13.10.2008

12 EKİM PAZAR,KATLARI ALMAYA BAŞLADIK

Pazar günü Gebze'deki arılığa gittim.Arıların çalışması mühiş ti.sanki bahar ayları gibi.Yoğun polen akımı var.Arılarımın 500-600 metre civarındaki pürenler uzaktan belli oluyordu.Arılar işlerini biliyor anında bulmuşlar püreni.

Hacı abi geceleri soguk oluyor diye muslukları biraz daha daralmış.Daha önce yağmalanmasın diye daraltmıştık.

Gebze içi ormandan bana göre çok sıcak.Gebzeden hacı abinin arabayla sığırlık mevkisindeki arılıga gittik. Saf karniyol sadece pürene çalışıyordu.Diğer arılar arada sırada sarı polen getirdi.

Arılarımın arkasındaki pürenler açmış.Her taraf arı kaynıyordu.Ama Gebze'deki hız yoktu sıcakta yok.

Katları ve notları almaya başladım daha sonra not işi kayış attı.Çünkü çok oyalayıcı olunca öncelik katların alınmasıydı.Gerçi katlarında hepsini alamadık.Bu aradada kamburum çıkmış.Acayip yorulmuşuz,bu iş gezmeye benzemiyor ki::))

Püren yarı olmuş açması.Daha epey devam eder.

Arılar sakindiler genelde yüz maskesiyle çalıştım ama birisi gene arılıklarda görmek istemedigimiz işleri yapıp bizi soktular.Centilmenlik dışı hareketleri sevmiyorum ama arıda haksız degilki,bu havada açarsan böyle olur dedi.

Açmış pürenler yol boyu benim bile iştahımı kabarttı.Adamın arı olup pürene dalası geliyor ama bu imkansız.Erkek arılar nektar ve polen toplamazlar ki.

Geçen sene acayip güldüğüm şaka aklıma geldi.Birileriyle ormanda geziyoruz böyle iri kocayemişler vardı.Gezenlerden biri dediki ne kadar büyük meyvesi var.Bizim Kadir başkanda dediki abi onlar aşılı ondan böyle iri oluyor.Allahın dağı kocayemiş işte ne aşısı bilmeyen yiyor tabi::))

Bu arada kocayemişlerde artık yakında açar.Bu salkımlar inşallah benbeyaz çiçek olacaklar.
Bu anaarı Trakya da ilk ürettiğim anaarıdır.Birileri hakkımda kovanda yumurta bırakmadı diyordu ya::))
Şenola verdiğim 34 nolu karniyolun kızı.Ben anaarıyı resimliyordum resimde başka şey de çekmişiz.Pürenden arı bize bal getirmesede kendisine bal çekiyor.
Yaklaşık bir ay önce yarımşar kilo iki sefer kek vermiştim.Arılar yavru yapsınlar diye.Başka besleme yapmadım.Keklerin bir bölümüde duruyor.Birde şunu aktarayım kek arıyı beslemek için degil yavru yaptırmak için kullanılır.Şurup filan verdigimiz yok zaten arıyada heralde gitmeyeli 15 gün olmuştur,gözlerdeki pürenden gelen nektar olsa gerek.
Her hafta karşı burundan resim alırdım.Şimdi ise arılarım bulundugu ağaçların önünden resim çektiğim yeri resimledim.
Bambus gillerden bir arı kolonisi.Daha önce sarıca arısı üretimi yapardım,şimdide bu arı ailesini ıslah etmeye çalışıyorum.Yüksek tonajlı,agır bal arısı projem.Zaten anlamadıgımız iş yok.Her işi bilir her konunun uzmanıyız .Genetik ıslah çalışmalarım devam ediyor.Yurt dışına damızlık satışları yakında başlar.
Gerçi yurt dışından ıslah edilmiş damızlık arı isteyen yok,onlar doğal arılar istiyor ve ıslahını kendileri yapıyorlar.
Islah edilmiş arı isteselerdi amarikalı arı bilimci kayserinin dağında kaybolmazdı.Başta genetik ıslahla alakalı bol palavralı bir yazı yazmaya kalktım,palavrada zormuş atamadım.Kısa bir yazı oldu,öylece duruyor.
Kış salkımına girmiyor bu arılar.Dagınık kış uykusuna yatmışlardı.Bende bir karıştırdım,aynı bal arıları gibi bulundukları yere pislik yapmıyorlar uçanlar uçarken o işi gördüler.
Erken ilk baharda gördüğümüz görüntülerin aynısı.Yaşlanan arıların sonu.tüyleri dökülüp simsiyah olmuşlar.Bunlar içerde ölmese,kovan iç hizmetçileri biletlerini kesip dışarı atıyorlar.Ne kadar kötü çalışırken sorun yok,çalışamıyorsun kapı dışarı.Yaşlılık kötü ama herkes hergün yaşlanıyor,bazen düşünürüm hertkes ölmek için yaşıyor.Ne yaparsan yap hepsi mezara kadar::)))Bunların mezar taşlarıda yok.
Bazıları hala canlı ama içeri giremiyorlar,gidecekleri huzur evleride yok.Bunları görünce ölüm kurtuluş,sürünecegine.
Bu bendeki tek kafkasın kovanı.Ölenlerde az,çünkü nufusuda az.En az arı ve en çok ballı kovan kafkas.Dün sadece kafkas arısına kapalı yavru takviyesi verdim.Bir kovanada acil bal lazımdı,direk bu kovana gittim bal var diye en çok yedek bal bunda.

Arıcılık ve magazinlik zamanım yoktu bunlar yeter sanırım.Bir sürü ufak tefek bilgiler ve resimler ayrıca espiriler yaptık.Ama arılıkta hala iş bitmedi.

NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010
http://www.aribakani.com/

3 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Neyaptın koca gün be yav hacı abı söyledi seneye ramazanda ek işe başlayacakmışsın hayırlı olsun:))

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Ali kardeşim benim yayınladığım püren resimlerine nisbet resimlerin yanında birde videosunu yayınlamışın bende yarın eve gidip bir video çekeyim bari..)))
Şaka bir yana pürenler gayet güzel açmış hacı seyyithan abiyede selamlar.Kış aylalrında bir organizasyon yapalımda görüşelim ya özledik.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Benim arılığa gittiğimmi var abi.Gitsem pürenin kraliçesini çekerim.Ama hangi işi yapayımki.Siz gibi emekli olacam,ben arıları üç katlı kışa sokarım.

Doktorda atıyor ne yaptın akşama kadar diye.Kaç saat çalışılırki gidip gelen havalarda.Kendisinin tuzu kuru.Bir eli çayda bir eli neskafede.20 de katsız arı var.Keyfe bak be.Birde çalışırken arada benim yeni hacıyı ayartıyor.

Organize işi hallolur kafanı yorma.Dahada olmazsa Şile de özlem gideririz kısmet olursa,kestane bal sağımında::))