30.05.2017

ARICILIK VE DAMIZLIK ...

 Bu sene damızlık çalışmalarımız erken başladı, siparişlerin çok üstünde damızlık üretmiş oldum. Sorun damızlıkları güçlendirmeye kalktığımızda zaman kaybı yaşanıyor. Ana arı güzel işçi kapamış, sorunu yok, sadece mevcut artsın diye elimizde tutuyoruz.
Gönderilecek yerlerde de sıkıntı çıkıyor. Üstteki 1 numaralı damızlık Sinop için paketlendi Enes ile gidecek araç birbirini otobanda bulamadı, Gebze'den geçecek araç gişilerden çıkıp girse sorun olmayacaktı bir kaç saat uğraşmalara rağmen paket elimizde kaldı, şu an Balıkesire yolladım. Alttaki 25 numarayı Urfa'ya paketledim gün boyu müşterime ulaşamadım, kendisi asker operasyonda olabilir telefon kapalıydı, 25 numarayı bir sonraki sıradaki kişiyi arıyorum bizim iki saf acil değil sen başkasına yolla dedi, hayda diyorsun öbür sıraya geçiyorsun derken, 25 numara Niğde'ye gitti. Bu damızlık işinin her aşaması zor, inşallah sahipleri hayır görürler.

Damızlık konusunda herkes ileri geri konuşuyor. Bazı şeylerin altını yeniden bir çizmekte fayda var.
Biz karniol arısıyla 2007/2008 yılında tanıştık biz bu arıyı getirmeden kimsenin haberi yoktu kullananlar varmış onlar kendisine Müslümandı.

Bizden sonra herkes karniolcu oldu, bizi bile beğenmeyenler türedi. Mehmet Yükseli tanımasaydım karniol diye arıyı tanımayacaktık, karniol konusunda en büyük pay, Mehmet Yüksel'in.
Bu arıyı ürettiğim için arılığım imha edilecekti ne badireler atlattık, hepsi geçti, bizde karniol üretmeyip, gebze arısı,Alitürk arısı ürettik...

Bir çok kişi ürettiği karniolu Anadolu arısı diye pazarlıyor.
Temin ettiğimiz, damızlıklarda sürekli kayıplar yaşayınca suni tohumlama yapmaya karar verdim, sağda solda alet yaptırmaya çalıştık, bunların kayıtlarının hepsi bu blokta vardır. Ben Muhteşem abimle çalışmalar yaparken Sadri abi eklibe dahil oldu. Derken uzun çalışmalar sonrasında suni tohumlama aleti yapıldı ve biz çalışmaların meyvelerini 2011 de aldık. Bizden önce bu işlerin hayali bile kurulamıyordu.
Bu konularda şu an o kadar uzman çıktıki ortalıkta kül bırakmıyor.
Toplamda 5-6 kişilik bir ekip olmasaydı, hala kocaman prof diploması olup yıllarca millete arılığınızdaki en iyi arı damızlıktır hikayelerine devam edilecekti bahsettiğim kişi bu hikayelere hala devam ediyor. Arı bilimcileri ülkemizde sanal arıcıların gerisinde kaldılar.

Elimdeki damızlıklar ve gen havuzuna bir göz atalım.
Emmiden yıllar önce temin edilen damızlıklar korunuyor.
En son 2016 yılında gelen damızlığınıda 2017 de yeniden yedekledim.
Yasmin damızlıklarından temin ettiğim damız var.
B lisanslı damızlıkların yedeklemeleri yapılmıştı, B lisanslı damızlık serisi var.
A lisanslı damızlıkların yedekleri var.
A lisanslı damızlığın kızlarına B damızlığın erkeklerini verip yedeklediğim AB damızlıklarım var.
Avusturyadan gelen damızlıklardan yedeklediğim damızlıklarım var.
Slovenyadan gelen damızlıklardan yedeklediğim damızlıklar var.

Bu havuza başka ilavelerde yaptım.
AB damızlıktan ürettiğim damızlıkları gene düzce A lisanslı damızlığın erkeklerini vererek, Alisanlı ana arıya B lisanslı erkekler, bunlardan üretilene de gene A lisanslı erkekler verilerek ABxA tamamen secereleri olan arıları birleştirildi. Son kullandığım A lisanslı erkeklerin Düzcedeki başarısı çok dikkat çekici. 8 Kovan ortalama kestanede 350 kilo bal toplamış ve bu arıların en çok bal toplayan kovanın erkeklerini aldık.

