27.02.2020

ARICILIK HAVALAR ISINDI...


Bu sene kış olmadı, Gebze civarına şubat içinde bir kar yağdı, kış bitti diyebiliriz.
Arılarımızda gücüne kadar kimisinde avuç içi kimisinde el kadar kimisinde çıtayı yarılamış yavru durumları var.
Sıradan arıları inceleyip duruma göre bazısına şurup bazına kek, bazısına hem şurup hem kek veriyorum.

Kızlar kek yiyor bu arının kek ve şuruba ihtiyacı yok ama kek verdim hoş tutuyorum acaba erkek atar mı diye ama zor iki çıtada el kadar yavru var.

Arılar genelde kışın ölmez. Erken ilk baharda yavruya girdiğinde içerideki bal tüketimi artar. Dışarıdan da bir şey gelmediği için arı aç kalır ve ölür. Ölmeyip sürünenler yavru çürüğüne yakalanır. Erken ilk baharda arılara dikkat etmek gerekiyor.

Biz ne kadar acele etsekte bu bölgede arı mart ayında gaza basıyor.
Kışın açık kalmış bir köpük metro vardı bahara çıktı, birde anasız kovan buldum arı bitmiş, kalanı bu arının önüne silkeledim, 3 çıtayı sarıyordu takviye ile birlikte 5-6 çıta oldu, hava ısınınca biraz daha yayılır.

Bu resim bir arkadaştan geldi, Maşallah arı çıta üzerinde ördüğü erkekleri kapamış yemliğede yumurta attı haberi verildi. Erkek benim için önemli olduğu için acayip sevindim. Şimdiki yumurta 40 gün sonra hazır demektir. Buna göre harekete geçip sistemi kurmaya başlamak gerekiyor.
Geçtiğimiz yıl nisan 15 gibi nikah masasındaydım. Tohumladığım anaları mayıs 20 gibi göndermeye başlamıştım. Bu tarihi daha öne çekebilmek için çareler arıyorum.
Bu yıl kapasitemizin çok üstüne çıkmaya çalışacağım inşallah.
 Bahar geldi arılığın dibinde bir kocayemiş hala meyveli.
Birde seneye olacak meyveler kuş gözünde büyük, onlarda büyümeye başladılar.

Arılar polen çekmeye son gaz devam ediyorlar.
 12 günde tatlı sivri tohumlar çimlendi yan yana duran acı biber tohumlarından ses yok.

Bu acı biber sezon içinde biber vermesi 7-8 ay sürüyor, doğması da tatlı biber gibi erken değil...
Mürdüm eriği bu sene bir türlü çiçek açmayı bitiremedi. Sonbaharda çiçek açmaya başlamıştı kar yağdı gene çiçek vardı bahara çıktık hala çiçek devam ediyor...
Önceki müdürümüz Cesur Sarıcan, kocaeliye gitmişti emlak istimlak daire başkanı olmuştu, şimdi oda emekli :)


Eski personeli olarak yemeğe davet ettik emekliliği hayırlı olsun dedik, plaket verdik, bundan sonraki hayatında mutluluklar dilrim..


Eski  arkadaşlarımızla birlikte yemek yedik önceden emekli olan arkadaşlarımızın bazısı da yemeğe katıldı, sonradan duyanlar keşke bizimde haberimiz olsaydı dediler.

Geçtiğimiz hafta sonu Osmaneli de bulunan şeftali bahçesine gidecektik, arabanın firenlerinde sorun çıktı, bu hafta gideceğiz inşallah. Şeftali bahçesini iptal edip tamamen cevize döneceğiz. Etrafında 20 civarı ceviz vardı, bu hafta 45 tane daha ceviz ekip şeftaliden kurtulacağız.
Şeftali çok nazlı bir meyve bunu zaman içinde öğrendik. Diyelim tüm sorunları aştık ve şeftali ürettik, şeftali olduğunda dalında durmuyor, dalından topladın en fazla bir haftada elinden çıkartman gerekiyor. Bahçede 50 kuruş bir lira ya alınan şeftali pazarda 7-8 liraya satılıyor.  Tonlarca şeftaliyi yiyemezsin beleşe de vermeye gerek yok onun için cevizde karar kıldık. Yılları geri saramıyorsun, üç yıl boşuna kürek çektik, iyi bakıldığında cehander ceviz 5-6 sene sonra ağaç başına 20 kilo ceviz vermekte, ömür olursa 10 sene sonrası 100 kilo ceviz verir diyorlar, yüz olacağına yarısı olsun, dünya deviz çıkar, depolarsın şeftalide olduğu gibi fırsatcı aracıların eline düşmeyiz.

18.02.2020

ARICILIK , DAMIZLIKLAR GİTMEYE DEVAM EDİYOR...



2019 Yılında nikahları tarafımca kıyılan, kışa soktuğum damızlıkların büyük bölümü sahiplendirildi. Bazı Sahipler damızlığını kendisi gelip alıyor bazıları daha sonra gelecekler, bazıları git terminalde şu otobüse ver diyor, bazılarının eşi dostu Gebze'ye geliyor onlar götürüyor, bazılarına da biz Muğla'ya giderken yolumuz üstündekilere bırakacağız inşallah.

Tuncer Akkoç, uzun zamandır bizim müşterimizdi. Bu hafta yüz yüze tanışmak nasipmiş, zaman darlığından dolayı misafir edemedim, birde araya cenaze girdi kısa süreliğine işlerimizi halledip ayrıldık.
Kendisi Gibi Asker olan Celal ile birlikte gelip gittiler.
Damızlıkları hayırlı olsun.
Tuncer ile sohbet ederken Ali abi ne zaman senden f1 ana arı aldım ondan sonra bal ortalamamız katladı dedi.
Herkes atıyor tutuyor ama sonuçlar ortada bal hasat miktarı herkesi ilgilendiriyor.


Tuncer ile fazla birlikte olamadık bunu saymıyorum, kural harası gibi bir şey oldu maç tekrarı gerekli :)))
Birde höşmerim getirmişler....


Hafta sonu soğuk şu an arı uçmuyor ama kaşıntı var arı açmadan olmuyor. Elimde sonbaharda çöpe atılmış ballar vardı, balların akıbetini de öğrendim bir kahvaltı firmasının deposunu sel basmış depoda ne ıslandı ise çöpe atmışlar çıta balları sonbaharda kovanlara vermiştim kovadaki ballar duruyor, tenekedeki balları kek yapmaya Muğla'ya götürdüm. Paket balları vermeye başladım. Kesmeye uğraştım bal hava soğuk olduğu için kopmuyordu bal kabını çıtaların üzerine kapadım gitti.

Kışın açık kalan kutuya, donmuş bal verdim hafta sonuna bakalım ne olacak.

Balı kabı ile ters kapadım, parça parça bir türlü olmadı.

Bazı arılara acil invert verildi durumları sakat olanlar tespit edilmeli.
Şurup en iyi açlık giderme yöntemidir.
Bazı arıların şurup ve bal çekişini videoya aldım.
Sonbaharda bir aşı denemem oldu, Çin'li bir çiftçinin videosunda görmüştüm. İnce kalemleri kabugun az ilerisinden kalem sıgacak kadar yarıyor sonuçta bu yarma kalem aşısı oluyor. Kalem hala canlı baharda filizlenecek inşallah. Çin yarma aşı.
Bu aşıdaki detay, aşı yapılan dal ile kalem streç filim ile sarılıyor. Hiç bir yerden hava almıyor.
Aynı kişinin bir başka tekniği ise yongalı gözü alıp dalda ona yatak açılıyor ve göz oraya yerleştirilip yeniden streç ile sarılıyor, bir ay sonra sonuçları göreceğiz inşallah kalemler canlı streç altındaki gözün durumu belli değil.
Saksıdaki bademler çiçek açmak üzere.
Sivri ve acı biberleri çimlendirme çalışmamız başladı.
Bizim Pinti hoca aklımıza karpuz kabuğu getirdi.
Bu konularda Sayın Muhteşem hocam oldukça yeteneklidir :)
Kap olarak süt kabınıda kullandıkya :)




Sivri biber tohumlarının bir kısmı kenarda bekliyor...

Hafta sonu avdan kareler artık av sezonu bitiyor, son götürmeler....

Ateş ve benim Paşa iki kardeş bayağı oturdular. Paşa küçükken piskopattı yanıma geleni bile kıskanırdı.


Biber çimlendirme kapları, evin camına alındı, tarihler atıldı acı notu düşüldü :)
Bıldırcınlarımız kışın bayağı bir telef verdik, içeriye büyük fare girmişti. Soğuk havalarda kuluçka çıkımları bana göre az oluyor. Son kızlar bunlar havalar soğuk olduğu için kafese hala alamadık. Bir önceki turu kafese aldık sabaha kadar soğuktan ölmüşlerdi.
Felaket yem tüketiyorlar, bir arkadaşıma aylık 24 yumurta yapıyor dedim dediki bıldırcın 26 saatte bir yumurta yapar dedi.
Bıldırcın yumurtası çok kıymetli özelliklere küçük çocukların beyin gelişimi için gerekli fosfor içeriyor.
Bahar kapıya dayandı havalar artık ısınmaya başlıyor.
Biraz fazla olmamış mı dediğinizi duyar gibiyim :)
12 Yumurta nedirki, hemde tereyağında :)

3.02.2020

ARICILIK 2020 ŞUBAT

2-3 Şubat cumartesi pazar arılıktaydım. Henüz tüm kovan ve bölmelere el değmedi ama büyük bölümünü elden geçirdim. İki, damızlık kaybı vardı, arıları bitmiş. Damızlıkları ekim ayı gibi kovan ortamına tam alamamıştım, kışlayan damızlıklar daha erkenden kovan ortamına alınmalı ama yapamıyoruz.
Bir damızlık ana arıyı değiştirmiş açık memeler vardı demek ki son baharda olmuş hadise, kapalı yavru vardı baktım ana arının kanat kesik değil.

Polen gelmeye başladı ama fazla değil arılar yumurtaya başlamış, güçlü arılarda kapalı yavru vardı. 
Bir dostum başka yerden resimler attı yavru süper maşallah, ikinci turu sökmeye gidiyorlar. 
İşin garip tarafı ise üç gün sonra kar yağışı bekleniyor Gebze'mizde ama arılar işini bilir yapacak bir şey yok...

Bizim işimize karışmayın diyorlar arılar...


Bazıları minik yavru söküp yavaş yavaş gaza basmaya başlamış.

Bu damızlık acayip zayıflamış biraz yumurta atmış dedim bu yumurtalara kim bakacak :)
Elinden yumurtalı çıtasını aldım, gidip yavrulu çıta buldum arısını hafif silkeleyip arısıyla bu damızlığa verdim her ihtimale karşı kekli kafese aldım en erken üç günde çıkartırlar.
Bir başka damızlığa direk anasız arıdan arı verdim, defalarca kontrol ettim acaba sıkıştırma var mı diye sorunsuz geziyordu hatta son kontrolde bulunduğu çıtadan öbür çıtaya geçmişti.
Kuvvetli bir ruşet tavana kadar çıkmış bu demektir ki stoklar bitti, arıda zaten sırlı bal olsa sırın üzerinde durmaz, arı soğuk havada tavana geldiyse balı bitire bitire tavana çıktı demektir ben öyle anlarım.
Hemen şurupluğu doldurdum birde kek verdim.
15 Dakika sonra bir baktım arılar yardırıyor du :)
Son biberleri toplayıp petek eritme kabına koymuştum kurutmuş, üzerine karton koymadığımda güneş cam birleşip biberi solduruyor soluk oluyor kırmızı kayboluyor.

Erik bu sene hala kafayı toparlayamadı, üzerinde erik var çiçek var ve açmayan tomurcuklar var.
Kocayemiler bitti, bir tanesi hala olmadı, hem gelecek senenin tutan yemişleri hemde bir sene sonra olan meyveler yay yana bunun için koca yemiş deniyor bazıları dağ çileği diye isim takıyor yanlış. Çilek yerde otta biter bu koca ağaç :)

Kurban bayramının hemen peşine yaptığım aynı yılın yapraklı kaleminden  yarma kalem aşısı yapmıştım. Aşı tuttu filiz verdi kış bitiyor yaprak dökmeden bahara çıkacak. Bir kaç gün sonra yağacak karıda atlatırsa 2019 yaprağı ile  2020 ye devam edecek.

Anasız kalan arılardan birisi yalancıya kaçmış, erkek arılar oluşmuş sonra yavru kesmiş. Yalancılar yeniden yumurtaya başlamış, dedim bu arıdan hayır gelmez birde elmizdeki ana arıtyı verip kestirmeyelim en zayıf ana arısı olan kutuya silkeledim. Bir sürüde arı içinde erkek arılar var.
En azından kutuda bir düzen var, zamanla herkes ana arıya tabi olur, ana arıyı kesme durumuda var tabiki.
Bir kaç gün sonra yeni bir soğuk havayı atlattıkmı önümüz artık bahar, yeni br sezon tüm arıcılara hayırlı olsun.