30.01.2017

ARICILIK VE SERT KIŞ

Arıcılık adına son yılların en sert kışını yaşıyoruz. Geçmişte bölgemizde aralık ayı sonuna kadar yavru devam ettiğini biliyorum, zaten bazı yayınlarda resimler var. Bu kış aralık ayında başladı, ocak ayında bir sefer arı uçuşu oldu hala kar ve soğuk devam ediyor.
Şubat ayının ilk cumartesi pazarı havalar şu anki tahminlere göre 12 ile 14 derece olacağı bildiriliyor. İnvert şurupları hazırlayıp hafta sonu arı uçuşu olursa tüm başta ruşetleri ve ana arı kutularını şuruplayacağım. Zaman kalırsa kovanlara göz atarız. Bölmelerin stokları kovanlar kadar iyi değildi.Birde zayıf arı sürekli güçlenmek için yırtındığı için stokları azaltıyor. Güçlü arı zayıf kadar yavru meraklısı olmuyor.
Gebze için süper hafta sonu raporu. Bu değerler gölgedeki sıcaklıklar, direk güneşe maruz kalınırsa 20 derece üstü sıcaklık olur. Arılar bu hafta sonu temizlik uçuşuna çıkar, uçuş olduğunda ben arıma her zaman şurup verebilirim, tabiki ihtiyacı varsa.
Bu görüntüler bu hafta Gebze içinden. Pelitlide durum daha ağırdır, Darıcada ise kar kolay kolay kalmaz.
İnşallah bahar yavaş yavaş kendisini gösterecek, şubattan sonra bahar kapıya dayanır. Ocak ayının sonuna geldik. Bazı bölgelerde bahar geldi sayılır.
Bazı bölgelerde daha iki üç ay kış var.
Bu ruşetin girişi açıktı acaba faremi girdi bilmiyorun, bu deliği arı açamaz. Bir başka seçenek içeride yavru varsa ısıdan dolayı açılmış olabilir. Hafta sonu neticesini alırız inşallah.
Cumartesi günü atölyeye kendimi alıştırmaya çalıştım bu yıl av sevdasına hafta sonları hep gezdim. Bıkmışım çalışmaktan ama çalışmadan da olmuyor.
İlk etapta çıta biçilecek, montesi yapılmayan katlarım var onları toparlamam lazım. Atölyenin havasına alışmam lazım.
Soba üzerinde kestane süper oldu. Sobanın dostluğuna güvenilmiyor, yaklaşıyorsun yakıyor uzaklaşıyorsun üşütüyor :)
Kombiye alışında ayarlarımız bozulmuş :)
20 Aralık 2017 de iki anneden doğan drahtar yavrular. Bir hafta sonra 10 taneden yedi tanesi kaldı. Günden güne birer birer yavruları kaybettik. En son 4 tane kalmışlardı bu hafta 1 tanesi daha öldü, geriye üç tane kaldı, biriside bayağı hasta antibiyotikle duruyor, sanki toparladı gibi.
Bunlar paçayı yırttı.
Doğduklarında en iri yavru şimdi diğerlerinin yarısı kadar ve hala bükülüyor, 10 haftalık oldu ve bir türlü toparlayamadı. Veteriner Basri bey üşütüp solunum yolu hastalığına yakalanmış dedi aşısını ve kemik geliştiricisini vurdu ve antibiyotik iğne verdi.
Köpeklerin yanında atıl bir ev var, başıboş bir köpek yavru yapmış köpek uyuz üzerinde tüy yok yaklaştırmıyorda,yakalayıp bir baytikol versem uyuzluğu geçecek, o haliyle aç susus yavrularını büyüttü, bir kaç kez biz ekmek ve yem verdik, yavruları tosun gibi, bizim yavruların gözünün içine bakan beş altı kişi var durum ortada.Ağır kış şartları yavruları olumsuz etkiledi.
Bizim entel avcı Cihan, arkadaşlarının diline düşmüş , kendisine izin belgesi hazırlamışlar :)
Ormanlarda hala çiçek var, bu yıl erke açmasına rağmen geçmeyenler var.
Gezdiğimiz yerlerdeki taş ocaklarının durumunu görünce aklıma deprem ve fay hatları gelir. Yeri ne kadar oyarsak fay hattına zarar veririz veya bu oymaların depremlere etkisi varmıdır gibi bir sürü soru...
Geçen hafta yapılan oksalik asit damlatma sonuçları geldi.
Bilal ile anlaşmıştık, birer hafta ara ile çekmeceleri temizle ve durumların resimlerini al.
Kışın yapılan oksalik asit damlatma varroa mücadelesi, önümüzdeki sezona temiz çıkmak içindir. Asıl varroa mücadelesi, sonbahar gelmeden yapılması gerekmekte.
Ne  ile mücadele edersek edelim, bu varroayı sıfırlayamıyoruz, bir kaç tane kalması, zamanla bir kovan için felaket oluyor.
Onun için bal hasadı sona erdiğinde varroa mücadelesi yapılmalı kışa sağlıklı işçi arılarla girmek gerekiyor. Bu görüntülere göre arıcı son baharda varroa mücadelesini güzel yapmış görünüyor. İnşallah kayıpsız bahara çıkacaktır. Bir kovan hariç bal stokları çok iyi idi.

4 yorum:

  1. Sevgili ustam...
    Yavrulara üzüldüm bizim oralarda böyle durumlarda üç dene ite bakamadınız derler:))öylede olmuş hani.
    Ruşetteki deliğe baktımda kısmetli fareymiş bir eli balda bir eli yağda:))Bu sene kış kar aslında güzel oldu önümüzdeki sezon iyi geçecek inşallah. Pelitliye uğrayıp keçilere de bir bakaydın ya soğuklarda ne yaptı garipler.

    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  2. Muhteşem abi yavrulara yapılan masrafları bir görsen en az 5 tanesi sahipliydi, olmadımı olmuyor.Yemler, tarhana çorbaları kemik kaynatıp suyunu içirmeler bir işe yaramadı, köpeklerde değerli. Şu an bizdeki vilmayı secereli bir erkekle çiftleştirip mağdur olanların mağduriyeti giderilecek inşallah.
    Ruşete hafta sonu bakacağım, inek fare ruşetteyse hesabımı keserim :)
    Keçilerde sıkıntı yok,siz yeterki keçi isteyin...


    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  3. SLM...

    Sayın Bakanım.

    Senin işin , karınca çekirge hikayesine dönmeye başladı..::))

    Sana güzel haberler vermek isterdim ama Şubat ayında birkaç gün hariç yine soğuk ve karlı bir ay geçireceğiz...

    Bu benim tahminim tabii.

    Dışarıdaki uyuz köpek yavru kaybetmiyor ama sizin elinizin altında yavru kaybediyorsunuz....::))

    Yanlış anlamadım değil mi ?

    Yaw , bırakın hayvanı kendi haline , kurtarsın kendi hayatını...::))

    Ha az kalsın unutuyordum , Hocam hatırlattı..

    Keçiler ne yapıyor , aman onlara dikkat et...Gözümüz kulağımız sende bir haber gelcek diye bekler dururuz...::))

    SLM ve Muhabbetle...

    YanıtlaSil
  4. Aleyküm Selam Yusuf kardeşim...
    Herkesin işleri birşeylere dönüyor zaten. Ben bir tur invert şurup geçeyimde kar ve soğuk olsun arada bir fırsat bulup bir şurup daha kaptırdıkmı bahara çıkmışız inşallah.
    Gerçekten uyuz köpek işine akıl sır erdiremedim. Ne el altı millet kanatlarının altına aldı gene olmadı, arkadaşın köydeki ninesi tarhana bile pişirdi bıdıklara olmadımı olmuyor :(
    Hocayın işi gücü kalmadı birde hatırlatma işlerimi yapar oldu :)
    Siz yeterki keçi isteyin, siz istediniz biz yapmadıkmı...

    Sağlıcakla kalınız....

    YanıtlaSil