Şimdi başa saralım, elimdeki bir damızlığı diğer damızlıklar ile bir çaprazlayalım. Emmi damızlık ile başlayayım.
 Emmi ana, yasmin erkek EMxYs.
Emmi Ana, B lisanslı erkek. EmxB
Emmi ana A lisanslı erkek.EmxA
Emmi ana avusturya erkekleri. EmxAv
Emmi ana, sloven erkekleri. Emx Slv
Emmi ana AB erkekleri. EmxAB
Bir damızlıktan 6 farklı hat ve bu hatların hemen hemen hepsi özel.Diğer hatlarımıda bu şekilde çaprazladığımda elimdeki hat sayısı 30 üzerine çıkıyor. Bu konularda havalara girenlere duyurulur.
Bu kaynağı ülkem arıcısına sunuyorum. Asıl anadolu arısı böyle üretilir. Ben yurt dışından damızlık almıyorum sadece yumurtası benim için yeterli, ben yerli üreticisiyim.
Muhteşem abi şu damızlık konusunu bir işle sende acayip bir havuz var demişti, bende az bir dokundum.

Karniol ve suni tohumlamada geldiğimiz nokta budur.
Suni tohumlama ne kadar önemliymiş tabloya bakılınca daha iyi anlaşılır. Geçmişte ne var ana arı kıçına iğne sokmaya diyen keçilerim vardı.



 Hafta sonu acayip oldum, bademcikler şişti iştah yok, derman yok adım atamıyorsun halsizlik hat safhada birde ramazanın ilk günüydü. Şileye gidecektik pazar gününe erteledik, pazar günü daha iyiydim. Ustam Yüksel abiyle kestane yerimize baktık.
 Bu minik tepeyi düzlersek araba içeri girer, girmese bile taşırız inşallah.
 Şile Tekke imrendere civarındaki kestanelerin son hali. Kızılca köyde daha küçük sürgünler vardı.
 Kestanenin püsküllenmesine en az 10 gün var görünüyor.
Bu sene mayıs ayı özellikle geceleri dondurdu bu soğuklar kestaneyi geri bıraktırdı diye düşünüyorum.
Hafta içi Şile İlçe Tarımdan Kerem bey suni tohumlama çalışması yaptı. Erkeklerden süt çıkartıyordu :)
Kerem bey devlet senin gibi adamları değerlendirmiyor ülke olarak bu konuda çok eksiklerimiz var diyor.
Beni değerlendirip ne yapacak, yeterince bazılarına sorun oluyoruz :)
 Damızlıklara kapalı yavru takviyesi yaptık arılar bir türlü gelişmiyor.
 Gelişmiyor gözrünmesinin nedeni aşırı soğuklar, aqrkadaş mayıs sonu geldi geceleri donuyoruz.
 Verdiğimiz çıta kısa sürede aşağı doğru petek örülmeliydi. Enine genişledi ama alt teli bir türlü sarmadılar.
Başka bölmelerden yarım yavru alıp, gidecek arıyı öyle yolcu ediyorum.
 Sanki aşağıya örmeye yeminli...
Zoraki teli örmeye başlamışlar. Geçmişte bu petekler kargoda koptuğu oldu.  Ruşete aktardığımda biraz petek örülmesi iyi sonuç veriyor.
 Polenli çıta oluşturmak. Bu yöntemi bulduğum iyi oldu, polenli çıta yoksa bile oluşturuyorsunuz. Poleni dolduruyoruz üzerine az şurup püskürtüyoruz. Şurup püskürtmezseniz polenler dökülür.
 Merak ettim çıtayı bir saat sonra çıkarttım baktım, kısa sürede sıkıştırılma işlemine geçilmiş.
 Bir gün sonrası polenler gözlere tepilmiş vazıyette, kenarlarda alt resimde daha sıkışmamış polen olabiliyor.
Bu çıtayı oluşturmaktaki amacımız arı sütü üretimini kolaylaştırmak. Arı sütü olmadığında yaptığınız larva transferleri tutmuyor.
Geçen birisi bu resimlerin altına olumsuz yazılar yazdı yorumunu silip yazanıda engelledim. Efendim filan hoca poleni böyle tavsiye etmiyormuş, bana ne etmiyorsa. Bu benim saha çalışmalarım istediğimi elde ediyorsam başkasına ne olmuş.
Burada poleni çıtanın üstüne koysam, beslenecek memelerde altta arı polen ili larvalar arasında nasıl bağlantı kuracak.,
Bu sistemde arı işlediği polenden oluşturduğu arı sütünü larvalara direk aktarır, bu kadar kör olmaya gerek yokki, hocanın her dediği doğrumu...
Ramazan ayı içinde arıcılık dahada zor. Arı hazırlanacak, kestaneye taşınacak, bu arada Engin abiden son getirdiğim emi ve A lisanslı erkekler ölmeye başladı, iftardan sonra sperm depoluyorum. Oda sıcaklığında  en az 3 hafta sperm durabiliyor. Ben genelde 15 günü geçmedim. Kenarda hazır sperm olduğunda tohumlama işi %60 daha kolay olur. Siperm topla tohumlamaya geç adamın kamburu çıkar.

22.05.2017

ARICILIK GELENLER , GİDENLER, GİTTİKLERİMİZ BU NE YOĞUNLUK...

Erkekten anlayanlar ile dolup taştık bu hafta :)
 Muhteşem abim erkek seçiyor, erkek derken erkek arı seçiyor :)
Muhteşem abim hafta arası geldi, aletini kurup çalışma yaptık. Çinden gelen karbondioksik (Co2) aparatınıda denemiş olduk.

Bu ana arının tohumlama videosu Muhteşem abim tarafından çekildi, çektiği videoyu bana sattı :(
Videoyu alabilmek için 1 Lira ödemek zorunda kaldım...
Şu ana kadarki en net video bir kaç güne kadar yayına girer.
Artık ikinciye kendime iş çıkartmamak için tohumladığım ana arıya numarasını takmaya başladım. Genelde yavru kapadığında numara takıyordum elimde dünya numara var ziyan olmasın diye diye pintilikten ölecez, kimden bulaştıysa bu pintilik :)
12 g Co2 aparatı. Çok hassas gaz veriyordu, ne güzelmiş dedim, hocam al senin olsun dedi :)
 Şile ilçe tarımdan Kerem bey gene hafta içi misafirimizdi, kendisi yüksek lisans yapıyor. Ana arı suni tohumlama çalışmalarını geliştirmek istiyordu, bizde buyur gel dedik. Sadri abi arka plandan seçilen erkekleri değerlendiriyor, erkeklerden iyi anlar :)

  Erkekler toplandı, bizde işe başlamadan Kerem beyin tatlıya yumuldu...
 Burada bir parantez açmak lazım, ben başarısızlıklara tahamülü olmayan birisiyim. Birisi benden alışveriş yaptığında onunda başarılı olmasını isterim. 
Kerem bey geçen yıl benden ana arı almıştı, senden aldığım anaların kovanları şu an üçüncü kattalar dedi. Bu yıl 10 tane daha f1 siparişi verdi. Memnun oluyorsunuz.
Bir mail aldım müşterimin ismini burada belirtmeden maili yayınlıyacağım.
Müşterim sitem ediyor, gene blogunda yazma bak benim yaşadıklarım bu demiş. Mesajı okudum yazdıklarından acemi bir arıcı olmadığını gördüm.  Biz yaptığımız işe ne kadar dikkat etsekte istenmeyen sonuçlar ile karşılaşıyoruz. Geçmişte ilk 2008 yılında Almanyadan getirtiğimiz analardan kendimize 5 tane bırakmıştık bahara hiç birisi çıkmadı. Ertesi sene saf damızlık aldım, paketi açtığımda 200 avro ödediğim saf damızlık kutusunda ölü yatıyordu. Şimdi adama arısıyla damızlık veriyorsun damızlığı bir kaç gün içinde kaybeden arıcılar oluyor, sonuçta canlı ile çalışmak zor, bu gün çekap yaptırıyorsun hiç sorunu yok dediğin kişi ertesi gün kalp krizinden ölebiliyor.

Geçen sene bir abime kendi damızlığımı verdim, arı kışlamış bahara çıkmış 7 çıtaya ulaşmıştı.
3 Çıtasıyla bölüp verdim, bir kaç gün geçti Ali bey damızlığı kaybettim dedi, ben otomatikman nasıl olur diye kızdım ve abi benim açımdan bunu bir düşünsene dediğimde, birde benim açımdan düşün çatı tepeme çöktü dedi. :(

Müşterimin mesajı bu. Üstüme düşeni yapıp bu kişiyi kaybetmemem lazım.

sevgili ali, merhaba.

Ben H......., İzmir, Kemalpaşa'dan. Bloğunu takip eden, emekli,  amatör arıcılardan biriyim. 2016 yılında senden 2 ana arı sipariş ettim. hatta erken göndermen için ikinci bir mail atınca, bloğunda "bazıları hemen gönder benim arıyı diyorlar, kardeşim istersen paranı iade edeyim" diye de yazmıştın. hatırlarmısın bilmem.

Bunun üzerine ben ana arıları bekledim, "bütün sipariş edilen ana arıları teslim ettim" diye bloğunda yazınca, benim ana arıların gelmediğini sana hatırlattım. sen de "unutmuşum" deyip, akabinde bana 2 adet, karniol" cinsi 62 ve 63 sırt numaralı ana arı göndermiştin. heyecanla gidip anaları kargodan alıp, kovanlara verdim.

Anaların ikisi de kovanlar tarafından benimsendi:

"62"  sırt numaralı arının attığı yumurtalar kapatıldığında, çıta yüzeyinde düz bir yüzey değilde, inişli çıkışlı bir yüzey oluşuyordu. sanıyorum ki  bazı yumurtaların niteliğinde sorun vardı. nitekim yaklaşık 1,5 ay sonra kovan anasını kaybetti ve ben kovandaki arıları diğer kovanlarla birleştirdim

"63" sırt numaralı arı daha düzgün yüzeyli yumurta kapatmasına rağmen, performansı sürekli düşük kaldı. ben ana arının yeni olmasına ve 2017 de performansının iyileşeceğine yordum bu durumu. fakat 2017 sezonunun başlamasından bu yana kovandaki performans eksikliği hala devam etmektedir. kovan mayıs başı 3 çıtayı geçemedi, bir kapalı yavrulu çıta takviye ettim diğer kovanlarımdan, bundan sonra nereye gider bilmem.

 Bu konuyu sana yazmamın nedeni, durumu bilmeni istememdendir.  herhangi bir talebim yok, ama çok büyük beklentilerle senden aldığım ana arıların, beklentilerimi karşılamadığını bilmeni istedim.

Umarım sonuna kadar bu metni okursun ve umarım bloğunda; "ya adamın biri, gönderdiğim ana arılar hakkında şikayet yazmış, gel kendin yap kardeşim, bu iş bu kadar kolay mı?" diye yazmazsın.

İyi çalışmalar dilerim
 Sadri abime bir damızlık hediye ettim, hayırlı olsun inşallah.
Damızlığı alan Sadri abim hemen yollara koyuldu.
 Yavru kapatan damızlıklara, nüfusu artırmam için dışarıdan kapalı yavru giriyorum.

 Darıcadan aldığımız kapalı yavruların bir kısmı Pelitliye varana kadar doğmaya başlayanlar olmuş.
 Bizim yavru kapayan damızlıkların çıtası. Bu yavrular daha geç doğacakları için dışarıdan sökülmekte olan yavrulu çıta vererek kutuyu güçlendirmeye çalışıyorum. Şu an itibari ile siparişlerin üzerinde yavru kapayan damızlıklarım var. Bu hafta inşallah sipariş damızlıkların tamamı gönderilecek.
 Bazı kişler güçlendirmeyi biz yaparız mevcut nüfus yeter dedi onlara kutu ile gönderdim.
Sonuçta el kadar çıtada 700 civarı yumurta var.
 Seyit hocamın damızlık için otogarda bayağı bekledik, nasıl bir şirket ise Konyayada 2,5 saat geç varmış :) Seyit hocamda terminalde gecenin köründe nöbet yerine varmış ama ne yapalım...
Damızlık üretimi zaten başlı başına zor işler birde arılı teslim edeceğimiz için ortaya başka işler çıkıyor.Zaman değerli saatlerce terminalde beklediğimiz oluyor. Her yere kargo bir günde gitmiyor.
Damızlıkların kutularını geçen yıl 5 çıtaya düşürmüştüm paket ufalınca hem kargoda hemde terminalde az sorun yaşıyoruz. Büyük paket büyük sorun demek :)
Damızlıklardan birisi gözlere basmışta basmış...
Numara takmak hazır diye açtığım iki damızlık kesilip yerine meme takılmış.
Son turda tohumladığım ana arılardan iki tanesi yapılan kontrollerde değiştirilmek isteniyor. Bu tip davranışların geri dönüşü olmuyor bu damızlıklar gözetim altında ttulmalı haftalık meme kom-ntrolleri yapılırsa sezonu rahat çıkartıyor. Böyle kusurlu damızlık satamayız, bir kaç tane damızlık alıp bir ana arı üretmeden damızlık kaybeden müşterilerim var onlara göndereceğim yıl içinde istedikleri kadar f1 üretirler.
Genel manada tüm damızlıklar haftalık çok seri olarak meme kontrolünden geçmeli. Damızlık alan kişiler kesinlikle 10 günü geçmemek kaydı ile meme kontrolü yapsınlar, benden damızlık almasalar bile bu kontrol şart.
 Kontrollerde tam yumurta bırakırken yakalanan bir damızlık yumurta kıçında kalmış.
 Memelere bigudi takmamız lazım beyaz parça olmayınca kafes düşüyordu, alttan telle bağlayalım lastik olsaydı daha iyi olurdu derken gözüme yerdeki sünger ilişti :)
 Boşta duran memeleri alttan sünger ile besledik.
Kapanan memeler çok kıymetli bir kaç gün havalar bozduğunda arıda bu kadar meme bizim neyimize diye havaya bakıp meme bozuyor, emeklere zayi oluyor.

Bunca iş arasında angariye işleride kaçırmıyoruz. Bizim çoban her gün gitmese bile iki günde bir Mollafenariye gider. Ekmek alır gelir, Ali Necdete söyledim bana cins tavuk yumurtası verecek onlardan al gel. Abi ben köye ara sıra gidiyorum sen her gün ordasın ben unutuyorum dedi.
Nasrettin hoca bu gün bu gün sorunsuz bir uyku uyuyacaktım olmadı demiş, sorun ise komşunun eşeği kuyruksuz yavru yapmış :)
Bizim çobanın tavuğu gurk olmuş ne yaparsın...
 Necdet abiye durumu ilettim gel kümesten ne kadar yapmışlarsa yumurta vereyim dedi. Arılığa girdik oğulun birisi ayvayı kıracak :)
Öbür oğul konacak yer seçiyordu, ben damızlık tavuk yunmurtalarını aldım. Necdet bey kovan temizlenecek deyip duruyordu.
 Tam bala girecek arıların oğul vermesi, pişmiş aşa su katmak gibi bir şey...
 Yabani çilekleri gözden kaçırmışım.
Mis gibi olmuşlar...
Bizde dert çok, komşunun gurkuna yumurta temin ettik, şimdi sıra bizim biraderin köpek kızana gelmiş, iç güveyisi almaya gidiyoruz :)
Kardeşim aradı abi köye git erdüz kahvelerden birisini getir ben yetişemiyorum dedi. Bizde kışın bu köpeklere biraz bakmıştık yemek ve ekmek veriyorduk. Bizim av gurubundan Sinan Koç ile köpek yakalamaya gittik gece gece...
İki kilo salam ve sosis yedirdik ama işlem tamam, damak  bizim kafeste artık. Geçen sene yavru sözü verdiğimiz kişiler var, sözümüzü yerine bir getirelim.
Wilma ise damada baktığı yok boğaz derdinde... Damadın moral bozuk tabi :)
Düzce Akçakocadan bazı bazı arıcvılar damızlık almak istemişler Engin abi aradı hazır damızlık varmı diye bende var güçlendirmeye çalışıyorum biraz beklemeleri lazım. Demişler biz güçlendiririz, bende Engin abiye ugrayacaktım, damızlıklardan birisini aktarıp götürdüm.

Bazı kişiler fiyat soruyor ilanlarımızda damızklık arı fiyetı yazıyor. 2016 Yılından para yatıranlar oldu bu kişiler 600 lira ödeyip damızlıklatrını beklemeye başladılar. Damızlıklar artık yavru kapadı, yeni yılda arılı damızlık fiyatı 800 lira olarak belirledim. Arısız isteyenler oluyor arısız 700 lira. Arılı aldığınızda hemen f1 üretimine başlaya bilirsiniz.
Tel.05416726226
İlanımız bu linkte. Ali Türk ana arı satışı diye arattığınızda ilan zaten karşınıza geliyor.


Samim damızlığını alıp resimleri alıyoruz, hava soğuk ve yağmurlu ve dünya iş bizi bekliyor.
Bir ara ortalık karıştı damızlık yürümeye başlamış.
Damızlığı yürüten arkadaş arkada, son anda fark ettik.
Mücahit körük böyle yakılır diyor, ben körükçü konusunda, İlhami abimden başkasını tanımam, bir gün dumandan öldüğümü duyarsanız sebebi körükçümdür :)
Yağmur altında damızlık erkek peşine düştük, bu haftayı neredeyse erkekler ile doldurduk diyebilirim :)
Hava yağıyor ve soğuk bizde maskesiz çalışıyoruz.
İki ayrı hattın şampiyon erkeklerini depoladım. Yakında erkekleri kırmaya başlayacaklar.
Bazı kovanlarda sökülmüş erkekler vardı. Engin abim artık erkek yumurtası atmıyorlar dedi.
Peşin satan arıcı pozu :)
Bu arı neden bu kadar katlıda bitişindeki tek kat.
İç güveysi erkekleri müco kapı dışarı ediyor :)
Burada bir tohumlama çalışmamız olacaktı, bir ara yeni aparatı deneyeyim dedi ama vaz geçtim. Hazır kurulu düzen dışına çıkmak bazen işlerin aksamasına neden oluyor.

İki ayrı hattın erkeklerinden sperm topladım.
Sperm toplarken ilk erkekten iyi sperm çıkmadığında bayağı sorun yaşanıyor. İlk erkek süper olursa gerisi kolay.
İğnenin ucundakiler farklı gerisindekiler emminin şampiyon erkeklerinin spermi.
İşleri bitirip Mücahitin arılara gittik.
Kestaneler püsküllenmeyi bekliyor.
Mücahit'ten bir damızlık çıtası aldım. Mehmet Yükselden geçen yıl gelen bir damızlıktan ürettikleri tüm f1 ler şu an üçüncü kattaymış. Bu damızlığıda bizim havuza aldık hayırlısı ile.
Ben belediyeci olduğum için kaçak yapıları nasıl anlarsınız derseniz, bayraktan anlarız. Kim kaçak bir iş yapmaya kalksa bayrak dikiyor :)
Mücahit arıların arkasına bir baraka yapmış canım ağaçlara bak...
Tahtanın genişliği yarım metre. Ağaç bol olunca kıymeti bilinmez tabi.
Mücahit ekmek ikramında bulundu, tepsiyi geri götürürsek begendik anlamına geliyormuş yenisini verecek.
Hemen tepsiyi kargolayayım bari :)
Dönüş cvakti geldi, Engin abime ve mücahite teşekür ediyorum. Güzel bir gündü, bir sürü konu görüşüldü, Mücahit suni tohumla görmek istiyordu doya doya görmüş oldu. Uzun süre sohbet ettik, Bu sefer konu bizim arılar taşınırken ana kesiyormuş :)
Bunu diyenler keşke arıcı olsa, bizim arıyı kullandınmı, yok öyle diyorlarmış, bir çok kişinin arıcılığı bu malisef. Kılavuz karga olunca, herkesi kendi haline bırakmak lazım, onlar yanıldıklarını kendileri anlayıncaya kadarda dokunmayacaksın.

Dönüş oldukça sıkıcı geçti, 1.5 saatlik yol 3.5 saate bitti acayip bir trafik vardı.
Bu nasıl izin ise çalışmak gibisi yok...