2.09.2013

ARI VE ARICILIK SEZON SONU OLUMSUZLUKLARI , ÇALIŞMALARA VE TIRMALAMAYA DEVAM...





Arıcılık adına bir ayı daha geride bıraktık. Paylaşım Ağustos ayından, fakat Eylül ayına girdik.
Arıcılık sezonu içinde ne yapılıyorsa bizde elimizden geldiğince bu güne kadar çıtayı yüksek tutuk. Bizim açımızdan en önemli konu arıcılıkta suni tohumlama. Bilindiği gibi çok zor şartlar altında bu işlere girişip, buralara kadar geldik.

Düşünsenize alet yok, bilgi yok ve şimdi yapılan işleri kimse hayal bile etmemiştir.

Bu işlere önceden defalarca yazdım saf arıları elimde tutmak için girmiştim, çok şükür 3 yıldır kendi damızlıklarımı kullanıyorum. Bununla yetindik mi derseniz, tabiki yetinmedik.
Hedefimiz hibrit arı üretmek...
Her konuda en iyi arı olur mu, cevaplarını arıyoruz ve çalışıyoruz.
Bunun için benim kafkas arısınıda, karniol arısınada, italyan arısınada ihtiyacım var, kaynağı ve soyu belli olan saf anaçlar yani....
Sadece suni tohumlama yapmıyoruz, başka işlerle de uğraşıyoruz. Bunca işin arasına onları da sıkıştırmak zorundayız...


Gene ahır'dayız, hayvanları sorarsanız bilmiyorum ama çoban burada, kaşınan nasılsa çobanını bulacaktır::))


Geçtiğimiz hafta 25/8/13 tarihinde yapmış olduğumuz hazırlıklar, erkeklerin ergenleşme di, bunun üzerine yarım kaldı.
30 Ağustos cuma günü yarım kalan işe yeniden giriştik. 20 Günlük 100 erkekten 2 dozluk sperm çıkmıştı, 5 gün sonrası 40 erkekten 2 dozluk sperm çıktı. Zaman ilerlediğinden olsa gerek erkeklere önem vermiyor bu arılar...

İlk defa önceden kafeslenmiş ve 15 gününe girmiş olan bazı kraliçeleri dölledik. Daha önce 12. gün tohumlama olmuştu çok ilginç, daha 4 günü doldurmadan yumurtaya başlamıştı. Bu sefer neler olacak bakacağım, her çalışmamızın genelde sesli notunu alıyoruz soyu daha tohumlamaya girmeden kayıtlara alınıyor.




Suni tohumlamada kullanılan ekipmanlar çok ince parçalardan oluşuyor, ana arının arkasını aralayıp iğnesini tutmak için gerekli ekipman uyduruyoruz şu an en ince ve temiz malzeme olarak insülin enjektörü kullanıyorum,hafifçe ezip sıfır zımpara ile çapakları alıyoruz, daha önceleri büyük enjektör iğnesi kullanıyordum, oldukça kaba oluyordu.
Mikroskoptaki ışık istediğim yerde değildi, yada şöyle diyeyim lamba kısa kalıyor keşke biraz daha uzun olsa, lambayı alet üzerinde yeniden delikler delip sol tarafıma taşıdım. Çalışma alanı dar ve enjektör harici her şey kendi çapında orijinal olunca, bir sürü problem çıkıyor ama oynuyoruz yer dar olsa bile...



Yaptığım araştırmalarda ana arı suni tohumlama için Çin arıcılık sitesindeki ifadeler aynen şöyle, bu mikro cerrahi bir işlemdir, yetenekleriniz olmalı...
Bu iş ile ne kadar ilgilenirseniz hem bilginiz hemde yetenekleriniz kesinlikle artıyor. Ara verdiğinizde ise oldukça bocalıyor kendinize kızıyorsunuz sana ne oldu diye...


Bir ana arıya sperm veriliyor, tam belli olmamakla birlikte belkide bu yıl son uygulama yapıldı diyebilirim. Şu an kapanan saf erkekler var ama zaman oldukça geçti, hedeflediğim kadar yedek oluşturamadım, buda bana gaz veriyor, hiç belli olmaz kışın bile tohumlama yaparım::))



Yapay Tohumlanmış Bir Ana Arı.
Kanadı kesiliyor, kafesine konulup az bir kek ile ayıldığında bölmesine verilecek.



Biz ana arı suni dölleme işine girdiğimizden bu güne kadar hiç güzel bir ortamda çalşımadık. İlk yıl hariç son iki yıl içerisinde yapmış olduğumuz uygulamalarda ana arılara enfeksiyon kaptırmadık. Ana arıyı döllediğiniz bir kaç gün içinde ölürse bu yırtılmadan kaynaklanıyor. Enfeksiyon ise bir hafta sonrası ölümleri kapsıyor.
Üretmiş olduğumuz anaç ana arı biri, bu ana arı defalarca direkten döndü, bölmesi sürekli yumak yaptı iki sefer kafesledim bu eğilim bitmedi bende çok acemi arılardan bir bölme yapıp yeni doğmuş soluk arılar olur bazısı boncuk arı diyor bu tür arılara, depoya kaldırdım  dört gün sonrası bölmeyi dışarı çıkartıp kontrol ettiğimde ana arı yumurtaya başlamıştı. Öldü diye ümit kestiğiniz ana arı, yumurtaya başlarsa sevincinizi bir düşünün::))
İnsanın gözü doymuyor ama bizi gelecek sezona taşıyacak oldukça yedeklerimiz var. 2012 Yılında yaptığım döllemelerden şu an sadece 2 tanesi hayatta hepsi bir şekilde bahardan bu tarafa öldüler.

Eşek arılarla mücadeleye devam ediyoruz. Bu tüm arıcıların sorunu, bakıyorum başka ülkelerde bile aynı sorun var bir Japon blogunda  ilginç eşek arısı mücadele yöntemleri var.
Japonya'da fazla blok yok bir kaç arıcı blogu bulmuştum bazıları günlüklerinde yaptıkları işleri paylaşıyorlar, onlardan birisi eşek arısı mücadelesi için kovana kafes uydurmuş. http://bee83shizen.blog41.fc2.com/blog-entry-566.html

Sarıca arılara tavuk ciğeri ikramı devam ediyor kuruyordu gölge yere aldım, bir başka arkadaş bilgi verdi dediki az ayçiçek yağı kat kurumaz, sarıcalara yaptığımız ikramda sınır yok...
Varroa mücadele sonuçları bazen sizi yanıltıyor, ertesi gün bakıyorsunuz yav hiç mi varroa yok diyorsunuz sizi yanıltan ise gece gündüz çalışan karıncalardır. Dökülen varroayı alıp gidiyorlar ertesi gün bakıyorsunuz hiç cenaze yok.
Çok ilginç varroa mücadele yöntemleri var çok enteresan sonuçlar bildirildi, bu işte kullanılan bir ot. Evet sadece bir ot, feci şekilde varroa döküyor bilgisi ulaştı elimize, denemeler devam ediyor,bende deneyeceğim.


Bir ana arıyı çiftleşmeden dönüşte yakaladım, biraz sonra içeride neler oluyor diye kutu gözünü açtım, içeride düğün bayram var, ana arıya kına yakıyorlardı hepsi toplanıyorlar::))
 Bu yıl ilk defa bahçe işlerine giriştim, arıcılıkta olduğu gibi bu iştede rakip dayanmadı, herkes nedense karşımda kayış atıyor, turcular, tur bindirenler niredesiniz....
Biz buradayız buyurun gelin sebzenizi toplayın beya::))
 Salatalar, domatesler....
 Patlıcanlar..........
 Biberler topla topla bitmiyoru::))

 Hafta sonu Furkan Emre arılık civarında avlandı. İki kutu fişek yarım gün dayanmadı, İlhami abinin cephaneye daldı, sonunda onuda göçürmek üzereyken İlhami abi ancak domuz fişeklerini kurtarabildi.
Sadece fişekle kalmayıp 600 tane de saçma bir günde nasıl biter????????
Yuh yani.....
Akşam üzeri arı kuşları geldiler, Furkan Emre iyi bir ders almıştır, tasarruf konusunda...

 Pazar günü misafirimiz vardı, uzun zamandır ben arıcılığı tam öğrenmek istiyorum yanında yapılanları görmeliyim diyen birisi. Bizi takip edenler bilir Dr.İsmail Demir abim, aile doktorumuz. Kendisi Furkan Emre'ye atış ile ilgili püf noktaları veriyor.


Hedef plastik tabak, ortasını siyaha boyadık.
Sonrasında arıcılık eğitimine geçildi. Dr.İsmail Demir.
Bazıları eldivene takmış, efendim sokmayan arıya neden eldiven kullanılıyor diye, karşımızdaki bir doktor, ellerine propolist bulaşmasın diye eldiven takıyor. Biz suratına propolist bulaşmasın diye maske takanları biliyoruz::)))
 İsmail abi daha çok çalışmam lazım dedi ve arılıktan ayrıldı.
Ana arı meme dağıtımı vardı, yanlız dağıttım.
 Arıcılık kesinlikle takip işidir, bu gözün olduğu ruşete saysam belki 50 sefer gidip bir göz bakmışımdır belkide daha fazla. İçinde bir damızlık vardı, larva almaya gidilmiştir yumurta attımı diye gidilmiştir sayıyı 50 yide geçer, kapagı aç kapa yaparken üzerindeki işaret düştüğünde arada bir kaynıyor , gidiş o gidiş, göz boşalıp bitmiş polenli çıta ağ kurdu üretimine başlamış.
İş çok ve başa çıkamadığınızda böyle sorunlarla karşılaşmanız kaçılmaz.
 Bu kutuda sıranın en sonunda, gözden ırak olan gönülden de uzak olur derler.

