24.02.2022

ERKEK ARI YETİŞTİRME VE ZORLUKLARI...

 

Erkek arılar belli bir sıcaklığın altına düştüğünde üzerindeki spermler ölü olabiliyor.

Bir sitenin erkek arı yetiştiriciliği bölümünün tercümesinden ekran kesimleri yaptım. Erken ilk baharda erkekler olsada üzerindeki spermler 16 derece sıcaklığa düştüğünde ölüyormuş veya çok azı cnlı kalır yazıyor. Görerek bunu anlayamazsınız ancak mikroskop ile incelenirse ölü olduğu anlaşılır buda bizim kullandığımız mikroskop değil daha çok büyüten mikroskoplardan bahsediliyor.

Diyelim erken ilkbaharda ana arı bu gibi erkekler ile çiftleşti, spermasına çok az canlı sperm gidiyor ve yaptığı yumurtaların büyük bölümü dölsüz olacak ve arı polisi dediği işçiler bu dölsüz yumurtaları alıp atacaklar ve kaliteli bir ana arı olmayacak demiş ıslahçı.

İki Üç yıl erkenden damızlık üretimi yapmak için bir afra Antalya'ya arı bıraktım, sonra Milasa bıraktık sonuç hep hüsran ile bitti. Ana arı tohumlamada ortam sıcaklıkları düzelmediği zaman başarısız çalışmalar oluyor ana arı yumurtaya girse de kalitesiz oluyormuş bunu anlamam çok uzun sürdü ve binlerce kilometre yol ve binlerce lira para harcadık sonuç hüsran ile bitti. 

İnsanlar oturdukları yerden karşı tarafı çok rahat eleştiriyor ve hükümler veriyorlar. Alimin birisi ne güzel diyor cahil olmak ne kolay her şeyi biliyorsun :)


Erkek arılar için önemli şeyler.

Mevsim.

Aile sağlığı ve gücü.

Polen ve iyi besleme(çeviride ruşvet diyor buna)

Genetik faktör demiş (heralde seçilmiş arılar)

Hava durumu.

Şimdi bir erkek arı kaç yüz kez besleniyor ona bir göz atalık larva ve pupa aşamasında.

Arıların gücü önemli erkek arı yumurtası çatladı larva oldu ve ilk gün kaç emzirme yapılıyor 776 kez işçi arı ziyaret edip larvaya besleme yapıyor defalarca yanlışmı görüyorum veya çevirimi yanlış diye kısa kısa çeviri yaptım sonuç değişmedi.
Beşinci gün 1507 kez larva ziyaret ediliyor yani beslenmeye devam ediliyor.
Larva pupa haline gelip mühürlenene kadar ise 6846 kez besleniyormuş bir erkek arı ne kadar zor yetişiyor.
Bir işçi arı 441 kez demiş çarptım 2705 çıkmadı 500 sayı az çıkıyor.



Erkek arı yetiştireceğimiz koloniyi çok iyi beslememiz gerektiğini anlatıyor. Bir arı çıtasını beslemek için atasıyorum bir litre şurup gerekiyorsa bir çıta erkek üretmek için beş litre şurup ve aşırı derecede polene ihtiyaç var.

Kovanın stokları erkek üretmeye yetmez mutlaka dışarıdan kapalı arı bal polen desteğide gerekiyor.


Erkekler 14-15 günde ergen hale geliyor diye biliyorduk iyi beslendiklerinde 12 günde ergen oluyorlarmış.

Bir önemli detay doğan erkekler kendileri beslenemiyor işçi arılar tarafından besleniyormuş ve saatte  25 kes beslenmeleri gerekli.

Üç günlük olduklarında ise besleme sayısı saatte 16 ya düşüyormuş.

Altı günlük olduklarında ise erkekler kendileri beslenmeye başlıyorlar ama kovan iyi beslenirse ve petek gözleri ful olursa bal veya nektar yiyebiliyorlar hortumları kısa olduğu için derinlere inemiyorlar. 

Erken ilkbaharda işçi arılar erkek arışları beslemek istemezler neden derseniz stoklar iyi değildir mevsim gelgitleri erkek arıların geleceğini çok etkilemekte, bazı cümleleri kendim toparlamaya çalışıyorum çeviriden bunu anlıyorum yanlış anlaya bilirimde


Bir yerde erkekleri kapattırdık ve bunu bir başka kovanda hapsedeceğiz o kovana iki gün önceden polen, bal, şurup, süt tozu, soya tozu gibi proteinler yükleyin diyor. Kısa sürede bitirilecek şekilde olsun uzun süre kalıp küflenmesin denilmekte.

Koloni üzerinde mutlaka kek olsun ve 100 gr gibi mütevazi yani az olmasın en az 1 kg olsun demiş, cimri olmayacağız :)


Erkek arılar 6-8. gün dışarı uçuşlarına çıkmaya başlarlar ve bir çoğu kovanına dönemez bazıları başka kovanlara girer. Bu oran ise üçte bir kayıp demektir.
Ani soğuklara denk geldiğinde kısırlığa yol açar. Yapılan deneylerde olgun bir erkek arı bir kaç dakikalığına 16 derece sıcaklıkta vücudundaki tüm spermler ölür. Erkek arılar nakledilirken bu sıcaklığa düşmemesi sağlanmalıdır, yoksa yolda üşüyen arıdan aldığınız spermler ölü olacaktır.


Damızlık erkekler önemli ve dışarı uçuşa gittiğinde üçte birisini kaybetmemek için bu verandaları kullanın deniliyor. 


Burada çok önemli bir mesele var ve erkekleri bir kovandan almayın diyor. Atıyorum yüz numaranın bir F1 kovanında üretilen erkekler işimizi görmez tam karekterleri yakalamak için yüz numaranın 6 tene F1 rinden erkek alın diyor.

Biz bir kovandan erkek alırken bile arada erkek kaçırabiliyoruz.  ERkek kovanı anasız olduğu için kovanında istenmeyen erkekler anasız kovanlara geliyopr ve bazıları ufak olduğu için ızgaradan geçebiliyor. Bu yıl birisi bana damızlık diye F1 yolladın öbür tarafta ellerim yakanda diye mesaj atmış. Bunu derken kendisi iftira attığının farkında değil, sperm aldığım erkeklerin içine bir tane yabancı erkek girdiğinde farklı renk çıkabiliyor. Fazla erkek kovanı demek riskleri dahada artırmak demektir.

Yedek ızgara koyulsa bile minik erkekler çift ızgarayı da geçer.

Biz bir kaç sene oldu bu bilgileri öğreneli ama madem 6 koloniden erkek alınacak kalite buysa tüm zorluklara katlanıp aynı hattın 6 kolonisinden erkek almalıyız.

Bu üstteki yazıyı iyi okumalıyız bu site rusça ve rusça bilen biri ile oturup bunun tercümesini dinlemem gerekiyor. Okuduklarımdan sağlıklı ve anlatılanı oluşturacak cümle kuramıyorum ama ne demek istediğini az çok anlamış bulunmaktayım.


Ünlü, Matkovat Sklenar demişki...

İyibir erkek arı yetiştirmek bir düzüne ana arı yetiştirmekten daha zordur...

Ana arı yetiştiriciliği ile uğraşıyorsanız önce erkek arı yetiştirmesini öğrenin diyor.

Buz yazdıklarımı birisi bunu tercüme ederse yeniden bir toparlama yapmak gerekecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder