26.08.2008

SON DURUMLAR

Dün akşam mesayi bitiminden sonra yazmaktan bıktım ama öyle.::))Mesayi bitimi doğru düldüle atladığım gibi sığırlıktaki arıları göreyim kekleri bitirdilermi merak ediyorsunuz.Hafta sonunuda gidemeyince merakınız artıyor.Bu sene her defasında arılara bir dalıyorum resim çekmeyi akıl edene kadar hava kararmış oluyor.Bu sefer ilk makinayı çıkarıyorum,arıların kovanlarını ve pürenleri bir göreyim makinayla gündüz gözüyle diye.Bir resim alıyorum,oda ne!!!
Kovanlardan birisi açılmış.Kekin yenen bölümünde sarıcalar dolu.Kovanın dip ve ön taraflarına göz atıyorum kırmada yok.Hemen bir resim alıp,yakınlarda bulunan çuval ve kapagı getirerek kovanı kapatıyorum.Hemen diger kovanlara bakıyorum başka bu durumda olan varmı diye bereket yok.Bu kovana bir saat sonra tetrar döndüm,anası duruyor ve minicik dediğim anaarı bu kovandaydı.Halada yumurta atmış degil.Püren tam açık olmadığından hala arılar kovanları yoklayıp duruyorlar.Onun için çıtalarda yada kovanlarda fazla inceleme yapamıyorum.Bu açılmada sanırım ben gitmeden bir kaç saat öncesi oldu.Yoksa bu kovanın anasını ağlatırlardı.
Sonra diğer kovanlardaki kekleri kontrol ediyorum.Baktıklarımın içinde bir kovan hariç hiç biri keki bitirememiş.Bu kovan bayağı kuvetli ama kek iyi durumda,bende hemen bitirilmesini istemiyorum zaten.Ne kadar uzun sürede alırlarsa bizim için daha iyi.Anaarı zannediyorki dışardan devamlı nektar geliyor,basıyor yumurtayı.Bu konu çok önemli fakat ben bile bu sene bu işte geç kaldım.
Yaklaşık iki çıta arısı olan bir kovan.Benim için bu kovan güzel bir örnek.Ayın 20 sinde kek verdim gece.Aşağıdaki resime baktıgınızda o kadar çok larva yumurtalar göreceksinizki.Neden böyle yazdım bu güçteki bir arı dışarda daha püren açmadan bu kadar yavru yapmaz.
Bu çıta balsız kısmı hemen hemen larva ve yumurta.Neden bu kadar yavru ve yumurta attı dersek işte kek burada devreye giriyor ve anaarıya dışarda işler yolunda ve nektar geliyor havasına sokuyor.Onun için biz kışın veya baharda degilde son baharda kekle beslemeyi bir türlü başlamadık.Almany'ada bizim için bir örnek ve oradaki kılavuzumuzda Mehmet Yüksel dir.
Yukardaki çıtanın yakından çekimi.Kenarlara doğru hep günlük yumurtaydı çıta.Fakat arılar bindirme yapıyor onun için resimler o kadar kaliteli degil.Ben bu işlere başladığımda arkamda gezen bir gurup arı oluyor.Hangi kovanı açsam hemen biniyorlar tepesine.Püren açana kadar bu böyle devam edecek.Onun için işleri acil yapmalısınız kovanı açıp ana falan aranmaz bu mevsimde.Yumurta veya yavru varsa kapatın geçin.Dün Sait Işık'la görüştük telefonla.Beyaz kovanda ikide bir yazıp duruyor balları hasat ettinizde artık foruma düşmeye başladınız falan diye.Dedimki ona şimdiden arılarını besle sende seneye balları hasat edersin diye takıldım.Diyorki ne yapmalıyız yavru yaptırmak için.Bu benim yaptıklarımı yapmalısınız.Diyorki kovanlarım bal dolu.Balları geçici bir süreligine serin bir yere alınıp esmer petek verilip kovanlar beslenmeliki kışa genç ve güçlü girsin.Güçlü arı bir kaç gün bal bulsun kendi yiyecegşni hemen tamamlar.Zayıf arıda sürünür durur.
İşlerimizi yapmaya devam ediyoruz.Bu 43 le bir türlü vedalaşamadık gitti.Trakyada yalanncıya kapıldı,fakat orada mudahale edememiştim.Artık sofralarımızın vazgeçilmezi,pardon kovanlarımızın vazgeçilmezi bir poşet soğanı arılığa götürdüm.Hemen iki kovanada bir baş soganı doğrayarak pay ettim.43 oradan alınarak diger 27 nolu Muğla ortalandı.
43 Ormanın içine götürülüp bırakıldı.27 nolu Muğla zaten zayıftı,43 nolunun tarlacıları buraya bekliyoruz.
Geçiyoruz başka işlere::))Kek dagıttıgım akşamı daha önceden Gebze'den götürdügüm karnıyol yumurtaları vardı.Bu kovana o yumurtaları vermiştim.Kovan trakyadan memeli geldiydi.Memeleri bozup buna verdim karniyol çıtasını.Kek dagıttıgım akşam baktım larvalar oluşmuş birde hepsi "arısütü"içinde yüzen bir sürü larva.Motorun farında 5 adet transfer yapıldıydı.
Burada bir olay daha var.Hiç bir kovanda kek bitmiş degil.Bu kovanda tranfer yaptıldıktan sonra kekin naylonunu tamamen açarak memelrin üstüne kapatmıştım.Poşeti ne kadar çok açarsanız o kadar keki erken göçürüyorlar.Ben poşete küçük giriş bırakmıştım,nektar akımı uzun sürsün diye.::))3 tanesi tutmuş.Murat Çakırın bir kovanı vardı bende .Karniyol anaarısı Trakyada çıkmasına rağmen eşleşemedi.Dün akşam sıkıp attım.Bu memelerden birini o kovana verdim.Birde trakyadan anasız gelen bir kovan vardı,içindeki memeleri bozup birinide ona verdim.Yedekte taşınabilir bir meme bekliyor.
Çıta üzerindede iki doğal" anaarı" memesi" var.Doğallardan birini seçer yada bir kovana daha operasyon yapılabilir.43 gene yapacagını yaptı,akşam biri gene ayagımdan soktu.Ormana silkeledim.Yerden kalkan tarlacılar 27 nolu Muğla analı kovana gitmeye başladılar.Havada oğul görüntüleri vardı.
Ne erkekler vardı be,dün akşam üretimine son verdik.
Hem uçan arıları hemde havadaki son durum buydu.Şahane bulutlar vardı yağmadı gitti.43 den kalkış yapanlar,27 ye iniş yapmaya başladılardı.Kırma yoktu.sorun olursa anayı keserler,yedektede bir kapalı meme var.İçindede soğan salatası var inşallah bir şey olmaz.
Tabi püren reesimleri filan çekecektim zaman nasıl geçti anlamadım.Emanet iki kovan vardı onu almaya gelen Kahraman abi yolu tarif ettim ve karşılamaya toprak yola çıkmak gerekti.Beklerkende pürenleri çektim.Pürenler tek tük açık.Genede yağmura ihtiyaç var.
Her taraf püren ve kocayemiş ama henüz bekliyoruz açmalarını.
Yol kenarında beklerken birde baktım açık pürende arılar var.Hemde güneş filan battı.Akşam Selahattin Güney abime bu resmi attım diyorki.Bak arı ne güzel karnını doyurmuş,nasıl anladın ben o gözle bakmamıştım resime.Doyan arı iyice uzar ve musluğa konduğundada iğnesi sanki yere sürünerek girer kovana.
Kahraman abi yanında bir arkadaşıyla geldi.Onlara ormandan taş toplattırdım.Tüm kapaklara taş koyduk.Bu sırada hava karadı kovanları yükledik,benim motoruda kamyonete bağladık.Arılıktan çıkarken çekilmiş bir resimle bu habere son verdim.İki saatte neler neler yapılıyor ::)))

NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010

http://www.aribakani.com/

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Abi bende kek versem olmazmı devamlı şerbet veriyorum yinede az yumurta atıyor.Birde bal kemerleri boş oluyor çıkan yavrunun yerine serbeti basıyor.Neden şerbeti peteğin üslerine değilde ortalarına çıkan yavruların yerine ve yanına basıyor.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah sizin oralarda durum nedir bilmiyorum.Bizde daha en az iki ay çiçek olacak ve ballı bitki bu dediğim çiçekler.Püren ve kocayemiş.

Sende kek verirsen iyi olur,keki arının alması zordur,ve uzun menzilli olur.Şurubu her akşam vermek lazım.Şerbeti alıp göze koyması çok basit,ama kek olsa yalayıp duracak birde nektar geliyor diye çıkan yavruların yerine yumurta atılacak.

En son kışa girmeden koyu şerbet verirsin balı yoksa arıların.Şimdi bence kek ver.Hatta balı yoksa kışa girmeden glikozda verilebilir.Almanyada kışa girilmeden kovan başı 15-20 kilo glikoz yüklemesi yapılıp bir daha baharda beslemeyede gerek kalmıyor.Yapılan yükleme nisan ayına kadar yetiyor demişti Mehmet Yüksel.Ayrıca bizim yaptığımız beslemeyede çok saçma dedigini hatırlıyorum.

Arı seneye son baharda hazırlanıyor,bizdede tersi oluyor.Gelecek seneye kuvetli arı varsa param parçaediliyor ve aç olarak kışa sokuluyor.

Sinan dedi ki...

Merhaba Ali abi. Allah işlerine kolaylık versin. senin yaptığın kek verme işlemi için bir büyüğüm "bu zamanda arıya verilen kek kabız yapar" dedi.siz ekstra bir önlem alıyormusunuz yoksa iddia edilen kabızlık olmuyormu? Teşekkürler...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Sinan kardeşim seni tanımıyorum ama büyügüne söyle alamanya taraflarına bir baksın.Mehmet Yüksel,bir ay önce bal hasadı yaptı ve kovan başınanada 7,5 kg kek verdi.Nedeni ise arıları kabız etmek için degil.Anaarı devamlı nektar geldigini zannetsin ve yumurta atmaya devam etsin.Bu şekil yaparsan arıların kışa genç ve güçlü girer.Sen dene genç ve güçlü kovanla kışa girenler baharada güçlü kovnla çıkarlar.

Bizde büyükler hep derler işte.Bizim büyükler almanlardan çok bildigi için bu hallere düştük zaten.

Şu Almanyadaki Mehmet Yükselin haberlerini kaçırmayın.

Benim bulunduğum bölge Türkiyemizde belki egeden sonra harika yerlerden biri.Her yerde sezon bitti.Bİzim burada daha iki ay en az nektar veren çiçekler olacak.Ben arlarımı bu nektar verecek çiçeklere güçlü sokmak için kek veriyorum.Haberde anlatıyorum ama insanlar kendi kafalarındakini başkalarına empoze etmeye bayılıyorlar.

Hep birlikte görecegiz,benim arılar kabızmı olacaklar,yoksa o büyügün kansermi olacak.