Bu hafta sonu tüm kutulara nihayet hakim olabildim, sönen kutuların yeniden kışa arılı sokulması çalışmalarını başlatım, eskiye oranla ruşetleri birleştirdiğimde iş yarıya düştü, bundan sonra suni tohumlama çalışmalarıda olmayacak ana arı toplanmayacak, erkek arı üretim ve takibi devre dışı kaldı demektir, larva tarnsferi yapılmayacak, tranfer yapılmadığında ana arı meme dagıtımı yok,tüm bunların takibini bir düşünsenize, bir sürü zaman ıskartaya çıktı ama günlerde kısaldı....

6 yorum:

  1. Sevgili ustam :)
    YAzını okudumda en çok dikkatimi çeken saçları beyazlatman oldu:( profil resmine baktım yeni resimlere baktım..:( tabi aynaya hiç bakmadım..:) neyse av mevsimini açmış bulunuyorsunuz bir gün gelirem artık..görsün cümle alem nasıl atılır..:)
    Ana arı üretiminde szonu bitirip kışlama çalışmalarına başlaman iyi olmuş artık zamanıdır. İnşallah baharada umduğun gibi çıkarsın. Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  2. Abi çok yüksek bir tempoyla sezonun sonuna geldin,gelecek yıl için hazırlıklar şimdiden başlıyor,
    hayırlısı olsun bakalım.

    Selamlar saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Muhteşem abi saçlarımın beyazlaması normal nede olsa elli altı yaşındayız, sende beyazlayacak saçta kalmamış kolay degil altmış altı yaşı gurubunda olmak::))
    Av sezonu başladı, buyur gel ızgara arı kuşu ikramı yaparız.Atış için gelmene gerek yok durdugun yerdende iyi atıyorsun beya::))
    Ana arı sezonu bitti, gezilere geçebiliriz, şöyle yağlı bir kapğı bulup sezon bitimini kutlamak lazım...
    Seneye acayip planlarım var, kendimi dagıtacak cinsten....

    Mehmet bu yıl kendimi acayip zorladım, yedek kulubesinin zayıf olması, bazı işlerin kontrolden çıkmasına neden oldu. Ana arı kutusuna bal, yavru ve arı destegi için 20 civarında ruşet yetmedi, son anda bu ruşetlerin sayısını 50 taneye çıkardım ama geç kladım, sorun olan göze yedek kulubesinden gerekli malzemeyi alamamak beni zor durumda bıraktı, buda bana ders oldu, seneye aynı hataya düşmeyecegiz demektir.
    Gelecek seneye yeni projelerle giriyoruz bahara neler yaparız, yaşarsak görecegiz.

    Sağlıcakla kalın.


    YanıtlaSil
  4. Ali bey ,sezonu kapatmana sevindim. Cemil usta ya ne zaman yardıma gidecen. Dost başa ,düşman ayağa bakarmış, Muhteşem abi saçların beyazladığını görmüş.Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  5. Abi selamlar.

    Olumsuz düşünen insanları duymayın!…..
    Onlar; Kalbinizdeki ümitleri çalarlar!.

    İnsanın umudu kırıldı mı haliyle yapılacak ne varsa silinir gider.

    Erkek arı işini seneye nasipse çok daha erken halletmek lazım. O kadar lazım olduğunu bilsem bir sürü çıtayı telef edermiydim ba :)
    Belki bende az bir staj görürüm yanında :p

    Hayırlı günler dilerim...

    YanıtlaSil
  6. Vecdi abi sezonu başkalarına bıraksam kışa kadar ana arı isteyen varda bu saatten sonra ne kadar kaliteli ana arı olur arıcı bunu düşünmüyor. Elimde kalan ana arıların bir çogu kışın dökülecek bunu yaşayanlar bilir...
    Bundan sonra marangozlarda çalışmayacağım bıktım, ne Cemil ustası::))
    Sağ olsunlar başımızada ayağımızada bakanımız çok...
    Önüne gelen ağaran saçımızı konuşuyor::((

    Mirili Fatih, biz olumsuz düşünenleri dikkate alsaydık buralara gelirmiydik::)
    Onlar hala konuşuyor, bilen yaparmış, bilmeyen akıl verip çamur atarmış::))
    Çok şükür umudumuzu hiç bir zaman kırmadık, yeterki Allah sağlık ve sıhhat versin...
    Her şey zamanında güzel, zamansız hiç bir şey güzel olmuyor, seneye sıtaj sırasına yazıyorum::))
    Adam taa Girit'ten staja geliyor, uyumayalım....

    Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil