9.10.2018

ARICILIK, SEZON BİTİŞİ VE KIŞA HAZIRLIK...

 2018 Yılı arıcılık sezonu bazı bölgelerimizde bitti eğe bölgesinde Çam balı sağımları devam ediyor.
Bu yıl suni tohumlama işlerinde geçen yıla oranla yarı yarıya düşüş oldu, işlerin en hızlı zamanı ramazan ayına denk gelmişti ramazan ayında çalışmak oldukça zor, saatlerce masa başında oturup ince işlerle uğraşmak felaket sıkıcı...
Seneye biraz daha farklı çalışmalar ve işe erken girişmek için hazırlıklar devam ediyor. Nasip olursa ilk damızlık üretimini eğede yapıp işi çok erkene almak istiyorum, plan bu bakalım sonuç ne olur.
Hafta sonu aleti ve mikroskobu topladım.
 2019 Yılı baharına kadar malzemeler bir dinlensinler :)
Suni tohumlama cihazı ile mikroskopum.
 Bu yıl suni tohumlama konusunda bilgilerimizi biraz daha artırarak sezonu kapadık.
Bize yurt dışından gelen damızlıklar aslında saf değil diyesim var. Lisanslı damızlıklardan farklı renkte ana arılar çıkıyor. Yeni öğrendiğimiz bilgilerin en önemlisi mesela Yasmin arısını yasmin erkekler ile çaprazlamayın peki ne yapmalıyız, farklı hattın erkekleri ile çaprazla ve tek kovan erkeği olmasın dediler, bunu diyen kişi arı ıslahının başında bulunan bir yabancı arı bilimci. Tek kovan erkeginden kasıt nedir dedik, dedilerki, aynı arının 6 kovan F1 lerinden erkeklleri toplayıp harmanlayın ve bu karışımı damızlığa verin, bu yöntem ile istediğiniz ırkın karekterlerini bu şekilde bir araya toplarsınız.

 2015 Yılında tohumladığım B lisanslı damızlığım dördüncü senesini doldurdu. Alt resimde değiştirilmek için çıta ortasına meme yaptırmışlar ve içine yumurta attırmışlar.
Bir kez daha yapılan memeyi bozdum bakalım...
 Gebze'de yavru devam ediyor. Aralık ayına kadar bölgemizde yavru devam eder.
 Bu yıl Hüseyin Avcı abinin kutularında dölediğim damızlıkların bir kısmını kışlatacağım. Bu kutular damızlığın yorulmaması içinde çok iyi. Yaklaşık 2 çıtalık alanda ana arı dolaşsın dursun. Kovanlarda damızlığa firen yaptırmak zor. Defalarca damızlığı bölmek zorunda kalıyoruz.
 Geçen sene Trabzon hurmasının minikleri var misket hurmalar var, üzüm tanesi büyüklüğünde tohumlarını biriktirip baharda ekmiştim. Bir sürü fide oluştu, seneye etrafa dağıtıp aşılayacağım.
 2018 Yılının birinci ayında memleketten üzüm çelikleri almıştım, çelikleri streç filime sarıp buzdolabı sebzeliğinde beklemeye aldım bazı kalemleri kullandım bazıları lazım olmadı bu hafta çöpe atacaktım streçi açtım çubuğu kırdım hala canlı, hem aşılamada hemde çelikleme de kullanılabilecek durumdaydı. Bu önemli bir bilgidir, diğer kalemlerde bu şekilde saklanır ve havalar ısındığında aşı yaparsanız tutma oranı çok yükselir. Çeliklerin alınma tarihi 2018 Ocak ayı, dolaptan çıkarttıp kırdığım tarih 6 ekim 2018 yaklaşık 10 ay canlı kalan kalemler.
 Buzdolabı meyveliğinde 10 ay canlı kalen üzüm kalemleri.
 Ölüm melegi, köy göçüren gibi isimleri olan, literatürdeki ismi amanita phalloides, Gebze tavşanlı merasında denk geldik...


https://www.youtube.com/watch?v=PaswJkWkwjg
 Bu mantarı tanıdığınızda diğer zehirli mantarlarıda tanımış olacaksınız.



Bu mantar daha tam gelişiminin tamamlamamış, küçükken gelin mantarına çok benziyor. Gelincik veya gelin mantarı denilen sezar veya imparator mantarı ile aynı familyadan.
Hafta sonları genelde 10 km civarı doğada yürüyüş yapıyoruz, av yok evden getirdiğimiz etler ile yemek yapılıyor.
Şu an acı biber ayarı yapılıyor :)
Bu arada balık sezonu açıldı, hamsiler ufak, istavritler süper.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder