Anasız ana arı kutu arılarını bulundukları yerden başka yere alıp hepsini bir ruşete topladım. Normal şartlarda iki çıta ful arı oluştu, gözlemlerim bu arılar kısa sürede neden bilmiyorum azalıyor, yani toplama arı, rayına oturmuş yarım çıta arı kadar varlık gösteremiyor. Bu tip toplamalarda ana arı kabul edildikten sonra kesinlikle kapalı yavru verilmesi gerekmekte.
Birleşen kutuların çıtaları alınıp iki standart ballı çıtaya arılar toplanmış.
Hala bölmeye almadığım damızlık suni döllenmiş son ana arıyıda bu bölmeye verdim. Kabulden sonra kapalı yavru verilecek inşallah.
Perşembe günü Şileden misafirim vardı.
Şile ilçe tarımdan zıraat mühendisi Kerem bey, geçtiğimiz sezon suni tohumalmalardan birisine katılmak istiyordu, bir türlü nasip olmadı. Problen bende, planlı çalışmıyorum, boşluklara suni tohumlama sıkıştırıyorum, bir kaç kez kandil akşamı tohumlama yaptığımız oldu.
Keren beyle bayağı bir sohbet ettik, senin hakkında çok ön yargı var dedi, benim ise umurumda değil, şu ana kadar yediğimiz kazıklara baktığımda insanlar birisini kullanabiliyorsa iyi, kullanamıyorsa kötü deyip kenara çıkıyor. Vefa İstanbul'da bir semt değil malisef... Kendimi vefalı birisi olarak görüyorum ama bize yapılanları oturup toparladığınızda acayip bir tablo çıkıyor ortaya. Sonuçta ben arıcılık bilgilerimi paylaşıyorum, karşılığında bana kimse para ödemiyor, bu işi Allah rızası için yapmaktayım. Devletten arıcılık adına para alıp ben bu işin piriyim diyenlere millet ön yargılı olsun.
Arıcı muhabbeti işte girip çıkmadığımız konu kalmadı :)
Bir başka konu ise yıllardır arınıza sahip olun diyen birisi şimdi arı ıslahı yapacakmış, bu işlre ne gerek vardı, arılıktaki en iyi arı damız değilmiydi...
Kerim bey verdiğim kurslarda sizin videolarınızı kullanıyorum helal et diyor, arıcılıkta dünyada ikinci olan ülkenin durumuna bakın. Üst birlik ve il birlikleri eğitim videoları bu zamana kadar çekememiş. Daha öncede benim video ve resimlerimi eğitimlerde kullanmak için izin isteyenler olmuştu.
Kerem bey aynı zamanda arıları olan biri bizlere de böyle kişiler lazım.
Adam arıcılık danışmanı olmuş, erkek arı ile kraliçeyi ayıramıyor, memleketin hali bu...
İnternet arıcılığı,biz arıcıları acayip ilerletti, bilim camiası ise yerinde saymaya devam etsin.
Geçtiğimiz yıl arıcılık festivalinden aldığım el demirleri, demette 10 tane vardı bizim arkadaşlar demete saldırmışlardı :)
7 El demirleri zulada duruyordu, sezon biterken iki tanesini kullanmaya karar verdim.
El demirleri çok kayboluyor, genelde kırmızı beyaza boyarsak düştüğünde bulmak kolay oluyor...
İstanbul birlik başkanımız Muğla'ya giderken aradı ay sonuna arıcılık festivalimiz var.
İnşallah zaman bulursak gideriz, bu tür organizasyon arıcıların birbirlerini görüp sohbet ettikleri ortamı sağlamakta. Onur başkanıma başarılar diliyorum.
Havalar soğudu kış geliyorum diyor, kapakların izolasyon işleri başladı.
Bazı pinti arıcılar kapağın içine ince dilimler kesip ekonomi üretmeye çalışıyor...
Bizim böyle bir çabamız yok genelde yekpare parçaları iki kat kullandık, üstteki resimdeki parçalarda zayi olmasın diye değerlendirdik :)
Bizim pintilikle alakamız yoktur...
Kapak böyle köpükle dolduğunda rutubet tavana gelip birikip akma yapmaz. Yurt dışında kapaklar böyle olduğunda hemen altına naylon konuluyor. Bazı kişiler kovan örtüsü naylonu görünce hemen atlar rutubet yapmıyor mu diye, rutubeti yaptıran naylon değil onun üzerindeki boşluk ve soğuklardır.
Bu plastik kapakları yılla öncesi ben önermiştim, plastikten kapak yapılsa diye yapıldı ama üstten havalandırma olamayan kapaklarda ihtiyaç var. Gene yurt dışı kovanlarda üsten havalandırma yok. Kapakta tırnaktan sonra 6 cm den fazla boşluk var, miğfer gibi geçme kapak olsa 2-3 cm strafor işimizi görecek.
Beklediğimiz pastırma yazı geldi :)
Havalar bu hafta ısınıyor.
Uzun zamandır havalar soğuk gitmişti bu fırsat bundan sonra az bulunur, hemen acilen cumartesi günü bir tur şurup verildi.
İşin garip tarafı ise toptancıda toz şeker yoktu, en son darıcadaki Bizim market şubesinden temin ettim, oradaki görevli abi zam gelecek diyordu. Şekeri en ucuza toptan Bizim marketlerden alıyorum. Bir çok market veya toptan şeker satıyorum diyenler buradan alıp üzerine fark koyup şeker satıyor. En az 3 tur koyu şurup geçip baharı bekleyeceğiz. Cumartesi oğlum Enes Emin ile birinci tur şuruplamayı yaptık, salı günü ikinci şuruplamayı yapacağız ve ilk belirlemelere göre 3 zayıf ruşet var onlar darıcaya alınacaklar, birde şurubu alamayan arılar çıkarsa onlarda problemli olduğu belli olacaktır.
Eminin kızları diğer damızlıkların kızlarından daha büyük. Bu damızlıklar 2011 yılında temin ettiğimiz kızların devamı. Elimizde çok güzel bir damızlık havuzu var, suni tohumlama bunun için çok önemli. Seneye damızlık işine daha çok zaman ayıracağım.
Eminin kızlarının bir diğer özelliği, ana arı yedeklemesi, bu özellik diğer karniol hattalarında bu kadar öne çıkmıyor.
Damızlığı kontrol ettim çıtasını yerine koyuyordum öbür çıtada bir ana arı daha dolaşıyordu, bu anlık görüntü acabamı dedirtti bana. Hemen diğer çıtayı aldım baktım ana arı geziniyor.
Hemen bir kafes ayarlayıp bu ana arıyı kafesleyip aldık. Bu zamanda ana arımı yedeklenir, hıyar ağaları dedim. Bu kovan artık sürekli fırsat bulduğumuzda kontrol edilmeli, güzelim damızlığı değiştirmeye kalkmışlar.
Bu işlere bozuk petekli çıtalarda sebep olabiliyor.
2017 yılının ilk damızlık siparişleri alınmaya devam ediyor.
Üretim başladında, yumurtaya başlayıp, yavru kapayanlar ana arı kutusuyla verilecek, ana arı kutusuyla vermemizdeki sebep, kutudan alıp 2 çıtalık arıya kabul ettirip yollamak uzun sürer. Zamanı olanlara 2 çıtalık olarak teslim edilecek, damızlığı acil kullanacak olanlar, ana arı kutusuda işini görecektir. Bir ana arı kutu çıtasında yaklaşık 700-800 göz var, aşılama yapanlar bunun hepsini kullanamazlar.
Ana arı kutusu içinde bir çıtayı saracak arı olur ve damızlığı alan kişiler genelde usta arıcılardır bu arıyı zaman içinde güçlendireceklerdir.
Ana arı sipariş bilgileri alt linkte vardır.
http://bengittim.blogspot.com.tr/2013/11/ana-ari.html
Bir kaç ruşette hissedilir derecede stok sıfıra inmiş. İyi havalar bu günlerde iyi değerlendirilmeli ve arıların tok sorunları en kısa sürede çözülmeli.
Bu bölmede ana arı değiştirme girişimi olmuş ama vaz geçilmiş benim f1 ana arı duruma hakim.
Kontrollerden birinde böylşe bir manzara ile karşılaştık. Genelde bu böcek anasız kovanlara giriyor.
Hiç yeni ölmüş halini göremedim, bu hangi böcel belli değil.
Girdikleri kovanlarda hep ölüyorlar, ölmek içinmi anasız kovan ararlar bilmem...
Soba olmayınca fırında yada teflon tavada kestane kebaplar yapılıyor.
Pelitlideki çilekler yoldan çıkmış durumda, kısa sürede orman gibi olmuşlar temizlenecekler...
Nihayet ördekler geldi, bizde avlamaya başladık...
Terbiye edilmek üzere bekleyen ördek etleri, bu konuda biraderim oldukça yeteneklidir.
Avda gözümüze çarpan karaeler, kuş burnu denilen diken meyveleri...
Ormanda ayva ağaçları.
Çamlık içinde meyve ağaları.
Yılın son incirleri diyebilirim, artık tek tük olmamış incir kaldı bundan sonra olurmu bilemem..
Ayva ve incir...
Yaklaşık 3 aydır bu incir meyve vermeye devam ediyor...
İncir ağacıda çok bakımsız ama aylarca meyvesi bitmedi.
Koca yemişler meyveleri oldu, gelecek senenin meyveleri çiçeklerin içinde saklı.
Koca yemişler çiçek açtılar.
İlginç bir resim, böcek zannedersem salyangozu yiyor...
Kış geldi ben buraya sığarım dememiştir inşallah.
Av sahalarımızın bir bölümünde bir bitkiye rastlıyoruz, kimisi rezene diyor, aynı rakı gibi kokusu var.
Avda bazen tavuk yesek te, genelde av eti yenir, ördekler kızarmış...
Sevgili ustam
YanıtlaSilHavaların ısınması senin için büyük nimet besleme işini bi daha ne zaman halledersin bilinmez
Pinti aricilar dan bahsetmiş in de 3 cm lik strafor izolasyon için yeterli bence altını neyle doldurursan doldur. Bu pintilik değil tasaruftur :)) asıl pintilik tavuğu keçi diye yutturup zaim abinin oglagi tek başına goturmektir.
Sağlıcakla kal.
Ali bey haddim değil ama doğru olanı yapıyorsunuz. Bırakin millet onu demiş bunu demiş, diyen desin. Bizlerin sahada çalışan kişilerin bilgi ve deneyimlerine ihtiyacı var. Kendim amatorum ve dort kovanlık dev bir ariligim var. Amacım kendi yiyeceğim balı üretebilmek. Bol bol takip ediyorum sizleri. Kolay gelsin başarılarınızin devamini diliyorum..
YanıtlaSilSayın Muhteşem hocam, pastırma sıcaklarını ne zamandan beri gözlüyordum, çok şükür geldi ve değerlendirmeye başladık. Bu hafta 3 şurup verip, son durumlar tekrar değerlendirilecek inşallah.
YanıtlaSilPinti arıcı bir senmisin hemen üstüne alınıyorsun :)
Bizde kalan parçaLARI TASARUF AMAÇLI KULLANDIK ZATİ ::P
Kimin kime keçi diye tavuk yutturduğunu biz biliyoruz, listenin başında sen varsın, yüzüne karşı demiyoruz diye sende coştun beya...
Zaim abinin adaktan bize ne, Allah kabul etsin.
İnsan bey insanlar istediklerini diyebilirler ama dediklerinin altında ezilmemeliler...
Sağlıcakla kalın.
SLM...
YanıtlaSilSayın Bakanım.
Bu işin artık pastırması felan kalmadı.Kasım ayındayız ve son şansın.Sen ne yapıyorsun , avda geziyorsun.Yahu bu yıl sana birşeyler oldu ya ne anlamadım.::))
Seni acilen fabrika ayarlarına döndürmek lazım.
Keçi meçi diyon ama resimden başka birşey gördüğümüz yok..::))
Bilim adamı , akademisyen.....
Birşey söylemeyeceğim diyorum ama yine sabredemedim...
Yıllardır aynı şeyleri söylemekten başka ne dediler....Nasıl bir katkı yaptılar...Muğla tatili ( çalıştayı ) da ne sonuç elde ettiler......Arıcıların hangi sorununa bir cevap verebildiler....
Amannnn boşver gitsin....
Eminim ki bu sözde bilim adamlarımızın % 5 nin arısı dahi yoktur..
SLM ve Muhabbetle...
Aleyküm Selam Yusuf bey.
YanıtlaSilBölgemizde aralık sonuna kadar arılarda genelde yavru durumu devam eder ve ben daha başka sıcaklıklar beklemekteyim.
Artık fabrika ayarlarına dönmeye niyetim yok, bıraktım kendimi yırtmayı, çalış çalış nereye kadar.
Keçiye kısa süreliğine ara verdim, birazda av eti yiyelim hep keçi hep keçi...
Bilimciler yıllardır bırak pati çekmeyi geri gidiyorlar, arıcılar bilimcileri pert etti.
Bizim yaptklarımız ise ortada, her yıl ne yapmışız hepsi bloklarımızda kayıtlı, nereden nereye geldik...
Sağlıcakla kal.
Ali bey kolay gelsin. Arıda besleme önemli biliyoruz. Ama ne yapmakta yine bloklama yapiyooo. Arı nüfusu az olmasına karşın hala yavru yerine bal basıyor. Bir öneriniz var mı. Saygılarımla
YanıtlaSil