Ana arı üretimiyle alakalı 2011 yılı içerisinde çektiğim onlarca video vardı. Bir türlü bunları derleyemedim. Bahar gelmeden bunları bitirmem gerekiyor. Videoların ana arı üretimiyle alakalı her bölümü var, hepsini bir videoda toplamak görüntü kalitesini ve anlatılmak istenilenleri azaltmaması için bölümler halinde toplayıp, en son tüm videoları alt alta topladığımda güzel bir ana arı üretim videosu bütünü olacağını düşünüyorum. Tam istediğim gibi olmasa da bu konudaki en iyi videolardan birisidir diye düşünüyorum. Bu işi bir ekip yapmalı, ben videoları genelde tek başıma yapıyorum, izlemiş olduğunuz videonun bazı bölümlerinde Yusuf Şimşak var, kendisine teşekür ediyorum. Bu işi yeni yapacaklara bir şeyler vermeye çalıştım. Gene ilk defa larva alınacak peteği traşlayıp, larvaların ne kadar rahat alınabildiğini işledim. Sizde gerekli antremanları yaptıktan sonra, trasfer yapacagınız petegin gözenek bölümünü kesip atın, bunuda maket bıçagını karnar suda bekletik yaparsanız süper olur.
Larva tranferi yapılacak damızlık kovandan alınan yumurtalı çıtayı anasız kovana veriyorum. Anasız kovada ben hiç yavru bırakmam açık kapalı fark etmez. Zaten sonucu görüyorsunuz, yumurtalar çatladığında anasız arılar mecburen bu çatlayan larvalara süt salgılıyor ve larvalar süt içinde kalır. Transferde o kadar kolay olurki anlatamam, kuru aşılama yapmamıza rağmen arı sütü oranları gözüküyor videolarda. Bunlar kendi uyğuladığımız işin püf noktaları.
Bu sistemde yapılan larvaların yaşlı olma ihtimalide ortadan kalkar, her çatlayan yumurtaya, hemen işçiler arı sütü salgılıyor.Sanki tüm yumurtalar çatladıktan sonra, hepsi birden ana arı olacakmış muamelesini yoğun şekilde görmekteler.
Bu konu arıcılık bilgi merkezi forumumuzda işlenmeye devam edilecek. Takip etmek isteyenler alt linke başka videolarda ekleyeceğim.
Larva transferi ile ilgili daha geniş anlatım bir alttaki linktedir. Bu videoda oraya eklenecek.
http://anaariuretmek.blogspot.com/2008/07/larva-tranferli-anaari-retimi.html
Miller metodu ana arı üretmek isteyenler alttaki linkten bakabilirler.
http://anaariuretmek.blogspot.com/2008/07/miller-metodu-anaari-retimi.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder