27.12.2017

2017 MEMLEKET GEZİMİZ VE AVCILIK...

 Son yıllarda hem sıla ziyareti hemde av için köyümüze gidiyoruz. Süremiz bir hafta oluyor genelde 5 gün izin aldığımda 9 günlük bir tatil oluyor, arıcılık yaptığımız için sezon içinde kendimize zaman ayırmamız mümkün olmuyor.
Bayramlarda da köyü ziyarete gidiyoruz ama yazın tatilden çok iş oluyor adı tatil ama genede güzel vakit geçiriyoruz. 2017 Yılı sonunda güzel anılarımız oldu. Yıllarca ara verdiğim ava yeniden başladım, başlamamın en büyük sebebi ise sonbahar ve kış aylarında hareketsiz kalıyorum ve birden 90 kiloya çıkmıştım. Ava başladıktan sonra 80 civarına düştüm, bu sene köyde 80 nin altına düşmüşümdür 5-6 gün 15- ile 20 km dağlarda yürüyüş yaptık. Bir hafta sonrası ise dağlardan ve avdan nefret ediyorsunuz artık bünye kaldırmıyor, her taraflarınıza kramplar girmeye başlıyor. Bu foto köyden ayrılmadan önce veda fotomuz en son resimleri en başa aldım. Kış geldiğinde köyde kimse kalmıyor koca mahallede üç dört kişi kalmış yazın nispeten kalabalık oluyor çocukluğumda bu köyde sabahçı öğlenci iki gurup öğrenci vardı 12 öğretmen vardı. Şimdi öğrenciler başka yerlere taşınıyor sayıları çok az.
Biz dört kişi gitmiştik hafta sonuna Gebze'den 5 kişi daha bize katıldı.
 Komşumuz Zeynep teyze 85 yaşında olmasına rağmen ikram ve misafirlere hizmet etmek için çabalıyor ben acayip rahatsız oluyorum ve genelde misafiri olmamaya çalışıyorum. Hizmet etmekten zevk alan birisi. Arka sıra Melih Kıyak, Oktay Kocabaş,Tayfun Alboga, Şenol Öz, Hasan Bayram Zeynep Bayram, Gülay abla, Ben, Ramazan Türk,Annem, Mustafa Türk ve Durmuş Aldemir.
 Son sıradaki Cihan Bakar.
 Kurban bayramında bağımızdaki yabani armutlara bilindik armutlardan yapraklı kalem aşısı yapmıştım tutmuşlar. Seneye bunlara sırık bağlamak lazım aşırı gelişeceği için aşıdan kırılma olasılığı yüksek.
 Tutan bir başka aşı, yazın yapılan yarma kalem aşılarının tutma olasılığı bahardakilerden daha yüksek.
Gene çekirdekten çıkmış  bir kiraza bilindik kiraz aşılamıştım, filizlenip çiçek açmış çok su alan bir yer ve bu yıl bir türlü havalar soğumadı, kalemde uykuda olan gözler var bahara onlar devreye girecek.
2017 Yılının Eylül ayında iki kalem vurmuşum ikiside tutmuş.
Köyümüzün uzaktan bir resmi. Zafer Anlayışlı abim hiç ağaç yok ne yakıyorsunuz diyor yıllarca tezek yaktık. Şimdi devlet kömür dağıtıyor köylüye verilen kömür genelde o yıl bitmiyor, kömür yardımı alanlar konu komşuya fazlalık kömürü dağıtıyor.
Aslında köyün ormanı var ama benden öncede benden 54 yaşıma giriyorum bu ormanlardan hiç kesim olmadı. Kurak bölge olduğumuz için meşeler gelişmiyor 70-80 yıllık meşeler Marmara bölgesinde 3-4 yılda büyüyen meşe kalınlığına ulaşamıyor.
 Birinci resmin çaprazından bir resm, bu tarafta ormanımız başlar.
 Burasıda 80 yıldan beri hiç kesilmeyen meşe ormanımız.
 Köyümüz bu ormanın, iki vadi arkada.

Marmara bölgesinde 5-6 yılda kesilen ormanlar yeniden kesime geliyor.

Köyümüzün üst tarafında gölet çalışması var. Ülkemizin her köşesine hükümet hizmet götürme yarışında bu gölete ayrılan bütçe 4 milyon tl. Eski para ile 4 tirilyon bu gölet devreye girdiğinde bağlarımız su altında kalacak yani yıllarca susuz kalan bağlarımız buradan sulanacak.
 Çok çalışkan bir muhtarımız var, Allah emeklerini zayi etmesin, gölet seti yükselmeye başladı ve ilk su tutma çalışmalarına başlanılmış.
 Adem Arıcı Muhtarımıza başarılarının devamını diliyorum. Her gün bu gölete gelip geri gidiyor.
Göletin üstten görünüşü.
 Gelelim avımıza...
Av konusunda ileri geri konuşanlara kızıyorum. Facede ileri geri konuşanı zaten listemden atarım.
Dinimizde av helaldir...
Helal olan bir şeyi sağa sola ileri geriye evirip çevirmenin bir anlamı yok. Helal olan bir şey herkese helaldir, zengini fakiri ayırmaz.

