Ana arı üretimi.
Hazır ana arının kapalı yavruları...
Strafor ana arı kutusunun bir çıtasında iki yüzünde 650 ile 800 göz vardır. Ana arı kutularında dört çıta yavru söküldüğünde standart bir çıtayı ful saracak arı vardır. Zaten ana arı kutuları bir çıta arı silkelenerek oluşturulur.
Biz yapmış olduğumuz üretimde sezon başından sezon sonuna kadar damızlıklardan ürettiğimiz 10 günlük memeleri kutulara takarız.
Bazı ana arı üretim kitaplarında, siz ana arısı hazır kutudan ana arıyı alın, kutu kendi anasını yapar yazar. İlk tur F1 aldınız, ikinci turda F2, üçüncü turda kutu kendi anasını F3 yapacak, dördüncü turda F5 gibi uzayıp gider. Arıcılıkta gelişmiş ülkeler her turda damızlıktan üretilmiş memeleri verir ve her turda F1 üretir.
Üst resimdeki çıtadaki memeleri her tur kopartıp yeni meme vermekteyiz, hedefimiz damızlıktan alınan larvadan ana arı üretmektir.
Benim çalışmalarımda kutu ana arı yapamaz, diyelim gözden kaçırdık o ana arı öldürülür.Yıllarca böyle çalışıldı.
Kutuya her seferinde f1 ana arı doğacak meme veririm.
Yapmış olduğumuz iş zaten kalitesiz olsaydı şimdiye kadar silinir giderdik bizimle o kadar çok uğraşıldı...
Kişiler kendi başarısızlıklarını bize yüklemeye çalıştı ama biz yılmadan ve kaliteden taviz vermeden yıllarca çalıştık.
Bizimde hatalarımız vardır, hatasız insan olamaz, hatasızlık zaten mümkün değil.
Bazıları bizi zengin veya çok paralar kazandığımız sanırlar veya düşünürler, yapılan zararları biz biliriz.
En büyük sıkıntılardan birisi çalışırken ana arı üretmekteyim, bölgemiz ana arı üretmeye müsait değil.
Ana arı üretim yapılacak yerde polen ve nektar sezon boyu genelde devam etmeli.
Yıl boyu beslemeye acayip para gidiyor. Baharda bir başlıyoruz sonbahara kadar besle besle...
Bu yıl üretimi daha kısa tutup daha az üretim yapıp sezonu erken kapatma kararı aldık, arkadaşlarımızla oturup konuştuk, istişarelerden çıkan sonuç bu.
Her kutunun üzerinde yapılan işlerin takibi vardır, bu kutuya 5 kez meme verilmiş, dört kez ana arı alamamışız, iki sefer arısı azaldığı için arı takviyesi yapılmış.
Bir sürü ana arı üreticisi var, binlerce kutusu var nasıl başa çıkıyorlar aklım almıyor biz onların onda biri kutuya meme yetiştirmekte zorlanıyoruz. Başkaları bizim gibi meme veriyor mu, veriyorsa bunun kayıtları nasıl tutuluyor.İnsan ister istemez merak ediyor...
Bizim kutuya yaptığımız iş başından sonuna kadar not alınır ve takip edilir.
Yanımıza gidip gelenlerde bu işleri görmüştür.
Kısmetse 2016 yılı üretiminde işi biraz daha azaltıp, kaliteyi daha yukarı çekip daha erkenden sezonu kapamak, kendimizi parçalamanın anlamı yok...
Ana arıyı damızlıklardan üretmekteyiz, erkek üretimim var ama bunu aşırı derece katlamayı düşündüm.
Arılıktaki erkek sayısını aşırı derece artırıp dışarıdan gelecek erkeklerin çiftleşme şansını azaltmak.
Zaten arılıkta çiftleşmeye çıkacak arıya uzaktakiler gelene kadar arılıkta bulunan erkekler işi bitirecekler. Zaten bulunduğumuz ortamda civarımızda çok az arı var.
