Anaarı üretimi ve kayıt kendime özgü pratik kayıt tutma.
Anaarı üretiminde uygulamış oldugum pratik kayıt sistemimi paylaşmak istiyorum. Zaten arılıgımıza gelenler bu olayları yerinde görüyorlar. Ben çalışan biri olarak, acayip zaman sorunu olan birisiyim. Öğlen yemege çıktıgımda bile acil iş varsa arılıga gidip yapılacak işlleri yapıp sonra bir şeyler atıştırıyorum veya akşama kadar aç duruyorum::))
Bu paylaşımdaki resimler dün yemek saatinde çekildi ve o arada yaklaşık 20 anaarı memesi kutulara verilip bir oh çektim. Çünkü iki üç gün içinde elimde 60 adet fazla anaarı memesi vardı, bunlara yer bulabilmek için bayagı bir tırmalamışım.
23/6/2011 perşembe günü tüm memeler yerlerini buldu.
Kayıt sistemim bu sene kutu kapaklarına tarihleri ve ne yaptıgımı not düşerek yapıyorum. Kutu kapagında taş varsa, oraya hazır anaarı memesi verilecek, tahta varsa oradaki anaarı yumurtaya başlamış, bir kaç gün sonrası alınacak, tarih var ve taş ve tahta yoksa anaarı var, sonucu bekliyorum.
Bunları yazma nedenlerinden birisi ise, çarşamba akşamı 4-5 vilayete anaarı yolladım, birisine telefon ettim, anaarılar kargoda yarın al diye, bana diyorki dün meme dagıtıyorum demiştin, ee dedim, bu analar ne zaman hazır oldu::((
Sanki dünkü memeden çıkanı yolluyoz::))
Dün çekmiş oldugum resimlere bakıyoruz.
Bu kutu gözüne anaarı memesi, 12/6/2011 de verilmiş anaarı hala kutu gözünde muhtemelen bu kadar beklediğine göre, çiftleşme işlemide olmuştur, bundansonrası bu anaarının kaybı çok düşükbir ihtimal.
Gene aynı gün verilen meme ve kontrolde anaarı yok, taş konulmuş buna acil meme verilecek diye.
Gene haziranın 12 de verilen memelerden birisi, yumurtaya başlamış. Bakın hepsi aynı gün verilmesine rağmen yumurta atanı var, bekleyeni var birde kayıp var.
haziran 15 de dagıtılan memeler, hala bu kutuları açıp içerdeki memeleri toplama fırsatım bile olmadı.
Haziran 17 de dagıtılan memeler.
Haziranın 17 ve 21 de yan yana kutulara verilmiş memelr.
Yuvarlak 17 yazan memeleri hacı dagıttı, o gün ben anaarı kursuna yetişmem gerekiyordu, işi bitiremedim hacıya devredip, Beykoza gittigim gün.
Haziran 22 de dagıtılan memeler.
İş bitmiyorki, koş koş....
Bu arada bahçedeki karınca ve salyangozlar için ilhami abi kireç tavsiye etti, her tarafımız biraz bu sıra agardı.
Burada yapılan kontrolde anaarı görülmüş bekliyoruz.
Bu taşlar, tahtalar süs degil yani::))
Kalfa begenmiyor ama bu işin şu ana kadarki en pratigi.
Elimde şişmiş son 60 memeyi dagıtırken bir tanesi dogdu, bende kutu içine atıp, işime devam ettim, arılıktan çıkmadan baktım anaarı yok, akşam mesayi sonrası baktım gene anaarı yok::((
Keşke diyorsunuz ama arıcılıkta keşkeler yok.
Genede keşke bala bulaştırsaydım, şuruba atsaydım::))....
Bu da bu gün dagıttıgım memelerden bir not, ortadaki anaarı nasılsa gözden kaçmış, yavru bile kapatmış, nerdeyse işçiler doğacak, bir önceki verdiğim meme kesikti, bir önceki memenin yavru kapatmnası imkansız.
Acil durumlarda bir anaarı çıkıp, diğer memeleri bozmasın diye kafesliyoruz. Bu aslında iyi degil, anaarılar kutu gözlerinde dogmalı.
Elimde kafes azdı, sag olsun Saim Gürel biraz kafes takviyesi yaptı, bu malzemeler artık ülkemizde var, bazıları acayip gazlıyor, bazılarında fiyat gayet makul, araştırmadan yumulmayın, yoksa size yumulurlar yoksa::))
Normal anaarı kafesleride bu memelere göre delinirse olabiliyor ama bu kafesler çok ideal.
İş bitti mesayi başlıyorrrr..........
Koş belediye ye::))
Tabi kontrollerde böyle durumlarlada karşılaşılabiliyor, çiftleşip gelen karniol f1 anaarı.Birde bu çalışmaların arasına giren telefonlar::)))
karniol f1 ana arı, çiftleşmiş. Ali_Turk
11 yorum:
Benim beğenmediğimi söylemişin ama umurunda değil dimi:) bende bir musubet bin nasihattan evladır sözüne uyup kapakların bazılarını değiştirmişdim:/).....:(......:=0
SLM...
Sayın Bakanım.
Senin kapaklar yap boza dönmüş.Bir daha gelirsem bir notta ben düşeceğim.Hatıram olsun:)
Daha ne istiyorsun.Yurtdışında yeteneklerin ve kalemin sivriliği farketilmiş ve yoğun bir talep var.İnanılmaz ,daha ne istiyorsun :)))
SLM ve Muhabbetle...
Ali bey,ana kovanındaki yazılar yagmurdan etkileniyormu.Saglıcakla kalın.
Muhteşem abi neden umurumda olsunki::))
Önemli olan ben işiçözmüşüm, o bizi begenmeyenler bu sıralar yok oldular. Kışın yattıkları yerden atıp tutuyorlardı, şimdi iğne yedikçe kime saydırıyorlar bilemiyorum.
Benim anaarı ürettiğim yerde birşileri kapaklarla ugraşırsa o zaman ayvayı yerim, genede ne olur baştan sona tarama gerekir. Öbür türlü her gözün kaydını bul, sonra ötekine geç, üretimi üçbeş kutuda yapmıyoz, üç beş kutuda üretim yapanlar,arılıga bilgisayar miyim götürüp veri giriyormuş...::)))
Slm Yusuf;
Kapaklardaki yazı zaten 15 günde güneş tarafından siliniyor. Zaten bizde 15 günden önce bir kaç kez o kutuları ziyaret edip, yazıları yeniliyoruz. Hatıra olsun istiyorsan asetat kalemi getir, yazılanlar çıkmasın. Ben bilerek silinen kalemle yazıyorum.
Yurt dışı işinde bir gariplik var, genelde rusya agırlıklı kayıtlar patladı, ben dilini bilmediğim üyeyi forumda ne yapacam, hepsini sildim gene üye oluyorlar, yasaklıyorum gene üye oluyorlar, bende üyeliği kapattım, bu sıra onlarla ugraşamıyorum.
Vecdi abi yazı kuruduktan sonra etkilenme yok. Islak zemine yazı yazılmıyor bende kapak kenarlarına yazıyorum, bir sefer yagmurda çalıştık.
Kalın sağlıcakla.
Abi maşallah yorulmak için çok azimlisin okurken gözüm korktu :)
böyle arı olsun valla heç koymauyor dediğini duyar gibiyim
bol bereketli ürünlerin kazançlarin olsun.
Mirili arıcılıkta saldırganlık başlı başına arıcıya bıkkınlık verip arıcıyı bezdiren olayaların başında geliyor.
Arı saldırgansa tek pantolon yetmez::))
İnce maske olmaz, birde kel filansan kafayada alttan fes veya poşet takacan.
Normal eldiven olmaz kaynak eldiveni kullanıp, ellerim propolis olmasın diye eldiven takarım diye yalan söyleyecen::)))
Bu kadar giyinip gardını aldıktan sonra kıçından da ter akacak::)
Yav gene nerelere daldık, evet bu arıyla çalışmak çok kolay::))
Kal sağlıcakla.
ali abi öncelikle merhabalar dende arıcılığa merak salanlardan biriyim senin sitene bir türlü eklenemedim o kadar yazdım sana bi zahmet ekle beni abi neredeyse hergün takip ediyorum siteni
ali abi ben rizeliyim biliyorsun burada kullanılan arı kafkas karniyol arısıyla ilgili okadar güzel çalışmalar yaptın yorumladınki neredeyse hepsini okudum izledim sonuç olarak bende karniyol arısını denemek istedim.sana ulaşıp senden temin etmek istiyordum ama resimlerde gördüğüm kadar taliplisi çok seninde üretme kapasiten belli onun için hiç rahatsız etmeyeyim dedim ve internette bulduğum bir siteden arıyarak temin ettim ama gönderdikleri arılar sizin anlar gibi değil ufak çelimsiz kızlar karniyol olduklarında şüphe duyuyorum.benim merak ettiğim konu karniyol arısı bizim iklimimize ayak uydurabilirmi biliyorsunuz burası aşırı yağış alan ve rutubeti çok olan bir yer cevaplarsanız sevinirim..
