28.08.2008

GÖZLEMLEMEYE DEVAM

Arıcılık ve karniol arısı gözlemlerimiz.
Bu "anaarı" Trakyada çıkıp eşleşen karniyol melezi.Toplam arı mevcudu bir çıta yok diyebilirim.Yumutalı ve larvalı çıta taşıma kutusuyla Gebzeden Pınarhisara götüdüğüm arıydı.
Trakyada eşleşip yumurta atmaya başlamıştı.Bendeki dörtlük ruşetteydi.Gece arıları sığırlığa indirdik bunu malzemelerin içinde unutup Gebze'ye getirmişiz.Bende geçen hafta normal ebatta kovana almıştım.Seyithan abim kendisinin ve benim bir kaç çok zayıf arıları her akşam besliyor.
Arı dedimya 1 çıta ful yok.Bu kapalı alandakiler bir çıksa biraz rahatlar.Açık alanların büyük kısmıda larva veya yumurta.Sadece bu değil,şerbetlige yakın olan çıtayada yavru atmış.Anaarı biraz kendini dagıtmış gibi diyebilirim.Bu kadar çok yumurta atmasını beslemeye bağlıyorum.
En sağdaki çıta iki tarafı ful diyebilirim polenli.Ortadaki çıta yukardaki yavrulu olan resim.Soldakinede şerbeti depoluyor alt taraflarada gene yavru basmış.Dün akşam benimkilerin hepsine kek verdim.Ayrıca bu arıda şurubu çekememiş.Arı yok işte.
Minik arımı şimdiden kıştaki sardığım mod'a aldım.Gece dengesizleşiyor havalar.
Gelelim Alman kızına.Buna inceledikten sonra bir kiloya yakın kek verdim.Yaklaşık 15-20 gündür beslemeyi kesmiştik ara sıra şerbet veriyorduk. (Bir ara arı lazımdı bu arının iki çıta arısını silkeleyip aldım)
Beni sevindiren yanı besleme kesilince arı 5-6 yavrulu çıtadan iki çıta yavrulu çıtaya düşmesi oldu.Yani dışardan bir şey gelmeyince arı fren yapıyor ve yavru atmıyor.Anaarımız yavrulardan iki çıta öbür tarafta ballı çıtada bulundu.Acaba stoklarımı kontrol ediyor diyesim geldi.
Birinci yavrulu fule yakın kapalı.
Bu ikinci yavrulu çıta,çoğu yumurta.Bu resim aşagıdaki resmin yakın çekimi.
Bu ikinci çıtamızda sırf yavru desem yavru olmaz yumurtalı demek daha doğru olacak.
karniol F1.
Evet balları inceliyor, karniol 29 numaram,denetle denetle sen.Tepene 1 kg.kek koyduk işe başla bakayım::))
Bu balkon sosyetesi biri memede olmak üzere iki karniyol melezini öldürdü.İllede kendim meme yapacam diye.Bende bekledim larvaları kalmadı yaptıgı memeleri bozdum ve üç memeye tranfer yapıp verdimdi.Birini mecburiyetten kabul etmiş,çaresi yok başka.Yakında çıkar.Yeni hacı Seyithan abimin istegi üzerine yapmış oldugumuz karniyol anaarı üretiminden 10 anaarı çıkmıştı.İkisini yukardki sosyete harcadı.Birisi benim başka bir kutuda telef oldu.Dün akşam geri kaln 7 tanesi Seyit abinin kovanlardaydı.Birini tam göremedim muallakta kaldı.İkisi yalancıya kaçmış.İki kovandada anaarı eşleşip yumurtayı basmıs.Mütiş bir fireyle karşılaşıldı.10 Anaarının üçü bende yok oldu.Geriside eşleşmeden dönemedi.


Seyithan abimin karniyol kızı.Basmış yumurtayı,37 noludan son anda aldığımız yumurtalı çıtalardan üretilmişti.Demekki doktorun gözü kaldıki fazla bir faydasını göremedik.Ürettiğimiz anaarılar iki renk.Biri resimdeki gibi bu aynı bendeki 29 za benziyor,digeri simsiyah.Simsiyah aynı anası gibi.Onu resimleyemedim batarya bitti.Ama onuda göreceksiniz.Burada kafama takılan karniyol tek renk degil diye düşünüyorum.Dışardan geldiklerindede iki renkteydi bunlar.Bendeki 29 açık renk,Şenoldaki 34 açık,dr37 tam esmer bomba::))
Burada başka bir şeye dikkat çekmek istiyorum.Erkek arılar fazla oldukları dönemde anaarıların geri dönme oranları çok yüksek oluyor.Erkeklerin buradada önemi çok büyük,aman yarime bir şey olmasın diye kendilerini kuşa kurda feda ediyorlar ve anaarı aradan sıvışıp kovana dönüyor.Şimdi erkekler az anaarılarda korumasız kalıyor diye düşünüyorum.Bu benim görüşümdür kim ne düşünür bilemem.
Bir not.Bir aşağıdaki habere dün gece bir yorum geldi.Kek arılara kabız yaptıryor diye.Demekki Almanya'daki arılar kabızlığın bir ileri yani daha ağır olanına tutulmuşlardır adınıda bilmiyoruz o neyse.Dr Muhteşem abi kabızlığın daha ağırı ne bir açıklama yap::)) Nede olsa hem insan hemde arı dokturusun::))

NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010
http://www.aribakani.com/

2 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

kabızlığın ileri safhası barsak düğümlenmesi diye bilinen durumdur. Özellikle yorumları yayınlayamayanlarda sık görülür diye yazıyo kitaplar:)))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Cahillik kötü işte.Bazen bağırsak düğümlenmesi duyuyordum ama bunun bu anlqama geldiğinden haberimiz yoktu.Fakat kitaplarda yazan bölümünü anlayamadık.