19.11.2008

16 KASIM 2008 PAZAR GÜNÜNÜN ÖZETİ

Hava sıcaklıgı öğlen saatlerinde 14-15 dereceye çıkınca arlar kendisini dışarıya attı.Polen gelişide vardı ama yere konan arılar bir daha kalkabilmek için çırpınıp duruyordu.Bazı arılar kıvrık geliyordu onlarda bal getiriyordular. Arıcılık ve arılık.
Sanki bahar gibi ama geceleri soğuyunca arının iştahı kaçıyor.
Karakovan bu sefer şurup kabının üstünü sollayıp ileriye geçmiş.Verilen şuruptan eser yok.Hala manyak gibi petek örmeye devam ediyorlar.
Şurubu yeniden doldurup verdim,ve artık balkona alsam daha iyi olacak gidip gelmelerde aksamalar oluyor.
Hacı abiye ürettiğimiz son anaarıların kovanlarındaki durumları bahara çıkacak durumdalar.Arılar çoktan beri beslenmeselerde pürenden kendi çıtalarını bloke etmek üzereler.Resimdeki kovanın içindeki en son çıta alınarak,sıkıştırılıp kışa sokuldu.Yukardaki kovanın iki yavrulu çıtası bunlar.Ve hala bal gelmeye devam ediyor.Hacı abiye sadece bir kovana şurup vermesini söyledim çıtaların yarısı boş ve balla bloke edilmesi gerekiyor.
Şimdi bazı yerlerde görüyoruz işte bu mevsimde bu yavru olurmu bal gibi olur.Arıcılar bazı şeyleri yaparken artık çok iyi düşünmeli.Zamansız kek verildiği an sadece o bulunduğu zamanı değilde bir ay sonrasını düşüneceksin.Hafta sonu bir malzemeciye ugradım o kadar kek yığılmıştıki dükkana,gerçi tüm yerler aynı şimdi nerdeki malzemeciye ugrarsan kek var.keki verdin 3 hafta sonra yavru çıktı,yavruların çıktıgı gözler boş kaldı ve arıda o yavru çıkan çıtada salkım oluşturur.Soğukta ballı çıtalara ulaşamayarak balı varken aç kalmasın.Yurt dışında başı boşluk yok,adamlar ne yaptıklarını biliyorlar.Bizdede arılara boş çıtayı ver,sonrada keki daya tabi yavru olacak,yavru olmaması zaten anormal olur.İsteyen denesin hiç bir ırk farketmeyecek.Gelir olduğu müttetçe anaarı görevini yapmak zorunda.Yapmadığı zaman başımıza çok geldi,Trakya'da anaarı yumurta atmıyor diye arılar anaarıyı kesmek için yumak oluyordu. Nedenide anaarının yavru atacak yeri yok,işçilerde bu mevsimde hemde bal gelirken sen niye yumurta atmıyorsun diye çıkışıp,anaarıya linç girişimleri olur.
Bir çok kovanda bu görüntüler var.Kendileri girişleri kafalarına göre daraltmaya çalışıyorlar.Bu resim Beykoz'da konusu oldu,pratik sehba hakkında.Bu ayaklar seyyar ve tüm sehpalara uyacak sekilde yapıldı.Ayakları söktüğünüzde ise üstteki sehpa olan yerin toplam kapladığı alan ayagın girdiği yerle birlikte 9 cm.Ayakların girdiği yerleri ilerili gerili istiflerseniz kapladıgı yer ise üst üste bir sehpa 3 cm dir.Ayaklar 35 cm yükseklikte,sehpa ise üç metre boyunda ve üç ayaklı.Dün fazlada resim alamadım,bir gün öncesi İstanbul'daki şarzla çalışınca hacıyı denetlerken makina paydos etti.Bir çok resimi alamadım,makina dinlendikçe birer ikişer resim alınabiliyor.

Belkide bir aydır açmadığım 29 numarayı dün bir göreyim dedim.Daha önceki kontrollerde iki çıta yavruya düşmüştü.Yaklaşık bir buçuk ayıda bulmuştur beslemiyorum ne yapacak diye.9 çıta ballı ortadaki iki çıtada çok az yavru alanı kalmış.Artık yavru işinede dünden itibaren son verdim ve yemliğini invert şurupla doldurdum bir çıtada balını başka kobvana verdim.Yaklaşık 10 güne kadar anaarı yavru atacak yer bulamaz.Benim izlenimim şudur,beslenmediği zaman tüm arıların gelişimi duruyor beslendiğindede tüm arılar beslenmeye az yada çok yumurta ataraktan tepki veriyorlar.Yukardaki resimde sekizinci çıtada sırlı bal gözüküyor.Sekizinci çıtayıda alıp çıtalarıda bloke edip 7 çıta ful arıyla alman kızı kışlayacak.

Yavrulu alanın etrafı balla bloke edilmeye az kalmış.Yani arıcılar istedikleri an arılarının yavru yapmasına 15 gün içinde son verebilirler.Boş çıtaları arılara verip üstüne keki koyup sonrada yav bu arı manyakmı diyenler kendilerinin ne kadar arıcı olduklarını anlatıyor başkalarına.
Bir üstresimdeki çıtada kapalı yavrular var,anaarıda bu çıtada çıkmış yavruların olduğu bölümde geziyor.Diğer çıtalar tamamen balla dolu,şimdi şurubu bastım bu gözleride işçiler bloke edecek,anaarı manyaksa bir yumurta atsın bakayım bir yerlere.Bulursa atar boş petek gözü,artık işin şablonu bu.

Bu sene Trakyada bir sefer ilaç verebildim ve pürenden bal olur umuduyla ilaçlama yapmadım iyi olmadı hala kanatsız tek tük arılar var.Arıları getirmeden bir posta verildi ama mücadeleye devam edilecek.En son posta ise oksalik vereceğim,oksalik Almanyada 2 ile 5 derece arasında yapılıyormuş,yani arılar salkımdayken yavru sıfır.

Dün iki tane erkek arı kapı dışarı edilmişti.Hiç kıymetini bilen yok şu erkeklerin::))

Demekki bu mevsime kadar erkek arı varmış kapı dışarı edilince farkettim.

Bu resimde en üsteki resimin orjinali.

Hacı abinin kovanlarından biri dün asistanın demesine göre çıldırdı.Acayip yavru uçuruyordu,demekki çoktan beri güzel bir gün arıyorlardı.

Hacı abide doktorla telefonda konuşurken dediki benim kovanılar çocuk uçuruyor::))
Doktorumuzun bize ayırdığı malzeme bu.Kovanları harika kapatıyor.İstanbulda reklam afişi bıraktırmamış hep toplattırmış zabıtalara,buda bize düşen pay. Yaklaşık 80 metre filanmış.Gelde dokktoru şimdi sevme::))


Bir tanesini kovanların üzerinde denedik şahane oldu.Önden arkaya kadar kapatıyor ve şeffaf olmaması arıların altına girip ölmesini önlüyor.Daha önce şeffaf malzemeyle örtüyordum kovanları kışın bir sürü arı altına girip naylonu delip geçeceğim diye ölüyordu.

Not:Bu kayıt pazardan beri taslak olarak vardı,ilk defa öğrendiğim tarih degiştirmeyle yayına soktum.Daha düne kadar yüklü yüzme filimim vardı tarihi eski diye silmiştim::(((
Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu , açıldı.
http://www.aribakani.com/forum/

2 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Vayybe itirafa bak "gelde doktoru sevme" ha iyi ama umutlanma benim duygularım hala aynı:))şimdi sana telefonda ddedim gene soyluyom karakovana strafordan içe sıfıra sıfır giren bir bölme yap buna bir pencere aç ve asetatla kapla kışın oradan bakarsın sonra demedi deme buda sana körükçü tavsiyesi her körükçü böyle söylemez kıymetimi bil:)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Abi sen sevilmeyecek doktormusun.Benimde sana karşı duygularımda bir degişiklik yok,kovanların üstüne örtecegimiz malzemenin devamı açısından yazdık onları::))

Eski hacı bugün yanımdaydı kovanların örtüsüne bayıl dı desem inanmayacaksın.Selamı var sana.

Karakovan biraz önce balkona geldi,ben ne yapacagımı biliyorum asetat ta ne?