13.08.2018

BAL HASADI, SOKMAYAN ARI İLE ÇALIŞMAK GÜZEL...

 2018 Yılı Trakya bal hasadını yaptık. Bu yıl temmuz ayında sanki mayıs yağmurları yağdı, iki günde bir aşırı yağış oldu, arılar bala bir türlü yüklenemedi.
 Her yağış bal akışını bir kaç gün etkiler.
İki günde 40 kovandan bal aldım maske kullanmadım, suratımdan bir arı soktu, iki üç tanede elimden iğne yedim sıkıştırdığım arılardan.
Videoları sırası ile yayınlayacağım 7-8 video çektik.
 Izgarasız arılarda katlarda bile yavru vardı. Bu senede böyle geçti.


Bal hasadı videolarından birisi, arının altınada baktık. Genelde seri çalışan birisiyim balı alıp alt kata girip kapamamız 3.5 dakika sürmüş :)
 Arılığa gitmeden Sultanköy'e uğradık. Muhtar Kani abiyle görüştük, bir kaç senedir görüşememiştik. Bize çay, kavun karpuz ikramında bulundu.
Bu kavun Japontopatan kovunu imiş. Sultanköylü bir abimiz tohumunu Japonyadan getirmiş ve etrafa dağıtmış kavun acayip aromalı ve tatlı, bende tohumunu aldım. İkramlarından dolayı Kani abime teşekürler.
 Bal sağım çadırındayız, Saim abi bize yardımcı oldu.
 İlk gün benim arıları hallettik.
 Akşam üzeri Tekirdağ sahilindeki Kumbağ plajındaydık. Bir saat filan yüzdük, dışarısı serin deniz daha sıcaktı.
 Denizde resim alamadık ama Nizami abi hatırlattı anı olarak dönüşte resim aldım. Resmdekiler, Mustafa Uyar, Bilal Kabak ve Nizami Uyar.
 Mustafa makinede işi götürdü, makineye biz hiç bakmadık.
 Malzeme olarak Saim abinin sır teknesini kullandık.
 Kestanede bal almamıştık güzel bir aroma çıktı ballarda.
 Tıka basa bal dolu kovan yoktu, üç kat arı bile kovanları doldurmamış.




 Boş zamanlarında Mustafa sır almayada yardım etti.
 Gündüzlüden Remzi abi, biz çalışırken bana arı yemi aldı, sonbaharda artık şurup işi ile uğraşmayayım dedim.
 İkinci gün sağım bitti ve arıları hazırlayıp arabaya yükledik. Trakyadan dönüşe geçtiğimizde akşam 9:30 du, yani 21:30. Ben 12.15 de Mollafenariye geldim, kamyon gece 2 de geldi. İndir kovanları aç, Nizami abiyi köyüne bıraktığımda gece 3:30 olmuştu, Nizami abi bırakmadı bu saatte yola gidilmez hemen bir yatak hazırlattı gece Yağcılarda kaldım, ertesi gün 8 de kalktım haşat olmuşuz akşama kadar serseri gibiydim.
 Bu sene başka planlarım var inşallah sezon devam edecek :)

 Yazın yapraklı kalemlerden yaptığım aşılar, filizlenmeye başladılar.
 Yaprakları kesip direk yarma aşı yapıyorum.
Temmuz, ağustos ve eylül ayında bu aşılar tutuyor. Aynı yılın filizini aşıda kullanıyorum.
 Arıların önüne karpuz ektim, her taraf karpuz oldu.
 Bu karpuzlar bizim eski karpuzlardan iri çekirdekli, memleketten getirmiştim çekirdekleri. Birisi manyak büyüyor.
 İki çeşit sivri biber yetiştiriyordum birisi normal sivri birisi kıl sivri ikisinden tohum aldım. Acı biberim nihayet çiçeğe durdu :)
 Tam olacakken domatesler çürüdü.
Hiç ilaç kullanmamıştım, dünya domates çöp oldu.
 Şile ilçe tarımdan Kerem bey, tüm hatları topluyor. Lisanslı kızlarda da verdik bakalım.
 Kerem bey aynı zamanda akademisyen, eğitimini devam ettiriyor, bu gibi kişilerin başarılı olması kolay çünkü saha çalışmaları var, sadece diploma peşinde değil. Ülkemizde ehliyet alıp araba sürmesini bilmeyen akademisyen sayısı çok fazla.
 Arıların tamamına yarı yarıya su katılmış, iki şurupluk yem verdim.
Arılar yarı yarıya inceltilmiş şurubu beklediğimden geç aldılar.
İlk karpuzu kopardım, tam olmamış ama tadı güzel...

6.08.2018

ARICILIK, SEZON ARTIK BİTİME DOĞRU İŞLİYOR...

 2018 arıcılık sezonu yavaş yavaş kapanıyor, ana arı üretimi ve damızlık üretimi artık yavaş yavaş sonlanacak.  Pazar günü nikah işlemleri sırasında bizim av ekibi baskın yaptı, işleri bitirip trap atışına gittik.
 Damızlık üretiminde kışlayacak damızlıkları oluşturmaya başladım, yavru kapatanı ruşete alıyorum. Geçtiğimiz yıl bu işte geç kaldım en az 20 damızlığı kaybetmiştim.
 Damızlık borçlarım var, üç senedir denk getiremedik :)
Bir arıcı doğuda astsubaydı damızlık ödemesi yaptı sonra o yıl alamadı başımıza işler geldi, ertesi sene gene olmadı.Bu sene kurban bayramından sonra hem tanışacağız hemde damızlığını kafesli anlaşmıştık ama ben arılı teslim edeceğim...
Bizim Yozgatlı Ali vardı üç sene öncesi kıştan çıkan damızlık aldı 1000 lira ödedi işler bozuldu dedi, kendisine ulaşamadım telefona bakmıyor...
İki damızlıkta İzmite borcumuz var, onlarda iki senedir erteliyor...

Böyle ilgin müşterilerim var :)

 iki göz ile 110R köklendirme denemiştim süper gidiyorlar. Bu asma çeliklerini iki göz oluşturmuştum, alt gözü körledim,3 hafta suda beklettim ve köklenmedi diye toprağa diktim toprakta gayet iyi gidiyorlar...
Arılıkta bir karpuz fidesi kudurdu, 4x4 alan yetmedi 5x5 şe gidiyor hala karpuz vermedi.
 Domateslerde hastalıkmı nedir anlamadım aşırı yağışlardan dolayı tam kızaracak derken çürümeler başladı, dünya domates çöpe gitti, çok pis kokuyorlar.


Kavunların fideleride kurudu ve kavunlar daha olmadı.
 Yavrular bir aylık olmadı ama acayip boğaz kavgası yapıyorlar.
Trapta istikrarım geçen seneki gibi aynen devam ediyor. Geçen senede 10 da iki vurmuştum bu senede aynı. Bu trap işi benim işim değil avda vuramayanlar trapta derece yapıyor bende avı vuruyorum trapı vuramıyom :)
 Zaman arılar için zor, nektar azaldı ve açtığımız kovan bile kendi balına nasıl yumuluyor. Bu mevsimde besleme yapılacaksa akşam üzeri çok geç vakitte yada gece besleme yapılmalı.
 Damızlık erkekler zoraki de olsa bazı kovanlarda devam ettiriyorum yavru kapayanı anasız kovana alıyorum.
 Bu erkekler benim damızlık üretime devamını sağlayacaklar.
Bu gün F1 borçlarımızı kargoya verdim. Elimde 100 civarı F1 ana arı var yavru kapamasını bekliyorum seneye F1 üretimini sonlandırmak istiyorum ama eş dost mutlaka isteyecektir en az nasıl olursa öyle yapıp tamamen damızlığa geçiyorum.

F1 ana arı alanlarda çok sorun yaşıyoruz, önüne gelen arıcı olmuş. Geçen birisi mail atmış 5 tane damızlık alacağım. Cevap yazdım damızlığın tanesi 600 lira, ana arı üretenlerde 2-3 tane damızlık yok sen iyimisin diye cevap gelmedi...
Kargoda sorun yaşıyoruz, ana arı yolluyoruz paketlerin üzerine ağır bir şeyler ya düşüyor yada konuyor, kafesler kırılıyor, 10 ana arıdan 5 tanesi ölmüş, yeniden 5 ana arı yolladım hepsi gene öldü, bu gün adamın parasını iade ettim. Havalar sıcak paketleri güneş altında pişiriyorlar. Bazıları ana arıyı ayağına bekliyor kargoda dursa gene içerisi serin olur.
Hayat öyle böyle devam ediyor ve sezon sonu yaklaşıyor, arıcılıkta toparlanma vakti...