Kasım ayının son haftası pastırma yazınında sonu oldu...
Darıcadaki bölmelere 25 kasım akşamı invert şurup yaptım.İki kova şurubu kuyuda soğutup aynı akşam bölmelere dağıttım çünkü hafta sonuna hava oldukça soğuyacaktı.
28 Kasım cumartesi varroa mücadelesi için darıcaya uğradığımda bazı bölmeler hala şurupları çekememişti. Yani havalar soğudu. Tek tük 12 derecede polen taşıyan arılar vardı. Sonuç olarak kanaatim bölmelerin yüklemeleri havalar düzelene kadar yeterli olacak.
Bu bölmelere kısa sürede 4 çuval şeker verildi ve ilk başlarda çok az başlayan şuruplama sonradan sorunlu ve az şurubu bile bitiremeyenler aralardan çıkartılıp diğerlerine verilen şurup artılırdı.
Bu resimler 25 kasım akşamı şurup verirken gece çekildiler.
Hafta sonu arı açacak hava sıcaklığı yoktu.
İşler sıkışık olduğu dönemlerde bölünen arıların ancak şurubuyla uğraşıldı ve sorunlu olanlarına destek yapıldı.
Bölüp kutudaki arıyla birleştirirken ana arılar kafese alınmıştı. Bir çok bölmede kafesleri alamadım, hala kafesler çıta arasında duruyor.
Mevsim olarak arı açma zamanı değil.
Verilen şurubu bölme alıyorsa o bölmeyi açıp karıştırmanın anlamı yok, bu bölmede işler yolunda deyip geçiyoruz.
Bazı acemi arıcılar kovanı açtıklarında anayı göremediklerini soru olarak forumda ve sorularda belirtiyorlar. Arıcı ana arı görecek diye bir şey yok, çıtada yumurta açık kapalı yavru varsa ana arı vardır, anayı görsen ne olacak.
Bakın yukarıda yazdım, bölme 18 ekimde yapılmış, kasım ayı bitiyor bazı bölmeleri açıp ana arı birleşirken kesildimi veya kabul edildimi diye bakmamışım. Anasız koloni zaten verilen şurubu alamaz, ne kadar şurupluğa parçalar koysanızda bazıları boğulur.
Peteklerde ağarma olmaz.
Peteklerde alınan şurupla ağarma oluyorsa o bölme veya koloniyi karıştırmaya gerek yok, şurubu bas geç öbür bölmeye...
Bir yılın daha sonu görünüyor.Bu gün 30 kasım ve yarın son aya gireceğiz.
Arı seri güzel günler zor, şubat 15 şe kadarda havalar düzelmez. Aralarda bir kaç güzel gün olur onları iyi değerlendirmek lazım.
Artık bahara yapılacak olan işlerin hazırlık ve planları ile avunacağız...
Hafta içi yardım istediler ağaç yüksek ve hurmadan yıkılıyormuş, gittikki uçta kalanlardan başka hurma kalmamış.
Zeki usta ile gerekli yardımı yaptık.
Olmuşların icabına hemen oracıkta bakıldı.
Ağacı yükten kurtarıp geri geldik. Evde olgunlaşmayı bekleyen Trabzon hurmaları...
Fasoncular iyi gidiyor verdiğim fidelere iyi bakıyorlar.
Bazıları minicik terlikle kıvırcık ölçümü yapıyor. Böyle 46 numara botla bir ölçüm yap diyeceğim çamur hazır, diyeceği benim ayağım küçük nereden 46 numara bot bulayım :))
Düz marul fideleri yeni fasoncular bekliyor.
Yüzlerce marul fidesi var.
Bu bahar iki kovada 13 çilek fidanı vardı, darıcada bunu araziye ektik.
13 Fide, öyle çoğalmış sanki orman gibi olmuş, yüzlerce çilek fidanı oluşmuş bunları bir hizaya getirmek lazım.
Pelitliye iki sıra çilek ikimi için hazırlık yaptık, bizim 3 nolu birader bahçıvan, ben toprak nasıl kazılır bilmiyorum :)
Cumartesi bu arada tüm bölmeler varroa mücadelesinden geçti. Körükle amitraz içerikli etken madde veridi.
Arta kalan zamanda bahçıvanlık eğitimleri aldım :)
Yaklaşık 6 metrelik iki sırt yapıldı naylonunu filan aldım, damlama sistemli çilek üretilecek.
.Yemek işini bizim Cilacı Zeki ustanın boyahanede yaptık.
Levrek balığı alıp kızarttık.
Cemil usta misafirimizdi.
Pazar günü soğuk ve yağmur vardı kendimizi arazide bulduk.
Dağ tepe gezdik, bu yıl kocayemişler güzeldi. Bazı yıllar hava yağış ve sıcaklıklardan olsa gerek, kışın kar varken çiçek açardı bu yıl çok erken açtılar.
Havalar soğudu bundan sonra koca yemişlerde bir işe yaramayacak.
Çiçeklerle birlikte meyveler.
Çiçek ile meyve bir kaç ağaçta birlikte oluyor. Turnçgillerde var, limonda kendim gördüm birde koca yemişte çiçek ve meyve aynı anda oluyor.
Derelerde salkım salkım çiçek açan başka çiçekler vardı, sanki sarmaşığa benziyor.
Bu hafta gene incir ağacını ziyaret ettim son incirleride götürdüm.
Geçenlerde çelik almıştım bizim doktor sanki çelik paraylamı yap 40-50 tane dedi, odunları sanki o taşıyor :))
Genede kırmadım 15-20 tane çelik alıp akşam bahçeye diktim.
Çelikleme ile ilgili ağaçlar nette geniş bilgi var. Oradaki yayınları okurken birisi Ankara da incir oluyor demiş şaşırdım. Ben memleketim Niğde de görmedim, duymadım ikisi de aynı iklim.
Çelikleme için aşağıda geniş bilgi var.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/19244.htm
İncir ağacının son incirleri ne gitti be...
Kaç aydır incir üzerinden eksik olmadı, çok güzel kademeli bir verimi var.
Arazide ızgara vardı, bizim 7 numaları birader etleri çubuklara takmakta oldukça yetenekli...
Dağda bayırda yedikleriniz o kadar önemli değil ama hiç olmayacak yerde, közde çay acayip güzel gidiyor...
Haftaya galiba Şile daveti var, ne yapayım gidem bari.
İnsanlar duamızı alsınlar, hayır için giyiyorum yanlış anlaşılmasın...
SLM...
YanıtlaSilSayın Bakanım.
Arıcı aynı zamanda iyi bir gözlemci olmalı.Bakmak ile görmek ayrı şeylerdir.Bakar kör olmamak gerekiyor.
Fakat bunun içinde zaman ve deneyim önemli.
Tesbitlerin doğru ama bu arıcılığa yeni başlamış birisi için geçerli değil.Yeni bir arıcının görebilmesi için yıllara ihtiyacı var.
Son resim yaktı beni...nasıl geçti boğazından ...
SLM ve Muhabbetle...
Ali bey,Merhaba.
YanıtlaSilResimdeki çiçek açan sarmaşık bitkinin bilimsel adı ''Clematis cirrhosa''.
Bizde yöreye göre; ''Bahar sarmaşığı'', ''Pıynar sarmaşığı'', ''Öttürgen''
ya da ''Gelin Duvağı''denmektedir.
Genelde fundalıklarda olur.
Kıştan ilkbahara kadar kademeli olarak açar.
Hem nektar hem polen verir.
Saygılar.
(İlgili resimler şuralarda var:
https://nutsaboutplants.wordpress.com/tag/clematis/, veya
http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://dogalhayat.org/wp-content/
uploads/2014/12/3a076860a0998046e7c89f648e2f8bd1-1418288686.jpg&imgrefurl
=https://dogalhayat.org/turler/clematis-cirrhosa-bahar-sarmasigi/&h=831&w=
1024&tbnid=CVKAK_dphjL5IM:&docid=z3oE1_WRDJgzpM&ei=OFFcVuSMMIbuyQP325CIAw&tbm=
isch&ved=0ahUKEwjkiOOyorjJAhUGd3IKHfctBDEQMwgcKAEwAQ
Slm Yusuf bey...
YanıtlaSilArıcı iyi bir gözlemcilik yanında iyi bir planlayıcı, iyi bir yönetmen, iyi bir uygulayıcı yeri geldiğinde kimyager olabilmeli.Belki eksiklerim vardır ama bu kadar yetenek arıcıya çok bile:)
Yukarıda sayılanların hepsi zamanla oluşuyor, kimse doğduğunda koşmuyor, sorun doğar doğmaz maraton koşmak isteyenlerde...
Son resim sıradan hafta sonu öğlen yemekleri haline geldi, nasıl yandın almadımki...
Gel bir pazar yanmana gerek yok...
Mehmet bey sarmaşığın ne çok ismi varmış, bundan sonra bana göre gelin duvağı sarmaşığı olacak.
Sağlıcakla kalın.
Sevgili ustam;
YanıtlaSilMaşallah bölmelerin güzel gidiyorlar. İnsan bir yol bakar anasına nasıldır diye:)) ya senin verdiğini kestilerse, kendileri ana yaptılarsa nasıl anlayacaksın. Bir başka seçenekte dışardan ana girdiyse bir sürü ihtimal var yani diyeceğim oki tavuk değil bunlar yumurtayı gördün rahatla olmaz anayı görecen:))
Hurma konusunda kandırlmışında renk veridyosun gibi bir durum sezdim ya hayırlısı. Ağaçta hurma yok bea:))
Kıvırcık konusunda cümle alem şahit bizi izliyor nal toplamaktasın haberin olsun:)) Son fotoğraf sadece Yusuf kardeşimi değil benide bitirdi bir ara gelip nasıl av yapılır av eti nasıl yenir beraber göstereceğiz sana haberin olsun.
Sağlıcakla kal.
Sevgili Kalfam...
YanıtlaSilBölmeler çok şükür iyiler ve üzerimize düşenleri fazlasıyla yaptık.
Bana akıl verme tüm tezlerini çürütü vereyim:))
Arılar anasını kestiyse, kendi anası yaptıysa,dışarıdan ana girdiyse bunların hepsinde kanat olmalı, benim kafesle verdiğim anaların kanatları kesit :))
Biz kaçın kurasıyız...
Önümüzde bahar var baharın açar bakarız...
Hurma konusunda keleğe geldik, ağaç yıkılıyor dediler, birisi bizden habermi uçurdu bilmem, hurmaları toplayıp uzanamadıklarına bize çağırmışlar...
Kıvırcık konusunda deneyimlerimiz oldukça fazla, sen sonra nal toplamayasın...
Son foto diyette olanlar için siz ne zaman diyet yaptınız ki...
Hem onun av eti olduğunu nirden çıkardın...
Sağlıcakla kal.