12.12.2019

ARICILIK VE KIŞA DOĞRU

Arıcılık ve söylemler, bahar gelmedi yaz gelmedi sezon başlamadı derken bir yıl uçup gitti. 
Son kontroller hiç bitmiyor hafta sonu bir ruşette zayıf işareti vardı, şurup veriyorsun çekemiyor. Bir ruşette yeni anasız kalmış, memeleri bozdum kapalı yavrulu çıtasını zayıf ruşete taşıdım, bir hafta sonra baktım zayıf süper olmuş. Şurup çekilmiş artık sıkıntısı kalmadı.
Genelde beslemede sıradan herkese aşağı yukarı ayrnı oranlar verilmesine rağmen bazı ruşetler sizi ben buna şurup vermedim mi dedirtiyor.

Bölme ruşetleri sıradan ağırlık kontrolü yapıyorum, bazısı bomboş. Beslediğimiz zaman bunlarda çok yavru olabilir yavru çıkıp verileni yedi ve dışarıdan bir şeyde gelmiyorsa açlıktan gidebilir. Hafta sonu böyle iki ruşet yakaladım ve şurup verdim, bir iki tur daha vermek gerekir.


Sonbaharda dikkat edilmesi gereken görüntülerden biriside üstteki görüntüdür. Arılar genel olarak yarı salkıma girmiş ve arı böyle örtü altına kadar çıkmış ise bu arıda stok sorunu vardır. Salkıma giren arı sırlı balın üzerinde durmaz. Örtüsü naylon olan ruşetleride bu şekilde kontrol ediyorum hava soğuk ve arı örtüye dayanmış ise stok sorunu vardır.
Bazı arılarda hala az az yavru devam ediyor. Fakat artık arı açıp çıta çekmemek gerekiyor.

Aralık ayının üçte birini geride bıraktık. Bölgemizde en sert kış şartları şubatta yaşanıyor. Arı ölümleri genelde bahara çıkışta oluyor. Arılar erken ilkbaharda yavruya girip stoklarını bitirir ve ölürler. Baharda dikkatli olmak lazım.

Arıcılıkta dikkatimi çeken şeylerden biri, bir olumsuzluk olduğunda arıcı hemen kendisini bu durumdan sıyırıyor.
Bazen telefonlarda da oluyor adam anlatıyor şuradan ana arı aldım olmadı buradan arı oldum olmadı. Arıcı ben nerede hata yapıyorum diye sormuyor. Böylelerine içimden diyorum iyi ki benden alış veriş yapmadı, benin içinde aynı söylemleri söyleyecek. Bu tür kişilerden ben uzak duruyorum, saatli bomba gibi nerede ne zaman ne yapacakları belli değil.


Benim pepino kış geldi çiçekte ve meyvesi olmadı.
Fasülyelerim kurumuştu bazısı dipten filizlenmiş bamya gibi meyve verdi neyle melezlendi anlayamadım.
Roka ve tereleri ekmekte biraz geç kalmış, bir türlü büyümüyorlar ama tereler bu sefer tohuma gidemedi  :)
 Terelerim süper görünüyor ilk defa böyle tere oldu yazın hemen tohuma kalkıyordu.
Siyah turp, yapraklarını aynı roka gibi yiyoruz.

Milas'tan getirdiğim yaban mersinini ektim acayip rahatlamıştır. Birazda derine gömdüm dallarını köklendire bilirsem bazı dallarını alacağım.
Gebze yöresinde pinar denilen bir bitki var, buna çok benziyor bir kaç aşı denemem olacak bakalım tutacakmı. Pinar denilen bitkide yapraklarını kışın dökmüyor. Yaban mersinide yaz kış yaprakları dökülmüyor.
Köpekleri eğitmek için aldığım 10 bıldırcın vardı, 4 tanesi yumurta yapınca biraz daha dişi bıldırcın aldık. Sonra birisinin kuluçka makinası varmış bize üç aylığına verdi. Birinci tur ikinci tur üçüncü tur derken şu an 130 filan bıldırcın oldu günlük 50 yumurta alıyoruz :)
Bir tur daha çıkartıp erkekleri keseceğiz, birbirlerini dövüyorlar yarı yarıya erkek var.

Fazlalık yumurtalara viyol aldık tanesi 20 kuruşmuş. 12 li paketlerin üçü 10 liradan vermeye başladık. Yem parası çıksın. Toptan alanlara sordum 3.30 filan alıyormuşlar.
Bıldırcın işi ülkemizde yayılıyor. Bıldırcın kolay kolay hasta olmayan bir kuş. Çok çabuk yetişiyorlar, 2 aylıkken yumurtaya giriyor, yıllık bir bıldırcın ortalama 300 yumurta yapıyor. İçeriğindeki protein ve diğer vitaminlerin iki tavuk yumurtasına bir bıldırcın yumurtası denk geliyor.
Yumurtalar içinde en popüler yumurta bıldırcın yumurtası.Çocuklar için çok büyük önem taşıyor aşırı derecede fosfor içeriyor fosfor cevizde var ve beyin gelişime etkisi çok fazla. Göz için gerekli A vitamini bıldırcın yumurtasında çok var, araştırmalarda içerdiği A vitamininin gözün %90 nı karşılıyor yazıyordu.
Bıldırcın eti de yayılmaya devam ediyor, lokantalarda artık menülere girmeye başlamış.
 Hafta sonları ormanlardayız bu sene bir türlü av bulamadık, bol taban eti yiyoruz. Benim minik karpuzlardan birisini avda kestim :)
Goca gidi karpuz anında bitti :)
 Mevsim yer yıl başka oluyor bu yıl çok kuraklık var. Baharda açacak beyaz pürenler şimdiden açmaya başlamış durumda.
 Beyaz pürenler bazı yerlerde patlamak üzere.
Sonbaharda açan pürenlerin son hali.
Akşamları atölyede kuzine sobada patates ve turşu var :)

Hiç yorum yok: