga poşetli bir şekilde gömülür kalem uykuda kalsın diye. HavalaR ISINDIĞINDA KALEMLERİ ÇIKARTIP AŞILAMAYI YAPARSINIZ...
    Aşı yapan birisini bir kez izleyip, anlattıklarını dinlerseniz daha iyi olur.

    YanıtlaSil