20.11.2018

ARICILIK VE KIŞA DOĞRU...

 Bölgemizde arıcılar artık kışlama hazırlıklarını bitirmiş olmalılar artık bu saatten sonra her an kış kapıya dayanabilir.
Marmara bölgesinde aralık sonuna kadar genelde yavru devam eder.
Bir kaç gün önce şerefsizin birisi eylülde böldüğüm arı videosu altına, O.... çocuğu, eylülde arımı bölünür diye hakaret yorumu atmış videonun altına...

Ülkemizin bazı bölgelerinde kasımda, aralıkta çam ve püren balı hasadı yapılıyor, hangi kafayla o yorumu yaptı bilmiyorum, it bitmiyor, engellemekten bıkıyorsunuz.

Kışa hazırlıktan kastımız ise ağustos ayından itibaren varroa mücadelesi yapılacak, peşinden arıya kışlık arılar için kekler verip bal stokunu tamamlayıp kışa girmektir. Böyle hazırlanan kovanı kışın söndürmek imkansızdır. Arı ölümü, açlık, varroa ve zehirlenme ile olur. Arı aç değilse, varroa mücadelesi yapıldıysa arıcı görevlerini yerine getirmiştir. Tarım ilaçlarından zehirlenen arılarda arıcının sorumluluğu yoktur diyebiliriz, arı koyduğunuz yerde bitişiğimizde ki zehiri basarsa tarlaya ne yapabilirsiniz ki...
 Bu yıl bazı damızlıkları Hüseyin Avcı abinin kutularında deniyorum kutu üç yarım çıta bir yemlikten oluşuyor ve çıtalar birbirine eklendiğinde standart hale geliyor.
Muğla'ya götürmediğim arıları yoğun hazır şurup vererek bloke ettirdim, varroa yok, genç nesil ve balıda var, Allah ömür versin :)
 Ava giderken ekip olarak sıkıntı çekiyorduk, köpekler için İlhami Tezcan abim sağ olsun süper bir kabin yaptı.
Hafta sonları en az 20 km ormanlara yürüyüş yapıyoruz adı av, av olsa vururuz iki haftadır bir şey vuramadım.
Bizim avcı birader derki avcıların elinden tüfeği al, hiç bir avcı gezemez, tüfek yoksa hedef ve umut kalmıyor niye gezeceksin ki...
Buradan yola çıkarsak arıcının elinden arısını alsan arılıkta ne işi var, kahvedeki adamın elinden okeyi ve kağıtları aldın mı ne yapsın kavede, futbolcular 90 dakika koşturuyor, ortadan topu alsan nereye koşacaklar... :)
Yazın arılar sayesinde oldukça aktif bir hayat var koşturmaca hiç bitmez. Kışa girdiğimizde koşturma bitiyor üç sene önce kilo birden artmaya başlamıştı 90 kilo civarına çıkmıştım, on sene ava ara vermiştim tüfek alıp yeniden kendimizi dağa taşa vurduk şimdilerde  80 kilo ile hayata devam ediyoruz...
 Gebze civarında kocayemişler çiçeklenmeye devam ediyor geçenleri ve yeni açanları mevcut.



 Bir çok kişi koca yemişe dağ çileği diyor bu yanlış. Adı üstünde koca yemiş, bir sene önceki çiçek bir sene sonra meyve oluyor, bu resimdeki meyveler bir sene önceki çiçeğin meyvesi, bu seneki çiçekler bir sene sonra meyve olacak. Yani kocamış meyveler :)
  Bir çok kişi koca yemişe dağ çileği diyor bu yanlış. Adı üstünde koca yemiş, bir sene önceki çiçek bir sene sonra meyve oluyor, bu resimdeki meyveler bir sene önceki çiçeğin meyvesi, bu seneki çiçekler bir sene sonra meyve olacak.
 Gebze civarındaki pürenlerin son hali hepsi kavruldu ve tohum oldular.

Muğladaki arılarımızın ballları hasat edilip sağılmış.
Salih sağ olsun, böyle arıcılık yapmaya ne var, abi iki yevmiye borcun var dedi :)
Bal sağımına bile gidemedik ama ballar tenekeye girmiş...
 Dağlarda ormanlarda dolaşırken nasipleniyoruz. Muşmula bol. Yabani muşmula.
 Bol mantar var, gürgen malkadını diyorlar, yer karakulağı diyorlar. Yenen bir mantar çeşidi.
Mantar çok tehlikeli bir ürün, bilinmeyen mantar kesinlikle yenilmemelidir,  mantarları üç sınıfa ayırmışlar, bazı mantarlar öldürüyor, bazıları zehirliyor 5-10 gün hastanede kalırsınız bazıları sizi tuvalete mahkum ediyor. Mantarla alakalı bilgiler güncellenmeli, bazı mantarlar 10 sene sonra böbrekleri bitiriyormuş. Jilber Barutçuyan diye bir mantar uzmanı var onun videolarını mutlaka izleyin.
 Bizim acı biber hala kızaracak manyakmıdır nedir kış geldi kış...
 Bizim Arıcı Mustafa Doğan bal yollamış, sayfasında sorular sorar bilenede bilmeyenede bal kazandınız diye bal ikram eder. Ben yarışmaya katılmadım bile gene bal kazanmışız :)
 Mustafa Doğan gerçekten vefalı birisi, yıllardır bize saygı duyar iltifatlarda bulunur.
Abi sen olmasaydın ben arıcılığı bırakacaktım. İyiki seni ve karniol arısını tanıdım der.
Bizede karniol arısını Mehmet Yüksel tanıtmıştı. İyiki tanıtmış yoksa Ali Türk diye bir arıcıyı bir çok kişi bilmeyecekti.
Kişilik olarak ters mizaca sahibim, bazıları iltifat ederken abartır, yağ çeker bu gibi durumları sevmem, sevemedik.
Asıl iltifatı Yaradandan bekliyorum, insanlar yaptıklarının hesabını mutlaka verecektir. Bildiklerimizi yıllardır paylaştık. Paylaşımlarda bunu yapın demeyiz, kafası çalışan paylaşımlardan kendisine kendisi pay çıkartacak.
Sorular sormakla bir yere varılmaz, sor sor ömrün sormakla geçer, ömrü sormakla geçmiş ama arıcı olamamış bir sürü kişi var, yapılan işleri inceleyip bunları gözlemlemeli insan, bazen riskler almalı.

Biz karniola geçişimizde 2000 avro para harcamıştık acayip riskti yıl 2008-2009 du. Suni tohumlamaya dünyanın parasını harcadık eğitim yok, alet yok,başaracak mıyız belli değil ama sonuç ortada. Bazı hazırcılara bu yüzden kızıyorum, biz Almanya'dan damızlık almışız buraya aktaramıyoruz Almanya'ya vize alabilsek damızlıklarımızı almak için gidip gelecektik, yıl 2010, oradaki arkadaşa atla uçağa gel masraflarınız bize ait dedik. Adam 100 - 200 km den damızlığını almaya gelmiyor.
Yıllarca içimizdeki irlandalılarla papaz olduk, yaşadığımız zorlukları bildiği halde çıkarı için bir çok kişi bizi sattı.
Mustafa Doğan gibiler benim için önemli ama sayıları çok az tabi ki.

Bir zamanlar bloger veya bloklar tavan yapmıştı, efendim bizim bildiğimizi veya sizin bildiğinizi bilmeyenler olabilir paylaşalım herkes öğrensin :)
İyi güzelde bunu tetikleyenler hiç bir şey bilmeyenlermiş. Bu Dr.Muhteşem abinin tespitidir, bloklardan arıcılığı öğrendiler ve yayınlara son verdiler der...
Biz yıllardır yazıp çizmeye devam ediyoruz, karşılığını insanlardan beklemiyorum zaten insanlardan bekletimiz olsaydık bir çok kez sigortalarımız atmıştı, tekrar sigorta takmaya gerek yoktu.

Hiç yorum yok: