11.12.2008

BİLGİSİ OLANLAR YORUM YAPABİLİR

Ali Bey, benim sorunum kendi meyve bahçemize tozlaştırmada katkı sağlamak amacıyla sabit kovan arılık kurmak istiyorum.Arazide 70.000 adet bodur elma,30.000 adet bodur kiraz,10.000 adet nektarin,10.000 adet kayısı,10.000 adet Japon Eriği ekili.Ekili arazi toplam alanı 750 dönüm,rakım 1250 metre.Tamamen organik gübre kullanılmaktadır.Sorun şu;fidanlar yurt dışından ithal ve oradan edindiğimiz bilgiler doğrultusunda bahçemize İtalyan Arı,Korina Arı,Rus Caucasian Arı tavsiye ediyorlar.Gelin görün ki burada kime hangi arıcıya sorsak 'Benim arım saf ırk' diyor ama kendisi bile inanmıyor.Asıl sorum şu:130.000 meyve fidanı için ben hektar başına 4 kovan 4x75= 300 kovan hesapladım.Yeterli mi değil mi?dedim.O bakımdan sizin bilgilerinize ihtiyacım var.Ayrıca bu arıları sizden saf ırk olarak temin edebilir miyim?






Sorunuzda arı ırklarının bana göre önemi yoktur.Ben ilk defa sizden duydum tozlaşmayı tüm bal arıları yapar.Kolay gelsin.Gerekirse meili yayınlarım bilgisi olan siteye yorum atar.Bu kadar büyük bahçe.Birde bu kadar ırk sanki ıslah yapacak gibi pek kafama yatmadı ama.Bilgisi olanlar varsa bende meraklandım şimdi.

11 yorum:

oktay dedi ki...

Ali abi sen bu arazinin yerini yazmamıssın veya soruyu soran arkadas belirtmemiş. Bence arı satın almasına gerek yok. Arıcı arkadaşları bu guzel nektar alanına sevk edebiliriz.
Hocamız olarak sizin görüşünüzün uzerine yorum yapılmaz ama bende bal arısı ırkının tozlaşmada fazla önemli olmadığı kanaatindeyim.

d.m.t dedi ki...

750 dönüm toprak! Çok fevkalade bir rakam. 130 bin fidan; hem de ithal. Bu fidanların maliyeti; sulama sistemlerinin kurulma maliyeti, arazinin maliyeti.
Devlet fidanlık kurulumuna destek veriyor ama bu beyefendi yinede varlıklı bir çiftçi olsa gerek! Benim dayım gibi :)
Bir de organik meyve yetiştirecek ki; bu maliyeti daha da arttırır sanırım!!!
Neyse çiftçi damarım tuttu; dediğim üzere bu oldukça büyük bir yatırım. Eminim ki tarım müdürlüğünden veya bir ziraat mühendisinden kesin destek almışlardır. Bu işler öyle kafanıza göre olmuyor çünkü!
Fidanlar kaç yaşında acaba; yeni ekim mi yapıldı?
Madem ki ithal fidanlar ithal arı istiyormuş; o durumda anaları da yurt dışından getiririz olur biter:)) Ayrıca arı hesabını sizin yapmanıza gerek yok; mühendislerinize danışırsanız onlar size yol gösterecektir. Yanılıyor muyum ama!!!

İlhami Uyar dedi ki...

Ali bey Uludağ arıcılık dergisinden derlemiş olduğum bilgilerde:Elma 1 dönüm 3 kovan arı,Kayısı 1 dönüm 2 kovan arı,Badem dönüm 4 kovan,Kiraz1 dönüm 3 kovan,Armut 1 dönüm 3 kovan,Şeftali 1 dönüm 2 kovan,Erik 1 dönüm 4 kovan,Vişne 1 dönüm 2 kovan,Kabak kavun karpuz 10 dönüm 3 kovan arı şeklindedir.Bana görede tüm ülkelerde tozlaşmayı değişik ırktaki arılar yapmaktadır,bu konuda ırk seçmesi gerekmez,saygılarımla

muratakın dedi ki...

Hemde yerli malı sucuk

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Şimdi öncelikle bu yorumu yayınlamamın sebebinin altını bir çizelim sonra diğer konulara geçeriz.

Bana göre en önemli konu arısız tozlaşma çok zor ve bal arısına ihtiyacımız var.Bu meili ilk onun için yayınladım.Bana da saçma gibi geldi ama meilin yayınlamadığım bölümünde meili atan kişinin ev telefonu bile var.

Oktay bena biraz gaz vermiş hocam falan diye ne hocası be.Biz sıradan arıcı bile olamayız hocalar başka.Ama benim bildiğim arı ırkının tozlaşmada önemi yoktur.Çiçek olacak arı diyecekki ben bu çiçege konmam benim ırkım bu demez be.Yeterki çiçegi bulsun yer öper onu.

Demet kardeşim çiftçi ya proje devasa olunca bir kendinden geçti.Ama bu işler durup durken olmaz doğru diyorsun.Mutlaka görüş ve danıştıkları kimseler vardır,ama bahçe sahibinin bana bunları danışmaları belkide en yanlışıydı.Ben nerden bileyimki dimi::)))


Benim için en güzel yorum İlhami abininki.Her dönüme kaç kovan konacak ve en etkilisi bu diyor.Benimde okudugum bilgilerde Elma için derki 100 tane elma olsa bunun 65 tanesini bal arısı döllermiş.Yanı elmalık olan yerde bal arısı yoksa rüzgar ve diğer böcekler 35 tane elma dölleyebiliyor.Amerikada badem çok revaçta.Bal arısı olmadıgı zaman bir tane badem olmuyor.Yüzde yüz bal arısına borçlu baden sahibi ürününü.Bizdede bu işlerdede kapsamlı bir araştırma oldugunu sanmıyorum.Genelde yurt dışı kaynaklı çeviriler vardır.

İnşallah burada bahçe sahibinin sorunu çözülür.Bende ilk meili okuduğumda küçük bir cennet parseli gibi geldi,ama hurileri unutmuşlar dedim içimden.::))

Yav yorumlara yorum yazmak haber yapmaktan zor be::))

Birde bu arada sucuk yapıyorum doktor duymasın.

Murat abi sucuk Türk'lerin has yerli malıdır abi.

d.m.t dedi ki...

Size danışmaları neden yanlış olsun?
Elbette danışacaklar; Arı Bakanı olmak kolay değil! Işığı gören geliyor…
Gerekirse kendi işlerinizi kenara koyacaksınız(örneğin sucuk yapımını!); önce vatandaşın işini halledeceksiniz.

(bu arada cenneti kim bulmuş? ta; huriler kusur kaldı :))

Arıcı 07 dedi ki...

O Kadar büyük bahçenin olduğu yerde arı olmaması mümkün değil...Çevresine mutlaka arı ve arıcılar gelecektir.Ancak Irk konusunda istediğimize 100%100 hakim olamayabiliriz.Çünkü ırkları gezginc
ilik melezleştirmektedir.Ayrıca sadece suni dölleme ile saf ırk arılar elde etmek mümkün.Tabiki bu işden mükemmel anlamak ve bilgi sahibi olmak kaydıyla...Ülkemizin temel eksiği devletimizin bu alanda hiç çalışma yapmaması...Yazılacak o kadar çok şey varki...Deve gibiyiz...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Aman kızmayın aman,herkes her şeyi danışsın ben zaten vatandaşlarım için varım::(((

Hayati abi arıyı bulup birde ırk meselesi zor be.Gerçi soruyu soran yurt dışından önerdiler diyor aslı varsa.Bizde şimdiye kadar şu ırk arı daha iyi çiçekleri tozlaştırır demedi ama bilmem.Bakalım işin sonu nereye varacak.

Büyükdereli Ayhan dedi ki...

Daha önce sucuk resimlerini yayınlarsan olacağı bu .Millet seni sucuk işine soyundu zannedecek

muratakın dedi ki...

Bitki döllenmesi.
?
Sucuk
?
Cennet ve huri

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Abi bunların çogu Oktay'ın yüzünden oldu.Bana Balıkesirden telefon edip dediki.Abi deveden bıktık,şu haberi degiştir dedi.Biliyorsun arılara falanda gitmemiştim.Eldeki malzemelerden bunu çıkardık.

Murat abi anlayacağın her şey birbirine karıştı.Bayramda birazda milleti eğlendirmiş olduk.

İnşallah nice bayramlar nasip olur hep birlikte ,sağlıklı şekilde.Başka ne diyeyim .