16.08.2019

ARICILIK VE AĞUSTOS, VARROA MÜCADELESİ VE YAĞMAYA DİKKAT...

 Arıcılık 2019 mevsimi hızla bitiyor. Ben ise hala yeni kutu oluşturuyorum :)
Elimde daha önceden topladığım 30 doz sperm var. Hazır sperm varken değerlendirilmeli.

Mevsimin zorlukları başladı.
Kovan veya kutu açıyorsun hemen arılar üşüşüyor. Dışarıdan bir şey gelmiyor, sadece civardaki bahçelerden polen geliyor.
Bir taraftanda kışa doğru gidiyoruz sağlıklı arılar ile kışa girilirse o arıyı aç kalmadığında söndürmek imkansız.
Arı ölümlerinin başında açlık ve varroa geliyor, arı aç olmasın, varroa mücadelesinide tam yapmışsan arıyı öldüremiyorsun.
 Bir taraftan kutuları toparlarken bir taraftan kutu oluşturmak çok ters geliyor işlerden bıkmışım bir taraftan da vaz geçilmiyor işte.
 Bu sırada yüz kutu vardı, kırk civarına düştü hızla birleştiriyorum ve bakım çok kısa sürüyor :)
 Kışlayacak damızlıklara arı bölüyorum, bölme yaparken bazı kovalara aralara mevsim ortası erkek çıtası girmişiz şimdi işe yarıyorlar.
Bir kaç kovanda sökülen erkekler var. Bu kovanlara ekstradan kek veriyorum.
 Bu bayramda da damızlık sevkiyatına devam edildi. Memleketine gidenler arılı damızlık götürüyor.
500 Avroluk 83 Numaralı damılığı nene yaptım. O artık anane :)
83 Numarayı bendeki yüz ile çaprazlamıştım onlardan iki tane vardı 63 numara bende 65 numara mücahitte. 63 Numaradan ürettiğim kızları gene A lisanslı 81 Nurara ile çaprazladım üç hatta A lisanslı oldu. Bunlar kırşahin hattı.Almanca yazılışını ben kırşahine uyarladım. Alman arıcılık enstitü-sisinin yazılımı ise Körschein, kırşahine çok uygun :)
Damızlık konusunda sıkıntımız yok, bir sürü hattımız var, Bu yıl son transferi Emmiden yaptım son resimde açıklama yapayım.
Sloven 03 lerim, Yasmin, Belçika, avusturyadan gelen damızlıkları birbirleri ile çaprazladığınızda acayip bir tablo ve sayıya ulaşılıyor. Düşünün ilk göz ağrımız emiyi bu sezon tohumlamaya alamadım ve son vuruşu onunla yapacağım.
96  Numara 83 Numaralı kırşahin torunu...
 Bir sürü damızlık kışlamaya girecek ve ben arı bölmeye devam ediyorum neredeyse bölecek arı kalmadı ama bölme lazım...
 Birer çıta bölmeye devam, kabulde kolaylık.

Son zamanlarda orman yangınları çoğaldı, bir çoğunun bilinçli yakıldığı söylenmekte bir bölgede on ayrı noktada aynı anda yangın başlıyorsa bu tesadüf değil.
Kaz dağlarında ağaç kesilmiş, orada kesilen ağaçların yüz misli bin misli yakılıyor pkk ya kimse ses etmiyor.
Kaz dağlarını sit alanı yapalım, oradaki villalarıda yıkalım varmısınız...
Ormanı kesip villalar yapılmış hiç haberimiz olmamış...
Gebze'de üç ayrı noktada, aynı anda başlayan orman yangını fabrikalara sıçradı üç fabrika yandı.
Serinlemek isteyen fare yüzme bilmiyormuş...
 Bıldırcın işine nereden bulaştım bilmem işi büyütmeye karar verdik :)
İlk tur çıkım için 90 yumurta seçildi ve kuluçka makinasına kondu.
 Viyollerdeki yumurtalar otomatik çevriliyor. Yan tarafa dölsüz yumurta çıkarsa diye 12 yumurta daha koyduk onları sabah akşam el ile çeviriyoruz.
 İlk açılışta rutubet yüksek ve ısı düşük, normal değerler 37.7 derece sıcaklık 50-65 arası rutubet gerekiyor, çıkıma iki gün kala rutubet artırılacak.
 Tam işi çözerken firar var. Bir akşam kafesin kapıyı açık unutmuşum 9 bıldırcın firar etmiş.
Gün içinde ikisini civarda yakaladım.

20 Bıldırcından günlük yedi yumurta alıyorum, kaçanlar dişiler :)
 Armutların sonuna geldik, poşet ile korumuştum saksağanlardan...

 Hurma domatesler iyi durumda kızarmaya başlıyorlar.

