8.09.2008

6 EYLÜL CUMARTESİDEN KALMIŞLAR


Arıcılık kontrolleri.
Cumartesi yaptığım kovan kontrolleri kısa olsada ,gerekli bilgileri aldım.Verdiğim kekleri daha bitirmemişler.Kek verelide 15 gün oldu.Durumlar o kadar berbatki,10-15 dakikada yatan tüm kovanlar siz kovanları açmaya başladınızmı uyanıyor.Hangi kovanı açacaksanız sizin arkanızda açılan kovanlara hucum ediyorlar.Heralde bu hafta sonu bu olay azalır,çünkü açan pürenlere arı konmaya başlamış.Daha öncede açık püren vardı ama arı konmuyordu.
Ana arı yumurtası.
İnceledigim kovanlar katsız ve zayıf olup bu sene anaarısı yeni üretilenler.Bazı gözlere iki yumurta atılmış.Bir hafta önce tek çıtada yavru vardı.Şimdi en az iki çıtada yavru var. Kek etkisini göstermeye başlamış.
Ana arı, kraliçe.
Bir kaç kovanda anaarı memeleri vardı.Birisinde hem anaarı çıkmış hemde kovan yalancıya kaçmış.Bu sene bu iş çok geldi başıma.Sebebinide henüz çözemedim.Kovanda meme beklerken ya memeyi bozup yalancı oldu,yada anaarıyla yalancılar yumurta attı.Böyle hem yalancıya kaçan,hemde anaarısı yeni çıkan kovan şimdi kendisine geldi ve kovana anaarı hakim.Bu ne yapacak bilmiyorum.Piyasadada erkek hiç gözükmüyor.Gebze'deki kovanlarda erkek arı var. Resimde yalancı anaarının yaptıgı yumurtalar kapanmış,yeni çıkan ananarıda üzelerinde geziniyor.
Bu çıtayı Gebze'deki karniyoldan götürmüştüm çok az günlük yumurta vardı.Hiç çatlamış yumurta yoktu.Kovandada Trakya'da bakımında anasız ve doğal anaarı memeleri vardı.Onları bozup bu çıtayı vermiştim. Birde kapalı anaarımemesi taşımak içindeki anaarı adayının sonu oluyordu.Gebze'ya geldigimde bu kovana mudahale edilmişti.
Bu anaarıda Murat Çakır'a ait.Ona görede bu kovan uğursuz.Trakyada çıkan anaarısı eşleşemedi.Yeni anaarısı çıktı.Fırl fırıl ama eşleşebilecekmi bilmiyorum.Henüz bu kovan yalancıya kaçmadı.Gözleri anaarı yumurta atsın diye pırıl pırıl yapmışlar.
Arılarda yağma.
4-5 kovan açmama rağmen tamamen sessiz olan arılık birden ayağa kalktı.Bu yağmalanmış bir kovan.Gittiğimde daha önceden kapalı olmasına rağmen bu kovanın civarındada çok arı toplanmaya başladı.Durumlar bu sıra çok kırıtik ve çok dikkat etmek istiyor.Gene bir kovana anaarı memesi vermiştim onu bile açıp kontrol edemedim.Yanımda götürdüğüm suyla tüm kovanlara su püsküttüm.Yerleri kola kapağını delerekten yağmur yagıyormuş gibi ısladım bu işlemi iki tur yaptım.Arılar sakinlemesi 10-15 dakikayı buldu.Sonra arılıktan ayrılıp bir kaç yere uğrayarak Gebze'deki hacı abiye gittim.Bu sıralar yağmanın yanında birde başka bir risk var.Diğer arılıklarla ilgili herkesi ilgilendiren.Bir arılıkta bir hastalık varsa yağma yoluyla sizden veya başkasından bu hastalıklar bölgedeki tüm kovanlara yayılır.
İnşallah bu hafta sonuna arıları açan püren rahatlatır.Kovanları daha rahat açarım.Şimdilik durumlar hiç iyi degil.Tüm bölgede herkes pürenin açmasını bekliyor.



Cumartesi çekilmiş bir filim.Arıların kovanlarını açamadıktan sonrada,pazar günü arılara gitmedim.Bir senedir hiç gitmediğimiz balıga gittik.Sahurndan sonra bir kaç arkadaşla,Muallimköyde yapılan yeni iskeledeydik.Sanki deniz kurudu balık yok.Yunus balıkları cirit atıyordu.

NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010
http://www.aribakani.com/

6 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Birde dersinki senin bastığın yerde ot bitmez diye bak sen gittin hala pürenler açmadı balığa gittin deniz kurudu kimin bastığı yerde ot bitmiyo millet görsün:)

Ballı Baba dedi ki...

Bekleyen Derviş muradına ermiş... Sabredeceksin bak neler olur neler.
Sen yapman gerekeni yaptıktan sonra gerisi Yaradan'a kalmış neylerse güzel eylerrrrrrrr

Büyükdereli Ayhan dedi ki...

Kovanları açma işini sabahleyin erken saatlarde yaptığında da aynı yağmalama eğilimi görülüyor mu ? Ben bu gün saabah 6:30 da kovanları açmaya başladım . Saat10:30 a kadar 100 kovan açıp kapattım ve hiç bir olumsuzluğa rastlamadım.Üstelik bulunduğum yer de öyle çok iyi bir yer değil.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi beni kendinle karıştırma.Kovayı doldurduk balıklada,konu komşu için tutamadık,mubarek ramazanda bizde kokupta başkası koklasa olmazdı,üzüntüm ondan::))


Selahattin abi,yaşımız genç bekleriz.Murad'la işimiz olmazda dilek'e erermiyiz bilmiyorum::))



Ayhan abi,kovanları sabah namazına kaldırmıyorum ben.Açıp kapatmakla sorun bitmiyorki.Anasına danasına bakalım,birde magazin için resimler gerekiyor.Ayrıca tek başımayım,bir körükçüm bile yok.Yoksa aç keki at,kapat öyle sorun olmaz.KOvanı incelersen işler karışıyor.Ama bu hafta kovanları karıştırmaya başlarım.

Arıcı 07 dedi ki...

Ali Bey;Bu yağmacılık ve arılardaki huysuzluk bizdede hakim...Güz döneminde çoğu zaman arıyı üstlüksüz baktığım zamanlar oluyordu.Bu yıl mümkün değil...Yakınına geldinmi sanki aşık,hemen öpüyor.Sanıyorum tek sebebi var...yağmursuzluk...kuraklık.Yeterince arılar birşey bulamuyor.Sebebi ondan...Herşey gönlünce olur İnşaallah.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hayati bey yağmur her dönemde arıyı rahatlatır.Arı çalışkan bir canlı,kuraklıkta yapacak iş olmadımı tabiki öpecek::))

Bende öyle saldırgan arı yok,şuan bile kovanları yüz maskesiyle açıyorum.Sadece bizde kestanede arı çılgına dönüyor.O zamanda bal hasadında çizmeli,eldivenli ve maskeli oluruz.Zaten normal zamanda saldıran arının anasını anında yok ederim.Bu sene trakyada ziyaretime gelenler bunu hep farkettiler.Diyorlardıki biz arılıkta maskeyle duramıyoruz,sen maskesiz arı açıyorsun::))

Öyle böyle derken bu arada sezonu yedik::))