22.10.2008

19 EKİM PAZAR,MAKİNAMIZA TAKILANLAR

İlk resim aldıgım burun,pürenlerin yarısı geçmiş dahada açacak olanlar var.Tekme vurduğunuzda polen gözle uçtuğu görülüyor.Arılar resmin arkasındaki ağaçların arkasındaydı.Burasının her hafta resimlerini çektim.Şu an dorukta ve ormana girmemle birlikte püren kokuyordu her taraf.


Burası en geç açan yer,yağmurlardan önce sap sarı olmuştu burası.

Kovanlarımın arkasandaki pürenlerde iyice açtılar. Haberi yasyınladım kontrol ederken bir şey dikkatimi çekti.Yerlere bakarsanız bol miktarda arı ölüsü var.Bu buraya atılırken düşenler,kim bilir uzaklara bunların kaç misli atılmıştır.Bu ölümler ilk baharda arılarılarımıza kek verdiğimizde 10-15 gün sonra doruğa çıkıyordu.Şimdi Trakyada arılar geri gitmişti,tekrar kek verdik. Birden bu kadar arının ölmesi arıları kekle aşırı yormaktanmı kaynaklandı.Bu işi iki arılıkta ayrı uygulamalar yaparak bir gözlemlemek lazım.Hafta sonu yapılan arıcılıktan bu gözlemler çıkıyor.

Hava pazar günü normaldi.Ama arı acayip nektar çekiyordu.Gelenler kovanları tutturamayıp başka yerlere konuyordu.Kimisi yerlere düşüyordu.

Bu kovan son üç senenin şampiyonuydu hala devam ediyor,işin garibi nazar da değirecem.Maşallahı var.Şu an bu kovandan daha güçlü kovan yok arılığımda.Kattaki bir kaç çıtaya bal atmaya başlamış.Daha önceki kek vermemde sadece bu kovanı merak etmiştim.Katını kaldırıp baktım 6 çıta yavrulusu vardı.Şimdi gene merak ettim,aslında merak etmeyede gerek yok kovan hepsinden güçlü.

Kekle beslediigim zamnki gibi artık yavru atmıyor.Dıştan içe artık dışardan gelen ballarla çıtaları bloke etmeye başlamışlar.

En ortadaki yavrulu çıtası buydu şampiyonun.Fakat anlamadığım bir şey var bu kovandaki anaarı 3 yılı geçti.Ya bana çaktırmadan anaarıyı degiştirdi,degişmişte olamaz.Çünkü bu kovanımın iki rek arısı vardır.Siyah ve sarı renkteler.Aynen renkler devam ediyor.

Bu mantarlar yol kenarlarında çok çıkar,köylüler adına öreke diyor.Yenen bir mantar ama mantar işi sakat doktora sormak lazım.

Bu sistemde bu sene kabarmış peteklerime bir şey olmadı.Hem kovanı istedigim gibi olmasada belli bir ölçüde daraltmış oldum.Arada naylon olmasa mutlaka katların alınması lazımdı.

Katlı halinden bir görünüş,aradan çıta çekilmiş durum.Bu haftada bir kaç kat indirdim.aşagıyı dolduramayan arıların katlarını aldım.

Bal geliyordu,buna ek olarakta kocayemişte açmış.Yavru faliyeti tüm kovanlarda devam ediyor.

Hava ne kadar iyi olur artık kestirmek çok zor.Bazı arıcıların tecrübelerine göre birden kış bastıracak diyenler var.Öyle bir kış olursa arı hemen yavru sökmeye başlar.Allahtan hayırlısı bakalım.

Doğal aşılı kocayemişler,bunların meyveleri iri oluyor.

Benim arıların civarındaki kocayemiş çiçeklerinin salkımları.

Bu resimde batarya bitti.Kocayemişte acayip bambus arısı vardı.Daha sonraki resimleri makina dinlendikçe birer resim almak zorunda kaldım.

Şu dağkovanına yazın bir karniyol anaarı monte edemedim ona yanıyorum.İçindeki anaarı o kadar nazlı yumurta atıyorki.Elden gelen bir şey yok.

Arılıktan ayrılırken çektigim son resim.Yol üzerinde güzel resimler vardı,hiç birini çekemedim.Kafamda yavaş yavaş,Gebzeye arıları almak var.Gebze deki arıların fazla uzagında olmayan çok püren buldum bir kaç gün önce.Gebze binalardanmıdır neden bilemiyorum,ormandan çok sıcak.
NOT:Tartarik asid yada diğer adıyla tartar kraması hakkında sayfanın sonundaki habere Ankara dan açıklama geldi.Merak edenler okuyabilir.

5 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi tersten gideyim bende tane 500 den f2 var biliyosun dağ kovanının anasını her an değiştirebilirsin:) Mantar konusuna gelince o iş gerçekten sakat bunlarda da melezleşme olayı var zehirli ile zehirsiz olanlar arasında ve melezlerin ilk olanları bazen zehirli olduğu halde zehirsiz görünüşünde olabiliyormuş. Bir şey daha ilave edeyim mantar zehirlenmesinde en iyi olasılıkla sirozla kurtulmak mumkun o nedenle aman aman:((((

UĞUR KIRAN dedi ki...

Ali abi arıların için çevrede fazlasıyla nektar verecek bitki örtüsü var anladığım kadarıyla ayrıca besiye çekmene gerek varmı.Çıtalar bloke duruma gelmeye aşlamış nerdeyse.
Mantar konusunda bende bildiğimi söyliyim, bir zaman doktorun biri bana şöyle demişti:Mantar şayet zehirli çıkarsa ameliyat masasının yanında yemişsen bir ihtimal kurtulma şansın var, aksi taktirde hiç yok. O bakımdan uzak durmanı tavsiye ederim.
Fazlalık çerçevelerdeki balı diğer çerçevelere naklettirmek için buldugun yöntem hiç fena değilseneye ben bunu denerim mutlaka; buralarda iklim bunu uygulamaya müsait.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ah be netalebe yetiştirmişiz,muhtaç olsak azı dişimizide sökecek.Dağ kovcanını körletirim senden gene anaarı almam.Hain doktor::)))

Mantarlar konusu karışık,aynı mantarı yıllarca yişyen birisi demekki melezlenince yerse gitti.


Uğur ben besleme yapmıyorumki,haberin neresinde besleme yaptığımıda bulamadım.Ben trakya dönüşü püren açana kadar arılarıma yarımşar kiloluk kürlerle iki sefer kek vermiştim.Artık kekle besleme diye bir şey bana göre yok.Kek adı üstünde arıları oyalamak ve yavruya yatırmakta kullanılıyor.

Daha henüz dengeleme faliyetine girmedim.Genel bir sıkıştırma ve dengeleme yapılacak.Bazı kovanların düzenini bozmayacağım.Çok güçlü olan o şekilde kışa girsin.Orta ayarda olanlarıda ortalayarak bırakacam.

Ayrıca ballı çıtaları yedegede çekebilirim.Arı basmıyorsa daraltma yapmak için,baharda gene geri ihtiyacı olana veririz.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Ali o şampiyon arı bence ıslah edilip soyunu sürdürmek icin transferde kullanılacak kadar degerli bir cins sen o arı kışıda çıkarsa hemen larva transferi yolu ile cogalt hatta bize bile bir kac ana cıkar bence bilinip çalışkanlıgını netleştirdi bu taktiri hak ediyor
kolaygelsin

oktay dedi ki...

benim hemen her sene ali abinin 3 nolu kovanın anasından bir kızım vardır.(daha baslayalı 2 yıl olmadı ama)