27.03.2019

ARICILIK 2019 MART AYI BİTERKEN, MİLAS...

 Eğe bölgesinde son 40-50 yılın en sert kışı yaşanmış, geçen sene bu zamanda arılara kat konmuş. Bu sene ise hala arıcılar arı beslemeye devam ediyor.
Her taraf çiçek ama havalar soğuk gidiyor.
Resimdeki çıtada arının nasıl gel git yaptığı hakkında bana göre bilgiler var. Birden çıtayı saramamış bölüm bölüm yavru atılmış yavrular arasında 10 günü geçen süreler var, bazı zamanlar arı yavru atmamış mevcut üzerinde beklemiş.

 Böyle çıta görmek çok zordu bir kaç kovanda böyle çıta var hala bir iki çıtada bir türlü gelişemeyen arılar var.
 Bu çıtada yavru yapılmış uzun süre yavru yapılmayınca yavru kenarına polen depolanmış, tekrar bir iyi döneme geçilince polenin etrafına yeniden yavru yapılmış. Çıtadaki görüntüden ne kadar gel gitler olmuş görünmekte.
Havalar bir ısınsa arı çıtalara yayılır boydan boya yumurta atar ve böyle iniş ve çıkışlar olmazdı.
 Ana arı üretimini başlatmak için metro kovanlarıma 4-5 çıtalık arıları silkeleyip kutulara bölme yapıyorum.
En az 15 ruşeti bu şekilde yok ediyorum.
En güçlü kovan ve ruşetleri Gebze'ye getirdim.
Üç çıta kapalı yavru sıcakta sökülse ruyşete sığmaz 6-7 çıtaya çok rahat basar. Bir hafta sonra ana arı üretim hazırlıklarına geçilecek inşallah.


Gebze'den götürdüğüm 4 farklı damızlığın yumurtalı çıtaları pazar günü çatlamadılar mecburen bir gün daha dönüşü erteledim.
Bir gün önce çatlamayan yumurtalar ertesi gün anasız kovanda başka yavru olmayınca hepsi süt içinde kalmış ve hiç birisi yaşlı larva değil.


Milas'a 4 çeşit damızlık yumurtası haricinde , birde Milas'ta başka hattım vardı 5 çeşit transfer yapıldı.

 Bir tur Milas'ta tohumlama yapacağım diye Salih'e söz vermiştim, suni tohumlama çalışmasını görmek istiyordu mevsimde böyle geç kalınca asıl çalışma Gebze'de olacak ama azda olsa bir posta Milas'ta suni tohumlama yapmak için çalışma başlattık bir kaç güne kadar bölmelere tutan memeler verilecek.
 4 Bölme bize 4 bölmede Aziz Mumcu abiye larva transferi yapıldı.

 Aziz abi analar kaliteli olsun diye kendisi büyük ana arı yüksükleri yapıyor arının içine boşken koymuştuk gözler bozulmuş gözlerin içine benim çanakları soktum.





 Ağaç komple çiçek arı konmaya başlamış püren diyorlar agacın püreninide gördük :)

 Arılarımız çiçek içinde kalmış ama hava sıcaklığı istenen veya normal mevsim sıcaklıkları bu yıl olmamış...
 Çirişler kademeli çiçek açıyor daha çiçek çıkartmayanları bile var.
 Sıcaklıklar oluşmadığı için çiçeklerden sadece polen geliyor ve arıcılar bal gelmediği için besleme yapmaya devam ediyorlar.
 Ortamdaki çiçek manzarası.


 Papatyalar.
 Bana göre yabani zambak çeşidiarı konuyordu.


 Yabani hardallar ekin içinde açmaya başlamış.

 Yabani zambaklar.

 Çağla bademler.
 Hep görsellerde görüyordum kuzu göbeği mantarını pazarda gördüm kilosu 300 liraya kadar satılıyormuş, 150 lira dediler sadece kokladım...
Kuzu göbeği mantarı.
 Aziz Mumcu.
 Datçalı Necdet.
 Mumcularda halk pazara gelmiş hava soğuk kavelerde çay içtik.

 Sağdaki arıcı İbrahim...
Benim arıların sakinliği o kadar hoşuna gitmişki arıyı öpesim geliyor demiş :)
 Çay içtiğimiz yeri bayanlar çalıştırıyordu.
 Muğla Üniversitesinden Ali Soru kısa bir ziyaret yaptı, ikimizinde acil işleri vardı. Ali hoca varroa üzerine çalışmalar yapıyor, aynı zamanda arıcılıkta yapmakta.
 Arıları yükledik, akşam saat 9 da Milas'tan çıktım. Sabah saat 4 te Yalova feribota girdik 600 km yolu 7 saatte gelmişim, bir çorba bşirde çay için toplamda yarım saat mola vermemişimdir, gün boyu çalıştık, gece araç kullandım feribotta uyumuşum dediler kalk karşı kıyıya geldi, başka zaman 45 dakikada geçerler yarım saatte karşıya geçmişiz. Gebze Pelitlide arıları indirip ağızlarını açtığımda saat 6 olmuştu, biraz daha kestirip işe başladım haşat olmuşum ertersi gün bile hala kendimde değilim, yaşlılık bu demekki.. :(
Salih bizi gül ile uğurladı kısmetse 3 hafta sonra yeniden gidilecek tohumlama ve kalan arıları halledip geri döneceğiz inşallah.

Hiç yorum yok: