27.08.2019

ARICILIK SEZON SONU İŞLER...

Bir önceki yayında olması lazım siz çalışırken hiç körük kaybettiniz mi diye :)
Arılığa gittiğinizde acil yapılacak işleri bir sıralarsınız. 
Bir sezonu daha geride bırakıyoruz. Çalışırken arıcılık yapmak pek zor değil ama F1 ana arı üretmek suni tohumlama yapmak acayip zorluyor. Arıcılıkta bazı işleri erteleyebilirsiniz ama ana arı üretiminde memeleri bir gün sonra dağıtırım diyemezsin, suni tohumlama yaparken tüm detaylar kayıt ve takip edilmeli ana arının doğumundan tohumlanacağı güne kadar. Tohumlandı, gene takip gerekiyor. Yumurtaya girdimi, girmedimi yavru kapadı, yavru kapadı bölmeye alınacak. Bu işleri mesayi sonu ve cumartesi pazara uyarlamanız gerekiyor. Bazen akşam bitmeyen işleri sabah güneş doğumunda mesai öncesi yapıp işe geliyorum.
F1 üretimi her gün azalarak devam ediyor, bir taraftan son suni tohumlamaları yapıyorum.
Yukarıdaki resim çok ilginç anılarımdan birisidir...
Larva transferi yaptığım kovanlardan birisiydi, kovanı hazırladım larva transferine gittim geri geldim arı dışarı vurmuş bu arada körüğüde bulamıyorum.

Kovanı bir açtım içi duman dolmuş körük kovanda :((

Bahardan beri ilk defa hafta sonu arılar ile uğraşmayacağım çünkü cuma akşamından Gerede'ye ava gidiyoruz.
Daha önceden böldüğüm arılara kutulardan kışlayacak damızlıkları almaya başladım. Yaklaşık on damızlığı bölmelere verdim. Tohumlamaya girecek anaların kafeslenmesi lazım daha günleri gelmedi kutuları kapatıp gölgeye aldım erken kafese aldığımda kutu ana arıyı kabullenmiyor ve kafeste ana arı ölüyor. Bırakıp gitsem analar çevreyi tanıma uçuşuna gidip bazısı dönmüyor her taraf arı kuşu.Bende çözümü buldum dışarı çıkamayacaklar ama ana arı ile sürekli temasta kalacaklar. Bu işte tamam.
 Birde iki kovanda meme var son emmi damızlığımdan elimdeki spermerden yedek alayım diyorum. Bir baktım ana oda ne cumartesi memeler dağılması lazım ben pazar günü bile yokum :(

Akşam oldu hava kararmak üzere bir kovanı açtım tüm memeler gümlemiş muhtemelen ana arı girmiştir. Hemen öbür kovana koştum 20 transfer yapmıştım 6 tane tutmuş. Hemen birisini kovana bıraktım, diğerlerine yer arıyorum. Oraya koş buraya koş memeler tamam kaybolmasınlar diye üzerlerine minik plastik çıtaları koyuyorum. Sonra birde memeleri nereye verdiydim dememek için yazmaya bile zaman yok yani.
Akşam ezanı okundu benim arabanın yanından birisi korna çalıyor ve çok ısrar etti ben biraz uzağım vardım tam gidiyormuş geri geldi. Dediki bizim dükkanın önünde arabanın yanında ballar var onları al. Dedim Hüseyin oradamı yok o bu gün gelmedi dedi. Arılarda bir acayiplik var çözemiyorum yağma gibi bir durum var tüm kovanlara bakıyorum çıkan arılıktan uzaklaşıyor. Bir bakayım diye geri dönüşümcüye gittim.
Her taraf bal ve dünya arı telef olmuş.
 Çıta ballar. 5-6 lı paketlerden birisi kurtlanınca hepsini çöpe ayırmışlar. Bir taraftan balları arabaya yüklüyorum bir taraftan ne yapmalıyım. Biraderi aradım oda ava gideceğiz diye beni bekliyor. Dedim senin halı yıkama depona bal getiriyorum, kovaları oraya bıraktık çıta balları başka bir atölyeye aldık. Tekrar geri dönüşümcü ye geri gittik bu arada karanlık görünmüyor, lambayı açıyorsun arı yüzüne sarıyor, maske giyindim sucuk gibi terledim. En son saat 23:00 gibi balları temizledik, artıkları çuvala koyup kapadık. Ava da erken çıkalım gittiğimiz yerde dinleniriz diyorduk. Birde Düzce de damızlık bekleyenler vardı onları aradık dedim işler karıştı biz gece 0:2 den önce size varamayız, cevap abi fark etmez bekleriz dediler.
 Açık tenekelere giren arı çıkamamış. Erzincan ve Erzurum balları yazıyor paketlerde...
 Teneke ve kovalar halı yıkamaya indirildi ve girişler kapatıldı.
Bir çok çıta bal cirlop gibi tertemiz.
 Düzcede Mücahit'in 83 numaralı damızlığını 81 numaranın erkekleri ile çaprazladık. Gene ellerinde başka 64 nolu damızlığı 81 erkekleri ile tohumladım.
 Samim bu yıl ikinci damızlığı aldı. İlk aldığı damızlıkta duruyor ve abi senden aldığım damızlıkları durduramıyorum sürekli bölmek zorunda kalıyorum sanki doğal çiftleşmiş gibi diyor. Birde bu damızlık işi şans işi bazısı yıllarca kullanıyor bazısı sezonu zor çıkarıyor bazısı bu sene aldır ertesi sene ortası kaybediyor. Bazı kişiler üreticiyi suçluyor bazıları benim hatam diyor. Kışlamış bir damızlığı bir arıcı iki ayda kaybetti. Sonra beni arayıp bende bir damızlık vardı sürekli rahatsız ettik arı en son damızlığı kesti dedi ve hemen yenisini istedi gönderdim.En son bir damızlık kaybı geldi yeni kabul ettirdikleri damızlığı taşıdıkları için damızlık kaybı yaşandı. Zaten farklı ırklara karniol arısını kabul zor, kabulden sonra kontrol devam etmeli. Bölünen arıdaki nesil iki ayda değişiyor. Nesil değişene kadar dikkatli olunmalı. Arı taşınmamalı.
Damızlık işi dünyada soyu belli olan arılardan üretim yapılarak soyu bilinen erkekleri seçilerek üretiliyor. Bunların içinden seçilenler yarışmalara girip lisans alıyor, aynı ana babadan doğan damızlıkların hepsi bir olmuyor. Ülkemizde böyle bir seçim malisef yok. Arılığımızda temin ettiğimiz tüm damızlıkları korumaya çalışıyoruz ve bunu yapmak için suni tohumlama bilmek gerekiyor.
Gece 0:3 ve biz damızlıkları teslim ettik yola devam ettik.

Samim bir poşet fındık getirmiş süper lezzetliydi, arkadaşlar avda fındığın anasını bellediler :(
Poşeti yarmışlar....
 22 Ağustosta önceden depoladığım spermlerden bir kısmını kullandım. 15 güne kadar tüm spermleri kullanıp damızlık işini de bu sene sonlandırıyorum inşallah.
 Bu işleri ülkemizde ilk yapan kişiyim Allah bana nasip etti, yolumuzu açtı...
 Depolanmış spermler...

 83 Numaralı damızlığın torunları.

 Sezgin Şahin bölmelerini aldı. Ana arıları kabul ettirmiştim. Yanındaki bu arılar niye sokmuyor deyip duruyordu...
Bu arıcı kafeste ana arıyı aylarca evde tutma hayali kuruyordu, yeni bir proje olabilir :)
 Sezgin beyim oğlu sende de arıcılık merakı varmı dedim nasıl olmasın mecburiyet dedi :)
 Kuluçkaya bıldırcın yumurtası koyduk, yavruları ısıtacak bir sistem aldım kime sorduysam bilemedi. Adam yıllarca kanarya üretmiş diyorum karbon ısıtıcı filim,  hiç duymadım dedi. Bir arkadaş var o termostatını gördü bu 380 volt dedi. Dedim hobi için alanlar 380 ni nereden bulacak. Araştırmaya başladım aşağıdaki resimi buldum işlem tamam gibi ama emin değilim. Bu sistem ısıtıcı olarak hem lambayı hemde karbon filimi çalıştırıyor.
 Kafamda sorular kime sorsam kime göstersem derken, bizim elektrik biriminden arkadaş kapıdan selam verdi dedim gel :)
Hasta ve doktor buluşması :)
 Şuna bir bak nedir nasıl çalışır. Baktı 220 ilede çalışıyor, 380 ilede dedi :)
1. Ayak ve 2. ayakları kullanırsan 220 gerisi zaten işime yaramıyor sormadın bile.

 Zekeriya Aksu, belediyemizin elektrik idaresinden,teşekürler, yav anlamadığın şey ne zor, anlayan bakınca biliyor :)

 Sonunda kafesin üst kapak hariç bitti bıldırcınlar doğdu ve bu ısıtıcıyı akşam bağladım çalıştırdım. Üşümemeleri için camlı yaptım kafesi açmadan dışarıdan inceleme yapılabilir :)
 Odalara takılan termometreler den bir tane kafese koyup ısıyı ayarladıktan sonra minik yavrular buna aktarılacak.
Alt tel ile taban kontra arasında 2 cm boşluk yaptım. Nirden bulaştım bu işe hala çözemiyorum :)
Melemen yapıldı.

 Gece 4:30 gibi avlanacağımız yere vardık. Yerleşene kadar hava aydınlandı kavaltı dolaşıp geldik yemek yiyip yattık öğleden sonra bir tur daha akşam oldu. Ben şifayı bal taşırken kapmışım boğazım ağrıyor öksürürken arkadaşlar kestane balı ye diye dalgasını buluyor.
Gece bıldırcın güveci yapmışlar ben kalkmadım ertesi sabah hissemi yedim.
 Bıldırcın güveç süper.

 Arıcılara petek bal ikramı yapıldı:)
Gündüz 12:00 gibi Gerede'den dönüşe geçtik Gebze'ye geldik ben gene saat 17 gibi arılığa geçtim.
 Hurma domatesler olmaya devam ediyor.
 Birden salkım olğunlaşmıyor.
 Bazı f1 ana arılar çiftleşip bölmeye gelmiş arkasında zavazingo ile geziyordu :)
 İncirler olmaya başladı bir incir var her sene ilk o olur. Bu yıl sürekli kontrol etmem rağmen ne zaman oldu bilmem. Olgunlaşıp çürüyenler bile olmuş. İncir yetişiyor kabuğu çatlıyor sonra soluyor çokta tatlı ve erkenci bu yıl bir kaç tane daha çubuk alıp çoğaltacağım. İki sene önceki çubuktan bu sene Gebze'de incir yedik.
Son bahar meyveleride olmaya başladı.
Bu arada ağustos ayıda bitmek üzere. Yılın bitmesine ne kaldıki...
Hayat devam ediyor işler birbirini kovalıyor, akşamları bölmelere kendi yaptığım invert şurupları veriyorum. Varroa mücadelesi için son turda gliserin oksalik kullanacağım 5 litre gliserin aldım bakalım sonuçlar ne olacak.
Normal şartlarda üç gün yetecek suyu bir buçuk günde bitirmişler. Yandınızmı be...

16.08.2019

ARICILIK VE AĞUSTOS, VARROA MÜCADELESİ VE YAĞMAYA DİKKAT...

 Arıcılık 2019 mevsimi hızla bitiyor. Ben ise hala yeni kutu oluşturuyorum :)
Elimde daha önceden topladığım 30 doz sperm var. Hazır sperm varken değerlendirilmeli.

Mevsimin zorlukları başladı.
Kovan veya kutu açıyorsun hemen arılar üşüşüyor. Dışarıdan bir şey gelmiyor, sadece civardaki bahçelerden polen geliyor.
Bir taraftanda kışa doğru gidiyoruz sağlıklı arılar ile kışa girilirse o arıyı aç kalmadığında söndürmek imkansız.
Arı ölümlerinin başında açlık ve varroa geliyor, arı aç olmasın, varroa mücadelesinide tam yapmışsan arıyı öldüremiyorsun.
 Bir taraftan kutuları toparlarken bir taraftan kutu oluşturmak çok ters geliyor işlerden bıkmışım bir taraftan da vaz geçilmiyor işte.
 Bu sırada yüz kutu vardı, kırk civarına düştü hızla birleştiriyorum ve bakım çok kısa sürüyor :)
 Kışlayacak damızlıklara arı bölüyorum, bölme yaparken bazı kovalara aralara mevsim ortası erkek çıtası girmişiz şimdi işe yarıyorlar.
Bir kaç kovanda sökülen erkekler var. Bu kovanlara ekstradan kek veriyorum.
 Bu bayramda da damızlık sevkiyatına devam edildi. Memleketine gidenler arılı damızlık götürüyor.
500 Avroluk 83 Numaralı damılığı nene yaptım. O artık anane :)
83 Numarayı bendeki yüz ile çaprazlamıştım onlardan iki tane vardı 63 numara bende 65 numara mücahitte. 63 Numaradan ürettiğim kızları gene A lisanslı 81 Nurara ile çaprazladım üç hatta A lisanslı oldu. Bunlar kırşahin hattı.Almanca yazılışını ben kırşahine uyarladım. Alman arıcılık enstitü-sisinin yazılımı ise Körschein, kırşahine çok uygun :)
Damızlık konusunda sıkıntımız yok, bir sürü hattımız var, Bu yıl son transferi Emmiden yaptım son resimde açıklama yapayım.
Sloven 03 lerim, Yasmin, Belçika, avusturyadan gelen damızlıkları birbirleri ile çaprazladığınızda acayip bir tablo ve sayıya ulaşılıyor. Düşünün ilk göz ağrımız emiyi bu sezon tohumlamaya alamadım ve son vuruşu onunla yapacağım.
96  Numara 83 Numaralı kırşahin torunu...
 Bir sürü damızlık kışlamaya girecek ve ben arı bölmeye devam ediyorum neredeyse bölecek arı kalmadı ama bölme lazım...
 Birer çıta bölmeye devam, kabulde kolaylık.

Son zamanlarda orman yangınları çoğaldı, bir çoğunun bilinçli yakıldığı söylenmekte bir bölgede on ayrı noktada aynı anda yangın başlıyorsa bu tesadüf değil.
Kaz dağlarında ağaç kesilmiş, orada kesilen ağaçların yüz misli bin misli yakılıyor pkk ya kimse ses etmiyor.
Kaz dağlarını sit alanı yapalım, oradaki villalarıda yıkalım varmısınız...
Ormanı kesip villalar yapılmış hiç haberimiz olmamış...
Gebze'de üç ayrı noktada, aynı anda başlayan orman yangını fabrikalara sıçradı üç fabrika yandı.
Serinlemek isteyen fare yüzme bilmiyormuş...
 Bıldırcın işine nereden bulaştım bilmem işi büyütmeye karar verdik :)
İlk tur çıkım için 90 yumurta seçildi ve kuluçka makinasına kondu.
 Viyollerdeki yumurtalar otomatik çevriliyor. Yan tarafa dölsüz yumurta çıkarsa diye 12 yumurta daha koyduk onları sabah akşam el ile çeviriyoruz.
 İlk açılışta rutubet yüksek ve ısı düşük, normal değerler 37.7 derece sıcaklık 50-65 arası rutubet gerekiyor, çıkıma iki gün kala rutubet artırılacak.
 Tam işi çözerken firar var. Bir akşam kafesin kapıyı açık unutmuşum 9 bıldırcın firar etmiş.
Gün içinde ikisini civarda yakaladım.

20 Bıldırcından günlük yedi yumurta alıyorum, kaçanlar dişiler :)
 Armutların sonuna geldik, poşet ile korumuştum saksağanlardan...

 Hurma domatesler iyi durumda kızarmaya başlıyorlar.

 Niğde yöresinin eski tohumlarından karpuzlar olmaya başladı.
Hafta sonu Adapazarı, Osmaneli, İznik ve Yalova sınırlarına bir tur yaptık. Kavede liste vardı, yevmiyeci tarifesi.
 Bahçemizi kontrol ettik iki fidan kurumuş. Başka bahçeden şeftali topladık bu sene bu bahçeyi soğuk vurmuş verim yok diye sahibi ilaç ve sulama yapmamış. Oluşan şeftaliyide toplamıyorum siz toplayın demiş, bizede nasip oldu. Tadı süper yanımızda kap yoktu.
 Hemen bir gübre çuvalı buldum, bir kaç gün doya doya şeftali yiyelim :)
Dalında Bursa Şeftalisi...
Adapazara gitmeden sabah 7 de arılıktaydım, saat 10 dan sonra tura çıktık akşam 7:30 da arılığa geri geldim.
İlk olarak bir gün sonrası dağıtılacak memeler vardı onları dağıttım.
Suni tohumlamaya girecek yeni kutu oluşturdum. Sonra larva transferine geçtim akşam ezanı okunuyordu. Kısa sürede bir sürü iş yaptım.
Bu yıl bir türlü Emmi damızlığa sıra gelmedi. Bundan sonra ondan yaparız derken sezon sonuna gelindi, onunda bu yılki yedeklerini alıp sezonu kapatacağız inşallah.
Damızlık yumurtası aldığım kişilere damızlıklarını kopyalayıp geri verdim bu güne kadar.
Damızlıkların kopyalanıp saklanması ve çoğaltılması ülkemizin yararına. Ben bunları yazarken satış kaygım yok ürettiğim elimde kalıyor millete gaz vermek için yazmıyorum. Üretmiş olduğumuz arıları arıcılara yetişmiyor.
 Damızlık konusu zamanla oluşmaya başladı. Bir tarafta hala arı olsunda gerisi önemli değil diyenler ve sezonları boşa geçenlere hiç üzülmüyorum. Herkes sonuçta ektiğini biçer. Yan yana iki arılıkta gelir farkları varken hala ahmaklık edenleri kendi hallerine bırakmak lazım.
Biz bu yolda çok bedeller ödedik, bir sürü kişi bizi  sahtekar ve üçkağıtçı yaptı. Karniol arısını başka ırklara monte etmek zor. Adam üç günde kek bölümünü açıp anaları kestirip hemen sana sarıyor efendim döllenmedik ana arı yolladın, fatura sana çıkarılır kimse arıcılıkta ben bir yerde hata yaptım mı diye geriye dönüp bakmıyor.
Bazısı her şeyi nazara bağlar...
Bir arkadaşım dediki abi babamın eskiden arısı vardı, şimdi yok, başkalarının arısına bakmaya gidiyor sırf vakit geçirmek için yapıyormuş. Dedim kovan getir arı vereyim kaç para dedi dedim parasız. Kovanı getirdi üç çıtalık bir arı vermiştim, arıya çok iyi bakmış dedilerki arı kovana sığmıyor bu kadar sürede sıkışmaması lazım arı sıkışmış başka bir arıcı bakmış arıyı böldüler ana arı verdim. Dedimki bir hafta kek bölümünü açmayın, 7 gün sonra çıtaları tek tek çekip meme temizliği yapın ve keki ondan sonra açın. Dün arkadaş ana arı varmı diye yazdı dedim var hayırdır babam dünden beri ana arıyı kovanda bulamıyormuş :)
Anayı verdiğim tarihe baktım, daha ana arı kafeste olması lazım ama erken açmışlar ana arı yok. Arının kendisine ana arı yapma şansı verdiğinizde sizin verdiğiniz ana arıyı kabul etmiyor ben kendim yapacağım diyor...
Dün bir ana arı daha sattım, ana arı kestirenlere acayip kızarım Muhteşem abim niye kızıyorsun adam bir daha alsın dedi :)
Bir daha ana arı aldı:)

Bir başka arıcı daha ana arı yolda ölürse diye düşünürken gönderdiğim damızlığı kabul ettirmiş ama yeni kabul ettirdiği ana arıyı nesil değişmeden taşıdığı için damızlık gümlemiş. Ben arılı damızlık alacağım diye telefon etti...

Her çeşit arıcı mevcut, bir ay olmuştur birisine ana arıların hazır yarın kargoya vereceğim dedim. Abi verme ben geleyim dedi, ertesi gün geldi. Görüştük dedim arıları böldünmü, dediki benim arılar Trakya'da, eee bu analar beklemezmi...
Dedim birkaç gün veya en fazla bir hafta bekler. O zaman ben arı almalıyım evet arı al dedim, peki aldığın arıyı bölecek kovan ve ruşetin varmı yok...
Dedim sen bir git, bana ruşet getir, bayramdan önce ruşetler geldi ana arıları tek çıtaya kabul ettirdim telefon edeceğim gelip alsın.
Ben kendime bölecek arı bulamıyorum, karşılaştığım durum karşısında başkasına arı böldük...

Baharda birisi yazmıştı onun hakkında bir yazı yazmıştım ama hala yayınlamadım abi ben baharda bahar balı, kestane balı ve çam balı alacak arı arıyorum demişti.
Hepsi bir arada arı malisef yok, bu neskafemi hepsi bir arada olsun...