6.03.2009

İLK FİRE

Kovan kaybım yok, iki adet anasız kalan kovanım var. Birisi biraz üzdü. Kışa güzel mevcutla girmişti işçi arısı gençti, balı hala var, fakat 29 numaralı karniyol yok. İki gün önce arılıga gittim akşam üzeriydi, hafifte yağmur yağıyor. Kovanlara önden bir bakayım dedim, uzaktan baktım karniyolda bir faliyet var. Yakıdan baktım yağmalanıyor, hacı abiye dedimki abi bu kovan yağmalanıyor, Seyithan abide diyorki, yok kornil iy çalişi. Abi bu kovan yağmalanıyor diyorum hala diyorki dünde iyi çalışirdi. hemen çıkışa parmagımı sürüp yaladım talıydı. Seyithan abi körüğü yakayım dedi. Körük yanana kadar zaten kovanı baştan sona taradım. Anaarıyı göremedim, ve kovanın musluğunu kapattım. Seyithan abiye dedimki bu kovanı akşam hava kararırken bir daha aç, içerdeki yagmacılar çıksın tekrar kapat yarına bir daha bakacam dedim. Ertesi gün tekrar kovanı taradım anaarı yok. Hemen sosyetenin anaarıyı kafesleyip kovana verdim. Bu arada kovan muslugu kapalı tutuldu saldırı devam ediyordu, kovanı yağmalayanda benim şampiyon. Dün anaarıyı serbest bıraktım, girişide iyice daralttım, kovandaki fazla ballarıda aldım, tek tük saldırı olsada kovan normale döndü gibi. Anaarının ne oldugu ise meçul, çünkü bir ayı geçkin bir süre olmuş hiç yavru yok, anaarı memesi başlangıçları var arı mevcudu düşmüş. Aklınıza bin türlü sorular takılıyor ama yapmış oldugum bariz bir hata olmadı. Hayırlısı olsun, tabi bu haberi okuyan Muhteşem abi hem üzülecek, hemde bana kazma demiştin diye göbekte atabilir. Ben o kadar üzülmedim çünkü hala karniyol yedegimiz olması beni rahatlattı. Dün akşam bir arkadaşımızda ayrıca bir teklifte bulundu onada, ne kadar teşekür etsem azdır. Bu sezonun benim için üzücü olayı buydu. Dün 5 mart 2009 du. Hafta sonlarına nedense hep havalar bozuk denk gelmesi, kovanların sıradan açılıp kapatılmasına mani oluyordu. Dün müdürümden izin aldım, dedimki işim var öğleden sonra yokum. Gidebilirsin dedi, bana hep takılırdı şeker vermeyemi gidecen diye bu sefer ben dedimki şeker vermeye gidiyorum haberin olsun::))
Daha önceden soğukta olsa şurup verecegim diye hacı abiye invert şurupları poşetletmiştim. Bazı kovanlara yemliklede şurup verdiksede hacı abi ilk olarak poşetleri bir bitirelim dedi. Genelde her kovana iki poşet vererek geçtik, her poşette yarım litre invert şurup vardı. Resimdeki benim şampiyon.
Bu arada iki kovanın balı bitmiş, hatta bazı arılar intihar etmeye başlamılar.Yukardaki çıtadaki arının belki 100 gr balı kalmıştı. Bu çıtanın karşısındaki çıtada bu kadar arı var ve bu arı artık bitik. Kurtulma şansı var ama bu sezon bu arıdan bir halt olmaz artık. İlerleyen günlerde anaarı sorunu olursa anaarısını kullanırız. Arının toplam mevcudu bir çıtanın tek yüzünü saracak kadar. Kutuyada alınabilir. Bu gibi arıların uzagına şurup bile verseniz alamazlar.Yarım kilo şurubu arıların bulundugu petek gözlerine doldurup kovanı iki çıtaya sıkıştırıp bıraktım.
Bir başka kovanda ise mevcut fena degil, fakat oda balsız kalmış, bunada aynı işlemi yapıp kapattım. Şu an iki çıta falan arısı var. Havalar ısındıgında sarabilecegi kadar yavru versem bu 10 günde çıkar ve arı kendisini kurtarır.
Daha önceleri kekle alakalı bir çok kez yazılıp çizildi. Kek vermessek arılarımız ölüyor diye bu sitemde şurp verip arılarınıza yükleme yapılabiliyor hemde çok kısa sürede arıyı yorup uğraştırmadan. Bu konuyla alakalı bir yazı bitmek üzere, burada daha fazla açmaya gerek yok. Arılıktaki genel sonuç ise çok güzel, toplamda iki kovan anasız kaldı, iki kovanda sönme aşamasında yakalandı. Kovan sönmesi yok. Çok şükür bu üçüncü yılım. Bu zamana kadarda iki kovan haricinde besleme hiç bir şekilde yapılmadı.
Arılıktaki işim saat dört gibi bitti belediyeye geldim telefon çaldı. Telefonki ses bakanım müsayitmisiniz::)) Dedim buyrun buyrun, ofisimde biraz sohbet ettikten sonra malikhaneme geçtik::)))
Evde dedimki kütügügü göreceksen burada. Bir baktım arka kapak tam oturmamış. Dedim madem açık birde içine bak. O esnada bu resimi çekmiş, akşam saat altıda falan çekildi bu resim. Ben balkona kapagı kapatmaya çıktım dediki şurupluk boş. Abi daha dün öğlenleyin doldurdum boş olmaması lazım dedim, bir baktımki şurup göçürülmüş. İnvert bidonu zaten kütügün arkasında gene fulleyip kapattım. Ayrıca bu resim Zafer abinin, kendisinden izin almadan bakanlık adına el koydum resime. Yeni makinasıda güzelmiş, tarihli filan,birde tarih düzgün olsaydı. Ben kütükle alakalı haber yaparken arşivde bir sürü uğraşıp öyle tarih sıralaması yapıyorum. Gerçi ben ne kadar tarihli resimde yayınlasam, kütüge inamayanlar varmış, hiçte umurumda degil.

10 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Türk limitleri doldurmadıktan sonra problem yok ama sizin tolerans çizginiz çok aşağıda olmalı bana göre,kolay gelsin,başarı dileklerimle.

muhteşem turunç dedi ki...

Yav alem adamsın be:) bende kaç gündür uyuyamıyorum bu niye üzüldü diye:)lafımı olur be karnilin biz bakar, besler getiririz sana. Ancaaaak bunun fiatı kutudakiler gibi olmaz anlaşabilirsek ne ala niye olmasın canım ustam benim:)))Ha unutmadan söyliyeyim yeni bir yazıya da ben başladım.Yazının konusu karnil arılarında bakım ve yaşatma teknikleri:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

İlhami abi elimizde limitleri dolduracak karniyol yok, sen ne diyon aman diyeyim::))
Karniyolda tolarans ölçmek istemiyorum.

Muhteşem abi, tüm arkadaşlarım karniyol öldürdü ben eşeklik edip öldüremedim ama benim karniyol ineklik edip kayboldu.

aklımada bizim kova Yaşar geldi şimdi. İngeiltereyle maç yapıyoruz 8 gol yemişti. Rövanşa kaleye başkası geçmiş oda 8 yemiş, sormuşlar size ne oluyor diye, demişki biz arkadaşız yediğimiz içtigimiz ayrı gitmez demiş.

Ne yapalım işte körle yatan şaşı misali oldu bu işler.

Fakat bu iyiligini tarih unutmayacak::))Bunu not olarak yazdım. Canımız sağ , fiyat önemli degil, yeterki harman veresiyesi olsun::)))

Yav ne günlere kaldım,böyle dostlar olduktan sonra uzakta düşmana ne gerek var....Talebeye bak hizaya gel.

Şükrü KOCA dedi ki...

Ali Abi senin bu kütük kış boyu bizi habersiz bırakmamıştı. İlgi ile takip etmiştim. Tam birbiri ardına oğullar verip şaha kalkacağı zaman vermişsin. Karakovandan bir bal alındığını göremeyecek miyiz? Verdiğiniz kişiye sık sık haber yapma şartıyla verin.

TEMEL dedi ki...

Ali bey eski blogların dahil bir çoğunu gezdim. kendim dünya turundan dönmüş birisi gibi hissediyorum. profesyonelliğinin yanında mizahi yanın da bir o kadar güzel. Bir arkadaşım çocuğuna azraili anlatırken çocuk demişki;
- İlahi azrail sen adamı öldürürsün.
bu söze ben çok güldüm. Ama ben de diyorum ki;
- İlahi ali bey sen adamı arıcı yaparsın.
Sizi yakından takip ediyorum.
Şahane günler...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Temel kardeşim seni tanımıyorum, onun için bir kaç yorumunu sildim. Blokların içinde şu an,bir çok gerçek olmayan kişi oluştu. Bir çok yayın yapan blok bile bana göre gerçek degil. Bu sırada zaten bir blok hortlaması var ve çoguna güvenmiyorum bundan sorada gene tanımadığım kişilerin yorumlarını yayınlamayı düşünüyorum. Haddinden fazla ayarımı bozan yorumlar geliyor.

ENARICI dedi ki...

İyi akşamlar adaşım
Ben sonbaharda 4-5 tane ana kaybettim. Üç arımda yağmalandı.Şu ana kadar toplam 10 kaybım var. Yani yüzde 20 Bana göre biraz fazla gibi geliyor. Aslında ilk oğulları kayda almadık. Acaba diyorum yaşlı analarmıydı. Buyıl elimden geldiğince yaşlı anaları pek tutmıycam. Kışın açlıktan sadece bir arı kaybettim. Sonbahar kayıpları biraz fazla oldu. Adaşım biz şirkette çalışırken, bazı şirketler bize, bizde bazı şirketlere numune gönderirdik. Sizlerde böyle bir gelenek yok mu? (karniyol-kafkas-buck fast)
Herşey gönlünce olsun

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Şükrü hocam, kütük misyonunu tamamladı. Bizim bir sürü ezberimizi bozdu. Bir kış hep birlikte gözlemledik, inşallah gittiği yerdeki arkadaşımız sizi ve beni habersiz bırakmayacak. İnşallah ogulve bal görüntüleri gittiği yerden gelecek merak etmeyin.

Ali abi arıcılıkta kayıt çok önemli. Anaarı kayıpları genelde yaşlı anaarılardan oluşuyor ama bendeki iki kayıp, birisi 2007 yılı temmuzunda gelmişti. Birisde 2008 haziran anaarısıydı, normal şartlarda bu iki anaarıda sorun çıkarmaması gerekiyordu. Bende bu seneyle tam üç yıldır kovan sönmesi yok, fakat benim bulundugum bölgede gene bir sürü kovan sönmeleri oldu.

Ali abi öbür mesaj alınmıştır::))
İnşallah bizim kapımızı çalanları boş çevirmedik çevirmeyizde, tabiki imkanlarda önemli. İlk defa bu sene kapsamlı anaarı üretimi yapacagım. Sizide o zaman unutmaız inşallah.

Unknown dedi ki...

Bu blog çok güzel. BEN keyif resimleri senin arılar ve nasıl. Teşekkür benim sonrasında blog açtı. BEN aşağıdaki, yanı, siz de ekledi benim blog rulolu. BEN kullanarak çeviri servis ben sana umut edebilir.

This blog is very nice. I enjoy the pictures of your bees and how you care for them. Thank you for following my blog. I am following you, as well, and have added you to my blog roll. I am using a translation service so I hope you can understand me.


teşekkür ederim, sağol

Small Footprints
http://reducefootprints.blogspot.com

Balcı Sarıefe dedi ki...

Ali Bey Kardeşim.Bloğunuzu ilgi ile takip ediyoruz.Türk arıcılığına yeni bir soluk oldunuz.Bendeniz Gölcük/Halıderede Öğretmenlik+Arıcılık yapıyorum.Okuldan çıkıp arılara giderim.Akşam bilgisayarın başına geçer geçmez Milli eğitimin sitesinden önce sizin sayfalarınızı takip ediyorum.Yazı ve görüşlerinizi arkadaşlara aktarıyorum.Özellikle İnvert şurup ve kütük kovan örneği bunlardan birkaçı.İyi Çalışmalar....