Arıcılıkta dünyanın gelişmiş ülkeleri ve bizim ülkemize baktığınızda aradaki her konudaki uçurumları görürsünüz.Ben bazı şeyleri yazdığımda arıcılarımız garipsiyor,bilim adamıyım diyenler garipsiyor.Bunda garipsenecek bir şey yok ki. Yabancı ülke bilim adamları dünyadaki gelişmeleri anında ülkelerine aktarmakta, zaten ülkeleri de onlara gerekli destekleri vererek hepsini araştırmacı yapmış.Bizim ülkemiz bu bu konularda hep sorunlar yaşamıştır.Üniversitelerimiz malum hiç bir dalda başarı alamamakta uluslar arası yarışmalardaki ilk 500 ün içine giremiyoruz.
Böyle bir tabloda ne kadar başarılı olabiliriz yada bilim adamlarımız bize neler verebilir ben bunu kafamda hep kendime soruyorum.Fakat insanların özverisi çok önemli.Ülkemizdeki en iyi hoca geçtiğimiz günlerde bir konferans verdi. Belkide tek kaldığından bana göre yetersiz kalıyor.Bir kaç tane daha böyle hocalarımız olsa arada bir rekabet oluşsaydı dahada iyi olurduk hemde kesinlikle.İlk defa kek konusu üzerinde uzun açıklamalar yaptı, fakat konuşmasının bir yerinde, kışa girerken verdiğiniz şurubu keklede sırlatabilirsiniz dedi.O kadar açıklamanın içine bunu niye koydu anlamadım.Çünkü kışa giren arıyı kekten uzak tutmamız gerekmektedir yurt dışında bu böyledir.Yurt dışında derken Avrupa’yı kastediyorum.Konuşmasının bir yerinde 14 derece altında arılar felç olur dedi bunu neden dedi hala anlamış değilim.Çünkü arıların 9 derecede bile gelip gittiklerini gözlemledim.Benim bilgilerim 7 derece altında felç olması gerektiğindeydi.Hatta 14-15 derece arılarımıza çok kısa süre bakım bile yapabileceğimiz ısıdır. Birde kovan ve genç anaarı oluşturlması tavsiyesi çok ilginç tamamen ilkel yöntemlerle bunu yapmayı tavsiye etti.Sonrasında koloni destek sistemi anlatıldı.Kendiside bu sistemi uyguladığını söyleyip,bal üretiminin artığını bunun kanıtının ise Amerikadan geldiğini söyledi.Amerikadan gelen sonuç böyle dedi.Ben uzun zamandır bunu söylüyorum,bizim bilim adamlarımızın burada yaptıkları bir araştırma ve çalışma yok,zaten batının yaklaşık yüz yıl gerisinden gidiyoruz.Keşke her şeyi zamanında çevirip bize sunsalar ona bile razıyım.Dış kaynakları bile çevirip arıcılara sunmaları yıllar sonrası gerçekleşiyor.Lafa geldiğinde bunlar hocamız ve bilim adamlarımızdır.Bunada şükür demekten başka yapılacak bir şey yok.Bir başka açıdan düşününce de,bana göre yetersiz dediğim bilim adamlarımız ülkemize fazla bile geldiğini de görüyorum. Biz sanalcılar aslında çok ilerdeyiz hem de çok.
Bir başka konu ise bu sıralar gene arılarınıza sahip çıkın diyenler var.Bir başkası ıslah yapacağım diyor ,ama bunu hep diyorlar işin ucundan ise tutan yok.Zaten şunu yapacağım diyenlerin ne yaptıklarına baktığımda bir şey yapmadığı görülüyor.Biz bal üreticisiyiz, ıslah edilmiş her konuda iyi arılara da ihtiyacımız var.Şimdi Avrupa ya bakıyoruz,kovanlar kuluçkalıkla birlikte dört kat arı dolu.Bu arılar oğul vermiyor.Bizdeki bazı arıları bu güce getirmek zor,bazılarınıda biraz sıkıştır hemen oğula meyletsin.Peki biz bu durumda nasıl üretimi artıracağız.Bu aynen şuna benziyor, bizim yerli inekler 3-5 kilo süt veriyorlar.Birde degişik inekler var,ıslah edilenler onlarda 40 kilo süt veriyorlar.Şimdi bendeki inekle, ıslah edilmiş inek nasıl yarışacaklar.Bir başka açıdan bakar isekte teknoloji nerden nereye gelmiş,ata eşeğe binin , aman otomobil ve uçaklardan uzak durun diyor birileri bize.Sanki ıslah yapacağım diyenleri tutan var, buyrun ama ortada gene birşey yok.Lafla peynir gemisi yürümüyor, icraatlar görmediğim müddetçe de bilim adamlarımızı bazen böyle gündeme getireceğim.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
5 yorum:
Ali Abi, yazdığınız konularda size hak vermemek elde değil. Ama burada internette yazan bilim adamlarını bazen farklı düşensek de kutlamak gerekiyor. Çünkü diğerleri hiç bir şey yapmıyor. Devletin arıcılık alanında çalışan mühendisleri hiçbir şey yapmıyor. Nerde bunlar? Arıcılığa yön vermek yok. Gelişen teknolojiden haber vermek yok.
Koloni başına 5 lira destekle bu iş olmuyor ki. Arıcıya bilgi verseler yıllık ortalama bal rekoltesini 12-13 kilodan 40-50 kiloya çıkarsak 5 lira vermeseler de olur. Neymiş koloni sayısında dünyada ilk üçteymişiz.Yesinler sizi! Bal almadıktan sonra hamallık yaptıktan sonra boş. Ey tarım bakanlığı artık bir şeyler yapın.
selamun aleykum...sayın ali abi benim senden bir isteğim var ama konu ile alakalı değil.ben 1 hafta sonra karne tatilinde istanbula gideceğim.sizden orda bu ara meşhur olan tartarik asiti nerden bulacağım konusunda yardım istiyorum ayrıca ist ye gitmişken arıcılık için başka neler önerirsiniz . teşekkür ediyorum
Şükrü hocam bizdeki bu merak varken Türk arıcılığına tavan yapacak.Bunu önümüzdeki senelerde çok rahat herkes görecektir.
Teşvikler konusunda ise beklemek lazım derim.Çünkü daha önceki teşviklerin suyunu gene arıcılar çıkarmıştı,birazda sorun üçkağıtçılık yapanları sistemin her kademesinde görmezlikten gelmek sonumuzu getiriyor.
A.s.Hasbi kardeşim tartarik asitdi biz yeni duyduk,yedigimiz şekerlemelerin içinde zaten var.Bana bir malzemeci dediki elma şekerimi yapacaksın bununla.İstanbulda mısır çarşısında çok rahat bulursun.Kilosu 6 lira ile 20 lira arsı.Deli gibi tartar kreması ararsan 20 kagıtan gazlıyorlar.
Arıcılık için tavsiye edilecek bir şey yok.Yada ne olabilirki.En iyi arıcılık birisinin yanında biraz arıcıya yardım edip neler yapıyor hareketlerne bakılmalı.Gerisi senin kabiliyetine kalıyor.
bügün gene döktürmüşsün gercekleri ortaya koyup yanlışları en güzel şekilde anlatmışsın birde koleni destek sistemi dedikleri senin gecmiş yıllarda bize önerdiğin 80 binlik kovan sistemi bumu yeni yemezler garibim arıcılarda bunu agızları acık dinliyor senin dediğin gibi yenilikler araştırma yok aynı söylem devam ediyor birgün bir şeyler değişir inşallah kolaygelsin
Ali Osman abi döktürecek bir şey yok bu ülkemizin gerçegi.Bahseditdiğimiz bilim adamımızda ise yıllarca arıcılık yapan bilim adamlarımızdan biri.Benim yapmış olduğum uygulamalarda bana has uygulamalar degil.Fakat 80 binlik kovan oluşturulması hocamızın anlattığında bazı sakıncaları içeriyor.Kovandaki arı çeşiti her yaştan eşit olursa daha iyi olur.Tarlacı arı getirdigi balı gözlere bırakamıyormuş, tarlacının ağzından kovan içindeki gençler işçiler nektarı alıp gözlere koyup birde suyunu uçurması gerekiyor.Kovnı tümden tarlacı yapmakta sakıncalı yani.
Benim asıl yazıda anlatmak istediğim, arıcılıkta denenecek bir şey kalmadı.Herşey araştırılmış sonuçlarıyla hazır ama nerede yurt dışında.Fakat bunu bir an önce dilimize çeviri yapacak kişi veya bilim adamlarına ihtiyaç var.
Yorum Gönder