Sayın Bakanım
Ürettiğiniz süper f1 karniyol analardan birisi Malatya Doğanşehir'e kadar (kısmetimizde var ise) gelemezmi...
Müjdeli haberlerinizi bekliyorum...
Cüneyt ben ve arkadaşlarım çalışıp, yaptıklarını paylaşıyor. Geçenlerde konyadan bir arkadaş, ben arıcılık kursuna gittim, kurs hocasından fazla bilgim oldugu için hoca artık konuşurken bana bakıp duraklamaya başladı diyor::)) Ben bu bilgileri nerden öğrendim diye kendime sordum, en çok senden ve videolarından, Mehmet abiden, Muhteşem abiden Şekerliden öğrenmişim. Ortada bir çok paylaşımcı var fakat bilgi nazarına gelince ibre bizden tarafta. Facede paylaşımlara bakıyorum, arıcılarının kendisine ait çok az şeyleri var. Ben 2007 den beri başta yutup google ve dailymaionda kendi videolarımı yayınlıyorum. Bunların çogu egitimlerde gösteriliyor, en son gittiğimiz kursta ben hocadan videolar istemiştim, içinden yerli diye benim videolarım çıktı.::))
Karniol konusunda Ülkemizde damızlık sıkıntısı var. Benim damızlıklarım bir ülkenin ana arı yarışmasına katılıp, ilk üçe giren kişilerden temin edilen damızlıklardır. hepsinin kimlikleri ve sağlık raporları var.
Ne yazıkkı bizde damızlık işi basit, suyunun suyuna karniol diyen çok.
Ben üretimde yaklaşık 10 çıtalık bir kolonide yaklaşık 26 meme veririm ve bunların bir kaçı tutmaz, 10 çıta arı 20 meme besliyor, gittiğimiz kursta bu sayı çok az dediler.
Arılıgımdan çıkan ana arılar kesinlikle f1 dir, yani safın ilk kızı ve doğal ortamda çiftleşeni.
Arıcılıkta verim yüksek nufuslu kolonilerde, fakat bazı kişilere 20 çıta arı dediğin zaman hemen zıplıyorlar o kadar arıyı nasıl besleyecegiz diye.
Şekercilerin tercihi zaten kafkas arısıdır, az arıya ver şekeri, kar gibi balı kap::))
Fazla arı iş yapoarken fazla şeker yediği için heralde kafkas için diretiliyor.
Sizin oralarda karniol olurmu bilemiyorum, buralarda oluyor.
Minik arıcı neden olmasın, inşallah bir gün hallederiz.Al sana müjde::))
Kalın sağlıcakla.
abi işin doğrusu bende arıcılık hakkında doğruları senden ve mehmet yüksel abimizin paylaşımlarından öğrendim. şöyle bir geriye dönüp bakıyorumda bizim burada arıcıyım diye geçinenlerin yaptığı uygulamaların çoğu yanlış.birde adamlar öyle bir düz mantıkla gidiyorki, böyle böyle yapsak daha iyi olur diyorum hemen kesip atıyorlar öyle olmaz yanlış diye. ali abi bende senin gibi doğru bildiklerimle arkadaşlarıma yardım etmeyi seven bir insanım ama adamlar bildiklerinde direnince insanında canı sıkılıyor hevesi kırılıyor.başımdan geçen bir olayı anlatayım.arıcılık malzemesi satan bir yerde ihtiyar arıcılar muhabbet ediyor tesadüf bende denk geldim, konu varroa bende varroaya karşı organik asitle mücadele ediyorum dedim. amcaların biri dediki arıya asit verilirmi arıları yakar:))))amca asiti sadece akünün içindeki su olarak biliyor..
Yorum Gönder