25.12.2024

OKSALİK ASİT PÜKÜRTME

 Varroa mücadelesinde artık kimyasal ilaçlar ile yüksek sayıda varroa öldüremiyoruz. Nedeni zamanla varroalar direnç geliştirdi. Kimyasal ilaçların dozunun artırılması ise arıya varroadan daha çok zarar vermesi. Geçmişte çok kullandığımız flumeril ile bir doz varroayı ölmüyor, yapılan testlerde on doz ilaç varroayı öldürür hale gelmiş. Bu oran arı için çok zararlı olur. Bir başka kimyasal ise amitraz buda zamanla varroalara tesirsiz kalmaya başladı.

Siz kimyasallar ile varroa mücadelesini bitirdiniz işlem tamam arıyı kışa sokabilirim içim rahat dediğinizde yanılıyorsunuz.

   Bu yıl içim rahat etmedi bildiğim ama yazın bir kaç kez oğul için kullandığım %3 oksalik asit püskürtmeyi denemek geldi sonbaharda.
Oksalik asit püskürtme bir litre suya 30 gr oksalik ekleyip arılı çıta başı 3 veya 4 ml püskürtülür. Açık yavrulara gelmemesi için dik değilde yatay püskürtülürse açık yavru gözlerine asitli su girmemiş olur.
 Denemeler hiç bir zaman arılığın tamamına yarısına yapılmaz. 140 Civarında arım var içlerinden 10 tane seçip uygulama yaptım.

İlk gün genelde az döküldü bazı kovanlarda düşmedi ikici gün dökülmede artış oldu ilk üç günde önemsiz dediğim dökülmeler arttı. İlerleyen günlerde on kovan içinde üç kovan öne çıktı. Döküm 7 ve 8. gün iyice doruk yaptı 10 gün düşen varroaları not alıp videosunu yayınladım. Hem uygulanışını hemde sonuçlarını.

Uzun zamandır forumda yazmıyorum. Bu forum bana ait ama başkaları gibi konu açıp yalandan soru cevaplar ile forumu gündemde tutma diye bir gayem olmadı. Zaten konulara baktığınızda en kısa sürede en kestirmeden sorunları çözen cevaplar verilmiştir...

Yayın altına videoları atmayı düşünüyorum tabi ekleyebilirsem eski bildiklerimin çoğunu hatırlamıyorum. Her yıl alan adı ve hostinklerin parasını öderim forum açık ve tüm engeller üye olmayana bile açıktır. Zaten isimle üye olmayanları geçmişte aldığımız kararla kabul etmemiştik yabancı kullanıcıları da kabul etmiyorum yabancılardan acayip üye olmak isteyen oluyor silmekten bıktım.

Geçtiğimiz hafta Muğla'daydık.
Milastatada iki gün kaldım. 
Ali Sorucu hocamız bu uygulamayı dozunu %5 şe çıkartıp veriyordu, bir litre yede 100 gr şeker koyuyorum dedi.
Ben ise bunu doğru bulmuyorum %3 gayet etkili, şeker ise ortalığın temizlenmesi demektir. Yani şeker karıştırdığımızda solüsyona arı bunu yiyecek ortamda asit daha kısa süre kalacak yeni doğan varroalar asit ile temas edemeyecek tabi bu benim görüşüm. Asit arıların üzerinde ne kadar kalırsa etki o kadar uzar şeker konulduğunda arı solüsyonu yer ve ortamı temizler ve etkiyi kısaltmış oluruz.

Benim birinci turda üç kovn-anda ortalama 10 günde 100 adet varroa düştü. Bu biz varroa mücadelesi bitti dedikten sonra düşen varroa.
Beş gün bekledim 15. gün ikinci uygulamayı yaptım bu varroa şampiyonu üç kovandan 10 günde bu sefer 40 ila 50 adet varroa daha düştü.
Ali sorucu hocamız ile birlikte Milastaki arılara üçüncü uygulamayı yaptık hala dökülme devam ediyordu ilk iki gün sonuçlarında bir kovanda 100 den fazla varroa dökülmüştü.
Bundan sonra yazın oksalik asit pompası hep yanımızda olacak.
Kış yaklaşırken veya kışın tek uygulama yapmak gerekiyor. Geçmiş yazıları okudum arıbakanı forumda. Mehmet Yüksele geçmişte sormuşum kışın iki sefer damlatma yapsak olmaz mı diye, verilen cevap abi kış arıları erken ölür demiş.

Uygulama videom aşağıda.
Alttaki video ise ilk uygulama sonuçları.