Bir kaç tur, ana arı memesi besleyen bu kolonide tarlacı işçi çok fazla ve bu ana arı kabulünde sorun oluyordu.
Çoktan beri düşünüp uyulamaya koyamadığımız bir ana arı kabul ettirme yöntemini denemeye başladım. Önce örülecek ham mumları takılı plastik çıtalarımızı boş bir kovana dizdik. Yemlik olarak 5 litrelik bir su bidonu kesildi, ped bidon.
Kutulardan yumurtaya başlamış bir ana arı alınıp, çıtalar üzerine bırakıldı, kek bölümü açıldı.
Arıları silkelemeden arılı koloni yerinden alınıp bu kovanı aldığımız koloninin yerine koyuyoruz. Koloniyi bu ham çıtalı koloniye silkeledik, işçi arıların balları polenleri ve örülmüş petekleri yok, ama anaları var::))
Şurupluk dolduruldu, arıların boğulmaması için, merdiven olarak püren dalları kullanıldı. Bu arılar Aydın'dan gelen arılar.
4.Gün koloniyi açtım ana arı kafesten çıkmış. Verdiğimiz şurubu çok hızlı çekemiyorlar, çünkü şurubu koyacak örülü petek yok. Önce petek örecekler sonra şurup koymaları gerekmekte.
Petekler kabartılmış ana arı kabul edilmiş, böyle rahat rahat dolaştığına göre.
Birde başka çıta oo yumurtalarda atılmış, maşallah. Bu arada bir kaç gün içinde petek örülüyor, tarlacı işçi bol çıtaların bir coğunda polen vardı.
Ana arı memesi beslettiğim kolonilere erkek arıda besle tirim, çünkü erkeklerin kıymetini ancak anasızlar bilir::))
Ana arının civarındaki erkeklerin çokluğuda dikkatinizi çekmiştir umarım.
Bu arada şurupluk bir türlü boşalamıyor.
Bu uygulamayı bir kaç kolonide yeniden denemek istiyorum.
10 yorum:
Sende yaşlandın:/) demek ana arı ha:/) vah vah...abi belediyede göz dr u varmı varsa bi görün..Ana ar kabulü için iyi bir yönetem..
Abi kolay gelsin,ana arı kabülü
maşallah problemsiz olmuş.
Yavrusuz koloni yenileme metodları
aynı zamanda varroa mücadelesinde de kullanılıyor ve çok başarılı oluyor.
Selamlar Saygılar.
Ana arı kabulünde yeni ve uygulanabilir bir yöntem. Emeğinize sağlık Ali hocam. Selamlar saygılar.
Ali bey ana kabulunde arıyı ana arıya mecbur kıldığımızda eli mahkumdur.Yarın arıcı arkadaş aynı yöntemde ana arıyı kestirirse,şerbet vermemesinden dir.Bir müddet sonrada ızgarada 1 hafta beklemiş Kapalı yavruyu arısız verirsek daha mükemmel sonuç alaırız.Saglıcakla kalın.
Kovanlara verilen analar bizler için acayip değerli kesinlikle hayatta kalmaları gerekiyor. Uyguladığın yöntemde gayet mantıklı.
Kılavuz yerine kabarmış petek olmasının mahzuru varmıdır.
Selamlar...
Abi ilginç ve mantıklı ellerine sağlık işte böyle sen yaparsın olur ama birileri yine eleştirir o eleştirenler de icraat yine eleştiri selamlar kolay gelsin.
Ali abi arının ırkınıda kısa zamanda değiştirecek bir yöntem elinize sağlık.Abi birde sorum olacak 3-4 çıtalık zayıf bir kolonim var anası geçen senenin yumurtayı aralıksız atıyor fakat bazı gözlere 4-5 yumurta birden atıyor, attığı yumurtalar işçi arı yumurtası.Acaba arı zayıf olduğundan yumurta atacak yermi bulamıyorda öyle yapıyor.Sebebi sizce ne olabilir.Bu koloni kışa 4 çıta girdi,2 çıta gibi mevcutla çıktı.Abi kolay gelsin saygılar.
Muhteşem abi yaş filan diyorsun hayırdır beya. Belediyenin göz doktoru yok, olsada kimseye göz filan verdiği yok, ancak gözlük veriyorlar, gözlükte kendi başına gene görmüyor, kişi önceki gözleriyle bakmak zorunda::)))
Evet abi bu yöntem bizde yeni.
Mehmet bu yöntemde arıda yavru olmadıgı için varroa mücadeleside çok kolay bir tur laktik yapsan varroaların %99 dan kurtuluruz.
Hasan bey evet yeni bir yöntem ve bizimkiler bu yöntemi şimdiye kadar kullanmadı ve tavsiye etmediler.
Vecdi abi, daha önce zayıf arıyı nasıl güçlendirelim gibi bir konuda forumda bunu işlemiştik, işçiler anayı kabul ettiklerinde, koloniye sökülmekte olan kapalı yavru takviyesi vererek kısa sürede güçlendirme yapılabilir.
Fatih dediğin gibi analar kıymetli, o kadar çok kişi ana arıya yumurta bile attıramadan kaybetti. Kabarmış petekte verseydik, arıları bu kadar çaresiz bırakamazsınız. Bu uygulama arılar açısından bir afet, ballarını polenlerini, öürülü peteklerini kaybediyorlar, bunları geri kazanabilmek içinde tabir yerindeyse yardırmak zorundalar, tabi ana arıyada muhtaçlar, yoksa anasız petekte örülmüyor.
Şenol hoş geldin beya nerelerdesin. Çalışınca oluyor, konuşunca artık olmuyor, eleştirenler eleştirsin, artık eleştirenlerin ne yaptıklarına bakılıyor gibime geliyor, birileri başkalarına akıl veriyordu, koloni yönetimi...koloni yönetimi oku diye::)) Aynı kişi bahara haşat çıktı, demek ki denilenlere degil,
sonuçlara bakılmalıymış.Ayine si iştir kişinin lafa bakılmaz diye ata sözümüz var beya::))
Eyüp aslında bunu ben düşünmemiştim, geride doğacak işçi arı olmadıgı için nufus daha hızlı degişecek,yada istediğimiz arılardan kapalı yavru takviyesiyle arı nufusunun çogunluğunu biz belirleriz, güçlendirme yapılacaksa tabiki.
3-4 Çıta arı gelişmiyor ve ana arı aynı gözlere yumurta atıyorsa bir sakatlık vardır. Ana arının ayakları sağlam mı bir incele, bazen ayaklardan biri sakat oluyor ana arı aynı çıtada turlayıp duruyor.Sende durum nedir, ana arı aynı çıtadamı veya başka çıtayada geçiyormu?
Sağlıcakla kalın.
Kuvetli kovanda ana yenilemek icin güzel bir yöntem. Ee sonuçta olumlu olunca başka söze gerek yok. Kolay gelsin abi
Ali abi ana arı kenar çıtanın iç tarafınada yumurta atmış demekki geziyor.Bazı gözlerde beş yumurta bile var.Ayakları sağlam kontrol etmiştim ama daha iyi inceleyeceğim.Yeni bir ham petek vermiştim bakalım ona nasıl yumurta atacak.Selamlar.
Yorum Gönder