Erkek üretimi için plastik petekler kullandık. Arıya kabarttırmak için defalarca uğraşıyorsun, bazen aynı arıya kabarttırıyor sun, birini kabartıyor, yumurtayı atıyor yeni plastik ver, istediğimiz hızı yakalayamadık.
Geçen yıl Sadri abi erkek gözlü ham petekler almıştı, denemek için aldım bu çok güzel arıyı besle üzerinden keki eksik etme sezon boyunca erkek sorunu olmadı ama sezon ilerleyince petekler örüldü açık renk olduğu için ana arı üzerine bile çıkmadı. Esmer peteklere zorla da olsa yumurta bırakıyor, hemen yumurtalı çıta alınıp meme besleyen anasız kovana vererek işi götürdük.
Bu resimdeki erkek gözlü petekler seneye erkek arı üretiminde kullanılacaklar.
Üretiğimiz ana arılar doğal saf ayarın da olacak ama doğal çiftleşme olduğu için saf olmayacaklar. Saflık oranı yüksek diyeyim.
F1 ana arı alanlar,aldıkları f1 den gene f1 üretme şansı yakalayacaklar.
Özel damızlık arı isteyenler erken sezon içinde ana arı kutusuyla teslim edilecek, isteyene beklerse iki çıta olarak verilecek. Kutusuyla veya iki çıtalık özel arının fiyatı 500 liradır.
Baharda erken ana arı üretmek isteyenler var, kutuda bizim nikahını kıydığımız ana arı yavru kapadığında hazır bir damızlıktır. Bu damızlığı, ruşete alıp güçlendirme 10-15 gün sürer.
Damızlık arı kutusuyla alındığında hemen ana arı üretimine geçilebilir.
El kadar çıtada zaten 600-700 larva veya yumurta var, bir kişi bunların hepsini nasıl ana arı üretiminde kullansın. Diyelim ki kullandı, geride daha 3 çıta daha var.
2016 Yılının F1 arıların adet fiyatı 80 lira olacak.
2015 Yılı içinde sezon bitmeden para yatıranlar oldu, onlar eski fiyattan aldılar. 2015 yılı içinde para yatıranlara seneye böyle olacak diyemedim
2016 Yılı içinde ödeme yapıp sıraya gireceklere ana arı adet fiyatı 80 liradır.
Bu güne kadar kimseye zorla ana arı vermedik, işine gelen alacak işine gelmeyen almak zorunda değildir.
F1 arılarada seneye apolet takılacak...
İsteyen olursa ana arı kanadının biri kesilecektir.
Ana arı siparişi vermek isteyenler aribakani@gmail.com adresine mesaj atmaları gerekmekte. Mesajınız değerlendirmeye alınır ise size cevap verilir.
Ana arı siparişi konusunda arama yaptırıken Ali Türk ana arı satışı diye aratırsanız sizi aşağıdaki sayfaya yönlendirecektir.
http://bengittim.blogspot.com.tr/2013/11/ana-ari.html
2016 Yılı tüm arıcılara hayırlı olsun.
Καλή Χρονιά.
YanıtlaSilMutlu yeni yillar.
Ali abi 2016 inşallah sana ve hepimize hayırlı olur.
YanıtlaSilLimonide sohbette Yusuf Şimşak ünlü mütahit yani marka olmuş inşaat firması daireyi 5 tl ye satıyorsa, tanınmamış olan aynı beton demir vs kullanmasına rağmen (yapı denetimi gereği) 1 tl ye satabiliyor demişti. Aradaki bu fiyat farkı marka değeridir, insanlar buna güvenerek alıyorlar demişti. Çalıştığım ünlü bir firma "marka müdürü" görevi adı altında üst düzey yetkili bir yönetici çalıştırıyor. Merak etmiştim ilk zamanlar ve sormuştum ne iş yaparsınız diyede kısaca bu firma öyle bir hata yaparki bu hata üzerine yapışır kalır ve hep bu olayla hatırlanır sonrada... daha devam etmeyeyim demişti. Ben bunun yaşanmasını önlemekle görevliyim diyerek görevinin ne olduğunu tarif etmeye çalışmıştı. İşte sen bu güne kadar marka değerini oluşturdun. F1 garantili ürettiğin ana arılarının tartışılır hiç bir yanı yok. Senin satış fiyatını belirlerken maliyet üzerine bir miktar yatırım artışı miktarı ve kar olarak da bir para ekleyip satış fiyatını oluşturman lazım. O akşamki sohbette de gelinen nokta oydu ki sen kaç senedir el elde baş başta sezon kapatıyorsun ve ortağının diline düşüyorsun:)) Bu nedenle 80 tl fiyat bencede iyi olmuş hayırlısı olsun diyeyim.
Sağlıcakla kal.
Abi selamlar;
YanıtlaSilBu işe ilk başladığımız sezon yaptığım hesaplara göre fiyatın o zaman yükselmesi gerektiğini aksi takdirde yapılan hizmetlerin bedelini alamayacağımızı söylemiştim :)
İşi saldım çayıra usulü ile veyahut alıp satma şeklinde yapsaydık sadece ticaretinde olur millet ne bulursa onunla idare etsin der işimize bakardık.
Fiyat abartıldığı düşünülebilir ama maliyetleri beraber hesapladık her şey ortada hayırlı olsun. İnşallah daha iyi olacak.
Hayırlı günler...
Ali bey saygılarımla. Bilmiyorum emeği çok zor. Ana üretmek ve takibi hayli zor.Ülkemizde sahte ana üretenlerden epey çektik. Hala da cekiyoruz. Bu üretim maliyetlerini bilen bilir. Bilmeyen ise sadece pahalı der. Vallahi kaliteli olan şeyin gerisi önemsizdir. Halk arasında bir söz vardır."Ucuz etin yahnisi olmaz!" diye.Allah kolaylık versin. Saglicakla kal.
YanıtlaSilSLM...
YanıtlaSilSayın Bakanım...
Yapılan zam insanlara abartılı gelebilir.Fakat izah edildiğinde eminim hak vereceklerdir.
Ana üreten çok.Araba üreten firmalarda çok.Fakat 20.000 tl sıfır alabiliyorken aynı fiyata bir mercedes veya benzeri araba alamıyoruz.Hiç bir tüketici Mercedes ten araba alırken fiyatına itiraz etmez.
Neden ?
Çünkü kalitesini ve farkını bilir.
Üreticilerinde bu farkı tüketicilere anlatması gerektiği kanaatindeyim.
Tabii , bütün bunlardan bahsederken , iyi mal kendi reklamını yapar sözünü de unutmayalım.BUgün haberlerde var ; Gaziantep te bir tatlıcı sıra numarası ile müşterilerine satış yapıyor....
Gaziantep te tatlıcı mı yok !!!
Demek ki adamın bir farkı var!!!
Ben yakınında olan birisi olarak seni tanıdım tanıyalı bu işe para harcadığını ama para kazanamadığını biliyorum.
Hayırlısı olur inşallah.
SLM ve Muhabbetle...
evet 80 tl nin çok olduğunu düsünüyorum.lakin 2kg fazla bal yaparsa zaten parasını çıkarmış olmuyormu.ben her zaman kaliteden yanayım.Ali Bey kadar bu işe önem veren insanlar ne kadar çok olursa bizlerin de işi okadar kolay olur .selam ve dua ile
YanıtlaSil
YanıtlaSilΚόκκινη Μέλισσα, sizlere de mutlu yıllar...
Muhteşem abim sağolasın siz de 2016 hayırlı olsun.
Muhteşem abi kalite ve marka önemli, Allaha şükür bizde ikiside var. Sıradan bir konfeksiyondan takım elbise al, birde marka yerden takım al, mahalledeki terziye bir gömlek diktir, birde ünlülerin terzisine diktir aradaki farklar çok bariz.
Biz bu işlere yıllarımızı verdik ve müşteri artık işi anlıyor, kaç kişi beni test etti, karniol diye bir sürü kişiden ana arı aldım seninkileri tutmuyor diyorlar, isteyen istediği kadar havlasın biz kimseye zorla ana arı vermiyoruz. Hatta almak isteyen herkese parasıyla gene vermiyorum, yani istediğim parayı her veren benden ana arı alamaz, müşterileri ayıklamaya başladım...
Yıllarca zarar ettim ama gelişmiş ülkelerde nasıl üretim yapılıyorsa aynısını uygulamaya çalışıyorum.
Elimdeki damızlığı ülkemiz koşullarında üretim yapan anacılara versem benim ürettiğim kalitede ana arı üretemezler, neden dersen, ilk F1 olur, nasılsa kutu ana arı yapıyor, ikici turda kutunun yaptığı ana arı F2 olur, 3. turda F3 olur, ana üreticisine göre hepsi benim arım ve hepsi karniol ama F1 kavramını çözemedik.
Fatih dışarıdan bakınca olay çok basit gelebilir, 2015 yılında sadece kek ve şekere verdiğim para 9 bin lira. Fabrikalardan atık ve çöp şeker almıyorum, direk sofralık şeker kullanmaktayım.Bu sadece besleme giderleri,adam çalıştırdık, baharın arı aldık, kendi emeklerimiz ve diğer masraflar acayip yekun tutuyor ve ben ana arı üretimi başladığında gece saat 10 da ancak evime girerim...
Şükrü bey bizim satamama sorunumuz yok, sadece üretim kısıtlı. Bundan sonraki üretimler safa yakın olacak F1 alan kişi bundan ana arı üretebilecek, zaten F1 lerimiz genelde ana arı üretiminde kullanılıyor. Kalite konusunda hiç taviz vermedim, zaten verseydik yok olup giderdik farkımız net ortada.Zaten bu işin daha ilerisi, sadece damızlık üretimi olacak, f1 üretimi oldukça zor ve yetişemiyorsun.
Slm Yusuf Bey…
At gözlüğü takanlara hiçbir izahat yapılamaz, izahı aklı başında kişilere yaparsın, ahmaklara izah mümkün değildir.
Piyasamızda 18 liraya 2015 yılında ana arı satıyorlardı.
İşin garip tarafı biz bal hasadı videoları yayınlarken sıfır çekenler bizde niye bal yok deyip, bizi şekercilikle suçlayacaklar ama asıl mesleğimiğz balcılık değil, sen hobi olarak bal üretimi yapıyorsun, bende eşe dosta yok dememek için 15-20 kovan bala sokuyorum.
18 Liralık piyasada ana arı var, 80 liralıkta ana arı var, 100 lira desem gene satarım.
Yurt dışında F1 fiyatı 30 avro. Damızlık fiyatları ise 80 avrodan başlayıp 500 avroya kadar çıkıyor bunların sonuçta hepsi ana arı değil mi? peki bu fark nereden geliyor. Veya herkes 500 avroya’mı damızlık alıyor hayır…
Dediğin gibi piyasada 5 bin liraya da araba var, 20 bine de var, 50 bine de var bazı arabaların hurdası bile değerli, bazı markaların ölüsü sıfır arabalara beş çekiyor.
Sonuçta aklı başında kişiler bunları zaten biliyor, sorun kendisini akıllı sanan ahmaklarda…
Sen ise benim en fazla ana arı alan müşterimsin, bal hasatlarımız ve arıların durumunu pey der pey yayınlıyoruz…
Karahan;
Ana arıyı ucuza alıp, sıfır çekenler bizim bal hasatlarımızı görünce bizde niye yok diyorlar, zaten sizde olursa bizde kovandan bal taşar. Ülkemizde damızlık ve ana arı kalite sorunu var. Bunu bilimciler bile anlamadıktan sonra arıcıya ne diyeceksin….
Sağlıcakla kalın.
ali abi 500 liraya ana mi olur adaklikmi abi bu
YanıtlaSilKimseye zorla ana arı satmıyoruz ve her isteyende ana arı alamaz. 500 lira 2016 fiyatı idi, şu an kafesle 600, kutuyla 800 kıştan çıkmış damızlığı 1200 liraya veriyorum. Adaylıkmış kurbanlıkmı onu alanlara ve damızlık kıymetini bilenlere sormak lazım.
Sil