23.11.2008

GEBZE'DE TURFANDA CAN ERİKLARİ,HEMDE KASIM 22::))

Bu mevsimde olmaması gereken bir manzarayla karşı karşıyayım.Bu erikler bu hale geldiklerinde arılarımza kat atıp,Şile yollarına düştügümüz zamanlar geldi aklıma.
Rüzgarda olmasa can eriklerinden haberimiz olmayacak,yapraklar dökülünce erikler ortada kaldı.
Kütük kovana yemlik aldım.Tabakla bayagı idare ettik,şimdi ağızlık gibi bu çeksinler bakalım.
Karakovanımız bir türlü bloke olmuyor,habire veriyiyorum invert şurupları nereye gidiyor belli degil.Bu kovan arı konulduktan iki gün sonrası kuvetli bir yağmur altında kalmıştı.Hala kuruyamadı boyasıda yok,arı çalıştıgı yeri izole ederekten geriye doğru gelmeye devam ediyor.
Artıkın balkondayız::))
Dün o rüzgarda tüm kovanları açıp kapadım,ballı çıta verilecekler vardı onları hallettim.Bu aradada varova mücadelesine başladım.Bu işleri yaparkende fazlalık çıtaları tek tükte olsa aldık.Ama bu kovana gelince alttaki görüntü ilgimi çekti.Bu mevsimde bile o kadar ölen varki,işçilerde bunları dışarıya atmaya bile yeltenmemişler.Birde ölmeyip can çekişenler vardı,bu resimlerin filimide var,altı çıtalık bir arı mevcuduna sahip.
Havalar sogudumu arılar bazı işleri asıyor,normalde bir tane ölü bırakmazlar,ayrıca hastalık filan olur bizede geçmesin diye bunları çok uzaklara atarlardı.


Dün hacı abi kapak işlerine devam etti,ben oğlu Mehmet'le kovanlara bakkım yaptık.Hacı abiye ugradım Cemil ustanın yanında,dediki şu şu numaralı arılarda acayip ölüm var.Dedigi ölümlerden biriside bu kovan bir açtım kovanı belkide arılıktaki en kalabalık arım,10 çıta üzerinde arı vardı.Bizim bazen farkettiğimiz şeyler aslında kovanda devamlı oluyor ama göremiyoruz.Ölüleri uzaklara attıklarından tabiki farkedemiyoruz.Kovan kalabalık ve ölümde haliyle çok olacak,havalarda soğuk kapıdan aşagıya atıp gidiyorlar içeriye.Bu hadiseleri en son yazacağım kek yazısında herkesin anlayacagı hale getirecem.Gerçi ben anlatabilmek için ne kadar örnek bulsamda insanlar anlamadıktan sonra ne yaparsınki.Benim bile uygulalamaları yapıp hayata geçirip verim almam iki seneyi bulacak.Avrupa gelecek senenin arısını bu seneden hazırlıyordu,kafamdaki arıyı hazırlayamadım,yani seneye bazı iyleştirmeler olabilir ama bir sonrası bizim sistemin oturduğu yıl olur inşallah.Arıcılıkta öyle basit minik hesaplar yok,çok ilersini düşünmeliyiz artık,günü kurtarmakla olmuyor.

6 yorum:

Arıcı 07 dedi ki...

Herşeyi çözmek için uğraşırken zaman kaybediyoruz.Çözülmüş sistemde aradığını kolay ve uygun fiata bulursan kolay...Türkiyedeki gibi kekin kg fiatı 6 ytl olsun.Kalitesi olmasın başarılı olmak zor.Mehmet yüksel ağustosda kek verdi kg fiatı 2 ytl.Hemde invert...Bizde şekerin kg fatı 2ytl.Yardımcı olacak bir bakanlıkda yok.Mücadelemiz sürmeli.Haydi önde siz yanın ızda olanlarla beraber koşmaya yardımlaşmaya devam.Başka çare yok gibi...

muhteşem turunç dedi ki...

Bak o erikleri bir bensiz ye görüşürüz senle ona göre:))

Kenbiloğlu dedi ki...

Ali abi,

doğru yoldasın aynen devam ,tek değilsin o yolda haberin olsun
selamlar

ismail

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hayati bey bizde her şey zordur.Kolaylarıda biz zora çeviriyoruz.Hatırlamıyorsam bir ara şeker pancarına kota geldi ve istedigin kadar ekemiyorsun.Üretim fazlalığımız varmış,şekere bakıyorsun İran ve Suriye üzerinden sokulanlar duyumlarıma göre 15 binliraya 50 kilosu.

Muhteşem abi erik yiyecek adam İstanbul'larda yatmaz,Gebzeye gelir::))

İsmail nerden biliyorsun ya yanlış yapıyorsam dimi?,yada olamazmı ?

oktay dedi ki...

Abicim zaten hava soguk arı uyusmus, kendini zor ısıtıyor, birde arıdan kovanını temizlemesini bekliyorsun. Bu soğukta etin hemen çürümeyeceğini arı bizden iyi biliyor, sanırım ondan dolayı ölenleri atmak için uğrasmıyor.
Erikleri senden başkası da göremezdi zaten. Muğla dönüşü Gebzedeyim erikleri sakla ;-)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yav ne günlere kadık bu öğrencileri ne yapacam ben.Hiçmi ilime ve hocaya sayğı yok bu memlekette,doktor bir bu iki ne sizden çektiğim be.Ne haliniz varsa görün::)))