18.04.2017

ARICILIK VE ANA ARI ÜRETİMİ ÇALIŞMALARIMIZ

 2017 Yılının damızlık ana arı ve f1 ana arı üretimi hayırlısı ile başladı. Bu yıl biraz erken başlıyoruz, sert kış ve erken gelen bahar erkeklerin erken oluşması dolayısı ile gaza bastık inşallah.
Mollafenari mahallemizden Necdet Kurt larva transferi izliyor.
Geçen yıl fazla kullanamadım, Çin'den aldığım plastik çanaklar, 3 bin çanak 60 liraya mal olmuştu.
Ana arı üretiminde bilgilerin güncellenmesi lazım. Geçmişte 3 günlük larvadan bile ana arı üretiir deniliyordu. Günümüzde gelişmiş ülkelerde 8 saatlik larvalar ana arı üretiminde en ideali olduğu yönünde yayınlar var.
Saatlik larvaları almak ve tutturmak yaşlı larvalara oranla zordur. Çin kaşığı çok esnek olmalı, piyasada satılan çin kaşıkları kazın gibi bir çoğu bana göre çöp. Resimler orijinal, zumlama filan yapılmadı bu larvayı görmek ve almak alışkanlık ister. Yumurta çatladığında az sütleniyor sütü alıyorsunuz larvayı görmek çok zor. Resmi açıp bir kalemin arkasını resme dokundurun  ve ne kadar resmin büyüdüğünü anlayın.
Larva transferi örnek vereyim ayın 10 da aşılama yapıldı. Bu  transfer ayın 20 de dağıtıldığında 11. gün oluyor, dağıttığımız memeler ertesi gün çıkmıyor genelde 12. gün sonu veya 13 gün doğuyor, saatlik larva aldığımızı buradanda anlıyoruz. İri larva alındığında 11. gün doğan analar olur.
Bunları uygulaya uygulaya okuya okuya buralara getirdik, biz bildiklerimizi paylaştık, paylaşırken side bunları yapın veya soru sorun diye yapmadık. Kıssadan hisse mevzusu karşıdakinin kafa çalışıyorsa payını alır, kafa basmıyorsa malisef ne anlatsan boş.
İlk ana arılar doğmaya başladı, bu ilk doğanlar inşallah damızlık bekleyenlere yavru kapadığında gidecek, tabi önce tohumlamamız gerekiyor. Yeni doğmuş kraliçe arılar ne kadar soluk ve renksizler.
Bir başka yeni doğmuş kraliçe ve sökülmeye başlamış işçi arılar. Yapay tohumlayıp verdiğimizde bu yeni doğacak işçiler iç hizmetlerde ana arıya çok iyi bakacaklar.
Bir başka kraliçe arı daha...
İlk posta, suni tohumlamaya ayrılan ana arılar doğmaya devam ediyor
Bu sene ilk yarma aşıyı komşunun incirine yaptım avda 2 aydan fazla yediğimiz incirden kışın aldığım kalemleri kullandım.
Kalın ağaçları açmak oldukça zor oluyor, bıçağı zor aldım ağaçtan:)
Kazık iyi işe yarıyor...
Kalemlerin hepsini kabuklara denk gelecek şekilde dıştan sıfırlayıp sarıyoruz, mevzu hava almaması.
Kalemler dolaptaydı kestim süt aktı.
Havalar ne kadar ısınırsa kalem aşıları o kadar kolay tutuyor, kalemler buz dolabında uykuda.
Dursun Koloğlu, kışlamış damızlığını bu hafta gelip aldı. Bazı müşterilerimize biz gönderiyoruz be hafta sonuna kadar kışlamış damızlık teslimi biter.
Dursun abi benden aldığı f1 lerden iyi verim almış. F1 almaktan damızlık almak daha avantajlı diyor.
Evetçi bir mağdur :))
Hayırcı arıcılar tarafından gözünden sokulmuş :)
Suni tohumlamaya girecek ana arılar doğduktan 2.5 veya en fazla 3. gün sonu kafese alınır ve tohumlanana kadar bu kafeste beklemeli. Genelde 4. gün çevre tanıma uçuşuna çıkar bazıları geri dönmeyebilir, azgın erkelerede denk gelme ihtimali vardır:)
En ufak hata illeri berbat ediyor, ana arı suni tohumlamada kuralları harfiyen yerine getirmek gerekiyor.
En önemli meselerden biriside tohumlanan ana arı kendi bölmesine verilmeli, sıra numaraları karışmamalı.

Kraliçearılar iki kez bayıltılmalı, birisi thumlanmadan bir gün önce öbürü tohumlama esnasında.
Kraliçe arılar tohumlanmadan 24 saat evvel 4 dakika bayıltılıp, gene bölmesine kafesiyle birlikte ayıldığında geri veriliyor.
Ertesi gün genelde 24 saat sonrası tohumlamaya alındığında tahumlama başarılı geçerse en erken 4 gün sonra yumurtaya başlıyor.
Direk tohumlamaya alınan analar en erken 8 gün sonrası yumurtaya başlıyor, bu işin uzmanları bunları defalarca deneyip bu bilgileri paylaşmışlar.
İki bayıltmanın bir başka yararı, ana arının çiftleşme isteği kalmıyor, sanki hafıza siliyor.
Bir sefer bayıltıp tohumlandığında ertesi gün kanadı kesik olmasına rağmen kutudan çiftleşmek için çıkıyor yerlerde telef oluyor.
Bu konuda 2009 yılından beri çalışmalarımız ve araştırmalarımız devam ediyor, her sene daha iyi oluyorum başka yeni püf noktalar yakalıyorsunuz.
Süreç başladı,yakında sahalardayız inşallah bu sene çok farklı damızlık üretimleri düşündüm, düşünmekten de öte işler var :)

3 yorum:

  1. Sevgili ustam,
    Hayırlı olsun diyerek başlıyorum yazıma zira larva transferleri yapılmış Enes tepe lambasını takmış işe başlamış.
    Bakıyorum tohumlanacak ana arıları hazırlamaya başlamışın ki bende aletimi daha yazlığa götürmedim senin orda denemek kısmet olur belki diyerek:)) hayırlısı artık diyelim.

    Damızlık almak f1 almaktan iyidir demişin ama bazen bal almak arı almaktan da iyi olabilir:)) yani kıssa demişin ya işi bilmek gerekir anca o zaman iyilikler ortaya çıkar..

    Anaları uyuttum yarın gel demeni bakliyorum :)))

    Sağlıcakla kal

    YanıtlaSil
  2. SLM...

    Sayın Bakanım.

    Onlarca yılın deneyimini bir yazıda ne güzel dökmüşsün.Suni tohumlama yapmayı düşünenler için harika bedava bir bilgi.Ama eminim ki yine bazı arkadaşlarımız bu sayfaları okumayacak , sana soru sormayı veya telefon açmayı tercih edeceklerdir..::))

    Hani bir söz vardır...Sen ne anlatırsan anlat , seni dinleyenin ne anladığıdır...::))

    SLM ve Muhahabbetle..

    YanıtlaSil
  3. Muhteşem hocam, larva transferi yapalı çok oldu, bir hafta sonra tohumlamalar başlayacak bu yıl tamamen damızlık üretimine odaklandım, bir bakmışın senin kapınıda çalabilirim, millet kız ister biz erkek isteyeceğiz bu yaz :)
    Enes ben bu yazıları yazarken boyahanede kovan topluyordu...
    Kişilerin keyfi farklı oluyorbu yıl ilk defa 30 kovan arısı olan 4 damızlık parası ödeyip sıraya girdi, bu kadar damızlığı ne yapacak bende bilmiyorum.
    Bazısıda hazır f1 alıyor, bir ara müşterinin keyfinin kahyasımısın diyen sendin :)
    kızları uyuttuğumda haber vereceğim merak etme...


    Aleyküm Selam Yusuf bey...

    Deneyim durup dururken olmuyor, ana arı üretmek bile ne kadar detaylandı eskiden böyle mi idi :)
    Suni tohumlamada bana göre basit ama yeni başlayanlar için oldukça zordur. Bir doz sperm için saatlerce uğraşmıştık, şimdi bir dozu erkek olsun yeter 5 dakikada sürmez.Şu an 3 posta ana arı tohumlamaya girmeyi beliyor aralarında bir ka gün var ve devamıda geliyor.
    İhtiyacı olan okumak zorunda biz sıfırdan nerelere geldik hemde hiç Türkçe bilgi yokken...
    Bu işi yapacakların araştırma ve okumaktan başka çıkışları bana göre yok.
    Şu ana kadar yayınlarımız bir amatör için çok fazla.
    Yazı içinde ne anlatırsan anlat, anlattığın karşı tarafın anladığı kadar yazacaktımyazmamıştım sen yorumda yazmışın, bu sözde mevlananın olması lazım...


    Sağlıcakla kalın, unutmadan gerçek keçi yeme gününüz yaklaşıyor haberiniz olsun:)

    YanıtlaSil