 Niğde yöresinin eski tohumlarından karpuzlar olmaya başladı.
Hafta sonu Adapazarı, Osmaneli, İznik ve Yalova sınırlarına bir tur yaptık. Kavede liste vardı, yevmiyeci tarifesi.
 Bahçemizi kontrol ettik iki fidan kurumuş. Başka bahçeden şeftali topladık bu sene bu bahçeyi soğuk vurmuş verim yok diye sahibi ilaç ve sulama yapmamış. Oluşan şeftaliyide toplamıyorum siz toplayın demiş, bizede nasip oldu. Tadı süper yanımızda kap yoktu.
 Hemen bir gübre çuvalı buldum, bir kaç gün doya doya şeftali yiyelim :)
Dalında Bursa Şeftalisi...
Adapazara gitmeden sabah 7 de arılıktaydım, saat 10 dan sonra tura çıktık akşam 7:30 da arılığa geri geldim.
İlk olarak bir gün sonrası dağıtılacak memeler vardı onları dağıttım.
Suni tohumlamaya girecek yeni kutu oluşturdum. Sonra larva transferine geçtim akşam ezanı okunuyordu. Kısa sürede bir sürü iş yaptım.
Bu yıl bir türlü Emmi damızlığa sıra gelmedi. Bundan sonra ondan yaparız derken sezon sonuna gelindi, onunda bu yılki yedeklerini alıp sezonu kapatacağız inşallah.
Damızlık yumurtası aldığım kişilere damızlıklarını kopyalayıp geri verdim bu güne kadar.
Damızlıkların kopyalanıp saklanması ve çoğaltılması ülkemizin yararına. Ben bunları yazarken satış kaygım yok ürettiğim elimde kalıyor millete gaz vermek için yazmıyorum. Üretmiş olduğumuz arıları arıcılara yetişmiyor.
 Damızlık konusu zamanla oluşmaya başladı. Bir tarafta hala arı olsunda gerisi önemli değil diyenler ve sezonları boşa geçenlere hiç üzülmüyorum. Herkes sonuçta ektiğini biçer. Yan yana iki arılıkta gelir farkları varken hala ahmaklık edenleri kendi hallerine bırakmak lazım.
Biz bu yolda çok bedeller ödedik, bir sürü kişi bizi  sahtekar ve üçkağıtçı yaptı. Karniol arısını başka ırklara monte etmek zor. Adam üç günde kek bölümünü açıp anaları kestirip hemen sana sarıyor efendim döllenmedik ana arı yolladın, fatura sana çıkarılır kimse arıcılıkta ben bir yerde hata yaptım mı diye geriye dönüp bakmıyor.
Bazısı her şeyi nazara bağlar...
Bir arkadaşım dediki abi babamın eskiden arısı vardı, şimdi yok, başkalarının arısına bakmaya gidiyor sırf vakit geçirmek için yapıyormuş. Dedim kovan getir arı vereyim kaç para dedi dedim parasız. Kovanı getirdi üç çıtalık bir arı vermiştim, arıya çok iyi bakmış dedilerki arı kovana sığmıyor bu kadar sürede sıkışmaması lazım arı sıkışmış başka bir arıcı bakmış arıyı böldüler ana arı verdim. Dedimki bir hafta kek bölümünü açmayın, 7 gün sonra çıtaları tek tek çekip meme temizliği yapın ve keki ondan sonra açın. Dün arkadaş ana arı varmı diye yazdı dedim var hayırdır babam dünden beri ana arıyı kovanda bulamıyormuş :)
Anayı verdiğim tarihe baktım, daha ana arı kafeste olması lazım ama erken açmışlar ana arı yok. Arının kendisine ana arı yapma şansı verdiğinizde sizin verdiğiniz ana arıyı kabul etmiyor ben kendim yapacağım diyor...
Dün bir ana arı daha sattım, ana arı kestirenlere acayip kızarım Muhteşem abim niye kızıyorsun adam bir daha alsın dedi :)
Bir daha ana arı aldı:)

Bir başka arıcı daha ana arı yolda ölürse diye düşünürken gönderdiğim damızlığı kabul ettirmiş ama yeni kabul ettirdiği ana arıyı nesil değişmeden taşıdığı için damızlık gümlemiş. Ben arılı damızlık alacağım diye telefon etti...

Her çeşit arıcı mevcut, bir ay olmuştur birisine ana arıların hazır yarın kargoya vereceğim dedim. Abi verme ben geleyim dedi, ertesi gün geldi. Görüştük dedim arıları böldünmü, dediki benim arılar Trakya'da, eee bu analar beklemezmi...
Dedim birkaç gün veya en fazla bir hafta bekler. O zaman ben arı almalıyım evet arı al dedim, peki aldığın arıyı bölecek kovan ve ruşetin varmı yok...
Dedim sen bir git, bana ruşet getir, bayramdan önce ruşetler geldi ana arıları tek çıtaya kabul ettirdim telefon edeceğim gelip alsın.
Ben kendime bölecek arı bulamıyorum, karşılaştığım durum karşısında başkasına arı böldük...

Baharda birisi yazmıştı onun hakkında bir yazı yazmıştım ama hala yayınlamadım abi ben baharda bahar balı, kestane balı ve çam balı alacak arı arıyorum demişti.
Hepsi bir arada arı malisef yok, bu neskafemi hepsi bir arada olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder