14.09.2008

13 EYLÜL CUMARTESİ,İZLENİMLERİM

Arıcılık.
Bu hafta sonu arıların son durumları iyiydi.Trakyadan geldiğinden beri yatan arılar nihayet uçmaya başlamışlar ve polende geliyordu.Benim asıl merakım yavru durumlarıydı.Yukardaki resimde baharda üretilmiş bir yerli anaarı var.İki çıta kapalı yavrusu vardı.7-8 çıtalık tek katlı bir arı.Yaklaşık iki turda bir kilo kekle teşviklenmişti.
Bu resimdeki anarı ise Trakyada üretilmiş karniyol melezi 34 dün kızlarından,gene tek katlı bir arı gücü 7-8 çıtada.Bunada aynı digerleri gibi iki turda 1 kilo kek vermiştim.Bu kovanda hoşuma giden olay 5 çıtada yavru olmasıydı.Arının hızlı gelişmesi bu olsa gerek.Gaza basıldığında araba gibi gitmeli.Burada bahsedilen gaz yapılan teşvikleri kovanın alğılaması.Ve yavruya yatması.
Başka kovanlarda görmediğim erkek bir arı.O kadar kovan açıp kapadım tek bu erkek arıyı gördüm.
Kovanda 5 çıta yavruyu görünce kenarlarda duran açık renkli iki çıtayı aldım. Temmuz ayından sonra anaarılar beyaz renkli peteklere nedense yumurta atmazlar.Tabi hepsi beyazsa atmak zorunda.Esmer beyaz karışıksa çıtalar,beyaz olana gitmiyor.Yanlız dün gebzedeki 29 bembeyaz petege yumurta atmış,almanyalı petek ayırmıyormu bilemiyorum.
Yagmalanan kovanlardan iki adet esmer petek bularak diğer yavrulu çıtaların arasına daldım.Bu mevsimde 5 çıta yavru yaptıgına göre daha çok yavru yapar bu arı. Anaarıların bayıldıgı petek rengi esmerler::))
Cumaretsi günü sadece 5 çıta yavrulusu olan arıya kek verdim.Verdiğim iki kabarmış petegi yavru doldursun diye tabiki.Henüz katlı arıları bir kovan harici açamadım.Önümüzdeki hafta açılmaya başlar arıların dışardan bir şeyler getirmesi,bakımı rahatlatacak.Şimdiye kadar hırsız gibi açıyordum kovanı.Ben açıyorum onlar dalıyor,bir kovan açıyorum 15 dakka bekleyip sonra bir kovan daha açıyordum.
Kocayemişler çok canlılar,çiçek verecek sürgünler filizlenmiş.Açtıklarında bembeyaz salkım salkım çiçeklenecekler.
Murat Çakır'ın uğursuz dediği kovan.Geçen hafta kontrolde anaarı çıkmıştı,bu hafta aslında ilk bu kovanı açtım ne oldu diye.Uğursuz ya::)) Hayret çıtayı bir çektim zavallı anaarı tam yumurta atarken asılmışızki arkasında yumurta geziyordu,ben makinayı hazırlayana kadar yumurta düştü.Geçen hafta çıkan karniyolmelezi anaarı bu hafta yumurtaya başlamış.Ne zaman işlemleri bitirdi anlamadım.Piyasada erkek çok az var,ama civarda kovan sayısı çok.Son bahar anaları genelde çok büyük bir oranda sorunlu oluyor, bu inşallah sperm kesesini doldurmuştur.Eşleşebilseydi bu kovanın anaarısı trakyada çıkmıştı ama olmamıştı.
Buda Trakyada çıkan hayatımda gördüğüm en minik anaarı kışı çıkaracagını zannetmiyorum.Gene iyice küçülmüş,heralde yumurtayı kesmiş.Benim şampiyon arımdan bu arıya bir çıta kapalı yavru takviyesi yaptım.
Minik arı bu kadar yavru yapmış ve yumurtayı kesmiş,heralde sezonu kapadı.İçerdeki zincir kopmasın bakalım takviye onun için yapıldı.Ama kellesi yakında kopacaklardan bir anaarı işte.
Bu kovan hacı abinin,buna hiç dokunmama rağmen birden bindirme yemeye başladı.Nasıl oldu neden oldu anlamışta degilim.Durup dururken yağmalanmaya başlandı,hemen bir soganı ezip içine attım.Ufak bir arılarda kırılma oldu,ama 20 dakika sonra asayişi sagladı .Bu arada tüm kovanların girişini darltım,şimdiye kadar katlıların girişi büyüktü.

Cumartesi günü belkide arılar Trakya'dan geleli bu kadar uçtuklarını yeni gördüm.Polen geliyor ama pürenden degil.Bu mevsimde olmaması gereken çiçekler açmışlar.

Aşagıdaki linte arı taşımak için çok güzel bir araba var.Kaldır indir,katı al.Makina mühendislleri görev başına::))
Bundan hemen yapın.

http://www.apilift.de/html/video-demo.html

NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010

http://www.aribakani.com/

8 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Bende var bu liftten sana vereyim ama arılığa nasıl götürecen senin motora sığmaz:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Kelin ilacı olsaymış kendi başına sürermiş.

Atalar neden böyle laflar ederki hala anlamış degilim.

Sen ver lifide motorla götüremessem at arabası tutarım kafanı yorma::)))

Arıcı 07 dedi ki...

Ali Bey Maşallah ana arılarınız besili kurbanlıklar gibi...Böyle güzel ve kaliteli analarla Antalya'da arılar kışın bile ballıkta katda kalırlar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hayati bey arıcılıkta anaarı arıcının her şeyi.Kaliteli anaarı oldumu üç yıl süper idare ediyor.Elimizdekileri gözlemlerken bu hep gördük.Ülkemizde anaarının işini ciddi olarak yapan firmalar çok az,diyebilirim.Adamlar anaarı üreticisi fakat,kaliteli anaarı üretilmiyor.Böyle oluncada kendi bindikleri dalları kesmiş oldular.

Bunları kafamdanmı söylüyorum hayır.Hazır anaarı alanların durumlarını görüyoruz.Birde Geçen sene Uludağ ünüversitesinde bir kongreye katılmıştık.Orada bir yardımcı doçent açıklamalar yaptı.Durumlar içler acısı.Halil İbrahim İyinar olmalıydı bu konuşmayı yapan Doçent.Dediki Kahraman Maraşta karar aldık kim anaarı alırsa bize getirsin bir tartalım.Maraşada 6 veya 7 firma anaarı veriyormuştu.7 firmanın anaarıları tartılıyor,hiç bir firmanın ürettiği anaarılar istenilen agırlıkta degil.En düşügü 185 mlgr gelmesi gerekirken,100 mgr gelenler olmuş.

Ülkemizde artık analar tartılarak alınmalı.Kalite isteniyorsa,çözüm anaarıları tartmak bu iş bu kadar basit.

yusuf şimşak dedi ki...

Ali Bey...
yeni başlangıç yapmış acemi ama bir o kadar da meraklı amatör arıcı olarak sizin bilgi,deneyim ve tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum.Ümraniye / İstanbul da ikame ediyorum.Bloglardan uzun zamandır sizi takip ediyorum.
Bulunduğum çevrede arıcılık hala dededen kalma usuller ile yapılıyor.Şahsım çağı takip ederek yeni metodlara uyum sağlayarak kendimi yetiştirmek istiyorum.Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.Allah'a emanet......
mail ...yusuf@yusufsimsak.com

muhteşem turunç dedi ki...

vahki vah yusuf kardesım bendde senın gıbı cagı yakalarım dedım bu adama yanastım yakamı kurtaramıyom haberın olsun uyarmadınız deme sonra allah gunah yazmasın ama arı bakanıyım dıyor gozlerı şaşı nereye baktıgı bıle anlaşılmıyor en son Ali Şekerli belaya kaldı haberın olsun

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf bey siz size yol gösterenlere uymayın,sadece beni izleyin.::))

Boynuz kulagı geçtimi hep böyle oluyor.Bizim oralarda bir ata sözü vardır.Derlerki ogul doğdugu kovanı begenmezmiş diye.

Tabi size yardımcı oluruz ne demek.Biz Türkiye'ye yetip dışarıyada taştık zaten::))

Ayrıca arıcının meraklısı makbuldür.Meraksız arıcılar çag dışılık yapan arıcılardır.

Kış boyunca yeterli zamanınız var,ne yapmak istiyorsan hedefini belirle yavaş yavaş hedefe yürü.Her şeyin aşırısı sakat.Pek fazlada çagdaş olma,benim gibi çok göze batarsın sonra::))

yusuf şimşak dedi ki...

slm...

Belanın arı bakanı gibi olanı tarafımızdan makbuldür.İsteriz ki
biraz bize de bulaşa...

bu yolda yiyecek çokkk ekmeğimiz var.Bakanımızın uzatacağı eli bekliyoruz...