Varroa mücadelesi ve flumetrin etken madde kullanımı.
Bu ilaçlar inekler, koyunlar ve köpeklerin kene ve uyuzlarına kullanılmakta.
Arıların kenesi de varroa, aynı zehir varroayıda öldürüyor.
Bu ilaçların litresi, içinde aynı zehir olmasına rağmen acayip fiyat farkı var. Birisinin litresi 250 lira birisinin litresi 80-100 lira gibi.
Ülkemizdeki flumetrin etken madde içeren ilaçların üzerinde 3.6 flimetrin içerir yazar.
Yani bir litre ilaçtan 2700 doz ilaç yapılıyor. Almanyadaki doz 4.0 bu dozu uygularsanız 2500 doz ilaç elde edilmekte.
Bu ilaçlar ülkemizde yayğın olarak kullanılmakta ve doz konusunda aşırı yanlışlıklar var. İlacın fazla verilmesi varroa direncini artırmakta, zamanla yüksek dozda ölmeyen varroalar oluşmakta, ilaçlıyorum ama varroa bitmedi diyenler bu yüzden varroaları yok edemiyor.
İşin ilginç yanı ineğiniz köpeğiniz veya koyunlarınız var, bu ilaçları göz kararı koyun 50 kilo deyip 5 ml veriyorsunuz, inek 150 kilo deyip 15 ml veriyorsunuz, iş arıya gelince siz bu işi beceremezsiniz sizi bizim öpmemiz lazım diyenler çıkıyor. Bir litresinden binlerce doz çıkan ilaçların hazırları oldukça iyi paralara satılmakta. Bir ara arıcıları bazı kişiler kandırıyordu ineklere verilen flumetrin ile arılara verilen flumetrin ayrıdır yalanıyla.
Aslında zehir aynı önemli olan dozunu ayarlamaktı.
İlaç satanlar bana gıcık olacaktır, olan olsun ne yapalım.
Son söz olarak ben yaptığım uygulamayı paylaşıyorum, bana bir çok soru gelir ne öneriyorsun ne yapalım gibi, hiç bir arıcıya hiç bir önerim yoktur, aklı başındaki arıcıların, benim gibi geri zekalı birisinin yaptıklarından mutlaka kendilerine mana çıkartacaklardır.
Sözün özü siz ruhsatlı ilaçlardan alıp kullanın, bu işlere bulaşmayın derim :)
Önceki uygulamalarımda ölçek olarak insülin enjektörünü damlalık olarak ayarlamıştım.
En son damlalık almaya gittiğimde damlalıkların ölçeklilerini buldum.
Varroa mücadelesinde flumetrin kullanımı bana göre üç turda bitmeli, her hafta bir ilaç verilerek varroaların büyük bölümünü yok edebiliyorum.
Bu videodan sonrada soru soran olursa hakında hiç iyi şeyler düşünmeyeceğimi peşinen söylüyorum.
sevgili ustam,
YanıtlaSilBu videodan sonra soru soran olursa hakkında iyi düşünmeyeceğim demişin de beni hiç hesaba katmadınmı:)) sormadan durabilirmiyim. Sorum şu; ay çiçek yağı yerine zeytin yağı kullansak olurmu:)) dedikten sonra bu sene bence arıcılar kışa iyi hazırlanmalılar varoa mücadelesi önemli, kışlık stoklar ve kovan izolasyonu önemli... deyip kal sağlıcakla diyorum.
Usta,
YanıtlaSilBen soru sormayayım da şöyle diyeyim.
Bu sene aynı işlemin zeytin yağlısını yapmıştım. Bildiğim kadarı ile eskiler mücadelede asitli zeytin yağını kullanıyorlardı. Belki de onun için zeytinyağı kullandım.
Birde aynı doz olacak şekilde süngere emdirip verdim. Halimden memnunum.
Allah yolunuzu açık eylesin.
Muhteşem abim sen sorabilirsin :)
YanıtlaSilProblem şu, adamların tahsili bizden fazla, işin garip tarafı ilkokul tahsili görenin yaptığı hesapları yapamamaları...
İlacın içindeki etken maddeyi hesaplamak bu kadar mı zor...
İstersen yağsız uygulamada yaparsın, yağ ölçümde kolaylık sağlıyor birde uzun süre etki ediyor, ilaca tutuculuk yapıyor.
Abi bu yıl bir acayiplik var yağma aşırı fazla, balı olan arı bal için çıldırıyor, izolasyon konusu çözüldü inşallah.
Sıtkı hocam soru sorulur ama gereksiz sorulardan bıktım.
Videoda anlaşılmayan bir durum yok. Yağsızda uygulama yapıyorum, yağlı karışımın ölçümü daha kolay oluyor. Allah cümlemizin yolunu açık etsin.
Sağlıcakla kalın.
Slm abim bende bir soru soracağım bu karışımı süre olarak kaç saat veya kaç gün kullanabiliriz.Teşekkürler
YanıtlaSilDeğerli arıcı abim Ali TÜRK yaklaşık 3 senedir arıcılıkla keyif alarak uğraşmaktayım 2 kovanla başladığım bu güzel hobime oğul ve bölmelerimle şuanda 8 kovanla devam etmekteyim. Bu sürede sayenizden kulaktan dolma doğru bildiğimiz birçok yanlışımızı yazılarınızı takip ederek düzelterek bilgili bir arıcı olma yolunda ilerliyorum.Arıcılığın en önemli eksiği bilgisizlik yada doğru bildiğimiz yanlışlar.Size nacizane bir sorum oluçak gene sizin paylaşımınız olan varoa mücadelesinde fulumetrin kullanimi benimde deneyip size dua ettiğim ve çok memlun kaldığım bir uygulama olup bu konuyla ilgili tek bir sorum oluçak yağ ve fulumetrin karışımını arıyı ilaçlıcagımız zaman degil de daha önceden fazlaca hazırlayip 3 sefer ilaçlıyacak kadar kenarda bulundursak bunu bir zararı olurmu bunu merak ediyorum.
YanıtlaSil