Benimde istemediğim kızdığım şeyler vardır. Adam içki müptelası olmuş madde bağımlısı olmuş bunlar ise haram dinimizde yasak olan şeyler. Bizim helal avımıza karşı çıkanlar kadar ben haram işleyenlere karşı çıkamıyorum. Bakın yılbaşı geliyor binlerce hindi içki sofralarına hazırlanıyor. Bizim avımıza laf söyleyenlerden tık çıkmıyor.
Tutturmuşlar bir doğa ve hayvan sevgisi...
Bu hayvan severler neden ayı beslemezler neden domuz beslemiyorlar. Neden sivri sinekleri korumuyorlar milyonlarca böcek yok ediliyor.
Aynı hayvan severler neden balık ve et yiyorlar...

Biz 6 avcı ava çıktık devletin 1 avcıya verdiği hak, bir av günü için 2 keklik 1 tavşan. Ben 5 av günü köyde kaldım. 4 Gün ava çıktım. Vurmam gereken av sayısı, 8 keklik 4 tavşandı. Vurduğum av sayısı ise 5 keklik, 1 tavşan.

Gurubumuzun tamamı 15 keklik vurdu.
Bu rakam bir çobanın zararından daha düşüktür.
Baharda bir yuvada 12-16 yumurta olur çobanlar buldukları yuvalardan yumurtaları alıp yiyorlar. Bir çoban 4 yuva bulsa 48 kekliği yok ediyor.
 Dağlarda su gaklık dediğimiz kaya çukurlarda yağış olursa bulunur. Köyümüzde su sorunu vardır ve oldukça kuraktır.
 Bazı alıçlar hala dallarında duruyordu.
 Pisi geveni dediğimiz bir geven çeşidimiz.
 Bu yıl aralık ayının sonuna gelindi sanki yaz gibi bir mevsim vardı gömlekle avlandık. Mevsim iyi gidince keklikler yağ bağlamış.
 Doğada gezmek oldukça zor buralarda rakım 2000 bin.
 Yıllar sonra ilk defa köyün kuzeyinden girip güneyinden geldim. Akıllı telefonda adım sayar 19 km yazmış. Yaşıma göre oldukça büyük bir mesafe.
 Komşumuz Murat, bazen takılırız sütçü hazretleri.
 Keklikler yağ bağlamış.
 Keklik şiş.
 Keklik ızgara yaptık.
 Yıllardır böyle lezzetli keklik yememiştik.

 Keklikten şiş yapmayı kafasına koymuş birisi ve yaptı.
 Izgaraların yanındaki vazgeçilmez kuru soğan.

 Annem yemeklik keklikleri temizliyor.
 Keklikleri közde zayi etmişsiniz diyenler vardı :)
 Buda keklik yahnisi...
 Pisi gevenleri kar yağmış hala çiçekli duruyorlardı, arı konuyormu bilmiyorum.

 Misafirler köylerdeki ortamı beğendi, şehirlerde böyle dizayn edilen yerlere şark köşesi ismi veriliyor.

 Ağaçlarda kalan alıçlardan da toplayıp yedim.
 Bizim sarışın vurduğu kekliklerin içini çıkartıyor.
 Bir saat düdüklüde haşladığımız tavşanı çıkartıp pilav doldurarak fırına attık.
 Tavşan dolması süper oldu.

 Köyden ayrılmadan önce karpuzuda kestik :)
 Melik keklikleri ile poz veriyor.
 Bir memleket ziyareti daha geride kaldı. Burası beş kattaki havuzlu dediğimiz yayla.
 Köyde meyve ikramları.
Köpeklerde avdan bıktı diyebilirim, hepsi topallıyordu merada geven çok.
Köyde vedalaşıp ilçemiz Bor'a hareket ettik, misafirlerimize ziyafet vereceğiz.
Kasabı aradık 8 kişilik  Niğde tava siparişi verdik, 1.5 saat sonra hazır olur dediler.
 Niğde tava hazır kuzu etinden yapılır.
 Nefis olmuş, kısmet olur ise seneye tekrarı olur...
Niğde tava, belkide seneye Niğde söğürme yaptırırız...

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Ali bey bekledigimiz paylasimi degdi. Ellerinize saglik. Sizinle birlikte bütün bunlari bizde yasamis olduk.Allah razi olsun.Okurken Büyük keyf aldik

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Şükrü bey bende bu milletin ne istediğini bir türlü anlamadım gitti. Arkadaşlarımız yayından oldukça rahatsız olmuş sen yiyorsun biz eziyetini çekiyoruz diyor sende beklediğimize değdi diyorsun :)))

SağlıcaKLA KAL.