12.09.2008

JETON YENİ YENİ DÜŞMEYE BAŞLADI

Ali Şekerli tarafında yapılan arıların beslenmesiyle alakalı yazı ve tarifler,bana bazı şeyleri hatırlattı.
Bahar geldiğinde arılarımızı kek veya şurupla teşvik ediyoruz zannediyorduk.Şimdiki bilgileri o zamana uyarladığımızda arıları zorla öldürüyormuşuz hemde besliyoruz derken.Ne kadar acı bir durum.Binbir güçlükle bahara çıkan arıyı zorlayıp ve ömrünü kısaltan bir besleme şekliyle.Ama suç bizde degil yıllardır arılara böyle kek böyle şurup verin diyenlerde.Ayrıca bu kişiler öyle basit kişiler degilki diplomalı prof olanlardı.
Bahar ayları geldiginde arılarımıza şurup ve kek verme kültürümüz vardır yıllardır.Bu şekilde beslemeye başladıktan bir hafta sonra kovanların musluklarında acayip arı ölüleri birikir.Arılar ölen kardeşlerini taşımaktan aciz kalırlar.Hatta ben arılıkta çalışırken kovan musluklarındaki arıları temizlerdim,aradan yarım saat geçmeden yukardaki resmdeki durum yeniden oluyordu."İnvert" olarak hazırlanmayan şurupta kekte arıyı yorup yaşladırıyor ve ömrünüde kısaltıyormuş.
Dahada iyi anlamak için şöyle bir örnek vereyim.Kış şartlarından kurtulmuş yaşlı bir adama,gençleri bile zorlayan iş vererek iylik yaptığımızı zannetmişiz yıllardır.Jeton geçte olsa inşallah herkeste düşer.

NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010

http://www.aribakani.com/

8 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

"yaşlı bir adama,gençleri bile zorlayan iş vererek" böyle misalmi olur bu mısaldekı yaslı adam sana ölene kadar dua eder be tamam kısa olur duası ama:)))))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Biz arıdan bahsediyoruz,doktor neyden bahsediyor.Bir söz vardı şeyhin fikri neyse zikride o olur diye.Mubarek ramazan günü töbe töbe.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Güzel ve faydalı bir konuya değinmişsin gercekleri önder olup anlatan yokki sadece şov amaçlı çalışmalar birde kulaktan duyma sohpetler doktorda her hal kendini yaşlıların avukatı sanmış onları kolluyor gibi sen işin iyisini bilirsin kolaygelsin
birde sarı arı melezi lazım bir prof bul

Murat Çakır dedi ki...

Arkadaşlar invert şekerlerin arıya bir kullanım konforu sağladığı fikri mantığa yatkın geliyor, fakat kovan içindeki her durumu da buna bağlamak doğru değil.

Çünkü doğası gereği şekeri invertaz enzimiyle invert etme işini arı sürekli yapıyor. Araziden toplanan nektar da petek gözüne aynen konmuyor, arı tarafından invert ediliyor. Biz ilkbaharda invert şeker veriyor olsak bile, arı doğadan topladığı nektarı dönüştürmek için yine uğraşacak.

İlkbaharda bu kadar yoğun arı ölümlerinin tek nedeni var. Temmuz Sonu, Ağustos aylarında doğan arılar, Eylül Ekim aylarındaki arılara bakıcılık yapıyor. Bu bakıcılık esnasında bu arılar, arı maması salgılama faaliyeti yüzünden vücutlarındaki yağ tabakalarını eritiyor ve kışa bu şekilde giriyor.

Eylül-Ekim ayında doğanlar bakıcılıkla uğraşmadığı, bol polen yediği için vücutlarında kalın bir yağ tabakası ile kışa giriyor.

İlkbaharda yavrulama faaliyetleri başladığı dönemde, yağı iyi olan arılar yaşamlarını sürdürüyor fakat kışa zaten yıpranmış olarak giren diğer arıların ömrü hemen bitiveriyor.

Bu arıların bu kadar uzun süre yaşabilmelerinin nedeni, kış salkımı içinde pasif durumda olmaları. Havaların ısınması ile birlikte hareket başlayınca bu arıların sonu geliyor ve zaman zaman musluk tıkanacak noktaya gelebiliyor.

Arıcı 07 dedi ki...

Değerli Dost Ali Şekerlinin bu invert şeker ile ilgili yazısını okudum.Oldukça uzundu...Anlayamadım.Ben Emekli bir eğitimciyim.Sayın Arıcı Dostu Ali TÜRK;Şu invert şekeri nasıl hazırlayacağız,hazırı varsa nerden sağlayacağız.Şu işe bir el at.Haydi Teşekkürler Sana...

Arıcı 07 dedi ki...

Şu Muhteşem Beyi henüz tanımadım.Ancak ince ve sadece espiriyel ve şaka dolu nükteli okşayıcı sözleriniz bu bloklarda inşallah yıllarca sürer.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Murat bu ölümler erken ilk baharda kekle beslendiğinde oluyor.Bu benim kendi gözlemim.Ben erken ilk baharda arılarıma kek veriyordum,hacı amcada hiç besleme yapmazdı.Benim kovanlarımda beslemeye başladıktan bir hafta sonra acayip kıştan çıkan arıların ölümü hızlanırken hacı amcada normal ölümler olurdu.Arı dışardan getirdiginide inver ediyor ama bizim bahsettiğimiz erken ilk baharda dışarda getirecek bir şey yok.İçerdeki balla devam etseler bu ölüm hızlanmayacak.

Yeni öğrendiğimiz invert denlen kek veya şerbet,yapay bal oluyor.İnvert olmayan besinler arıyı zorluyor ve yag falan kalmayıp bence yatak sarıp gümlüyorlar.Bu yeni doğmuş bebeklere döner yedirmek gibi geliyor.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hayati beye ise ne diyeyim ki,Ali Şekerli'nin yazı bence basit.Birde anlaşılsın diye yazıya renk katıldı::))
Yukardaki formillerin oldugu yeri bende anlamıyorum.Fakat aşagıda renklendirilen her bölüm ayrı bir tariftir.Anladıgın renkteki tarifi uygulayabilirsiniz.

Ben henüz hiç birini uygulamadım,heralde resimli anlatmak gerekecek herkesin anlaması için.

Doktoru tanımanıza gerek yok,benim tanımam yeterli::))

Genede tarifini istiyorsan,tarif edeyim.Şehirde doğmuş,köylü gibi yaşamaya özenen ender diplomalılardan birir işte.Hatası ise benim yanımda yer alması.

Beni sevenler oldugu gibi bir sürüde sevmeyenler var::))

Sevmeyenler ise çıkarlarına dokunulduğundan beni sevmiyorlar.

Benim tarzım dünyaları kazansanız bunu ebedi hayata götüremezsiniz.Kazandıklarınızdan başkalarına ikramda bulunursanız ise bu ebedi hayatta karşınıza çıkacaktır.Bunun içine bilgilerin aktarımıda dahildir.Hayat o kadar kısa ki,bir bakmışınız tabuttasınız,mezara götürüyorlar eliniz kolunuz bağlı bir şekilde.

Mezarlıkta en acayibime giden işlerden biri,gerçi böyle olması gerekiyor ama.Ölenlerin yakınları mezara öleni bıraktıktan sonra etraftakilerin ellerinde küreklerle yarışır gibi üzerini topraklar atıp,sizi herkesin orada bırakıp gitmesi.İşte ben orada yaptıklarımın bana fayda sağlayacagını umuyorum.Orada paran pulun ve dostların bir işe yaramayacak.Allah herkesin gönlüne göre versin.