İlk suni tohumlama başlanğıcına 5 gün izin almıştım. Cumartesi pazarlar ile 9 gün birde 1 mayıs eklendi 10 gün rahat rahat çalışayım dedim malisef iş bitmiyor. 2 Mayıs sabahı iş başı yaptım. Belediyede çalışmak gibisi yok, izinler beni haşat ediyor :)
Bu 10 gün içinde bir sürü boşa giden zamanlar olduğu gibi çok önemli işleride hallettik.
Arılıkta artık Enes efendiye amelelik ediyorum, aslında eskisi gibi işler yoluna girdiğinde yoğun olmayacağım, ben damızlık işine geçince günlük iş pek olmuyor bazı günler yoğun oluyor.
Geçenlerde birisi çoban diye beni ima ediyordu, o kadar çok hayvan varki çobanlık ufak geldi yetmedi bu tür hayvanlara çiftlik kurdum :))
Bu arada Bilecik Osmaneli'de küçük bir bahçe aldık.
Keçiyi orada yiyeceğiz, keçi keçi diyenler sonradan kıvırmasın :))
Malzemeler kızlar, erkekler ve ben hazırım.
Bu yılın ilk suni nikah kıyım çalışması yapıldı. İlk turda 20 civarı kraliçe baş göz edildi.
Bu yöntem bana aittir, erkek arıları kafesten, tül bir torbaya bırakıyorum hepsi kucakta istediğini al sağ. Çok seri oluyor ve erkekler kaçamıyor.
İlk turda elimde zaten 5 doz sperm vardı, Engin Altın abimi ziyaretimde sohbet ederken toplamıştım. Nereden nereye gelindi, ilk çalışmalarımda bir ses duyduğunuzda ayarınız kaçıyor tüm malzemelerimi yatak odasına götürüp antrenmanları sessiz ortamda yapmıştım. Nefes alırken bile eliniz oynar, şu an geldiğim nokta sperm toplarken sohbet ediyorum sorulara cevap veriyorum :)
Geçmiş yıllarda işe başladığımda hantallık oluyordu, bu yıl pek elim ayağım birbirine dolaşmadı.
Bir başka ayrıntı, şu ana kadar yazılıp çizilenler ve arıcılıkta ilerlemiş ülkeler, ana arı özelliklerini erkeğine verir diyor. Kovan iyi ise ve bu iyi ananın özelliklerini erkelerini alarak kopyalaya biliriz.
Bizde adı modern arıcılık teknikleri olan sunumlarda çağ dışı yöntemler arıcılara verilmeye devam ediyor. İyi arınız varsa arılıkta damızlık odur deniyor, bunu söyleyenlerde sözde kariyer sahipleri, kariyerleri kağıttan bir diploma ve yıllardır bizi keklemeye devam ediyorlar.
Uluslar arası bir başarısı yok, buluşu yok, aşırma makaleler ve alıntılardan kitap sür piyasaya ve kariyer sahibisin :)
Bu tohumlamada ağırlık düzceden getirdiğim şampiyon arıların erkekleri kullanıldı.
Emminin benden,2013 yılında giden F1 lerinden birisi üç yılldır 45 kilo ortalama kestane balı yapıyor. Bir başka şampiyon 50 kilo üzeri kestane balı yapıyor. Emminin 2013 f1 anasından f2 üretmişler çoğu şu nisan bitmeden 3. kattaydı.
Arıcılıkta, erkek arıların kıymetini bilmiyoruz.Bunu benim gibi bir ilkokul mezunu mu söylemesi lazım...
Elimizdeki ilk tur damızlıklara şampiyon arıların erkekleri kullanıldı.
Konya civarında bir damızlığım var onunda kızları süper işler çıkartıyor, oradanda erkek istedim.
Tamamen damızlık işine yöneldiğimde bu yıl daha süper işler çıkartcağız inşallah.
Sonuçta bu çalışmalar ülkemizin arıcılığına katkı sağlayacak. Ülkemizde bilimsel çalışmalar hobici arıcıların ardında kaldı.
Kızlar nikah için sıraya girdiler.
Doz kadar bölmeden ana arı alıyoruz, 4 cm sperm varsa 4 ana arı getiriliyor, işlemler bittiğinde yerlerine veriliyor.
Ayılan kızlar keke yumuluyor.
Engin abiden aldığım erkekler çok bakımlı çıktılar, 65 erkekten neredeyse 6 cm sperm toplandı.
Bu resimi aldığımda 21:30 muş, arılıktan en erken 22:00 gibi çıkmışımdır. Sabahtan başlayan işler gece yarısını bulabiliyor sadece bu işler olsa bu kadar uzun sürmezdi. İlk erkekleri aldığım saat gündüz saat 3, gece 10 da arılıktan çık.
Bilecik Osmanelideyiz, nasıl oldu anlayamadım, hiç böyle çalışmam olmamıştı, birisi yer arıyordu bende yardımcı olayım derken bahçe bize kaldı. Kısmetsiz sopa bile yenmezmiş derlerya aynen doğrudur. 2011 Yılında kayınço aradı enişte umreye gidermisin diye sordu, giderim dedim, kendimi Medinede bulmuştum.
Bu bahçe işide birden oldu bitti arada üç günü yedik.
Bir gün Zaim abiyle gittik iş bitmedi.
İkinciye yanlız gittim, bizim Kadir Gültepe'ye misafir olduk. Sağ olsun bizleri ağırladı, kendisinden Allah razı olsun Allah gönlüne göre versin.
Osmaneli küçük ve sakin bir ilçe 13.bin nufuslu, Gebze de mahalleler bile 50 bin nüfuslu.
Aldığımız bahçe 100 şeftali fidanı ile bize teslim edilecek.
İznik ilçeçesine 16 km uzaklıkta. Hiç yerimiz yok diyorduk.
Allah ne virirse her şiyin hayırlısını virsin, bizim yörenin meşhur duasıdır.
Bahçeyi aldığımız Recep abi evinide satıyor. Osmaneli Oğulpaşa köyünden 500 metre içindeki ev 80 bin lira.
Gebze'de 2 yıl önce 50 bin lira olan arazi dönümleri çıldırdı, millet bu paraları nereden buluyor bilmiyorum. Gebze köylerinde bir dönüm arazi 300-350 bin liraya çıktı.
İznik te gezerken dikkatimi kapı numaraları çekti. Benim belediyedeki işim adres ve kapı numarası.
Çini kapı numarası.
Hepsi çerçeveli, bu resimleri çekerken birisi beni yakalayıp sorsaydı derdimi nasıl anlatırdım bilmem :)
Yasmin F1, geçen yıl bu arının anasını arada yedekleyememiştim, bereket bahara çıktı, bu yıl dördüncü senesi olacak ama değiştirilmek isteniyor.
Suni döllenmiş ana arılar bazısı bir yıl bazısı iki bazısı 4-5 yaşıyor bunun neden kaynaklandığını bilmiyorum.
Geçen Bizim Mustafa Doğan, abi gönderdiğin Sloven suni tohumlamalı damızlık kata geldi kat atalımmı diye soruyor, dedim damızlık arının kat ile işi ne zayıf olsun üç dört çıtayı geçtimi böl dedim abi haklısın diyor :)
Damızlık arı ne kadar az yumurta atarsa ömrü o kadar uzun olacak, sperm bittiğinde veya azaldığında analar değiştiriliyor.
Aşıladığım incirlerin artan parçalarını suya koydum köklenmeye başladı, internette görmüştüm saçaklanınca toprağa alıyorsun. Bıçak ile suda kalacak yerler çizilirse çiziklerdende kök çıkıyor.
Sürekli su içinde duruyor ve yaprak açmak üzereler.
Darıcada çileklerin tadına baktım.
Darıcada iki f1 ana arı vardı yumurtaya başlamışlar. hatta çıtayı çektiğimde kızımız yumurta bırakıyormuş, kıçında kaldı.
Bekir abiyi ziyaret ettik bu sene fide konusunda biraz aksama oldu fideler daha küçük.
Domateslerin 10 günü var, şahane pembe domatesleri oluyor.
Ovacık Köyündeki bala çalışan arılara uzun süredir gidemedim, arılar oğul verdi kaçtı diye haber geldi.Acayip bal geliri vardı. Üç kovan oğul vermiş arıları parçaladım, madem meme besleyeceksiniz ben size bol meme veririm diye Pelitliye getirdim.
Dönüşte Bilacana uğradım. Arılara kat veriyordu, bazı arılar dışa sarıyor dedi, dedim bunlar dışarıdan gelmiş anasız oğullar o kovandan kalkıp başkasına konuyor girmeye çalıştığı kovan girişinde öldürülüyorlardı.
Ayrılırken sürprizle karşılaştım. Bilal 20 Numara tüfekle avlanıyor, 12 numara fişekleri bana verdi.
Biz avı unutmuştuk ağustosa ne kaldı diyor :)
Kalite fişekler.
100 Metre fişekleri, artık bununla ne vuracaksak, yakınlarda kurşun aramaya gerek yok.
Aman bunları boşa atma diyor :)
Bal verirsen körükçünün surat, bal vermedinmi mahkeme duvarı...
İlk tur tohumlamalarda tüm analar yaşıyor 5. gün kontroller yapıldı. Ana arıya zarar verdiğinizde ertesi gün ölüyordu.
İki ana arı yumurtaya girmiş. Normal şartlarda en erken 4. gün den sonra yumurtaya girmeye başlarlar, Emmi ben tohumladığım ana arıları 6. gün kontrol ederim demişti. Ben günlüğümü yazarken 7. gündeydik yaşadıklarına göre sorunları bana göre yok bir kaç güne kadar geneli yumurtlar.
Kraliçe arılar ilk yumurtaya başladıklarında bir kaç kılavuz yumurta atıp, yumurtayı kesip ertesi gün normal tüm gözlere yumurta atmaya başlıyor.
Tohumlanan arıları incelerken sıranın devamındaki kutulara baktım ayın sonunda tohumlanacak yazıyor takvime bir baktım yarına tohumlanması gerekiyordu hemen toplayıp 4 dakika bayıltıp geriye verdim.
Ertesi gün sobayı yaktım...
Güğümle suyuda koydum.Hamur suyu değil :)
Yapay nikahlarda ortam sıcaklığı 25 derece olursa iyi olur, güğümdeki su bile ısındığında ısı yayıyor, sinekten yağ çıkartırım :)
Bu çalışmada 10 tane daha kraliçeyi tohumladım, gece 22:00 daha arılıktaydım.
Kıştan aldığımız damızlık siparişlerimizi mayıs sonu haziran başı demiştik. Mayıs içinde hepsi teslim edilecek inşallah. Kıştan sipariş verip bekleyenler 600 lira ödemişti, şimdi iki çıta arısıyla sipariş verip mayıs sonuna damızlık isteyenler 800 lira ödeyecekler.
F1 bekleyen müşterilerimiz var, sipariş alırken demişiz ki mayıs sonu teslim edeceğiz. Defalarca mesaj atıp soranlar var. Elimizde bir liste var ve sıra atlamamız mümkün değil. Henüz kimseye ana arı yollanmamış ama defalarca erken olsun mesajı ile ana arı hazır olmuyor. Belki mayıs sonuna kalmayacak ama bizim acelemizle ana arı yumurtaya girmez. Belli sıcaklıklar gerekiyor.
Allah yolunuzu açık eylesin.
YanıtlaSilMAASALLAH abi atom karinca gibi Tez can li ve pratiksin buda bir ALLAH vergisi citayi hep bir basamak yukariya tasimaya ugrasiyorsun cok calisiyorsun ve basarida Bu calisma azim sayesinde oluyor saglik ve sihhat versin mevlam daha cok seyleri Başar'acsin INSALLAH
YanıtlaSilsevgili ustam:)
YanıtlaSilSana kim çoban demiş takılma öyle böyle diyenlere işine bak sen çiftlik sahibi bir ağasın:))
Suni tohumlama çalışmalarının maşallahı var aman nazar değmesin. Ayrıca değişik yerlerden erkek arıları kullanıyor olmanda çeşitlilik ve akraba ilişkisi olmamasını sağlaman açısından önemli. Ben bu sene kanola olmayışımı gecikmesimi desem neyse arılarda geçen senelerdeki Yusuf Şimşak durumlarını oynuyorum. Hala arı besliyorum:(( bir fırsatını bulup modifiye aletimi denemek için yanına geleceğim haberin olsun.
O incir dalları köklenirse benim gibi incir çelikleyipte tutturamayan ve dahi kargalara bile rezil olan bir bahçe heveslisi için höcceten (buda bizim oranın tabiri) ölmem demek olurki sebebim sen olursun bilesin:))
Sıtkı hocam sağolasın.
YanıtlaSilEngin abi bildiğimizi yaptıkça bilmediklerimiz bize sunuluyor.
Elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, mevla neylerse güzel eyler.
Çıtada kendi kendine yükselmiş oluyor :)
Sevgili hocam bize çoban demeyen nadir insanlar kaldı.Dolayısı ile hayvan sayısı tavan yapınca çiftlik ağası olduk :)
Abi suni tohumlama biraz erkek oldu gibi ama 16 taneden 7 tanesi 7. gün kontrolde yumurtaya başlamış bir tanesi kutuda yoktu, diğerleri yaşıyor, bende onlardan yumurta bekliyorum. İlk tur hep zordur ama bu ser ilk tur kolay oldu, gerisi peşi peşine eklenecek zaten.
Abi başarılı kovanların erkekleri kullanılmalı ama bizim ülkede tersi yapılıyor, bilimcilerimiz her şeyi biliyorlar.
Abi arıcılıkta polen olmadımı balda olmaz, arı polen toplarken çiçekten nektarda alıyor. Sonuçta polen gelmiyorsa arı duruyor, yaşayanlarda kendi harçlığını çıkaramadımı dayan şuruba.
Bu sene yusufun orada polen sorunu yok.
Aletin denemesini yaparız kafanı yorma.
İncir çeliklemekten daha kolay çelijkleme yoktur, toprağa at tutar. Rametli Kemal Sunal çeketimi çıkartıyorum hanım hamile kalıyor diyordu aynen öyle bir örenekleme işte, ölmene gerek yok :))
Sağlıcakla kalın.