Hedefim arıları zorla yavruya yatırmak salkımdan çıkartmak. Başarırsak daha erken erkek arı üretimi yapmak olacak. Aynı kovanlara kek vermeyi de düşünüyorum, sonuçları merak ediyorum.
İnvert şurubu kasım sonu yapmıştım, şimdi ocak sonuna geldik, iki üç ay kenarda çok rahat bekliyor.
Soğuk havalarda en iyi şurup poşet ile verilir. Şuruplukta mutlaka arı ölümleri oluyor. Bu ölümler şurupluğa konulan malzemeler ile aza indirilebilir. En güzel şuruplama sistemlerinden birisi poşet sistemidir. Birde bu sistemde şurup poşet içinde ısınır veya ılır. Büyük boy buzdolabı saklama poşeti bu iş için idealdir. Kovanlarda açlık filan yok bunları deneme amaçlı yapmaya karar verdim, etrafta ballı baba ve mavi minik çiçekler var yakında polen gelmeye başlar.
Bazı arıcılar arım aç ne yapayım diye hep sorar, açlığı hiç bir zaman kek gidermez, en iyi doyurma şurup ile yapılır, yada çıta bal.
Soğuk havada ise poşet devreye alınabilir.
Ballı ana arı peteklerini bir türlü saklayamadık, en iyisi zayıf bölmelere yandan veriyorum ballarını çekiyorlar hemde bu bölmeleri beslemeye gerek kalmıyor.
Seçtiğim zayıf kovanlara yandan ana arı çıta balları veriyorum.
Şurup vereceğim arılardan birisini kovandan köpük ruşete aldım.
Poşete şurup konulduğu zaman havasını alıp en uçtan düğüm atıyorum. Şurup poşet eiçinde çıtaların üzerine yayılıyor. Birde şurubu pıoşete koyduktan sonra poşeti dışarıdanda şurupluyorum arı gelip yapışıyor delik bile delmenize gerek kalmıyor.
Şurup verilmesi ve sonrasını videoya aldım.
https://youtu.be/uAJIRPv3YXQ
Bir kaç yıl içinde bu üzümlerden hem üzüm yeriz inşallah hemde kalemlerini aşılarda ve başka çoğaltmalarda kullanırız inşallah. Yeni aldığım açık köklü çeşitler, Cirimson,cadı parmağı,siyah parmak,kardinal, Antep karası, ata sarısı, Alphonse, Flames sedes, Red Glop, Yalova incisi.
https://youtu.be/xrF0bfNtEzk
YanıtlaSilYouTube'da bu videoda arıların altına Camilerde kullanılan ısıtıcı film kullanılmış. Siz de kullanabilirsiniz. Kovan iç ısısını arttırarak arıları erken yavruya yatırabilirsiniz diye düşündüm.