27.02.2017

ARICILIK VE ŞUBAT AYI BİTİYOR...

 2017 Yılı şubat ayı geçmiş yıllara göre sıcak geçiyor. Geçmişte şubat ayında soğuk ve kar gördük diye hatırlıyorum. Sanki bu yıl bahar erken geliyor. Arılar yavru alanlarını genişletmeye başladı.
Hafta sonu şıradan şurup vermeye çalıştım, bu hafta zaman kalınca arıların içinede biraz göz attım. Benim bir kovanı veya ruşeti incelemem bir dakika sürmez. Görmem gereken yumurta varsa kapalı yavru varsa bunu fazla incelemenin manası yok. İŞnat edersen ana arıyı göreceğim diye üç tur at göremezsin ana arı kovan tabanına inmiştir sen habire tğrla dur boşuna. Bazı kişilerde ana arıyı görme hastalığı var, bunlar genelde acemi arıcılardır, usta arıcı ustalığını hareketleri ve çevikliği ile belli eder.
 2 Numaralı emmi kızı, geçtiğimiz yıl 20 numaradan üretip tohumlamıştım.
Kışlayan damızlıklardan birisi, tamamen erkeğe dönmüş, sperm bitmiş, öldürdüm sonradan pişman oldum ama geri dönüş yok. Genelde kararları anlık verip uygularım. Dışarıdan kapalı yavru verip erkek ürettire bilirdim ama bunu anında düşünemedim.
Bu yıl zannedersem bu 4. şurup ben daha tüm damızlıkları tamamen kontrol etmedim. İnşallah sorun çıkmaz verilen şurupları alıyorlarsa bana göre kovan veya bölmelerde sorun yoktur.
 Polenler stoklanmaya başladı, Gebze ve Darıcada iyi polen geliyor.
 Bazı bölmelerin durumu iyi bazı bölmelerde dengesizlik olunca hepsine şurup vermek zorunda kalıyorum.
3 Kovan açlıktan öldü, iki yağmalanan var, birde damızlık sperm bitirdi, toplam kayıp 6 tane.
56 Kutuyla kışa girmiştim 40 civarında kutu devam ediyor, bir kaç tanesi sıkıntılı toplamda 20 kkutu kışı çıkartamadı, her yıl kutu kışladığında açlıktan ölürdü bu yıl tokluktan öldüler blokemi ettik anlayamadım sönen kutularda çıtalar bal dolu.
 Bu F1 emmi kızı, 3 çıtada yavru faliyeti var ama ana arıya üç çıta az gelmekte, bazı gözlere iki bazı gözlere dört bazı gözlere beş yumurta bırakıyor.
Ülkemizdeki damızlık konusunu basitçe çözen bu gün yayınladığım video bu kovanın :)
https://www.facebook.com/aribakani/videos/1268056586612607/

Arılıkta barakaya girdim tavana baktım yazdan kalma domates tohumu annemin domatesi notu var.
Tohumları kurutuyorum fareler nasıl kartondan tek tek toplayıp yiyorlar anlamıyorum tavana zımbalamıştım, inek çıkamamış.
 Geçen yıl ilk defa yaz günü yarma kalem aşısı yaptım. Güzel bir mürdüm eriği vardı erikleri topladıktan sonra erik ağacının yaprakları döküldü, bana göre bu kendisini kışa soktu. Bende kalemlerini ilk olarak ağustos ayında 3 tane gövem eriğine aşıladım bir tanesi tuttu, ikisi tutmadı. Hemen eylülde başka aşılar yaptım, bazısı hafiften yeşerdi bazısı hiç kılını kıpırdatmadı. Bu gövem eriğine iki kalem vurmuştum, birisi kurudu birisi canlı. İlk defa durgun kalem aşısı yapmış oldum :)
 Bu aşıda uyandı ama peşinden kış geldi tekrar uykuya daldı.
 Ağustostan beri bekleyen bir yabani armut aşısı.  Kalemler hala canlı, bu yabani armut ceviz kadar büyüyor ve çok tatlı kumsuz.

Aşı ile alakalı sorular almaktayım ben aşıcı değilim. Deneye deneye sonunda başarılı oluyorsunuz. Sadece meşeye kestane aşısında başarısız oluyorum. Aşı tutuyor 5-6 cm sürgün verip kuruyor.

Aşı kalemleri konusunda sorular var, aşı kalemi ağacın en son sürgününden tepelerden alınıyor. Bir önceki senenin filizi kışın alınıp nemli bir peçeteye sarılıp poşete konulacak, poşette buzdolabı sebzeliğine veya toprağa gömülmeli, havalar ısındığında uykudaki kalemleri aşıda kullanabilelim.

Mersinde bir aşıcı görmüştüm daha onu uygulamadım filiz vermiş kalemleri kullanıyordu üzerine poşet geçirip sera gibi sıcak olmasını sağlıyor ve aşıları tutuyordu.
Aşıda en önemli konu sıcaklar, soğuklarda aşı tutmuyor, sıcaklarda kaynama daha fazla oluyor. Ceviz aşısında ise ceviz tabanlardan kesilecek acı suyu kalemlere baskı yapmaması gerekiyor. Kalem aşıları ne kadar geç yapılırsa tutması daha kolay oluyor soğukların geçmesi beklenmeli.
Cumartesi günü Bekir abi beni aradı tam 2. Zafer Anlayışlı versiyonu :)
Bende kendisine gidecektim, iyi oldu.
Ali invert şurup yapıyorum 15 kaşık koydum dedi. Bende her üç litreye bir çay kaşığı koyman lazım dedim, dediki ben yemek kaşığı ile koydum :((
Yuh yani diyemedim ama içimden demişimdir, iyiki kepçeyle koymamış :))
Ayar nasıl yapılır ki sadece az kaynat dedim.
Hemen mi geleyim sonramı dedim işlerini bitir öyle gel dedi.
Bende Pelitlide şurubu dağıttım iş bitti Bekir abiye gittim.
Şurup soğumayı bekliyordu, soğuduktan sonra arılara verilecek.
Bu yıl bekir abide çok fire vermiş, kayıplardan birisi benden aldığı iki yıllık bir damızlık, üçüncü seneye çıkamadı.
Bekir abiye Mollafenarideki arıcı arkadaşlar ile gittik.
 Bekir abiden gebzenin en güzel üzümü Balbal çubukları istemiştim bağa gittik. Bayağı bir balbal çeliği aldım.
Alasma diye başka bir üzüm tavsiye etti onlardanda biraz aldık, sonra dilber var dedi dedim yeter işler karışacak ben balbal istiyorum, yanında alasma yeter :)
 Bekir abi acayip çalışkan biri.
5-6 Tane serası var, açık alana kavun karpuz ve başka şeyler eker. 7 Dönüm üzüm bağı var, bunlarda yetmedi yüz civarı kovanla arıcılık yapar, birde kendi ana arısını kendi üretir, maşallah demekten başka kelime bulamıyorum, benden çılgın arıcılar var yani :)
 Mollafenarideki arıcılardan Bilal ve Necdet.
Bilal'de bir arı kaybı var. Bir tanede Necdetin arısın sönmüş. Birde yağmalanan vardı müdahale ettik bakalım ne olacak.
Arıcıların kalitesi verdiği kayıplar ile ölçülmeli.
Yüzlerce arı söndüren adı çok büyük arıcı olanlar gördük, hala görüyoruz.
Arılar ölüyor diye haberler çıkar arısına bakanların arısı niye ölmüyor.
Bilal bizim üzüm kalemlerine ortak çıktı :)
Bağdan dönerken keçi sürüsüne denk geldik. Birden hayalim beni eşi dostu davet etmişim, keçi yiyoruz. Hayali bile süper.
 Necdetin bir arısı yağmalanıyordu, yağmalayan kovanda belliymiş yer değiştirdik, inekler yağmalamaya devam ederlerse, kendi kovanlarını yağmalayıp, yağmaladıkları kovana götürecekler balları :)
 Kovanlar aynı olmayınca biraz yerlerini garipsediler ama alışacaklar.
Necdetin keçiler iki ayaklı, astrolog ırk ağırlıkta.
 Pazar günü soğuk ve yağış vardı arılarla uğraşılmaz. Avında son günü, 2016/2017 yılı av sezonu pazar günü kapandı. Son kez bir turlayalım dedik baştan gidelim diyenler ekildi ben son kez merayı bir turladım hiç bir şey çıkmadı karşımıza.
 Bahar iyice kendisini hissettirmeye başladı, otlar bitkiler uyanıp çiçekler açmaya başlamış.
 Kocayemişlerde hala açmayan çiçekler vardı.
 Bazı kocayemiş çiçekleri meyveye durmuş seneye bunlar meyve olacak.
Bir ara mola verip arazide yatmıştık benim itin yatışına bakın :)
Barni ile son kez dolaşıp sezonu kapadık. Sabahki hava öğleden sonra kendisini sıcağa bırakınca geri döndüm. Karıştırmadığım arılar vardı, bu arılar genelde seçilip erkek üretiminde kullandığımız arılardı.
 Bal durumları iyi artık ana arı beyaz yerlerede yumurtayı basmış.

 Erkek üretimine ayrılmış kovanlarda bal sıkıntısı yok, bu kovana daha hiç şurup vermedim, ortada üç çıtada yavru başlamış.
 Yabancı bilimciler iyi ana arı özelliklerini erkeklerine verir der. Yani iyi kovanlardan erkek üretin. Bizdeki bilimciler ise iyi arılarınızdan ana arı üretin der, ana arı özelliklerini erkeklerine veriyorsa biz bu arıdan niye ana üretiyoruz, bir yerde terslik var ama çözemediler biz çözdük çok şükür...
 Erkek kovanındaki stok durumu...
 Akşam tüfeğimi söküp her tarafını temizleyip yağladım.
Sezon açılana kadar bir daha el sürmeyiz. Nemli kaldığında Rus tüfekleri pas içinde kalıyor. En son yağlı poşete sokup kılıfına aldım, hava ile temasını en aza indirdim.

Bundan sonra boş vakitlerimizde arılar ve marangozdayım :))
Bu yıl iyi arazi oldum...

4 yorum:

  1. Sevgili ustam
    hepimizin gözü aydın sezon başlıyor.
    Arıları kontrol ederken hzılı olmaktan bahsetmişin ana arıyı ille göreceğim diyenlerden bahsetmisşin de bazıları için bu söylediklerin olmazsa olmaz:)) Allah herkese her şeyin hayırlısını versin.
    Sen ne güzel hayal kurmuşun öyle herkesi çağırıpda keçi ısmarlıyorsun.:)) İnşallah bu hayalini gerçekleştirirsin:))
    Barni de artık rahatlamıştır habire koş koş eli boş dön hayvan bıkmıştı bir sezon boyunca kader işte ne dersen de süs köpeği olaydı ya dimi:))
    Aşıların konusunda bir şey demeyeceğim hele benimkiler bir tutsun o zaman görüşürüz.
    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili hocam, bahar geldi, artık kovsakta gideceğini sanmıyorum :)
    Abi arı kontrolü hızlı yapılmalı yoksa yavru hastalıkları olur, arılar asabileşir, süre çok kısa tutulmalı. Ana arı göreceğim diyenler ahı gitmiş vahı kalmış arıcıların işi :) Anayı gördüğünde eline ne geçecek. Yavru ve yumurta varsa ana vardır içeride.
    Bu günlerde acayip hayal kurmaktayım bir geçekleştiremedim gitti. Ne kısmetsiz adamlarsınız, kısmet olmayınca boşa bende hayal kuruyorum :((
    Barni çok acayip bir köpek, bazen biz av vuramasakta, barni avı, avlayıp bize getirir. Yayınladığım aşılar 2016 yılı eylülünde yağpılan aşılardı, bu yıl daha aşıya başladım :)

    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  3. SLM...

    Sayın Bakanım.

    İlk başladığım yıllarda haftada birgün sadece 20 kovana bakabiliyordum .Çoğu zaman yetişmekte bile zorlanıyordum.

    Şimdi ise 160 kovan tek günde.


    Aradaki fark burada.Artık kısmende olsa görebliyorum.Acemi arıcı ise gözleri kapalı ama misali el yordamıyla elleyerek tanımaya çalışan birisi misalii.

    Tabii daha işin başındayım.Bunu nerden mi biliyorum...

    BUgün televizyonda bir akvaryum sahnesi geçse , o saniyeler içinde ben içindeki hasta balık varsa onu görür %80 ihtimalle hastalığını teşhisini bile koyabilirim.

    1987 beri balık besliyorum....

    İnanıyorum ki gün gelecek , arılarımın da aynı şekilde dilinden anlayacağım.

    Keçi felan yazdığını görüyorum ama nedense keçi gibi bir tutam otun peşinden gitmeyi düşünmüyorum.Artık hayalini bile kuramıyorum...

    SLM ve Muhabbetle...

    YanıtlaSil
  4. Yusuf bey Aleyküm selam.

    İlk başladığın yıllarda 20 kovan bakman süpermiş, bizim İsmail doktor iki arıya bir günde bakıyor :)
    Aslında bir tur sıradan bakım yapıldığında sorunlu varsa işaretleyip sonraki turlarda sadece onlara detaylı bakmak gerekiyor.
    İnsan ne iş ile ne kadar çok ilgilenirse o konuda pratikleri artıyor.
    Keçi hiç gündemimizden düşmüyor ki.
    Çok nasipsiz adamlarsınız kısmetiniz yok ben ne yapayım, nasip olmayınca ancak hayal oluyor işte :((
    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil