19.02.2009

METRO KOVAN VE KUTU ÇITALARI

Bu sıralar ne kadar işten kaçsamda bu işi başkalrı yapmayacak. Bende ufaktan başladım.
Önceden çıtaları hazırlamıştım. Sanki oyuncak yapıyorum biraz ince işçilik gerekiyor.
Poşetteki parçalar ise çıta yanagı dediğimiz parça yerine kullanmaktayım. Hemde ince parçaları birbirine sabitliyorum. O gürgen parçalar olmasa bu ince çıta parçalarını birbirine sağlamca tutturmak çok zor olurdu.
Bu tür işleri yaparken bir kalıba ihtiyaç duyarsınız, kalıp şablonu bu. Daha önceki kalıpta ufak tefek degişiklikler yaptım.
Bundan sonraki iş kolay.
Yanakların çıta eşegi dedigimiz üst taşıcıya monte edilmiş hali.
Birde bu tür işler yaparken bir sorunla karşılaşmamak için ne yapmak istiyorsanız onun tamamından bir kaç tane bitirinki, iş bitip çıtaları monte etmeye kalktıgınızda hata varsa iş işten çoktan geçmiş olur. Bende böyle bir hatam varmı diye 15-20 çıtayı bir toplayıp kutularda ve metro kovanda durumlarına baktım.
Çıtalarımın görünüşü bu, iç ölçüleri 13,5 cm x 16 cm.
Artık kalıp hazır hacıyıda işe başlatmalıyım. Bu metro kovanları yaparken ufak bir hata yapmışım. Demekki onun için yapmış oldugum hesaplar tutmayıp habire kereste lazım olmakta. Ben 20 çıta olarak tasarlamıştım dün akşam kovan 21 çıta aldı hayret bu nasıl olur.
Metro kovan hızlı çıta üretiminde kullanılacak, bakalım ismi gibi hızlı olacakmı hep birlikte görecegiz.
Bu resimdede çıtaları kutuda denedim, şimdilik sorun yok.

10 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Arkadaş o metro kovanın anası çok önemli.Usta biri tarafından üretilmiş bir ana koy ona:))Sakın ha ne olduğu belli olmayan analarla girme bu kovanda sezona sonra düşünür durursun nerde hata yaptık diye:))

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Ali Abi.

görüyorum ki yalnız kaldın.Ben sana Hacının lahmacunlarını kesme demiştim,demekki kesmişsin.

Senin bu metro kovandan da mazur gör ama birşey anlamadım.

TEMEL dedi ki...

Ali bey sizi uzun zamandır takip ediyorum. Yani Bloğunuzu takip ediyorum. Çalışmalarınız ve Bloğunuz tek kelime ile şahane iki kelime ile çok şahane. Arı sevdasına çok kısa bir zaman önce yakalandım. Dört tane arım var. Bilgi ve tecrübelerinzden yararlanma noktasında sizden ziyadesi ile yararlanıyorum. Bir insan yaptığı işte mükemmelleşmeli. Siz bunu başarmışsınız. Tebrik ediyor çalışma ve paylaşımlarınızın devamını bekliyorum.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi sen merak etme işi bilen İstabul'un en saf, yaşlı ve gariban birisinden anaarı işini hallettim. Hemde harman ödemeli si::))
Bu safları çok seviyorum,b'irde benim sokagında o İstanbuldaki gibi birisi var, hep derki bu mahellenin en saf en gariban ve en yaşlısı benim, saflık ve garibanlıga bişi diyecegim yok ama yaşlılık koyuyormuş::))

Yusuf ne yanlız kalması, şimdi hacıyı çagırsam kendisini ağırdan satacak, beklemekte fayda var bir kaç güne kadar hacı nineyle kapışırlar::))

Metro kovan geçen seneden zaten vardı, sen o zamanı kaçırmışın bekle de gör diyeyim.

Temel kardeşim bu kadar yağa gerek yok, ayrıca yorumunla yazdıkların çelişiyor gibi. Uzun zamandır beni sonrada blogumu takip ediyorsun. Çok kısa önce arıcılık sevdasına tutuluyorsun, bunları üst üte koyunca ne diyecegimi bilemiyorum.?

yalovalı arıcı dedi ki...

sen bir şeylerle uğraşmadan duramıyormusun alaabi.hemde ne zor şartlarda bizim elimizin altında teşkilat var iken miskin miskin oturuyoruz:)bune biçim bir enerji var sizde anlamadım sabah akşam balmı yiyorsunuz nedir.

yakında YUSUF ŞİMŞAK ın kovanlarına başlayacam da son enerjileri size bakıp topluyom :))aslında senin gibi olsakta kışın yapılacak işleri yazın yapmaya kalkışıp işleri karman çorman etmesek.
neyse kolay gelsin ....

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf daha işlerin aslına başlayamadım. Bu kutular benim bekledigimden çok fazla oyaladı ve halada oyalayacak. Bıktırdıda diyebilirim. Fakat bu işleride bitirmeden başka işlerede geçemiyorum. İnşallah yakında şunları bitirip bir kenara atarsam diğer işler biraz basit. Daha kat ve çıta işleri duruyor. Bakıyorumda daha folluk aramaya zaman çok be.

Biri gene yorum atmış::))
Evet bir gün mutlaka tanışacaz merak etme, insanlar sadece dünyada degil başka yerde kesin tanışırlar.

Unknown dedi ki...

bakanım ne folluğu ya sen folluğu netçen aslında sana lazların deyimi ile (ramka) çerçeve lazım istersen bu yoruldum hikayesini bitirde huzura kavuş bildiğin gibi bu işler bitmeden sana sosyal yaşantı yasak bu yorumu yayınlamak üzere okur ken aklından geçenleri hissediyom her şeyi bitirdikte birde başımıza bu laz çık tı yinede sen bilin.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Kışın kütük kovan invert şurup,ilkbaharda metro kovan karniyol ana.Geçen yılki metro kovan,bu seneki metro kovandan farklı.Standart metro kovan tartışmasına girmeden hayırlı olsun.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Asım abi beni hasta etme, zaten bu aralar gözüme çok batıyorsun. Bu arada bir hususuda hatırlatayım, gezmeninde bir adabı vardır. Ne o gezip duruyorsun ne ızgara var ne yemek var, bu hususa dikkat edilsin ::))

Vecdi abi metrolar anaarı kutuları arılandırılmasında kullanılacak. Tamamen tasarımı ve patenti sadece bana aittir::)))

Bu arada çok yerleri karıştırıyorsun aman dikkat.

Trakya dedi ki...

Metro kovanlarını İNŞALLAH ALLAH iyi günlerde kullanmanı nasip eder abi sen işleri kolayladın ben bir çivi bile çakmadım kolay gelsin.