13.09.2008

SON GÜNLERİN GÜNDEMİ OLAN ARILARIMIZIN BESLENMESİ

3 Nolu Şampiyon arı.
Koloni kontrolleri.
Bu benim son üç senedir şampiyon kovanım.Bu gün katını kaldırıp alt kata bir göz attım 5 çıta yavrulusu vardı.Konumuz ise bu degil.Trakyada bu şekilde araya naylon koyarak sıkıştırma yapmıştım.Dikkat ederseniz keklerin bir kısmı alınamamış.Bu arı güçlü bir arı.Dökülenleride atmıştır,yani temizlemiştir bana göre.Kekle beslemek kötü bir şeymi hayır.Ama kek gene bana göre çok önceden hazırlanıp içindeki şekerin erimesi gerekiyor.Yoksa bu şekilde israf ediyoruz elimizdeki yiyecekleri.
5 Çıta yavrudan birisini alıp,bir ara bahsettiğim en minik anaarının kovanına takviye verdim.Ama minik anaarı bence bu kışı çıkaramaz,gene minicik kalmış.Bir sonraki yavru durumlarının anlatıldıgı haberde onuda göreceksiniz.
Bu kovan bu sezon beni en çok yoran kovan diyebilirim.Şu an içindeki anaarı sezonun beşinci anaarısı.Takviye vermedende kendine gelecegi yok.arıya verilen toplamda bir kilo kek.Bu kek iki sefer de verildi.Arının dışarıya atamadıgı ve yerlere dökülmüş keklere bir bakın.
Bunlar kek arkadaşlar.Hani arıya veriyorsunuzda bir hafta sonra gidip yav ne güzel yemişler dediklerinizden.
Biz bir şeyler yazarken konuşurken işkembeden atmıyorum.Başkalarından duyduklarımıda yazmıyorum.Diyorumki kekleri hemen yaptırıp arılara verirseniz arılar atıyor diyorum,yok arı atmazmış yermiş .Çok güzel yemiş bakın.


Bu kovanda mugla anaarısı vardı.Yanındadabenim yalancıya kaçan 43 nolu kovan.İçindeki soganlarda birleştirmek için kulladıgım koku oluyor.BU kek parçaları burada kalanları içeriyor,birde arının dışarı attıklarını bir yere toplaya bilseydik.Heralde kekle beslemediki keklenmemizi anlamışızdır::))

NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010

http://www.aribakani.com/

8 yorum:

Ballı Baba dedi ki...

Ali kardeşim; sadece kekin bekletilmesi değil şekerin öğütülmeside önemli. Yazık oluyor elbette tüm kovanlardaki toplam ne kadar kim bilir. Ben yaptığım kekleri son zmanlarda hamur mayası ile yapıyordum hiç atmıyorlardı dersem abartılı olmaz. Konya şekerin yaptığı keki verdikten sonra hem daha ucuza malediliyor hemde bu sorunlar olmuyor...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Selahattin abi fondon şekerinide zayıf arılar alamıyor.Kuvetli kovanlar alabiliyor.Zayıf bir arıya ver besleyeyim diye,arı fondan yiyecem diye açlıktan ölür.Çünkü zayıf arı alamayınca fondan çatır çatır kuruyor.

Balla yapılan kekin şekeri ince olsada zaman istiyor.Yapıp atmak lazım kenara.Minicik parçaları bile attıklarını gördüm geçen sene.

muhteşem turunç dedi ki...

Abıler ben arıcılıkta hepınızden comezım ama bu konularda kafa yorma sebebım bır avrupada 1 euraya kek satılırken bız 3 ytleye nıye alalım daha ucuza ımal etmek varken.dıyeceksınız bızde toz seker 2 ytl tamam ıste su cesmeden sıtrık asıt cepten kg gene ucuza gelır. Benım cok arım olsa kekımı kendım yaparım. Az arım var gene kendım yapıyorum ıcınde ne var bılıyorum.

Ballı Baba dedi ki...

Ali haklısın zayıf arılarda yeterince nem oluşmayınca keki alamazlar. Onunda kolayı kek verdiğim zaman kekin üzerini örtecek kadar bir naylon örtüyorum sera görevi yaptığı için içerde oluşan nem keki yumuşak tutuyor ve arının su ihtiyacıda giderilmiş oluyor. Biraz kafa yormak lazım.
Doktor abimizin dediği doğru 3-5 kovanın varsa kekini kendin yap hele formul işinide öğrendik ya... Ancak sorun çok kovanlarda, imalat hane kurmamız lazım. Şeker 2 ytl+ asit+tüp+zahmeti = Fondan şekeri geçti yine!!!

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Bravo dr.um doğru söyleyene kim ne diyebilir.10 kg şekerden yaklaşık 12 kg arı yemi çıkıyor birim fiatı 2 ytl nin altına düşüyor.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Selahattin abi zayıf arıya ne yaparsan yap fondon şekerini alamaz.Verdiğin şurubu çekemeyen arı fondonu nasıl alacak.

Ayırca hesaplar şeker üzerinden yapılıyor fondonun içindeki suyu çık,şeker bize kaça geliyor.

Konyada üretilen sıvı yemin bir ara araştırmasını yapmıştık içindeki şeker miktarı yüzde 70 şeker yüzde 30 su var.

Ne yaparsak yapalım kendi yaptığımızdan ucuza Türkiyede arı yemi almak mümkün degil.

Hee adamın parası varsa gidip ne kullanırsa kullansın.Çünkü memelekette herkes üç kuruşun hesabını yapıyor.Malzeme satıcıları hariç tabiki.

Çerkez dedi ki...

ali abi kekinde resimde gördüğüm kadarıyla bal az polen yok bide öğle dene balı cok polenide kg'a 100g gelecek kadar koy bak nasıl yiyor arı sadece kek cıtadan akıyo onunda caresi kolay

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Birol kardeşim kek beklediğinde şekerler bala karışıyor.Keki arı atmaz diyenlerin bana göre gözlemleri yok.Ben defalarca izledim.Gözle çok zor görünenleri bile atar,çünkü arı katı şeyleri yiyemez.Arı kek verdiğinizde inceleyin.Arı bir şeyleri atarken muslugun üstünde şaha kalkar,ağzındaki parça küçük olsada bunu hep yapıyor.

Ama kek arıları beslemek için degil teşvik amaçlıdır,arılara iş çıkarıyorsunuz uğraşıp duruyorlar ve anaarıda nektar geliyor diye yumurta atıyor,amaç bu.Bende maden arıyı oyalıyoruz verdiğimiz malzeme israf ediliyor onu gündeme taşıdık.

Ali Şekerli abimiz yurt dışında yapılan arı yemlerini açıkladılar.Arıyı yormayan bunu ilk defa duyduk,bakalım daha neler duyacagız.İnvert kek ve suruplar bundan sonraki gündeme oturacak.

Arı malzemecileride bize iyi diş bilemeye başladılar bu ara::))