2017 Yılının ilk kraliçeleri doğdu, bu doğumlar hiç istemediğim nedenlerden.
Bahara çıkmış 4 damızlık kaybettim, üçünü değiştirdiler birisi yumurtayı kesti. Spermi bitse erkek atması lazım erkekte atmıyor, nasıl sakatladık anlamıyorum.
Bazen hiç bir şey bulamıyorsunuz, kafanızda bir sürü soru işareti. Bir taraftan bakıyorsun, 2014 yılında tohumlanan damızlıklar yaşıyor, 2015 yılında tohumlanan damızlıklar yaşıyor. Arıcılıkta o kadar bilinmeyen var ki...
Elimdeki damızlığın ruşetini açtığımda içeride doğmuş ana arı gördüm soluktu, içerideki damızlığı aradım dipte yumak vardı anında ana arıyı götürmüşler.
Bir damızlık ana arı kaybettikten sonra bir kaç meme yapmış bende memeleri kesip kutulara alıvermiştim bu ana arılar öyle doğdu, kendi haline bıraksaydım bir memeden doğan ana arı tüm memeleri bozacaktı.
Larva transferlerimiz başladı, inşallah bir haftaya kadar işler oturur. Şimdilik 5 kovanda meme besleniyor, ilk turlarda verilen memelerin büyük bölümü tutmaz çok az meme tutar ve çok iyi beslenirler bunlar ilk etapta suni tohumlamaya alıncak kraliçeler olacak.
Ruşette kışlayan ve kışa 2-3 çıta giren arılarım sıkıştı ve kovana aktarmaya başladım, Pelitlide.
Strafor ruşet arı kışlatma ve bahar gelişimi kesinlikle ahşap ruşet ve kovana göre çok fark atıyor. Ben iki yıldır strafor ruşet kullanıyorum, ilk yıl bir çıta arıları darıcada kışlattım bu yıl 2-3 çıta arıları pelitlide kışlattım durum oldukça güzel. Bazı sıcak bölgelerde sıkıntı olduğunu duydum, sıcak yerlerde yazın köpük ruşeti arı terk ediyor diyenler vardı. Soğuk iklimlerde kışlatma ve bahar gelişimi kesinlikle fark ediliyor. Kovanlarımda çıtayı baştan sona yavru ile donatan nadir kovan var. Ruşetlerde ısı fazla yiyecekte varsa zaten arı ısı ile çalışıyor.
Bahara zayıf çıkmış bir ruşet bir türlü destek veremedim, ana arı yer olmadığı için bir göze bir sürü yumurta atıyor. Daha önce böyle resimler paylaştığımda dengesiz yorumlar geliyor. Adam otomatikman kovan yalancıya kaçmış veya ana arı kalitesiz...
Aslında kalite var ama alan dar, ana arı üretim kutusunda aynı durumla karşılaşıyoruz. Yumurta geliyorsa ve yer dar ise ana arı ne yapsın.İshal olmuş birisini tuvalete göndermemek gibi bir durum var ortada.
Bodur elma, minicik boy çiçege bak :)
Muhteşem abim cumartesi soruyordu polen geliyor mu diye...
Bu resimleri gönderdim di, ertesi gün donduk...
Nedendir bilmem bazılarının maşallah dediği ertesi güne çıkmıyor :)
Ruşet aktarımlarında Enes başka işler ile uğraştı, çiftlik ağamız körükçülük yaptı ama gördüğü her kapalı yavruya bala bak diye ağzını sulandırıp durdu. İş bitiminde bal olmayınca bayağı bir bozuldu :)
Pazar günü bayağı yoğun geçti biraz çarpılmışım.
Cumartesi sabah kaltım bogazım yanıyor kafa ağrıyor uzun süre sıcak suda durdum aspirinli su ile uzun süre gargara yaptım, kestane balı yedim ve gene yattım. Saat 11 de Muhteşem hocam aradı yardıma geliyorum oralar nasıl diye. Yattığım yerden dışarıya baktım güneşli bir durum görünüyor burası iyi buyur gel dedim.
Bende mecburen yataktan çıkıp pelitli yoluna koyuldum. Yolda dolu başladı, hava soğudu hava buz kesti. Sıcaklık 6 dereceye düştü.
Ben bu adama boşuna güdümsüz demiyorum.
Pelitlide hiç arı açmadan Gebze'ye dönmek zorunda kaldık.
Muhteşem abim bana akasya fidanı çeliklemiş, diyeceksiniz ki nasılda ustasını düşünüyor. Akasya ağacının ne meyvesi vede gölğesi olur. Efendim bu çelikler ağaç olacakmışta arılar bal yapsında , aynı yonca bitsin misali...
Biz kalfamıza meyve veriyoruz, kalfamız bize diken veriyor. :)
Muhteşem abi suni tohumlama aletinde adına bir şey diyorlar ama hatırlayamadım iyileştirmeler yaptı.
2009 Yılından önce ülkemizde suni tohumlama konusunda ne bilgi nede bu işe özendirme nede ortalıkta bilen vardı. Bir kaç kişi biliyor, birde eğitim verenler var, eğitim verenlerin bile bence eğitilmesi lazım eğitim alanlardan döllemeci çıkmadığına göre bir yerlerde sorun var.
Bazen bizden yardım isteyenler oluyor. Kimisi ıslah peşine düşmüş bu ıslah işi şahısları aşıyor, kurun yada devlet yapmalı, boş hayallere kapılmamak gerekiyor.
Bizler hiç bir kimseden yardım almadan işe giriştik tıkandıkça tıkandığımız yerleri aşmaya çalıştık. Adamın elinde alet yok plan yok ben bu işi yapacağım diyor daha başlamamışın ki hayalden öte gidemeyeceksin.
Yapmış olduğumuz çalışma ve başarı bir sürü kişiyi bu işe yöneltti. Benim görüşüm bir işi birisi yapıyorsa ben niye yapamayım diye kendime sorar ve o işe girişirim. Ayet olması lazım bildiklerinizi yaparsanız bilmediklerinizi öğretirim der Allah. Ben bunu bire bir yaşadım, yeter ki işe başla gerisini Allah öğretecek.
Bazı kişiler ile alışverişimiz olmamış belkide yıllarca bize karşı çıkmıştır şimdi yadım istiyor, bu samimiyet nerden kaynaklandı. Ben 7-8 senedir ana arı üretiyorum bir tane alış verişi olmayan adam bizden ne taleplerde bulunuyor. Yanımda olanlar ile karşımda olanlar suya sabuna dokunmayanlar birmi tutulmalı...
Suni tohumlama konusunda yazdıklarım bu işe girişeceklere yeter. Biz ilk işe başladığımızda bir şırıngayı bir ayda doğru kuramamıştık, içi boş şırınga ile saatlerce uğraşıp topladığımız spermi az ileri iteklim derken dışarı boşaltıp emeklerin çöp olduğunu hiç unutmuyorum. Sonradan öğrendik ki şırınga pistondan iğne ucuna kadar serum dolu olacak. Zaten sperm toplayan birisi tohumlamayı çok rahat yapacaktır. Bunları biz eğitim almadan yaptık, tohumalma aleti yaptık, şu an ülkende piyasa fiyatının çok altında alet satılıyor bunların temelinde biz varız. Bizden önce hayali bile yoktu, bu yazdıklarımdan gocunanlar oluyor istediği kadar gocunabilir.
Muhteşem abim suni tohumlama aletinde kolaylıklar yaptı. Yapmış olduğu iş aslında bir buluş. Ana arı dölleme cihaz kolları kanal içinde hareket ediyor, hareketi conta ile ayarlıyorlar yumuşak olmalı. Conta ile mutlaka sorun yaşıyorsunuz, sert oluyor aşırı yumuşak oluyor, çekip bıraktığınızda az ileri kayıyor filan. Muhteşem hocamın bulduğu sistemde kol kanal içinde boşta duruyor, üzerine mıknatıs koymuş, istediğin kadar sertleştir istedin kadar yumuşat ve bıraktığın yerde kalıyor, mıknatısı azalttıkça kol hafifliyor.
Muhteşem abinin şırınga kızağında boşluk vardı yalpa yapıyordu, Çin'den 20 dolara 2 kızak geliyor, en büyük sıkıtı alet yapımında kızaktı artık sorun değil.10 Dolara şırınga kızağı ve hiç boşluk yok, yatağın üstüne karbonat ve japon ile yapıştırmış, parçayı kopart aleti sana vereceğim dedi, nasıl bir reaksiyon oluşuyorsa çok güçlü yapıştırıcı olmuş.
Bundan sonra videolar bu kamera ile çekilecek inşallah. SJ M20.
En çokta suni tohumlamada işe yarar, minicik her yere girer diye düşünüyorum. Önceki çekimlerde ya bir elimizde makina bir elimizle iş yapıyordum, yada kamerayı kurup karşısında çalışıyordum, şimdi ise gördüğüm açıdan çekim yapacağım.
Şu an makinayı tam çözmeye çalışıyorum hatalı çekimler oluyor açıları tutturamadığım oluyor ama süper görüntüler oluyor 4K çekim yapabiliyor. Hem avda kullanılacak. Gömlek cebi, kafaya omuza her tarafa tutturulabilecek bir şey minik ayakları var masaya kur.
Gebzede erkek üretiminde kullanılan kovanlara baktık...
Erkeklere bak :)
Kutuya sıkışan arıları aktarmıştık, bazıları acayip sıkışmış bazıları sıkışmadan aktardık yerinde sayıyor, şu an 20 metro faliyete geçti kısa süre içinde kapalı yavrulu çıtalarını alıp tekrar boş vereceğiz kutu arılandırmamız bir kaç gün içinde başlıyor inşallah.
Ana arı siparişlerini mayıs sonuna almıştık erkek üretim yaparsak bu ana arıları niye elimizde tutalım sıraya göre teslimi erkene çekeceğiz, inşallah bu durumlara göre mayıs sonuna aldığımız siparişler kalmayacak görünüyor.
Enginarların efendisi iş başında her taraf enginar oldu, işin garip tarafı enginar yiyemiyoruz, İlhami abim amme hizmeti yapıyor :)
Darıcada yol kenarlarında yabani hardallar...
Drahtar yavrularımız 5 aylık oldular, kahve renkli olan yavru iken hepsinden büyüktü bir hastalandı aylarca uğraştık şimdilik hepsi süper durumda. 10 Yavrudan 3 tane kaldı biriside zor yırttı.
Çok şımarıklar...
Geçen yıl yaz sonu yaptığım yarma kalem aşıları, durgun kalem aşısıda diyebiliriz. Kalem aşıları genelde bahar aylarında yapılıyordu bundan sonra yazında kalem aşısı yapıp ertesi seneyi beklemeye gerek kalmayacak bir buluş oldu.
Eylülde yapılan aşı bu sene uyandı, bu sene baharda hala aşılara başlamadım bakalım nasıl fark olacak.
7 Ay uykuda kalan durgun alem aşısı, bu aşıda 2016 yılının ağustosunda yapılmıştı. 2017 Yılının Nisan ayındaki durumu.
Armut göz veya yaprak aşısı, 2016 yılında yapıldı ama bir türlü filizlenmedi yapranlandı yaprakları döküp kışa girdi, bu yıl gaza bastı.
Zaim abinin iki kovan yoldan çıkmış, 15 gün sonra kat atarız demiştik, 20 gün sonra gidince ne dalaklar çıktı, kara kovan balı yedik.
Arılar bölgemizde gaza bastılar.
1000 Adet çıta biçildi elimizi sürmeden atölyeden teslim aldık, Muammer ustam sağ olsun.